tarta - 42848 przepisów (strona:515/2857)

Torcik oreo 55

Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Ubić pianę z białek, dodać cukier, następnie mieszankę z żółtek, na końcu mąkę. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 20-25 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, zostawić w nim biszkopt na 5 minut. BISZKOPT CIEMNY  Żółtka(...)proszkiem do pieczenia i octem. Ubić pianę z białek, dodać cukier, następnie mieszankę z żółtek, na końcu mąkę i kakao. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 20-25 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, zostawić w nim biszkopt na 5 minut. KREM OREO Śmietankę podgrzewamy, dodajemy

słodki bratek
Zdrowe żywienie – jak to w końcu jest? 48

Z każdej strony jesteśmy bombardowani informacjami na temat zdrowej diety, zrównoważonych posiłków, składników, które nam szkodzą i takich, które uzdrawiają. Faktów i mitów na temat zdrowia

Kuchnia MagdaLeny
Bakłażan panierowany z sałatką z pomidorów 37

daniem na taką okazję. Smaczny, lekki i nie zawiera ani grama mięsa:) Składniki: 2 duże bakłażany 4 średnie pomidory 1 średnia czerwona cebula 2 jajka 2 ząbki czosnku bułka tarta oliwa lub olej sól, pieprz, ocet balsamiczny Przygotowanie: Bakłażana myjemy i kroimy na 0,7 – 1,0 cm plastry. Każdy plasterek solimy i zostawiamy(...)papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy panierkę. Do jednej miseczki wbijamy jajka i roztrzepujemy je z czosnkiem przeciśnietym przez praskę. (proporcje: na jedno jajko jeden ząbek czosnku). Do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Każdy plasterek bakłażana obtaczamy najpierw w jajku, potem w bułce. Opanierowane plastry smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju lub oliwie. Tłuszczu dajemy tyle aby dno patelni

Kulinarna Patilogia
Orkiszowa focaccia z wędzonym łososiem i twarogiem 59

chlebek w zdrowszym wydaniu to świetny pomysł na śniadanie , lunch do pracy, piknik czy na kolację ze znajomymi. Sprawdź też inne pomysły na wytrawne wypieki: Tureckie bułeczki śniadaniowe pogaca Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie Frittata z pieczarkami, szynką i brokułem Tarta z botwinką i ricottą na pełnoziarnistym spodzie Drukuj Orkiszowa focaccia

Na-talerzu.pl
pulchne kotlety mielone z łopatki z serem żółtym... 59

Składniki: łopatka wieprzowa mielona 70 dag, cebula 1 sztuka większa, kucharek 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, bułka pszenna 1 sztuka, tarta bułka 1/2 szklanki, jajka 1 sztuka "L", ser żółty gouda 15 dag, mąka pszenna 3/4 szklanki, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba Do miski włożyć mielone mięso z łopatki wieprzowej, kucharka, pieprz mielony czarny, drobno pokrojoną(...)cebulę, bułkę moczoną w wodzie i odciśniętą z wody, jajko, żółty ser rozdrobniony w rozdrabniaczu, bułkę tartą i wszystko ręką dobrze wyrobić na kleistą masę. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, formować kotlety z 2 cm grubości, obtoczyć w mące i smażyć na rumiano z każdej strony. Usmażone odkładać na talerz i usmażyć następną porcję, następnie kotlety z talerza

W Mojej Kuchni Lubię
Babka kawowa 65

Ucierana babka o intensywnym kawowym smaku z polewą czekoladowo-kawową. Jest to mój faworyt wśród wszystkich babek wielkanocnych, które piekłam do tej pory. Wychodzi mięciutka, wilgotna

Kuchnia MagdaLeny
Cytrynowa babka kisielowa 531

Babka wielkanocna o intensywnym smaku i aromacie cytrynowym, przygotowana z dodatkiem kisielów cytrynowych. Swój mocno cytrynowy smak zawdzięcza też skórce z cytryny. Podana z lukrem śmietankowo

Kuchnia MagdaLeny
pyszne jajka nadziewane pieczarkami... 55

Składniki: pieczarki 50 dag, olej rzepakowy 12 łyżek, cebula 1 sztuka duża, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka słodka 2 łyżeczki, sól czosnkowa 2 łyżeczki, bułka tarta 1/2 szklanki, jajka 12 sztuk "L", natka pietruszki 1 pęczek Cebulę pokroić w kostkę, na oleju zeszklić, wsypać obrane i pokrojone pieczarki, dodać paprykę, pieprz mielony, sól czosnkową i smażyć do miękkości(...)pieczarek z 10 minut na średnim ogniu. Pieczarki zmiksować pałką blendera, wymieszać z tartą bułką. Jajka ugotować w osolonej wodzie (lepiej obiera się ze skorupek) zalać zimną wodą i wylać, wystudzić, obrać ze skorupek. Jajka przekroić na połowę wzdłuż, wyjąć delikatnie łyżeczką żółtka do miski, widelcem pognieść z pieczarkami. Łyżeczką napełniać puste miejsce po żółtkach do pełna, jajka

W Mojej Kuchni Lubię
Wiosna na talerzu – nowalijki i wiosenne ciasta 56

Wiosna to czas, kiedy w sklepach pojawiają się nowalijki. Niezwykle chętnie kupujemy chrupiące rzodkiewki, soczyście zielony szczypiorek i okrągłe pomidorki z nadzieją, że dostarczą nam wielu

Kuchnia MagdaLeny
Drewno czy stal nierdzewna – co najlepiej wybrać do swojej kuchni? 51

Drewniane szafki i blaty kuchenne kojarzą się z wysoką jakością, elegancją i dobrym gustem. Jako szef kuchni albo właściciel restauracji z pewnością chciałbyś być tak postrzegany

Kuchnia MagdaLeny