proste danie z patisona , które doprawiłam czosnkiem, chili oraz natką pietruszki. Po podsmażeniu patisona na maśle i oliwie, dodałam zioła, a następnie dusiłam całość w śmietance. Na koniec wsypałam tarty żółty ser, który sprawił, iż sos nabrał gęstszej konsystencji. Tak przygotowane danie podaję jako dodatek do smażonej ryby, lecz można je zaserwować z drobiem, wieprzowiną bądź wołowiną. Zachęcam(...)zagotować, przykryć garnek pokrywką i dusić na małym ogniu, aż patison zmięknie – mi zajęło to około 15 minut . Kiedy patison jest już miękki, zdjąć garnek z ognia, dodać tarty żółty ser oraz natkę pietruszki. Podawać na ciepło. Duszony patison Warto wiedzieć robiąc patisona w sosie serowym. Patisona nie obieram ze skórki, gdyż jest ona na tyle miękka
MeCooksSkładniki: mięso mielone z indyka 80 dag, bułka kajzerka do moczenia 1 sztuka, tarta bułka 1/2 szklanki, kucharek 1 łyżka, sól 1,5 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka słodka 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka "L", mąka do obtaczania 1 szklanka, smalec 3/4 kostki, cebula 4 sztuki większe, cukier 1 łyżeczka, sól 1,5 łyżeczki, papryka ostra(...)łyżeczka Świeże mięso mielone z indyka w misce dokładnie wyrobić na kleistą masę z jajkiem, posiekaną cebulą, tartą bułką, bułką odciśniętą po moczeniu z wody, pieprzem mielonym, solą, kucharkiem, papryką słodką. Z mięsa formować kotlety mielone, obtoczyć w mące, kłaść na gorący smalec lekko je spłaszczyć, smażyć na rumiano z każdej strony, usmażone odkładać na talerz. Na tłuszcz
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: dorsz czarny filety 3 sztuki duże, mąka pszenna 1/2 szklanki + tarta bułka 1/2 szklanki + kucharek 2 łyżki + pieprz mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba, papryka 1 sztuka duża, cebula 3 sztuki średnie, pomidory dojrzałe 8 sztuk miękkie, olej rzepakowy 8 łyżek, cukier 3-4 łyżki, sól 2-3 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, woda(...)ocet 10% 3-4 łyżki, czosnek niedźwiedzi 1 łyżka Świeże, duże filety dorsza czarnego opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę wymieszać z tartą bułką, kucharkiem, pieprzem, kawałki ryby obtaczać w panierce i kłaść na gorący olej na patelni, smażyć na rumiano z każdej strony, usmażone odkładać do miski. Pomidory, paprykę, cebulę
W Mojej Kuchni Lubięmoże oprócz zwykłego podkradania z lodówki, mogłabym coś pysznego i szybkiego wymyślić. I tak oto powstały chipsy z cukini. Zaskakujące chipsy z cukini Składniki: cukinia 1 jajko bułka tarta 2 łyżki mleka pieprz ziołowy 4 łyżki parmezanu 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól (do smaku - parmezan to słony ser więc należy uważać z solą) Cukinię kroimy na plasterki(...)grubości 3-5 mm. Jajko rozbijamy i dokładnie mieszamy z solą, mlekiem, pieprzem ziołowym. W osobnej miseczce mieszamy starty na drobnej tarce parmezan, suszone oregano oraz bułkę tartą. Po przygotowaniu powyższych składników, możemy zająć się panierowaniem cukini. Najpierw moczymy cukinię w jajku, a następnie obtaczamy dokładnie w bułce wymieszanej z parmezanem. Tak przygotowaną cukinię
Kuchnia moimi oczamikiełbasy zależy również od upodobań smakowych. Ja wybrałam śląską. Ciekawym akcentem w zapiekance jest por. Bardzo lubię por zamiast cebuli i często dodaję go do moich potraw jak np. tarty z kurczakiem , czy tarty brokułowej . Tutaj połączyłam por z jabłkiem i smażoną kiełbasą. Ponadto dodałam musztardę, no bo czym jest kiełbasa bez musztardy? Sól, pieprz
codojedzeniamięsa mielonego 3 ogórki konserwowe 1 cebula 3 łyżki musztardy kilka plasterków boczku 1 jajko sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, papryka słodka, majeranek 3 łyżki bułki tartej + dodatkowo do obtoczenia roladek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mięso przekładamy do miski. Wbijamy jedno jajko. Dodajemy wszystkie przyprawy i 3 łyżki bułki tartej. Całość mieszamy ręką do uzyskania jednolitej(...)paski. Na przygotowanym wcześniej mięsie układamy plasterek boczku, pół ogórka i kilka piórek cebulki. Zawijamy boki i następnie mięso zwijamy jak roladę. Tak przygotowane roladki obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiany kolor z każdej strony Polecam z kaszą jęczmienną (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Gotuj z Prezesemmarmurkowa: 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki oleju rzepakowego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao masło + bułka tarta do wysmarowania foremki szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Jajka wyjąć wcześniej z lodówki aby osiągnęły temperaturę pokojową. Następnie jajka wbić do miski. Dodać(...)pieczenia. Całość wymieszać na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Na koniec wlać 3/4 szklanki oleju i wymieszać. 2. Formę z kominem wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Następnie do blaszki wylać 2/3 ciasta. Do pozostałej części ciasta dodać dwie łyżki kakao i wymieszać. Ciemne ciasto przelać do formy (ciasto z kakao jest cięższe, więc opadnie
Gotuj z Prezesemtego przepisu nie raz! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na klopsiki po cygańsku: klopsiki 500 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej) 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki majeranku ok. 2 łyżki mąki do obtoczenia klopsów dodatkowo: 1 litr bulionu 500 g pieczarek 2 duże(...)mielenia mięsa. 2. Do mięsa wbić jajko. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: płaską łyżeczkę soli, po pół łyżeczki pieprzu oraz majeranku. Dodać również trzy łyżki bułki tartej. Całość dokładnie wymieszać i wyrabiać ręką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wyrabiam około 5 minut, następnie sprawdzam czy mogę uformować z niej pulpeta, który zachowuje swój kształt. Jeśli
Gotuj z Prezesemdomowych przyjęciach, jak i nawet na dużych weselach. Zrobisz go samodzielnie w niecałe 4 godziny, dlatego jeśli już zdecydujesz się na ten przepis – zarezerwuj wcześniej odpowiedni zapas czasowy. Tarta z orzechami, malinami i białą czekoladą – ten przepis jest naprawdę prosty, a przygotowanie gotowej do spożycia tarty zajmie Ci maksymalnie godzinę. Wystarczy, że urobisz ciasto, włożysz
Słodkie okruszkikotlet de volaille z masłem. 40 dkg piersi z kurczaka (2 duże piersi) 1 i 1/4 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu 4 podłużne kawałki zimnego masła 6 łyżek bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 2 jajka “L” olej lub masło klarowane do smażenia Jak zrobić kotlet de volaille z masłem. Każdą z piersi kurczaka umyć, osuszyć papierowym(...)pomóc szerszym nożem. Po zwinięciu roladki odrobinę uformować w dłoniach, po to aby nabrały owalnego kształtu. Uformowane roladki obtaczać w mące, kolejno w jajku, a na końcu w bułce tartej. Po pierwszym obtoczeniu, powtórzyć obtoczenie w jajku i bułce tartej, pominąć mąkę. Tak przygotowane kotlety wstawić na 30 minut do lodówki. Na wysoką patelnię wlać sporą ilość oleju
MeCooksdodatek jakiegoś sosu, jest także dobrym dodatkiem do zup oraz stir-fries. Ugotowany makaron połączyłam z sosem śmietanowym z dodatkiem brokuła, pesto i czosnku. Po wierzchu całość posypałam świeżo tartym Parmezanem. Makaron z brokułem to danie, które podać można zarówno na obiad jak i na lunch . Mam nadzieję, iż Wam posmakuje. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz(...)soli 200 ml śmietanki (30%) 1/2 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 30 dkg różyczek brokuła 2 łyżki zielonego pesto 3 łyżki oliwy z oliwek 2 duże ząbki czosnku 5 dkg tartego sera Parmezan 1 łyżka mąki pszennej 200 ml bulionu warzywnego Jak zrobić makaron z brokułem. Makaron ugotować w wodzie osolonej 1 łyżeczką soli. Ugotowany wylać na durszlak, przelać zimną
MeCookspiekarnika. Zdecydowanie zdrowsze, niż wersja smażona, a przy tym, moim zdaniem, z lepszym efektem wizualnym, bo wszystkie wychodzą jednakowo zarumienione. Przygotowałam je z mielonego mięsa indyczego z dodatkiem tartego parmezanu. Choć są pieczone, nie są tak do końca fit, bo dodałam do nich 2 łyżki oliwy do smażenia. Jeżeli liczysz kalorie, możesz pominąć ten dodatek. Pulpeciki drobiowo-parmezanowe wyszły(...)podgotowane, dlatego mogły się piec w tym samym czasie i tej samej temperaturze co pulpeciki. 500 g mielonego mięsa drobiowego, u mnie z indyka 1 jajko 1/2 szkl. bułki tartej 1/2 szkl. tartego parmezanu 2 łyżki oliwy 2 łyżki zimnej wody 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej granulowany czosnek (około 1/2 łyżeczki) sól
Smaki Na Talerzupieczarek 1/2 główki cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 opakowania sera sałatkowego typu Feta (używam Turek Islos) sól, pieprz Do obtoczenia/panierki: 1 małe jajko 2 łyżki mleka bułka tarta sól, pieprz do jajka 1. Składniki na naleśniki miksujemy i odstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie szklimy cebulkę, oraz czosnek oraz przesmażamy razem z nimi pieczarki. Pieczarki(...)Teraz smażymy naleśniki. Naleśniki aby nie pękały przykrywamy talerzem i odstawiamy na czas przygotowania farszu. Krokiety możemy obsmażyć na masełku bez panierki lub obtoczyć je w jajko i bułkę tarta i obsmażyć z każdej strony. Smacznego
Gotowanie...to proste !