tarta - 42848 przepisów (strona:505/2857)

Patison w sosie serowym 88

proste danie z patisona , które doprawiłam czosnkiem, chili oraz natką pietruszki. Po podsmażeniu patisona na maśle i oliwie, dodałam zioła, a następnie dusiłam całość w śmietance. Na koniec wsypałam tarty żółty ser, który sprawił, iż sos nabrał gęstszej konsystencji. Tak przygotowane danie podaję jako dodatek do smażonej ryby, lecz można je zaserwować z drobiem, wieprzowiną bądź wołowiną. Zachęcam(...)zagotować, przykryć garnek pokrywką i dusić na małym ogniu, aż patison zmięknie – mi zajęło to około 15 minut . Kiedy patison jest już miękki, zdjąć garnek z ognia, dodać tarty żółty ser oraz natkę pietruszki. Podawać na ciepło. Duszony patison Warto wiedzieć robiąc patisona w sosie serowym. Patisona nie obieram ze skórki, gdyż jest ona na tyle miękka

MeCooks
pyszne kotlety mielone z cebulką... 71

Składniki: mięso mielone z indyka 80 dag, bułka kajzerka do moczenia 1 sztuka, tarta bułka 1/2 szklanki, kucharek 1 łyżka, sól 1,5 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka słodka 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka "L", mąka do obtaczania 1 szklanka, smalec 3/4 kostki, cebula 4 sztuki większe, cukier 1 łyżeczka, sól 1,5 łyżeczki, papryka ostra(...)łyżeczka Świeże mięso mielone z indyka w misce dokładnie wyrobić na kleistą masę z jajkiem, posiekaną cebulą, tartą bułką, bułką odciśniętą po moczeniu z wody, pieprzem mielonym, solą, kucharkiem, papryką słodką. Z mięsa formować kotlety mielone, obtoczyć w mące, kłaść na gorący smalec lekko je spłaszczyć, smażyć na rumiano z każdej strony, usmażone odkładać na talerz. Na tłuszcz

W Mojej Kuchni Lubię
dorsz czarny w sosie pomidorowo-paprykowym... 76

Składniki: dorsz czarny filety 3 sztuki duże, mąka pszenna 1/2 szklanki + tarta bułka 1/2 szklanki + kucharek 2 łyżki + pieprz mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba, papryka 1 sztuka duża, cebula 3 sztuki średnie, pomidory dojrzałe 8 sztuk miękkie, olej rzepakowy 8 łyżek, cukier 3-4 łyżki, sól 2-3 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, woda(...)ocet 10% 3-4 łyżki, czosnek niedźwiedzi 1 łyżka Świeże, duże filety dorsza czarnego opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę wymieszać z tartą bułką, kucharkiem, pieprzem, kawałki ryby obtaczać w panierce i kłaść na gorący olej na patelni, smażyć na rumiano z każdej strony, usmażone odkładać do miski. Pomidory, paprykę, cebulę

W Mojej Kuchni Lubię
Zaskakujące chipsy z cukini pieczone w piekarniku 84

może oprócz zwykłego podkradania z lodówki, mogłabym coś pysznego i szybkiego wymyślić. I tak oto powstały chipsy z cukini.  Zaskakujące chipsy z cukini Składniki: cukinia 1 jajko bułka tarta 2 łyżki mleka pieprz ziołowy 4 łyżki parmezanu 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól (do smaku - parmezan to słony ser więc należy uważać z solą) Cukinię kroimy na plasterki(...)grubości 3-5 mm.  Jajko rozbijamy i dokładnie mieszamy z solą, mlekiem, pieprzem ziołowym.  W osobnej miseczce mieszamy starty na drobnej tarce parmezan, suszone oregano oraz bułkę tartą.  Po przygotowaniu powyższych składników, możemy zająć się panierowaniem cukini. Najpierw moczymy cukinię w jajku, a następnie obtaczamy dokładnie w bułce wymieszanej z parmezanem.  Tak przygotowaną cukinię

Kuchnia moimi oczami
Zapiekanka ziemniaczana z Kiełbasą 77

kiełbasy zależy również od upodobań smakowych. Ja wybrałam śląską. Ciekawym akcentem w zapiekance jest por. Bardzo lubię por zamiast cebuli i często dodaję go do moich potraw jak np. tarty z kurczakiem , czy tarty brokułowej . Tutaj połączyłam por z jabłkiem i smażoną kiełbasą. Ponadto dodałam musztardę, no bo czym jest kiełbasa bez musztardy? Sól, pieprz

codojedzenia
Roladki z mięsa mielonego – oszukane zrazy! 82

mięsa mielonego 3 ogórki konserwowe 1 cebula 3 łyżki musztardy kilka plasterków boczku 1 jajko sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, papryka słodka, majeranek 3 łyżki bułki tartej + dodatkowo do obtoczenia roladek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mięso przekładamy do miski. Wbijamy jedno jajko. Dodajemy wszystkie przyprawy i 3 łyżki bułki tartej. Całość mieszamy ręką do uzyskania jednolitej(...)paski. Na przygotowanym wcześniej mięsie układamy plasterek boczku, pół ogórka i kilka piórek cebulki. Zawijamy boki i następnie mięso zwijamy jak roladę. Tak przygotowane roladki obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiany kolor z każdej strony Polecam z kaszą jęczmienną (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Gotuj z Prezesem
Babka marmurkowa 72

marmurkowa: 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki oleju rzepakowego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao masło + bułka tarta do wysmarowania foremki szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Jajka wyjąć wcześniej z lodówki aby osiągnęły temperaturę pokojową. Następnie jajka wbić do miski. Dodać(...)pieczenia. Całość wymieszać na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Na koniec wlać 3/4 szklanki oleju i wymieszać. 2. Formę z kominem wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Następnie do blaszki wylać 2/3 ciasta. Do pozostałej części ciasta dodać dwie łyżki kakao i wymieszać. Ciemne ciasto przelać do formy (ciasto z kakao jest cięższe, więc opadnie

Gotuj z Prezesem
Klopsiki po cygańsku 100

tego przepisu nie raz!  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na klopsiki po cygańsku: klopsiki 500 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej) 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki majeranku ok. 2 łyżki mąki do obtoczenia klopsów dodatkowo: 1 litr bulionu 500 g pieczarek 2 duże(...)mielenia mięsa.  2. Do mięsa wbić jajko. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: płaską łyżeczkę soli, po pół łyżeczki pieprzu oraz majeranku. Dodać również trzy łyżki bułki tartej. Całość dokładnie wymieszać i wyrabiać ręką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wyrabiam około 5 minut, następnie sprawdzam czy mogę uformować z niej pulpeta, który zachowuje swój kształt. Jeśli

Gotuj z Prezesem
Najlepsze desery na przyjęcie w gronie znajomych – co warto zrobić? 96

domowych przyjęciach, jak i nawet na dużych weselach. Zrobisz go samodzielnie w niecałe 4 godziny, dlatego jeśli już zdecydujesz się na ten przepis – zarezerwuj wcześniej odpowiedni zapas czasowy. Tarta z orzechami, malinami i białą czekoladą – ten przepis jest naprawdę prosty, a przygotowanie gotowej do spożycia tarty zajmie Ci maksymalnie godzinę. Wystarczy, że urobisz ciasto, włożysz

Słodkie okruszki
Kotlet de volaille z masłem 89

kotlet de volaille z masłem. 40 dkg piersi z kurczaka (2 duże piersi) 1 i 1/4 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu 4 podłużne kawałki zimnego masła 6 łyżek bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 2 jajka “L” olej lub masło klarowane do smażenia Jak zrobić kotlet de volaille z masłem. Każdą z piersi kurczaka umyć, osuszyć papierowym(...)pomóc szerszym nożem. Po zwinięciu roladki odrobinę uformować w dłoniach, po to aby nabrały owalnego kształtu. Uformowane roladki obtaczać w mące, kolejno w jajku, a na końcu w bułce tartej. Po pierwszym obtoczeniu, powtórzyć obtoczenie w jajku i bułce tartej, pominąć mąkę. Tak przygotowane kotlety wstawić na 30 minut do lodówki. Na wysoką patelnię wlać sporą ilość oleju

MeCooks
Makaron z brokułem 124

dodatek jakiegoś sosu, jest także dobrym dodatkiem do zup oraz stir-fries. Ugotowany makaron połączyłam z sosem śmietanowym z dodatkiem brokuła, pesto i czosnku. Po wierzchu całość posypałam świeżo tartym Parmezanem. Makaron z brokułem to danie, które podać można zarówno na obiad jak i na lunch . Mam nadzieję, iż Wam posmakuje. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz(...)soli 200 ml śmietanki (30%) 1/2 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 30 dkg różyczek brokuła 2 łyżki zielonego pesto 3 łyżki oliwy z oliwek 2 duże ząbki czosnku 5 dkg tartego sera Parmezan 1 łyżka mąki pszennej 200 ml bulionu warzywnego Jak zrobić makaron z brokułem. Makaron ugotować w wodzie osolonej 1 łyżeczką soli. Ugotowany wylać na durszlak, przelać zimną

MeCooks
Drobiowo-parmezanowe pulpeciki z piekarnika 179

piekarnika. Zdecydowanie zdrowsze, niż wersja smażona, a przy tym, moim zdaniem, z lepszym efektem wizualnym, bo wszystkie wychodzą jednakowo zarumienione. Przygotowałam je z mielonego mięsa indyczego z dodatkiem tartego parmezanu. Choć są pieczone, nie są tak do końca fit, bo dodałam do nich 2 łyżki oliwy do smażenia. Jeżeli liczysz kalorie, możesz pominąć ten dodatek. Pulpeciki drobiowo-parmezanowe wyszły(...)podgotowane, dlatego mogły się piec w tym samym czasie i tej samej temperaturze co pulpeciki. 500 g mielonego mięsa drobiowego, u mnie z indyka 1 jajko 1/2 szkl. bułki tartej 1/2 szkl. tartego parmezanu 2 łyżki oliwy 2 łyżki zimnej wody 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej granulowany czosnek (około 1/2 łyżeczki) sól

Smaki Na Talerzu
Krokiety Z Pieczarkami, Szpinakiem I Fetą 115

pieczarek 1/2 główki cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 opakowania sera sałatkowego typu Feta (używam Turek Islos) sól, pieprz Do obtoczenia/panierki: 1 małe jajko  2 łyżki mleka bułka tarta sól, pieprz do jajka 1. Składniki na naleśniki miksujemy i odstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie szklimy cebulkę, oraz czosnek oraz przesmażamy razem z nimi pieczarki. Pieczarki(...)Teraz smażymy naleśniki. Naleśniki aby nie pękały przykrywamy talerzem i odstawiamy na czas przygotowania farszu. Krokiety możemy obsmażyć na masełku bez panierki lub obtoczyć je w jajko i bułkę tarta i obsmażyć z każdej strony. Smacznego

Gotowanie...to proste !