tarta - 42848 przepisów (strona:496/2857)

Pulpeciki rybne z sosem babci Basi 123

ryby ( mogą być różne gatunki , ja użyłam śledzi zielonych ) 1 cebula duża, 1 bułka namoczona w wodzie ( lub w mleku ) 1 jajko, przyprawa do ryb, sól, pieprz, bułka tarta ( do panierowania ),   Wykonanie pulpecików : Ryby dokładnie oczyszczamy i mielimy razem z bułką namoczoną w wodzie lub mleku(...)cebulą. Dodajemy jajko, przyprawiamy do smaku i wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy pulpeciki ( dłonie najlepiej moczyć w wodzie, żeby pulpeciki nie kleiły się do dłoni ) Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju ( ja dodałam jeszcze masła klarowanego ) na złoty kolor. Sos do pulpecików : 1 kubek jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki keczupu, 2 łyżki musztardy, szczypiorek

Pysznosci Babci Basi
Kotlet szwajcarski babci Basi 188

filety z kurczaka lub duże sznycle cielęce, schab wieprzowy lub filety z indyka,. 4 plastry szynki gotowanej, 4 plastry sera ementaler, ( ja miałam inny ) jajko, mleko. mąka, bułka tarta olej do smażenia, 60 dag frytek mrożonych, sól, pieprz, brokuły . Sposób przygotowania : Mięso ( w moim przypadku piersi z kurczaka ) oczyścić z błon, opłukać. Włóż do miseczki , zalej mlekiem , wstaw(...)przepisu podanego na opakowaniu. Jajko wbijamy do głębokiego talerza, roztrzepujemy widelcem . Przygotowane sznycle najpierw panieruj w mące, następnie zanurz w roztrzepanym jajku, a na koniec obtocz w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzej olej ( ja dodałam jeszcze łyżkę masła klarowanego -by było smaczniejsze). Na nim smażymy sznycle na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. ( Po usmażeniu kotlet

Pysznosci Babci Basi
Wielkanocne jajka faszerowane z pieczarkami babci Basi 89

święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Składniki : jajka ,( ilość wg. potrzeb) pieczarki, cebula, szczypiorek, sól, pieprz, masło ( ja użyłam klarowanego ) bułka tarta, Przygotowanie : Jajka gotujemy na twardo . Cebulę i pieczarki drobno kroimy. i podsmażamy na maśle, dodając pieprzu i soli do smaku.   Studzimy, Ugotowane jajka przecinamy na pół i delikatnie(...)rozgniatamy ( lub blendujemy ) i dodajemy wraz ze szczypiorkiem do pieczarek. Całość doprawiamy jeszcze raz do smaku solą i pieprzem . Faszerujemy nimi pozostałe skorupki – połówki jaj, obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy na gorącym tłuszczu. Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Tarta budyniowa ze śliwkami 157

mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. ¾ ciasta wylepiamy okrągłą formę do tarty o średnicy 28 cm spód i boki-resztę ciasta wkładamy do zamrażalnika, a formę z ciastem do lodówki. Masa; Z mleka, cukru i z proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń(...)ubijania piany aż uzyskamy jednolitą lejącą konsystencję. Tak przygotowane nadzienie wylewamy na ciasto. Na wierzchu układamy pokrojone śliwki skórką do dołu, ścieramy na tarce resztę zmrożonego ciasta. Wkładamy tartę do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzanie góra dół i pieczemy około 45 minut-do lekkiego zrumienienia. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.  Można oprószyć pudrem przed podaniem. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Ryba z warzywami a la po grecku 107

Przepis podobny do tradycyjnej ryby po grecku, jednak dodałam jeszcze kilka innych warzyw. Składniki: Ryba: ok 800 g filetów rybnych sok z połowy cytryny bułka tarta 2 jajka sól, pieprz Warzywa: spora marchew por pietruszka puszka groszku papryka czerwona 2-3 łodygi selera naciowego 100 ml koncentratu pomidorowego sól(...)pieprz Przygotowanie Rybę kroimy na ok 5-8 cm kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny, następnie otaczamy w rozbełtanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoto. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręcznikach papierowych. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Seler kroimy w kostkę, paprykę

e-PrzepisyKulinarne
Tarta truskawkowa z creme patissiere 126

kremem bardzo często bez obawy, że mi się znudzi jej smak. Jest przepyszna! Krem trochę zmieniłam przez te wszystkie lata i podam tak, jak go robię obecnie. Tarta truskawkowa z creme patissiere forma ø 25 cm Kruche ciasto 30 dkg mąki 20 dkg zimnego masła pokrojonego w kostkę 8 łyżek cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany(...)podanych składników zagnieść gładkie ciasto (można mikserem). Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Wyjąć, rozwałkować na grubość 3- 4 mm i wyłożyć nim dno i boki formy do tart. Nadmiar ciasta usunąć i np. zamrozić na następny raz. Krem: Żółtka z cukrem ubić na parze na gęsty krem. Temperatura kremu powinna osiągnąć około 80°C . Zdjąć z palnika i wlać

Posadzone i zjedzone
Tarta bez pieczenia z jogurtem greckim, figami, słonecznikiem i syropem klonowym 110

podać w salaterce w formie deseru albo w postaci błyskawicznej w przygotowaniu tarty bez pieczenia na spodzie z amarantusa ekspandowanego oraz daktyli. Poza sezonem na figi taką tartę możecie przygotować z innymi ulubionymi owocami. Polecam ją zarówno na deser, jak i słodkie śniadanie — niekoniecznie leniwe, bo wystarczy, że spód przygotujecie dzień wcześniej. :) * SKŁADNIKI na foremkę o średnicy(...)zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Odlej wodę i zmiksuj na purée. Połącz z amarantusem, wiórkami i płynnym olejem kokosowym. Zagnieć i masą wyłóż spód i boki foremki na tartę. Wygładź szpatułką i włóż do lodówki na 3 godziny lub do zamrażarki na kwadrans. Podanie Słonecznik podpraż na suchej patelni i wystudź. Figi umyj, odetnij im ogonki i poprzekrawaj

Food Square
Jabłkowa Tarta pod maślaną kruszonką 126

Jabłkowa Tarta pod delikatną kruszonką czyli jabłkowa uczta Składniki: Ciasto 200 g mąki pszennej 100 g masła 3 łyżki wody szczypta soli 1 jajko Nadzienie około 1 kg jabłek (np. papierówki) 50 g rodzynek 1,5 łyżeczki cynamonu Kruszonka 100 g masła 100 g cukru 1 paczka cukru wanilinowego(...)mąki pszennej Wykonanie: Z podanych składników na ciasto wyrabiamy kulkę ciasta, którą wkładamy na około 15 minut do lodówki. Po wyciągnięciu rozwałkujemy i wykładamy na formę na tarte, pamiętając aby nie smarować boków tłuszczem. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy przez 15 minut w temp. 190*C. Z podanych składników na kruszonkę wyrabiamy ciasto i wkładamy je do lodówki

W Moim Magicznym Domu
Tarta z kremem waniliowym, owocami lata i galaretką z białego wina 142

Posiekaj masło, dodaj żółtko oraz wlej mleko. Zagnieć kruche ciasto i wstaw je na 30 minut do lodówki. Schłodzone rozwałkuj i przełóż do okrągłej formy na tartę o średnicy 30 cm, wysmarowanej uprzednio masłem i wysypanej mąką. Ponownie wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik(...)łyżki zimnej wody i wymieszaj, odstaw na kilka chwil do napęcznienia. Następnie wlej odrobinę gorącego wina i rozprowadź w nim żelatynę. Połącz z resztą płynu. Odstaw do wystudzenia. Następnie tartę udekoruj owocami i wylej nań galaretkę. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki

Food Square
Klopsiki ze słonecznikiem w sosie paprykowo - pomidorowym 145

duża cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczaka soli 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 mała papryczka chili olej bułka tarta Wykonanie: cebulę i czosnek obrać i zeszklić na oleju. Łyżkę cebuli zużyć do klopsików, resztę odłożyć(...)sosu. Bułeczkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Mielone mięso wymieszać z bułką, cebulką, żółtkiem. Dodać pokrojone listki oregano, sól i pieprz. Uformować 10 klopsików i obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na rumiano paprykę obrać, usunąć gniazda nasienne i białe błonki, następnie pokroić w paseczki. Podsmażyć na patelni przez kilka minut. Dodać podsmażoną wcześniej cebulę, wlać zawartość puszki z pomidorami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Skrzydełka drobiowe w chrupiącej panierce 143

Składniki: gotowane skrzydełka z rosołu bułka tarta jajko olej do smażenia Wykonanie: z ugotowanych, ostudzonych skrzydełek obciąć ostre końcówki. Skrzydełka obtaczać w rozmąconym jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obydwu stron. Układać na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu panierkę możesz wzbogacić np. papryką w proszku. oregano lub innymi ziołami podawać z ulubionym dodatkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szparagowe cannelloni 133

się nawet te grubsze okazy szparagów. Składniki:  12 szparagów 6 rurek cannelloni 50-60 g masła 3-4 gałązki tymianku skórka z cytryny lub pomarańczy 2 łyżki bułki tartej 25 g startego parmezanu sól, pieprz Wykonanie: odłamać zdrewniałe końcówki szparagów, następnie je obrać. Gotować około 10 minut w wodzie z solą i cukrem. Wyłowić łyżka cedzakową, odłożyć(...)rurki mogą pękać!) i układać w naczyniu do zapiekania lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  piekarnik nastawić ma 220`C. W garnuszku roztopić masło, następnie dodać bułkę tartą, posiekany tymianek, ściętą zesterem skórkę z pomarańczy (lub cytryny) i wymieszać. Równomiernie rozsmarować na ułożonych rurkach. Posypać startym parmezanem i zapiec 1 minutę w piekarniku, najlepiej używając funkcji

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta z jaglanym kremem czekoladowym (bez pieczenia). 112

Przygotuj spód - w blenderze zmiel słonecznik i siemię lniane. Dodaj daktyle, olej i sól. Ponownie zmiksuj, następnie wyjmij z blendera i ubij ciasto rękoma.  2. Posmaruj formę na tartę cienką warstwą oleju, na to wyłóż spód. Mocno ubij i wyrównaj. Włóż do lodówki, w tym czasie przygotuj krem. 3. Ugotuj kaszę na sypko, odstaw do wystygnięcia. Wrzuć do blendera(...)wodę i zmiksuj. Wlej roztopioną, lekko wystudzoną czekoladę, ponownie zmiksuj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.  4. Rozsmaruj krem na schłodzony spód. Na wierzchu ułóż owoce i wstaw tartę ponownie do lodówki (najlepiej na całą noc, żeby spód się zbił). /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

Powiedz dietom nie
Tarta cytrynowa z pianką bezową 126

Tarta cytrynowa to jedno z moich ulubionych ciast - pyszny i lekko kwaśny krem i cudowna ciągnąca pianka bezowa. Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 150 g masła 1 żółtko Krem: 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki wody 2 cytryny 3 żółtka 3 łyżki masła Piana: 4 białka 3/4 szklanki(...)wystudzone ciasto. Białka miksujemy na sztywno, pod koniec dodajemy po łyżce cukru i mieszamy do połączenia. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, a następnie łyżeczkę octu. Bezę wykładamy na tartę. Tartę wstawiamy do piekarnika na około 5 minut w temperaturze

Gotowanie i blogowanie