tarta - 42848 przepisów (strona:500/2857)

Mini tarty ze szparagami, czyli szparagi na cieście francuskim 115

z ciasta francuskiego. Szybkie i smaczne danie dla miłośników szparagów :) SKŁADNIKI  1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 4 plastry szynki długo dojrzewającej pęczek zielonych szparagów 4 łyżki tartego twardego sera PRZYGOTOWANIE Ciasto francuskie dzielimy na 4 części. Wszystkie boki zawijamy do środka na ok.1cm) tworząc mały rant. Smarujemy rozmąconym jajkiem. Układamy plasterki szynki. Szparagi myjemy, obieramy

Moje Kuchenne Rewelacje
Pieczone kotlety mielone ze szpinakiem (106 kcal) 124

ząbki czosnku jajko 3-4 łyżki bułki tartej łyżeczka masła pieprz, sól, papryka ostra, papryka wędzona Przygotowanie Masło rozpuszczamy na patelni. Wrzucamy zmrożony szpinak i smażymy aż stanie się miękki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze dwie minuty. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy szpinak, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy

e-PrzepisyKulinarne
Domowe ziemniaczane kulki alternatywa dla frytek 9139

gwarantowany :) SKŁADNIKI : ok. 1 kilogram obranych ziemniaków  1 szklanka mąki pszennej  2 łyżki mąki ziemniaczanej  sól do smaku świeżo zmielony pieprz do smaku  bułka tarta do panierowania  olej do głębokiego smażenia(...)SPOSÓB WYKONANIA : Ziemniaki obrać, umyć. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i rozgnieść. Do przestudzonych dodać resztę składników, doprawić do smaku. Formować kuleczki i panierować je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Wyjąć na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe. Są bardzo proste w wykonaniu, myślę, że niejadek też na nie się skusi zwłaszcza

Basia w kuchni
Tarta z cukinią, rukolą i białymi szparagami 184

dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyłożyć ciastem formę.  Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Surowe ciasto przykryć  wyciętym z papieru do pieczenia kołem (sporo większym niż tarta). Ciasto obciążyć fasolą lub grochem i  wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 15  minut

Stare Gary
Tarta z białą kiełbasą i jajkiem 102

łyżki wody  nadzienie: 2 białe kiełbasy 2 jajka ugotowane na twardo 1 surowe jajko 300 ml śmietany majeranek szczypta soli  świeżo mielony pieprz kiełki/ rzeżucha (opcjonalnie) tarty chrzan (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma. Wykleić nim formę, po nakłuwać widelcem, przykryć je papierem do pieczenia, obciążyć fasolą, grochem lub kulkami ceramicznymi(...)pokroić w równe plasterki a kiełbasę piec w temperaturze 180 stopni aż będzie miała delikatnie złoty kolor. Pokrojone w plastry jajka i kiełbaskę poukładać na podpieczonym spodzie i zalać tartę masą jajeczno- śmietanową. Całość zapiekać ok. 15 minut (aż wierzch będzie ścięty i delikatnie zrumieniony). Podawać z kiełkami lub rzeżuchą. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Tarta migdałowa z gruszkami 111

gruszkami to pyszna propozycja na niedzielny podwieczorek. Aromatyczne pieczone gruszki na kruchym spodzie przykryte pierzynką masy migdałowej. Do tego gęsty babciny dżem – palce lizać! :) Foremka, w której robiłam tartę ma średnicę 25 cm. Składniki na spód: 1 szklanka mąki 30 g margaryny 30 g masła 40 g cukru 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia +gęsta śmietana do odpowiedniej(...)Dodajemy żółtko i zagniatamy, na koniec dodajemy śmietanę do odpowiedniej gęstości ciasta – powinno mieć konsystencję plasteliny. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wykładamy nim formę na tartę – najłatwiej zrobić to nawijając ciasto na opruszony mąką wałek. Na ciasto nakładamy arkusz papieru do pieczenia i wysypujemy warstwę suchego grochu lub fasoli. Pieczemy 15 minut w temperaturze

Ciastkozercy
Kotlety mielone 155

cebule 5 ząbków czosnku 2 czerstwe bułki mleko 50 ml wody  2 jajka  sól do smaku  pieprz do smaku  domowa wegeta do smaku bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Mięso oczyścić z błon, wymyć, pokroić na kawałki i zmielić w maszynce. Cebulę i czosnek zmielić wraz z mięsem. Bułki namoczyć w mleku, delikatnie odcisnąć(...)dodać do mięsa. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i domową wegetą . Na sam koniec dodać wodę oraz roztrzepane jajka. Z gotowej masy formować placki, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć z obu stron, odkładać na ręcznik papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Tarta z lemon curd i bezą 220

minuty to nie 4 minuty, kto obserwuje mój profil na FB ten widział jaki jest efekt wkładania na 4 minuty zamiast 3 :) Można też bezy opalić palnikiem. Tarta powinna chwilę przestygnąć w lodówce. Smacznego

W kuchni wieczorem
Tarta z karmelizowanym rabarbarem i kremem pâtissière 109

oraz cukrem pudrem. Posiekaj masło, dodaj żółtko oraz wlej mleko. Zagnieć kruche ciasto i wstaw je na 30 minut do lodówki. Schłodzone rozwałkuj i przełóż do prostokątnej formy na tartę lub szerokiej keksówki, wysmarowanej uprzednio masłem i wysypanej mąką. Ponownie wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 ºC . Ciasto ponakłuwaj dokładnie widelcem(...)którym rabarbar będzie już miękki, ale jeszcze nie zacznie się rozpadać. Wyjmij go teraz na talerz i odstaw do wystudzenia . Na sam koniec poukładaj kawałki rabarbaru na kremie. Tartę podawaj schłodzoną

Food Square
Tarta Dyniowo-Korzenna z Masą Krówkową 136

mleko kondensowane gotujemy z brązowym cukrem około 15 minut, po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia i zimne mieszamy ze śmietaną Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy, przekładamy do foremki na tartę, nakłuwamy widelcem, dociskamy fasolą, pieczemy około 25 minut, po czym wyjmujemy spód z piekarnika, smarujemy masą krówkową, wylewamy na niego masę dyniową, pieczemy kolejne 20 minut na złoty kolor Ostudzoną(...)tartę dekorujemy orzechami lub masą krówkową:) SMACZNEGO! P.S Jeśli nie chcecie sami przygotowywać masy krówkowej, możecie kupić gotową w sklepie:) Polecam tą od Bakallandu

Luźna Kuchnia
Tarta ze szpinakiem 211

Odczarowując smaki dzieciństwa i obalając mity o niesmacznym szpinaku... Wczoraj na kolację wyczarowałam pyszną tartę na cieście francuskim ze szpinakiem ;)  Jeśli ktoś nigdy nie próbował szpinaku, polecam ;) Tarta ze szpinakiem  Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 20 dag szynki(...)świeżego szpinaku 1 pomidor 1 cebula 2 ząbki czosnku 15 dag sera żółtego sól pieprz masło do smażenia Przygotowanie: Ciasto francuskie lekko rozwałkujemy i wykładamy nim natłuszczoną formę na tartę. Szpinak płuczemy i dobrze odsączamy. Podsmażamy na maśle drobno posiekany czosnek i cebulkę, wrzucamy do nich szpinak i dusimy, aż odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę kroimy w paski, pomidora

Lawendowe Niebo
Łosoś pieczony z paprykowo-serową kruszonką i warzywami 153

kremowego grillowana papryka i oliwki - Tapas 4 łyżki bułki tartej sół i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 2 czerwone papryki 2 żółte paparyki 2 szalotki 2 małe cukinie 4 łyżki oleju rzepakowego 1 ząbek czosnku Połowę paprykowego serka wymieszać z bułką tartą, natką i koprem. Odstawić do lodówki. Papryki

Pełny talerz
3:2:1:start - perfekcyjne kruche ciasto 209

najlepsze i nie ma siły, aby ciasto nie wyszło. Co to oznacza? 3 części mąki : 2 części masła : 1 część cukru (+ żółtka) Jeśli przygotowuję spód pod tartę na foremkę o średnicy 25 - 28 cm to proporcje składników wyglądają następująco: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru 1 żółtko (z jaja(...)rękami, do czasu, aż powstanie zgrabna kulka. Wałkowanie i wykładanie foremki: Kulkę rozwałkowujemy na stolnicy na placek o grubości około 0,5 cm. Wykładamy rozwałkowanym ciastem foremkę na tartę, zwykłą blaszkę lub blaszkę do pieczenia muffinek. Jeśli forma jest duża to wykładamy ją papierem do pieczenia, a jeśli mała lub o nieforemnym kształcie - smarujemy masłem i obsypujemy mąką

W kuchni Katie
Drobiowe kotlety mielone 317

osób: 300 g oczyszczonej piersi z kurczaka 1 mała cebula, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 2 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki mleka 1 białko jajka bułka tarta do obtaczania 3 łyżki oleju Przyprawy: 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki kolendry mielonej 1/2 łyżeczki suszonego majeranku sól do smaku świeżo mielony pieprz do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA(...)Przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie zagniatamy. Dodajemy cebulę, czosnek, przygotowane otręby i białko jajka, ponownie wyrabiamy. Formujemy 6 kotlecików, każdy z nich obtaczamy w odrobinie bułki tartej.  2. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotleciki smażymy 3-4 minuty z każdej strony. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy jeszcze kilka minut (mi to zajęło ok 5 minut). Podajemy

My Culinary Art
Biszkopt orzechowy 153

łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru  4.5 łyżki bułki tartej Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Do masy białkowej dodać, cukier oraz żółtka, dokładnie zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Na sam koniec dodać orzechy i bułkę tartą, dokładanie wymieszać połączenia się składników. Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną

Krakowskie smaki Ani