Mus z truskawek i rabarbaru jest świetną bazą do deserów i ciast. Ma dość gęstą konsystencję, którą można dodatkowo zagęścić, dodając do gotowanego musu nieco mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie wody. Taki zagęszczony mus będzie idealnym nadzieniem do tarty lub tartaletek. Bez zagęszczania można wykorzystać go do wszelkiego rodzaju deserów, naleśników, a nawet... do kanapek :) Mus po zagotowaniu można przechowywać przez około tydzień w zamkniętym słoiku w lodówce. Z poniższego przepisu można przygotować około... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...