sosie pomidorowym :) Ich smak cudownie podkręca dodatek majeranku. Składniki (4 porcje): Pulpeciki 400 g. mielonej łopatki wieprzowej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka suszonego majeranku 3 łyżki bułki tartej + 2 łyżki do obtaczania 1 jajko 1 łyżka sosu Worcestershire 2 łyżki oleju sól, pieprz Sos grzybowy 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 1 cebula 50 g. suszonych grzybów(...)zagotowania. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na malutkim ogniu przez 30 minut. Odcedź grzyby (wodę z gotowania zachowaj!) i posiekaj na mniejsze kawałeczki. Do mięsa dodaj 3 łyżki bułki tartej oraz pozostałe składniki na pulpety, dopraw masę solą i pieprzem i wyrób ją dokładnie dłonią. Formuj w dłoniach pulpeciki i obtaczaj je w bułce tartej (powinno wyjść około
Delicious Placeszklanki zielonego, mrożonego groszku ( nie trzeba go rozmrażać , a konserwowy jak nie ma innego, też się nada ) 2 jajka surowe- kurze lub 6 surowych przepiórczych 1/2 szklanki bułki tartej i dodatkowo około 1 szklanki do obtoczenia kotletów 2 łyżki słodkiej śmietanki mielona gałka muszkatołowa, taki malutki kopczyk na czubku noża Szczypta inaczej mówiąc 1/2 płaskiej łyżeczki granulowanego czosnku(...)push({}); Ugotowane jajka obierz ze skorupek i przełóż do miski. Rozgnieć widelcem jak na pastę jajeczną. Jak zaczną się kleić dodaj dwa roztrzepane surowe jajka, śmietankę, 1/2 szklanki bułki tartej, gałkę, czosnek, koperek, sól, pieprz do smaku. Wyrób całość na jednolitą masę. Wsyp mrożony lub konserwowy groszek. Mrożonego nie musisz rozmrażać Ponownie wyrób tyle tym razem już krótko tylko
Ogrodnik w podróżymaślanki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 szklanki mąki pszennej typu 450 180 g cukru 50 g czekolady gorzkiej do pieczenia lub zwykłej Dodatkowo masło bułka tarta * Czekolada do pieczenia lepiej zachowuje się podczas przygotowywania, nie rozpuszcza się podczas mieszania, przez co nie barwi ciasta na ciemny kolor. Jeśli takiej nie macie, można zastosować normalną. Wykonanie Jajka(...)puszyste, stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijając. Wlać maślankę, olej i wymieszać delikatnie szpatułką. Dodać przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, czekoladę, całość wymieszać, do połączenia składników. Foremkę natłuścić masłem, oprószyć bułką tartą. Przełożyć masę i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 50 minut. Artykuł Babka Wielkanocna na maślance pochodzi z serwisu alledobre.pl
Alle Dobre!siekane kotleciki drobiowe . Filety z ryby należy pokroić w małą kostkę, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Całość powinna być dość gęsta - można dodać więcej mąki lub bułki tartej, które lepiej zwiążą masę. Do rybnych kotlecików możecie użyć dowolnych filetów z ryby, świetnie sprawdzi się na przykład dorsz lub mintaj. Siekane kotleciki rybne wspaniale smakują z ziemniakami i surówką(...)rybę pieczoną na ryżu: Siekane kotleciki rybne, składniki: 400 g filetów z dorsza, mintaja lub innej ulubionej ryby, 2 małe jajka, 2 czubate łyżki mąki, 2 czubate łyżki bułki tartej (lub więcej, gdyby masa była za rzadka), 70 ml mleka, mała cebula, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól (około 1/2 łyżeczki lub trochę mniej), pieprz Siekane kotleciki rybne, przygotowanie
Lekcje w kuchniBardzo proste i smaczne kluski łyżką kładzione które można podawać z okrasą ze smażonego boczku lub na słodko z masłem i bułką tartą. Szybki do przygotowania i nie drogi obiad. 2 duże jajka 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki wody lub mleka duża szczypta soli Do miski wbić jajka dodać mąkę i sól, całość wymieszać(...)pomocą łyżki cedzakowej wyciągnąć kluski i przekładać na talerz. Kluski najlepiej gotować w kilku partiach aby się nie posklejały. Można dodatkowo podsmażyć na boczku wędzonym lub podawać z bułką tartą podsmażoną na maśle i odrobiną cukru. Obie wersję są przepyszne :) Polecam i życzę smacznego
Andzia PichciKruche ciasto wypełnione cząstkami jabłek a następnie zapieczone i na koniec posmarowane dżemem morelowym. TARTA Z JABŁKAMI SKŁADNIKI 250 gramów mąki pszennej; pół łyżeczki soli; pół łyżeczki sody oczyszczonej; 3-4 jabłka winne (np. szara reneta); 1 łyżka mielonego cynamonu; 6 łyżek cukru; 125 gramów zimnego masła (prosto z lodówki); roster lub dżem morelowy (alternatywnie brzoskwiniowy);... Artykuł Tarta z jabłkami na cały rok pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkamasła lub margaryny -2 łyżki śmietany kwaśnej 18% -1/2 szkl cukru pudru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -ok 2 kg jabłek -2 łyżki cukru pudru -3 łyżki bułki tartej -łyżka mąki ziemniaczanej -cynamon Składniki na ciasto dajemy do miski, masło polecam sobie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lepiej będzie się zagniatało ciasto. Zagniatamy. Ciasto dzielimy(...)powidłami Jabłka obieramy i szatkujemy na plasterki lub kroimy na cienkie plasterki. Dodajemy do jabłek cukier puder (chyba ze macie słodkie jabłka to nie ma potrzeby) dodajemy bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną i cynamon Delikatnie mieszamy i wykładamy na podpieczony spód. Resztę ciasta trzemy na tarce o grubych oczkach lub urywamy placami i wykładamy na jabłka. Szarlotkę wstawiamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuStarte na grubych oczkach tarki ziemniaki, doprawione i smażone w formie placków na oleju. PLACKI ZIEMNIACZANE GRUBO TARTE SKŁADNIKI NA PLACKI 1 kilogram mączystych ziemniaków; mąka pszenna; 2 średnie cebule; 2 jajka; gałka muszkatołowa; sól, pieprz; olej rzepakowy rafinowany do smażenia; przepis na placki ziemniaczane grubo tarte Artykuł Placki ziemniaczane grubo tarte pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkazostał pożarty w tempie allegro i już przygotowuję się do następnego. Pachnący jabłkiem, z chrupiącą skórką, po prostu przepyszny. W 2012r. po raz pierwszy upiekłam chleb z dodatkiem tartego jabłka . Wpis dodany z nieistniejącego bloga. Jednak użyłam tartych jabłek do zaczynu, w którym był również tradycyjny zakwas. Wówczas radziłam domowym piekarzom, aby wspomagali swój zakwas, jeśli(...)pewni co do jego mocy. Te kilkanaście godzin fermentacji zaczynu z dodatkiem tartego jabłka sprawiało, że zaczyn szybciej fermentował. Dzikie drożdże, które znajdują się szczególnie na skórce jabłka wspomagały proces fermentacji. Szukając nowych inspiracji chlebowych w sieci, wpadłam na przepisy na chleb bez użycia drożdży piekarskich i bez tradycyjnego zakwasu, ale w zamian na wodzie z fermentowanych jabłek
Leśny ZakątekCiasto musowe - rewelacyjne, puszyste i uzależniające już od pierwszej łyżeczki. Przygotowane na cieście mocno czekoladowym a'la brownie, z lekkim musem o smaku orzecha laskowego z
Kuchnia MagdaLenyPyszna sałatka z kapustą pekińską, świeżym szpinakiem i dodatkami w stylu włoskim - suszonymi pomidorami, oliwkami, salami oraz serkiem typu włoskiego. Dodatkowo dla osób lubiących ostre smaki
Kuchnia MagdaLenyCo najbardziej nas gubi, gdy próbujemy jeść zdrowo? Można śmiało postawić tezę, że dwie rzeczy: niezdrowe przekąski i wysoko przetworzone produkty. Nie musisz jednak zupełnie unikać
Kuchnia MagdaLenyProsty przepis na tort czekoladowo-miętowy. Składa się z 3 blatów biszkoptu kakaowego przełożonych masą czekoladowo-miętową przygotowaną ze śmietanki kremówki oraz pastylek miętowych. Tort
Kuchnia MagdaLenybułka pszenna 1 sztuka + zimna woda do moczenia, jajka 2 sztuki "M", kucharek 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, śmietana gęsta 12% 100 gram, czosnek niedźwiedzi suszony 4 łyżeczki, tarta bułka 4 łyżki, mąka pszenna do obtaczania - ile potrzeba, smalec 1/4 kostki Do mielonej łopatki dodać posiekaną cebulę, jajka, kucharka, pieprz mielony, czosnek niedźwiedzi, gęstą śmietanę, tartą bułkę i bułkę wymoczoną w wodzie i z wody odciśniętą, wszystko dokładnie wyrobić na kleistą masę. Na patelni mocno rozgrzać/stopić smalec. Formować nie duże i nie grube kotlety dłońmi zwilżonymi w wodzie, kotlety obtaczać w mące i kłaść na smalec, na rumiano z każdej strony smażyć na średnim ogniu. Patelnię nakryć przykrywką lub talerzem
W Mojej Kuchni Lubięsię i u Ciebie i będziesz cieszyć się smakiem najlepszej carbonary. Na 3-4 osoby: około 300 g makaronu spaghetti 4 żółtka 100 g boczku lub pancetty 2 łyżki tartego parmezanu + opcjonalnie, do posypania sól Boczek kroimy na mniejsze kawałki (w kostkę lub na paseczki). Wysmażamy na chrupko (ja daję na zimną patelnię i dopiero podgrzewam). Po usmażeniu boczku(...)włożę makaron do wody . Żółtka mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy do nich 3-4 łyżki wody spod makaronu ( daję bezpośrednio z garnka, pod koniec gotowania makaronu ) oraz około 2 łyżki tartego parmezanu, mieszamy. Doprawiamy szczyptą soli i/lub pieprzu. Na patelnię z boczkiem wykładamy odcedzony, gorący makaron. Po około 1-2 minutach zalewamy całość żółtkami. Mieszamy. W razie potrzeby dodajemy jeszcze
Smaki Na Talerzu