ochotę na coś bardzo słodkiego i słonego zarazem, taka tarta spełnia zachciankę w 100 %. Wspaniale sprawdzi się także jako mazurek na wielkanocnym stole. ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 65 g naturalnego serka homogenizowanego (lub kremowego twarożku) 0/5 łyżeczki soli opcjonalnie łyżka cukru pudru dodatkowo: 65 g naturalnego serka homogenizowanego 65 g kremu pistacjowego (użyłam(...)czym zdejmujemy kuleczki i ciasto studzimy na kratce. Krem pistacjowy miksujemy z serkiem i wykładamy na wystudzony spód. Na wierzch wykładamy krem krówkowy. Całość ozdabiamy orzechami. Smacznego :) Artykuł Krucha tarta z kremem pistacjowym i krówkowym pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogSałatka z brokułami, jajkami ugotowanymi na twardo, pomidorami i parzoną, białą kiełbasą surową, podana z sosem chrzanowym na bazie jogurtu greckiego oraz majonezu. Smaczna, prosta i
Kuchnia MagdaLenySchab nacinamy i pomiędzy nacięcia wkładamy szynkę. Następnie oprószamy solą i pieprzem. Panierujemy na początek w mące, następnie w jajku roztrzepanym z solą i pieprzem, na końcu w bułce tartej. Po panierowane kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu. 2 Schab z pieczarkami. pieczarki obrane i podsmażone na maśle z cebulką, doprawiamy sola i pieprzem. Na utłuczony i oprószony solą(...)pieprzem schab nakładamy z jednej strony pieczarki i spinamy wykałaczkami. Panierujemy na początek w mące, następnie w jajku roztrzepanym z solą i pieprzem, na końcu w bułce tartej. Po panierowane kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone kotlety pieczemy w piekarniku przez ok 15 minut w temperaturze 180 stopni. 3 Schab z ananasem. Rozbity schab oprószamy solą i pieprzem. Panierujemy
Pomysłowa kuchniaPiegusek to babka przygotowana na białkach z dużą ilością suchego maku, o cytrynowym smaku i aromacie. Przepis stary jak świat.... Jest pyszna, szybka i prosta w
Kuchnia MagdaLenyziarna ziela angielskiego, rozgnieść 1 łyżka lub więcej – majeranek 1/2 łyżeczki -gałka muszkatołowa 2 jajka żurawina suszona i mrożona natka pietruszki 100 g miękkiego masła łyżka margaryny + bułka tarta ok. 1 szklanka bulionu, rosołu Przygotowanie pasztetu z kurczaka: Kajzerki moczymy w bulionie. Ugotowane mięso z kurczaka oddzielamy od kości. Skórę zostawiamy. Rozgrzewamy patelnię z olejem, dodajemy wątróbkę, posiekaną(...)majerankiem i gałką muszkatołową, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku solą, dokładnie wyrabiamy masę ręką. Do masy dodajemy suszoną żurawinę. Dokładnie mieszamy. Dwie aluminiowe foremki wysmarowane margaryną i obsypane bułką tartą napełniamy do 3/4 wysokości, na wierzchu masy układamy pozostałą żurawinę, lekko dociskamy powierzchnię masy, wyrównujemy. Pieczemy pasztet 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, następnie zmniejszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępokazać na krótkim filmie jak przygotować ciasto kruche z mąki krupczatki. Poniżej przedstawiam kilka cennych rad aby ciasto kruche zawsze się nam udało. Z ciasta kruche go możemy przygotować: tarty słodkie lub słone szarlotki ciasteczka talaretki Aby było idealnie kruche: cukier puder jest lepszy, bo zwykły nie zdąży się rozpuścić, zbyt krótki czas pieczenia ciasta gruby cukier(...)pieczenia jeżeli pieczemy kruche ciasto jako blaty pod sernik lub inne ciasto z masą, podpiekamy je wcześniej ok 10 minut, a następnie studzimy – unikniemy zakalca gdy pieczemy spody do tarty czy babeczek formę dokładnie wylepić na to kładziemy papier do pieczenia lub folie aluminiową i obciążamy kuleczkami lub grochem ,fasolą zapobiegnie spływaniu boków ciasta NIGDY NIE DODAJEMY PROSZKU
Pomysłowa kuchniaporcji): – 250g mąki pszennej pełnoziarnistej – 100g erytrolu – 100g masła – 4 jajka (o temp. pokojowej) – 40ml mleka – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli Dodatkowo: 300g borówek, masło i bułka tarta do formy Masło, erytrol i sól miksujemy na krem. Nadal miksując, dodajemy jajka i mleko. Następnie wsypujemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto nakładamy do wysmarowanej tłuszczem(...)wysypanej bułką tartą keksówki. Na wierzchu ciasta rozsypujemy borówki. Pieczemy 55 minut w 180 stopniach, aż wierzch ciasta się zezłoci, a patyczek wbity w środek będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 10 minut, następnie wyjmujemy na kratkę kuchenną i odstawiamy do kompletnego wystudzenia. Smacznego! Artykuł Razowe ciasto ucierane z borówkami FIT pochodzi z serwisu
Be Fit Be StrongBabka czekoladowa a'la murzynek, z prawdziwą gorzką czekoladą, przygotowana na kwaśnej śmietanie. Na wierzchu z polewą z gorzkiej czekolady. Jedna z moich ulubionych ♡ Wychodzi wilgotna
Kuchnia MagdaLenyłyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki majonezu skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka soku z cytryny Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny + masło bułka tarta do wysypania foremki Jajka ubić z cukrem ( kilka minut aż powstanie biała, puszysta masa). Do masy dodać majonez, sok i skórkę z cytryny, delikatnie wymieszać łopatką(...)przesiać obie mąki i proszek do pieczenia. Powoli dodawać do masy jajecznej, delikatnie łącząc składniki łopatką. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piec ok 50 minut. Odstawić do ostudzenia. Cukier wymieszać z sokiem z cytryny, odstawić na kilka minut i potem polać babkę cukrem i dowolnie ozdobić
Smaczny zeszytKrem malinowy: przygotować według przepisu TUTAJ Galaretka malinowa: 20 dkg mrożonych lub świeżych malin 150 ml wody 6 dkg cukru kryształu 1 galaretka malinowa w proszku (75 gr) Dodatkowo: tarta biała czekolada do dekoracji Jak zrobić torcik malinowy. Galaretka malinowa: do garnka włożyć maliny , cukier kryształ i wodę. Zagotować i od momentu zagotowania gotować na małym ogniu przez(...)niej odrobinę kremu i na koniec przykryć całość biszkoptem. Torcik malinowy wstawić do lodówki na kilka godzin, aby krem malinowy bardzo dobrze stężał. Gotowy torcik przed podaniem posypać drobno tartą białą czekoladą. Torcik malinowy z galaretką Warto wiedzieć robiąc torcik malinowy. Galaretkę malinową wylałam do okrągłej formy o średnicy 23-ch centymetrów. Jeśli użyjecie innego rozmiaru lub kształtu
MeCooksżółtek (u mnie z 14 jajek), 100 g cukru, 120 ml klarowanego masła. 100 g sparzonych, obranych migdałów, wanilia lub skórka otarta z cytryny, masło i bułka tarta do formy, krem : 500 ml śmietanki kremówki 36%, 3 – 4 łyżki cukru pudru, 2 garście wiśni z nalewki – zamiast wiśni mogą być bakalie, owoce z konfitur...., do nasączenia(...)otartą z cytryny i w razie potrzeby wlać resztę mleka. Doskonale wyrobione ciasto odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na niecałą godzinę. Pamiętajmy, aby przed włożeniem ciasta piekarnik był dobrze wygrzany. Babkę
królestwo garówmasło nie może być za ciepłe, bo: a) drożdże nie wytrzymają tego starcia i b) jajka się zetną. Dobrze nasmaruj formę na babkę i solidnie oprósz ją bułką tartą Przed wyjęciem z piekarnika nakłuj babkę w dwóch-trzech miejscach, by sprawdzić, czy na pewno jest dopieczona Zanim wyjmiesz upieczoną babkę z formy, daj jej odpocząć po pieczeniu(...)miski, przykryj ściereczką lub folią i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 – 1½ godziny, do podwojenia objętości. Natłuść formę do babki masłem i oprósz bułką tartą. Przełóż ciasto do formy (nie powinno przekraczać połowy wysokości formy), przykryj i odstaw do kolejnego wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni
Na-talerzu.plmleka - 1 i 1//2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy - cukier puder do posypania babki Wykonanie Wszystkie składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę ( ok. 5-6 minut(...)mieszam z proszkiem do pieczenia i wiórkami. Dodaję naprzemiennie z mlekiem do masy jajecznej, miksuję do połączenia składników. Ciasto przelewam ( będzie rzadkie ) do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 160 stopniach ( grzałka góra-dół ) około 60 minut, do suchego patyczka. Po przestudzeniu babkę posypuję cukrem pudrem
Kuchnia z widokiem na ogródSernik śmietankowy z bitą śmietaną, wykonany na spodzie herbatnikowym. Jest doskonały! Wychodzi bardzo puszysty i delikatny. Idealnie sprawdzi się jako wielkanocne ciasto. Spód sernika to zmielone
Kuchnia MagdaLeny