Metrowiec z dżemem Ciasto chyba znane od pokoleń. W mojej rodzinie kiedyś często je przygotowywano, jednak później ciasto to się wszystkim przejadło i zostało zapomniane na pewien czas, a teraz wraca w nieco nowej osłonie, bo z kwaśnym dżemem, który przełamuje słodki smak. Składniki: Na ciasto białe: 4 jajka 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 8 łyżek ciepłej wody 8 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli aromatu (ekstraktu) waniliowego Na ciasto ciemne: 4 jajka 1 1/4 szklanki mąki 3/4 ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...