tarta - 42848 przepisów (strona:527/2857)

Ciasto kruche z mąki krupczatki 74

pokazać na krótkim filmie jak przygotować ciasto kruche z mąki krupczatki. Poniżej przedstawiam kilka cennych rad aby ciasto kruche zawsze się nam udało. Z ciasta kruche go możemy przygotować: tarty słodkie lub słone  szarlotki ciasteczka talaretki Aby było idealnie kruche: cukier puder jest lepszy, bo zwykły nie zdąży się rozpuścić, zbyt krótki czas pieczenia ciasta gruby cukier(...)pieczenia jeżeli pieczemy kruche ciasto jako blaty pod sernik lub inne ciasto z masą, podpiekamy je wcześniej ok 10 minut, a następnie studzimy – unikniemy zakalca gdy pieczemy spody do tarty czy babeczek formę dokładnie wylepić na to kładziemy papier do pieczenia lub folie aluminiową i obciążamy kuleczkami lub grochem ,fasolą zapobiegnie spływaniu boków ciasta NIGDY NIE DODAJEMY PROSZKU

Pomysłowa kuchnia
Razowe ciasto ucierane z borówkami FIT 50

porcji): – 250g mąki pszennej pełnoziarnistej – 100g erytrolu – 100g masła – 4 jajka (o temp. pokojowej) – 40ml mleka – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli Dodatkowo: 300g borówek, masło i bułka tarta do formy Masło, erytrol i sól miksujemy na krem. Nadal miksując, dodajemy jajka i mleko. Następnie wsypujemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto nakładamy do wysmarowanej tłuszczem(...)wysypanej bułką tartą keksówki. Na wierzchu ciasta rozsypujemy borówki. Pieczemy 55 minut w 180 stopniach, aż wierzch ciasta się zezłoci, a patyczek wbity w środek będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 10 minut, następnie wyjmujemy na kratkę kuchenną i odstawiamy do kompletnego wystudzenia. Smacznego! Artykuł Razowe ciasto ucierane z borówkami FIT pochodzi z serwisu

Be Fit Be Strong
Śmietanowa babka czekoladowa 86

Babka czekoladowa a'la murzynek, z prawdziwą gorzką czekoladą, przygotowana na kwaśnej śmietanie. Na wierzchu z polewą z gorzkiej czekolady. Jedna z moich ulubionych ♡ Wychodzi wilgotna

Kuchnia MagdaLeny
Babka z majonezem 75

łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki majonezu skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka soku z cytryny Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny + masło bułka tarta do wysypania foremki   Jajka ubić z cukrem ( kilka minut aż powstanie biała, puszysta masa). Do masy dodać majonez, sok i skórkę z cytryny, delikatnie wymieszać łopatką(...)przesiać obie mąki i proszek do pieczenia. Powoli dodawać do masy jajecznej, delikatnie łącząc składniki łopatką. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piec ok 50 minut. Odstawić do ostudzenia. Cukier wymieszać z sokiem z cytryny, odstawić na kilka minut i potem polać babkę cukrem i dowolnie ozdobić

Smaczny zeszyt
Torcik malinowy 69

Krem malinowy: przygotować według przepisu TUTAJ Galaretka malinowa: 20 dkg mrożonych lub świeżych malin 150 ml wody 6 dkg cukru kryształu 1 galaretka malinowa w proszku (75 gr) Dodatkowo: tarta biała czekolada do dekoracji Jak zrobić torcik malinowy. Galaretka malinowa: do garnka włożyć maliny , cukier kryształ i wodę. Zagotować i od momentu zagotowania gotować na małym ogniu przez(...)niej odrobinę kremu i na koniec przykryć całość biszkoptem. Torcik malinowy wstawić do lodówki na kilka godzin, aby krem malinowy bardzo dobrze stężał. Gotowy torcik przed podaniem posypać drobno tartą białą czekoladą. Torcik malinowy z galaretką Warto wiedzieć robiąc torcik malinowy. Galaretkę malinową wylałam do okrągłej formy o średnicy 23-ch centymetrów. Jeśli użyjecie innego rozmiaru lub kształtu

MeCooks
Baba a`la Rotszyld 80

żółtek (u mnie z 14 jajek), 100 g cukru, 120 ml klarowanego masła. 100 g sparzonych, obranych migdałów, wanilia lub skórka otarta z cytryny, masło i bułka tarta do formy, krem : 500 ml śmietanki kremówki 36%, 3 – 4 łyżki cukru pudru, 2 garście wiśni z nalewki – zamiast wiśni mogą być bakalie, owoce z konfitur...., do nasączenia(...)otartą z cytryny i w razie potrzeby wlać resztę mleka. Doskonale wyrobione ciasto odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na niecałą godzinę. Pamiętajmy, aby przed włożeniem ciasta piekarnik był dobrze wygrzany. Babkę

królestwo garów
Babka wielkanocna 68

masło nie może być za ciepłe, bo: a) drożdże nie wytrzymają tego starcia i b) jajka się zetną. Dobrze nasmaruj formę na babkę i solidnie oprósz ją bułką tartą Przed wyjęciem z piekarnika nakłuj babkę w dwóch-trzech miejscach, by sprawdzić, czy na pewno jest dopieczona Zanim wyjmiesz upieczoną babkę z formy, daj jej odpocząć po pieczeniu(...)miski, przykryj ściereczką lub folią i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 – 1½ godziny, do podwojenia objętości. Natłuść formę do babki masłem i oprósz bułką tartą. Przełóż ciasto do formy (nie powinno przekraczać połowy wysokości formy), przykryj i odstaw do kolejnego wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni

Na-talerzu.pl
Babka kokosowa 501

mleka - 1 i 1//2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy - cukier puder do posypania babki Wykonanie Wszystkie składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę ( ok. 5-6 minut(...)mieszam z proszkiem do pieczenia i wiórkami. Dodaję naprzemiennie z mlekiem do masy jajecznej, miksuję do połączenia składników. Ciasto przelewam ( będzie rzadkie ) do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 160 stopniach ( grzałka góra-dół ) około 60 minut, do suchego patyczka. Po przestudzeniu babkę posypuję cukrem pudrem

Kuchnia z widokiem na ogród
Sernik wielkanocny 77

Sernik śmietankowy z bitą śmietaną, wykonany na spodzie herbatnikowym. Jest doskonały! Wychodzi bardzo puszysty i delikatny. Idealnie sprawdzi się jako wielkanocne ciasto. Spód sernika to zmielone

Kuchnia MagdaLeny
Wielkanocna babka 79

najlepszą wielkanocną babkę, która smakuje jak ta pieczona przez babcię? Poznajcie przepis. Składniki 4 duże jajka 250 g masła skórka i sok z cytryny łyżeczka proszku do pieczenia bułka tarta szklanka cukru łyżka cukru wanilinowego szklanka mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej migdały Składniki na lukier 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 5 łyżek mleka(...)Wielkanocna babka – przepis Przygotować formę na babkę (z kominem pośrodku). Formę wysmarować masłem i wysypać delikatnie bułką tartą, lub migdałami. Następnie należy rozgrzać piekarnik do 170 stopni, na funkcji góra i dól. Masło trzeba roztopić, dodać do tego sok i startą skórkę z cytryny, następnie odstawić. Jajka wbić do miski, połączyć z cukrem. Z czasem dodawać cukier

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotlet schabowy z serkiem 67

razem kolejny wariant znanego wszystkim kotleta schabowego. Jak tego dokonać by klasyka zyskała nową formę? Posmarowałem mięso serkiem smakowym, przed panierowaniem w mące, (tym razem kasztanowej) i bułce tartej, z użyciem jajka. Dzięki zastosowaniu twarożku (w mojej wersji meksykańskiego), uzyskałem delikatnie pikantny smak kuchni tego regionu świata, na serwowanym kotlecie schabowym. Każdego kto chce, by jego tradycyjne, drugie danie(...)fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} 150 g twarożku smakowego  ( u mnie wersja meksykańska ) 5 łyżek mąki kasztanowej (opcjonalnie pszenna) 1 jajko 5 łyżek bułki tartej Olej do smażenia Sól, pieprz     Przygotowanie:     Mięso cienko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Z obu stron mięso smarujemy cienką warstwą twarożku. Następnie obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku

R'n'G Kitchen
Ucierana kolorowa babka 59

szklanki) oleju, szklanka wody, 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia, kisiel cytrynowy, skórka otarta z 1 cytryny, kisiel truskawkowy, 2 łyżki kakao, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wodę wlać do oleju i wymieszać. Żółtka utrzeć na pulchną masę. Dalej ucierając dodawać na przemian wodę z olejem i mąkę(...)ciasta i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Podzielić ciasto na trzy części. 1. Do pierwszej wsypać kakao i wymieszać. Przełożyć do formy (ponieważ użyłam formę silikonową nie wysypałam jej bułką tartą). 2. Do drugiej części ciasta wsypać kisiel cytrynowy i skórkę cytrynową, wymieszać. Ciasto wylać na ciasto kakaowe. 3. Do trzeciej części ciasta dodać kisiel truskawkowy i wymieszać. Masę

królestwo garów
Naleśniki z kurczakiem i warzywami zapiekane z żółtym serem 62

cebula pokrojona w kostk\u0119,\r","1 z\u0105bek czosnku,\r","s\u00f3l, pieprz, s\u0142odka papryka,\r","1 szklanka passaty pomidorowej,\r","1\/2 szklanki wody,\r","tarty ser \u017c\u00f3\u0142ty,\r","odrobina oliwy z oliwek."],"name":"Nale\u015bniki z kurczakiem i warzywami zapiekane z \u017c\u00f3\u0142tym serem","recipeCategory":"dania m\u0105czne, dania mi\u0119sne(...)kurczaka, 1 papryka, 1 pomidor, 1/2 puszki kukurydzy z fasolą, 1 cebula pokrojona w kostkę, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, słodka papryka, 1 szklanka passaty pomidorowej, 1/2 szklanki wody, tarty ser żółty, odrobina oliwy z oliwek. Przygotowanie: Usmażyć naleśniki . Kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawami. W garnku zeszklić cebulę na oliwie. Paprykę pokroić w kostkę, dodać do cebuli

Bardzo Gruby Smok
Babka cytrynowa z polewą cytrynową 72

mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna 1 szczypta soli Polewa cytrynowa: 1 duża cytryna 200 g cukru pudru 1 żółtko Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok, wymieszać. Do misy miksera włożyć masło, wsypać cukier, ucierać przez 10-15 minut na puszystą(...)dalszym ciągu miksując na wolnych obrotach. Wlać sok ze skórką z cytryny, wymieszać. Na koniec do ciasta delikatnie wmieszać ubite białka. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę, wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C , piec z termoobiegiem 45-50 minut (do suchego patyczka). Polewa cytrynowa: Pod koniec pieczenia babki

niecodziennikpary
Kora dębu 185

Ciasto kora dębu, zwane też korą orzechową, to dość popularne ciasto w wielu domach, przygotowywane szczególnie na święta lub inne uroczystości. Ciasto składa się z dwóch

Kuchnia MagdaLeny