tarta - 42848 przepisów (strona:497/2857)

KOTLETY MIELONE 164

kulkę a później ja rozpłaszczamy tak by powstał owal. Kazdy taki kawałek mięsa obtaczamy ze wszystkich stron w bułce tartej. (gdy nie mamy w domu czerstwej bułki, możemy do mięsa dodać bułkę tarta - wtedy jednak musimy bardzo długo wyrabiać nasze mięso!, by ta bułka

Kulinarnie z Polką na Kresach
Tarta z brokułami, szynką i serami 280

wytrawna, która idealnie pasuje na śniadanie, obiad lub kolację. Danie można przygotować z wyprzedzeniem, a przed samym podaniem tylko chwilę odgrzać w piekarniku. Smakuje wspaniale! Składniki: ciasto na tartę wytrawną (przepis w linku) ( 200g mąki , 100g masła, 1 jajko, 1 łyżka wody, szczypta soli) 1 brokuł  pęczek pomidorków koktajlowych 200g mozzarelli 100g żółtego sera 100g szynki 370g jogurtu(...)greckiego 1 jajko sól, pieprz Tartę przygotowujemy zgodnie z przepisem, upieczony spód studzimy. Brokuły gotujemy al dente. Żółty ser ścieramy na tarce, mieszamy z jajkiem, jogurtem greckim, pociętą na paski szynką, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowany sos jogurtowy wlewamy na upieczony spód, układamy brokuły, pomidorki koktajlowe i kawałki mozzarelli. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze

Gotowanie i blogowanie
Tarta z ricottą, białą czekoladą i malinami 230

zamrażalnikach, może ukrył się tam pojemniczek letnich, pachnących malin. Warto je wykorzystać właśnie teraz, robiąc miejsce na nowe zapasy. Z takich mrożonych malin przygotujemy frużelinę do niebiańsko pysznej tarty z ricottą i białą czekoladą. Namówiłam Was ? No to do dzieła. Składniki: ( na blachę średnicy 18 cm ) kruche ciasto: 120 g mąki tortowej   75 g zimnego masła(...)Połowę malin przetrzeć przez gęste sito, pozbywając się pestek. Żelatynę zalać zimną wodą. Napęczniałą żelatynę, dodać do gorącej frużeliny. Zimną i lekko tężejącą frużelinę wylać na krem z ricotty. Tartę schłodzić w lodówce. Przed podaniem można udekorować świeżymi malinami i  kruszoną bezą.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Wątróbka drobiowa panierowana 137

opcji by się nie udała. Gdy tylko panierka się zrumieni wątróbka jest gotowa i pyszna. Składniki: 350-400 g wątróbki drobiowej 1 jajko mąka do oprószenia bułka tarta sól, pieprz 1 szklanka mleka - opcjonalnie olej lub smalec do smażenia Wykonanie(...)wątróbkę obrać z błonek i naczyń krwionośnych, opłukać.Namoczyć w mleku, by nabrała jasnej barwy po wyjęciu z mleka osuszyć, obtoczć w mące, następnie w w jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron po kilka minut do zrumienienia. Na koniec wyłączyć ogień, przykryć patelnię pokrywką i pozostawić kilka minut, by doszła. Podawać prosto z patelni oprószoną solą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tatrzańska szarlotka w wersji wegańskiej 186

duży banan 200 g zimnego masła/oleju kokosowego (najlepiej, aby był rafinowany, czyli bez aromatu kokosa) 150 g curku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 50 g bułki tartej około 2,5 kg jabłek (użyłam 2 kg jabłek i pół kg gruszek, bo rzucili na promocji w biedrze, więc dlaczego by nie 2 łyżki cynamonu 50 ml soku(...)dużą blachę i na niej mieszałam, co znacznie ułatwiło sprawę. Rozgrzej piekarnik do temp. 180 C. i podpiecz spód ciasta przez 10-15 minut. Na podpieczony spód wysyp bułkę tartą, która wchłonie nadmiar soku z jabłek. Wyłóż równomiernie jabłka, dociśnij dłonią, a na samą górę zetrzyj resztę zmrożonego ciasta. Postaraj się, aby jabłka były przykryte. Piecz całość

greenscarf
Zapiekane jajka faszerowane w skorupkach 170

świat. Jajka możesz faszerować czym dusza zapragnie, dziś skorupki jajek faszerowane jajkami! Składniki: 5 jajek 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz zielenina 2 łyżki masła ghee bułka tarta Przygotowanie: jajka ugotować na twardo (10 minut), ostudzić, nie obierać   przekroić ostrym nożem wzdłuż na pół, uważając by nie uszkodzić skorupek. Łyżeczką ostrożnie(...)wyjąć jajka ze skorupek jajka drobniutko posiekać , dodatkowo można rozgnieść widelcem, następnie wymieszać z jogurtem solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Farszem wypełnić przygotowane skorupki panierować w bułce tartej od strony farszu, lekko dociskając układać na patelni z rozgrzanym masłem farszem w dół i podsmażać do zezłocenia, najlepiej pod przykryciem, by przegrzały się do środka Odsączyć na ręczniku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta ze szpinakiem i żółtym serem 143

sera gouda 200g szpinaku (użyłam mrożonego szpinaku, ważyłam również mrożony) 2 ząbki czosnku 50ml wody 100ml śmietany kremówki 30% 500g mascarpone 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka masła sól pieprz Tartę przygotowujemy zgodnie z przepisem. Upieczoną studzimy. Szpinak wkładamy do garnka, wlewamy 100ml wody i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, do momentu aż szpinak się rozmrozi. Czosnek przeciskamy przez praskę(...)szpinakowego i mieszamy na gładką masę. Połączoną zaprawę dodajemy do sosu szpinakowego, cały czas mieszając zagotowujemy sos i zdejmujemy z ognia. Ser ścieramy na tarce, połowę wysypujemy na wystudzoną tartę, wlewamy sos szpinakowy i posypujemy go resztą żółtego sera. Zapiekamy w temperaturze 180*C przez 25 minut

Gotowanie i blogowanie
Schabowy drobiowy 159

sól, pieprz zioła Małgorzaty Skworcu Pierś pokroić w plastry, lekko rozbić.Jajka roztrzepać z przyprawmami i odrobiną majonezu.Plastry maczać w  jajkach, następnie w bułce tartej i smażyć z każdej strony

Moje domowe kucharzenie
Jajeczna tarta z groszkiem i marchewką 137

układamy pionowo jedn ą  koło drugiej mini marchewki.  Dodajemy groszek na całą powierzchnię masy, posypujemy resztę sera i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Następnie na wierzch tarty wbijamy jajko, tak aby żółtko było w samym środku. Posypujemy mieloną papryką  i pieczemy jeszcze  max 10 min. Rada: Żółtko powinno być płynne. Jeśli żółtko

Moniki Smakołyki
Pora na jabłka. Tarta karmelowo-jabłkowa 97

pozwala i nie kusi tak jeszcze cięższymi, aromatycznymi pieczonymi szarlotkami z cynamonem robię szybsze wersje jabłeczników. Dzisiaj zapraszam na jedną z takich wersji - kremową tartę karmelowo - jabłkową. TARTA KARMELOWO- JABŁKOWA Składniki: (forma 24cm) na ciasto: 125 g masła 250 g mąki 1 jajko 3 łyżki cukru 1/2 cukru waniliowego 1 szczypta soli farsz jabłkowy: ok. 1 kg jabłek

Bon appetit mon amie
Kotlety z jajek 176

Przez całe lata zapomniane powróciły w niezmienionej formie. Delikatne, puszyste i pyszne. Składniki: 5 jajek + 1 jajko mała czerstwa bułka 1 cebula 1/2 szklanki mleka sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia koperek lub majeranek Wykonanie: jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć obraną cebulę pokroić(...)drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor bułkę i jajka przepuścić przez maszynkę, dodać surowe jajko, cebulę, sól, pieprz, zioła i dokładnie wymieszać formować nieduże kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety delikatnie wyjmować łopatką, gdyż łatwo się kruszą podawać z puree ziemniaczanym i sosem pomidorowym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
TARTA Z JEŻYNAMI Z SERKIEM WANILIOWYM 121

oraz jajkiem.Dodać 1 łyżkę śmietany i  zagnieść ciasto.Formujemy kulę,owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 15 minut.Ciasto następnie rozwałkować,przełożyć na blaszkę do tarty i piec w 180 stopniach przez 20 minut.Serki ubić z 2 łyżkami cukru pudru.Wyłożyć na upieczony spód,a na wierzch ułożyć jeżyny. galaretkę rozpuścić według przepisu podanego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
TARTA MIODOWA 101

będzie ciekły,wtedy dodać go do masy maslano- jajecznej.Wlewamy też sok z cytryny oraz dodajemy startą skórkę cytrynową.Mieszamy masę z orzechami.Masę Wlewamy na upieczony kruchy spód tarty  i znów wkładamy ciasto do piekarnika na ok.40 -45 minut.Gdy ciasto nam się upiecze solimy , a zaraz po upieczeniu posypać mocno cukrem pudrem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
BALLS & RINGS – GTA IV – kulki z kurczaka i krążki cebulowe 253

razy gęstszą niż na naleśniki (mniej więcej jak śmietana 18%). Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą. Krążki najpierw maczamy w cieście, a później przenosimy do bułki tartej i potrząsając miską panierujemy je (wtedy ciasto nie spadnie z krążków). 3. SMAŻENIE KRĄŻKÓW CEBULI (8 min) Opanierowane krążki przenosimy ostrożnie pałeczką lub widelcem do rondelka z rozgrzanym olejem

Nerds Kitchen
Tort makowo-kawowy 195

Świętach. Skusiła mnie oczywiście kawa, której smak i zapach uwielbiam. Składniki: Blaty makowe 1,5 szklanki maku 1 szklanka cukru pudru 7 jaj 1 łyżka miodu 5 łyżek bułki tartej 50 g orzechów włoskich olejek migdałowy Masa kawowa 4 jaja 1,5 szklanki cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 400 g masła 2 łyżki wody różanej (w oryginale spirytus) Dodatki(...)orzechy zmielić dwukrotnie w maszynce. Oddzielić żółtka od białek przeznaczonych na blaty makowe. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodawać mak. Na koniec dodać miód, bułkę tartą i olejek migdałowy. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę makową. Całość przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm i piec przez ok. 40 minut

Weekendy w domu i ogrodzie