Quiche jest zawsze przyrządzany z nadzieniem wytrawnym i tym właśnie różni się od tarty, która może być też w wersji na słodko. Polecam do wigilijnego barszczu, może nie zamiast pierogów z grzybami czy uszek, ale jako dodatkowe danie do czerwonego barszczu. Polecam również z innym nadzieniem na inne okazje np. klik lub dodatkami w/g własnych upodobań, pamiętając(...)smakuje na ciepło jak i na zimno. Na zimno jeszcze lepsze, bo dobrze się kroi i można przygotować na dzień przed wigilią. Można przygotować w większej foremce przeznaczonej do tarty, wówczas nie musimy zbyt drobno kroić grzybów. Wigilijny Quiche Kruche ciasto 200g mąki orkiszowej jasnej, 50g mąki semolina, 150g masła, jajko, 4-5 łyżek zimnego mleka, sól
Leśny ZakątekSernik z mlekiem skondensowanym, bez spodu to prawdziwy hit! Nie spodziewałam się takiego efektu - jest puszysty, delikatny i znakomity w smaku. Składa się tylko z 4
Kuchnia MagdaLenyNajważniejszym elementem świątecznego wieczoru jest oczywiście kolacja, jednakże co po niej? Gdy emocje nieco opadną, każdy z domowników otrzyma już swój wymarzony prezent, można w końcu
Kuchnia MagdaLenyIstnieje kilka produktów spożywczych, których tak naprawdę nie sposób nie lubić. Rzadko kiedy słyszymy przecież, że ktoś nie lubi pizzy, czy czekolady. Podobnie jest w przypadku
Kuchnia MagdaLenyŚwiąteczny torcik w wersji bezglutenowej. Składa się z dwóch biszkoptowych blatów makowych, przełożonych konfiturą wiśniową oraz masą z palonej białej czekolady, pomiędzy którą znajduje się żelka
Kuchnia MagdaLenyPiece do pizzy różnią się między sobą pod względem gabarytów, rodzaju zasilania, ilości i wielkości komór oraz wydajności i mocy. Zależnie od modelu mogą też posiadać
Kuchnia MagdaLenysztuka średnia, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżki, przyprawa w płynie 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, makaron nitki ugotowany 1 szklanka, bułka tarta 3/4 szklanki, mąka pszenna 3/4 szklanki - do obtaczania, smalec 1/2 kostki Świeże mielone mięso z indyka dać do miski, dodać drobno pokrojoną cebulę, bułkę tartą, makaron nitki
W Mojej Kuchni Lubięgłębokim oleju. Smaczne wychodzą, więc pokuście się spróbować je przygotować. PRZEPIS NA DOMOWE CHIPSY ZIEMNIACZANE Składniki: 1,5 kg ziemniaków oliwa z oliwek sól przyprawa do grilla bułka tarta Jak zrobić domowe chipsy ziemniaczane: Ziemniaki obieramy, myjemy dokładnie. Każdy z ziemniaków kroimy na cienkie plasterki – wszystkie plasterki wrzucamy do miski z wodą i dokładnie płuczemy, odcedzamy(...)osuszamy. Osuszone plasterki wrzucamy do miski i polewamy oliwą, mieszamy. Teraz na blaszce układamy plasterki ziemniaków jeden obok drugiego. Tak wyłożone chipsy oprószamy solą, przyprawą do grilla i bułka tartą. Pieczemy w 200 stopniach z termoobiegiem ok pół godziny – jednak trzeba ich pilnować i w międzyczasie zdejmować chipsy z brzegów blachy bo te pieką się szybciej. Artykuł
Dorota SmakujeZarówno w kuchni, jak i w innych częściach domu coraz częściej możemy spotkać się ze sprzętami smart. Jednym z nich jest inteligentna lodówka – co oferuje takie
Kuchnia MagdaLenyKostka piernikowa bez pieczenia to ciasto przygotowane na herbatnikach kakaowych przełożonych powidłami śliwkowymi oraz masą piernikową. Ciasto jest warstwowe i składa się z czterech warstw herbatników
Kuchnia MagdaLenylata w kuchni. Proste danie podane z żółtą fasolką szparagową sprawia, że na chwilę przenosimy się do wakacji. Pulpeciki: - 50 dag mięsa mielonego - 1 jako - 5 łyżek bułki tartej - 1 duża cebula drobno pokrojona - sól, pieprz Sos: - woda - 1 łyżka mąki - 3 liście laurowe - 5 ziaren ziela angielskiego - 100 ml słodkiej śmietany Dodatkowo: - 40 dag fasoli(...)szparagowej żółtej, świeżej lub mrożonej 1. Mięso przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, jajo, drobno pokrojoną cebulę i ok. 3 łyżek bułki tartej. Dokładnie mieszamy o formujemy małe pulpety, obtaczamy w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na rumiano mięso. 2. Obsmażone na złoty kolor pulpety podlewamy wodą, dodajemy przyprawy, mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy
Apetyczna babeczkapieczarek 1/2 główki cebuli 2 ząbki czosnku około 200 g piersi kurczaka posiekanej na małą kostkę sól, pieprz Do obtoczenia/panierki: 1 małe jajko 2 łyżki mleka bułka tarta sól, pieprz do jajka 1. Składniki na naleśniki miksujemy i odstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie szklimy cebulkę, oraz czosnek, przesmażamy razem z nimi pieczarki. Pieczarki(...)Teraz smażymy naleśniki. Naleśniki aby nie pękały przykrywamy talerzem i odstawiamy na czas przygotowania farszu. Krokiety możemy obsmażyć na masełku bez panierki lub obtoczyć je w jajko i bułkę tarta i obsmażyć z każdej strony. Smacznego !! Ps. zamiast piersi z kurczaka można użyć mielonego mięsa drobiowego
Gotowanie...to proste !Ciasto kora dębu, zwane też korą orzechową, w wersji oryginalnej, tej najbardziej znanej z brzoskwiniami jest już na moim blogu → KORA DĘBU Tym razem wykonałam to
Kuchnia MagdaLenydegustacji! Serdecznie zapraszam Pieczeń Rzymską. Składniki: 500g mięsa mielonego 250 g pieczarek 1 cebula 1 ugotowana marchewka 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sol, pieprz Przygotowanie: Marchew(...)trzemy na tarce do jarzyn. Cebulę i czosnek drobno siekamy i razem z pokrojonymi w kostkę pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju ( około 5 łyżek ). Mięso wyrabiamy z jajkiem, przyprawami, dodajemy marchew i ostudzone pieczarki. Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Masę mięsną przekładamy do formy (10x20) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 40-45 minut
R'n'G KitchenApetyczna zupka pełna kolorów i warzyw. Składa się z fileta z kurczaka oraz warzyw takich jak: seler naciowy, marchewka, kukurydza, groszek zielony oraz pomidory. Smakuje
Kuchnia MagdaLeny