tarta - 42848 przepisów (strona:515/2857)

Kotleciki z farszu do pierogów ruskich 54

drugie życie. Kotleciki będą idealne! Jeśli już macie farsz, to właściwie wszystko jest już gotowe. Jak zrobić kotlety z farszu do pierogów? Składniki: - farsz pozostały po ruskich pierogach - bułka tarta - olej rzepakowy do smażenia - parmezan lub pecorino - jajka - sól i pieprz do smaku - opcjonalnie siekana drobno natka pietruszki Kotleciki z farszu do pierogów ruskich Uformuj z farszu kulki(...)jednakowej wielkości, możesz dołożyć parmezanu, siekanej pietruszki, jak wolisz i odłóż na bok. W jednym głębokim talerzu rozbełtaj jajo z solą, pieprzem, do drugiego wsyp bułkę tartą. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni. Każdą kulkę spłaszcz wilgotnymi dłońmi i zamocz w jaju, a następnie obtocz w bułce. Smaż z obydwu stron na złoty kolor. Idealnie smakują solo, ale również

Z Kuchni Do Kuchni
Wielkanocna babka kajmakowa z lukrem 61

łyżeczki proszku do pieczenia pół puszki  masy krówkowej od HELIO ( 20 dag ) 10 dag  skórki pomarańczowej od HELIO   Dodatkowo: masło lub margaryna do posmarowania foremki bułka tarta do obsypania foremki ( 1-2 łyżki ) dowolne słodycze do dekoracji   Na lukier: 1 białko około 1 szklanka cukru pudru     Wykonanie pysznej babki:   1. Masło(...)dodajemy do ucieranego ciasta, ucieramy, dodajemy masę krówkową i ponownie ucieramy, na koniec wsypujemy skórkę pomarańczową i mieszamy. 2. Formę na babkę smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Przekładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-55 minut do suchego patyczka. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika

Izabelawkuchni
Kruche ciasto ze śliwkami i migdałami 36

więcej mąki. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30min. Śliwki umyć, osuszyć , przekroić i pozbawić pestek. Schłodzonym ciastem (2/3 porcji) wylepić formę do tarty (użyłam formy 22cm), podnieść brzegi, całość nakłuć widelcem i spód lekko podsypać bułką tartą. Spód gęsto wyłożyć połówkami śliwek, skórką do dołu. Owoce posypać płatkami migdałowymi

Raj dla Podniebienia
Risotto z truflami 40

ryżu do risotto (arborio) 100 g śmietanki kremówki 30% oliwa z oliwek 150 g świeżych kurek tymianek suszony gałka muszkatołowa sól, pieprz 3 czarne trufle z zalewą tarty parmezan Wykonanie Do rondla o grubym dnie wlewam niewielką ilość oliwy. Wsypuję ryż i lekko podsmażam. Podlewam wodą i duszę pod przykryciem. Dodaję sól, pieprz, tymianek, gałkę muszkatołową. Cały czas(...)kroję je na plasterki. Na małej patelni podsmażam kurki na niewielkiej ilości oliwy. Na sam koniec dodaję trufle, które nie lubią długiej obróbki termicznej. Do ryżu dodaję śmietankę i tarty parmezan. Łączę z podsmażonymi kurkami. Kawałki trufli wykładam dopiero na sam wierzch podanego dania. Smacznego! Artykuł Risotto z truflami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Szarlotka z figami 40

śmietany jabłka 1kg jabłek np. antonówek 2 figi 3 łyżki cukru 1 laska cynamonu 3-4 goździki 1/2 łyżki masła 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru kryształu dodatkowo bułka tarta i cukier puder do oprószenia upieczonej szarlotki Wykonanie Wszystkie składniki na ciasto umieść w malakserze lub zagnieć ręcznie. Wyjmij ciasto, przełóż na papier do pieczenia, uformuj kulę. Jeżeli(...)masło. Smaż je na wolnym ogniu aż powstanie mus. Poczekaj, aż wystygną. Formę do ciasta (dowolną) wylep schłodzonym w lodówce ciastem. Zanim przełożysz mus jabłkowy, podsyp spód ciasta bułką tartą, aby w trakcie pieczenia wchłonęła nadmiar soku z jabłek. Teraz czas na jabłka. Wyłóż je i wyrównaj. Umyte figi pokrój w plasterki i ułóż na jabłkach. Wyjmij ciasto

Raj dla Podniebienia
Kawosz z galaretką i wkładką orzechową 79

Ciasto idealne dla kawoszy... 5 pysznych warstw! Składa się z kakaowego biszkoptu z budyniową masą kawową z dodatkiem serka mascarpone, pomiędzy którą znajduje się wkładka w

Kuchnia MagdaLeny
Babka cytrynowa 113

szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 125g margaryny lub masła - 1 większa cytryna ( otarta skórka i sok ) Dodatkowo - cukier puder do posypania wierzchu - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie Wszystkie składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę ( ok. 5-6 minut ), obie mąki mieszam z proszkiem(...)miksuję do połączenia. Następnie do masy wlewam gorącą, stopioną margarynę, dalej miksuję, dodaję sok i skórkę z cytryny, mieszam.  Masę przekładam do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 170 stopniach ( grzałka góra-dół ) około 40 minut, do suchego patyczka. Po przestudzeniu babkę posypuję cukrem pudrem.  Ostudzoną babkę

Kuchnia z widokiem na ogród
Kalafior smażony w panierce 46

Pyszna przekąska lub dodatek do drugiego dania, czyli kalafior w panierce. Różyczki kalafiora gotujemy, a następnie smażymy na rumiano w pysznej panierce z jajka i bułki tartej. Kalafior w smażonej odsłonie, chrupki nawet na drugi dzień. Składniki: 1 kalafior 2 jajka 0,5 szklanki bułki tartej 0,5 szklanki mleka szczypta soli olej Sposób przygotowania: Krok(...)może być zbyt miękki.  Krok 2 Ugotowany kalafior ostudzić. W miseczce rozbić jajka z dodatkiem soli. Krok 3 Różyczki kalafiora zanurzać w jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju do zrumienienia. Smacznego

Z notatnika
pyszne kotlety jajeczne... 77

Składniki: jajka 20 sztuk "M", bułka do moczenia w wodzie 1 sztuka, bułka tarta 1 szklanka, cebula 2 sztuki większa+1 łyżeczka smalcu+1 łyżeczka cukru, jajka 3 sztuki "M", pieprz mielony 1 łyżeczka, kurkuma 1 łyżeczka, sól 1,5 łyżeczki, natka pietruszki 1 pęczek, mąka 1 szklanka do obtaczania, smalec 1/2 kostki do smażenia Jajka ugotowane(...)kratce do jajek zetrzeć do miski, wsypać pieprz mielony, kurkumę, sól i wymieszać. Drobno pokrojoną cebulę posypaną cukrem na smalcu podsmażyć na złoto, wystudzić. Cebulę dodać jajek, wsypać bułkę tartą, wbić jajka, bułkę moczoną i z wody odciśniętą, wszystko dobrze połączyć ręką. Wsypać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Formować zwilżonymi dłońmi w wodzie kotlety nie za grube

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety jajeczne 57

danie. Podstawą kotletów jajecznych są ugotowane na twardo jajka, połączone ze świeżym jajkiem oraz przyprawami. Z tak przygotowanej masy jajecznej formowane są małe kotleciki, które obtacza się w bułce tartej i smaży na maśle lub oleju. Kotlety jajeczne to danie, które sprawdza się podane na śniadanie , obiad oraz podwieczorek. Jeśli nie próbowałeś jeszcze tych prostych kotletów, polecam poniższy przepis(...)MeCooks Kotlety z jajek Składniki na kotlety jajeczne. 6 dużych jajek ugotowanych na twardo 1 duże jajko surowe 1/2 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka pieprzu 2-3 łyżki bułki tartej olej do smażenia 1/2 łyżeczka ziół włoskich 1/2 łyżeczka suszonej natki pietruszki Jak zrobić kotlety jajeczne. Ugotowane na twardo jajka zmiksować, drobno posiekać bądź przepuścić przez maszynkę. Kolejno, przełożyć

MeCooks
Zupa chrzanowa 71

ząbki czosnku  1 Jabłko Grójeckie  600 g ziemniaków 1-2 łyżki oleju lub masła do smażenia około 1,5 litra wody lub bulionu 3 łyżki tartego chrzanu ze słoika albo świeżego, 4-5 łyżek śmietany 18% 1 łyżka majeranku. sól i pieprz do smaku  po 1 jajku na twardo do każdej porcji  Jeśli nie masz(...)p.n.e. Korzeń był używany jako przyprawa do mięs w Niemczech, Skandynawii i Wielkiej Brytanii. Chrzan tradycyjnie był używany przez Żydów z Europy Wschodniej w Sederach Paschalnych. Sos chrzanowy z tartego korzenia chrzanu i śmietany jest popularnym dodatkiem do wielu potraw. W Wielkiej Brytanii bardzo lubiana jest również musztarda Tewkesbury, mieszanka musztardy i tartego chrzanu, pierwotnie stworzona jeszcze

Cztery Fajery