Kisz lotaryński (Quiche Lorraine)

Kisz lotaryński (Quiche Lorraine)

Kisz lotaryński (Quiche Lorraine)

Popularna francuska tarta z ciasta kruchego zwana kiszem lotaryńskim. Podstawowa wersja  wypełniona jest masą jajeczno-śmietanową oraz zrumienionym boczkiem. Niektórzy wzbogacają ją również o cebulę i żółty ser. Składniki na formę o średnicy 26 cm: 200 g mąki pszennej 100 g masła zimnego szczypta soli 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody 200 g wędzonego boczku 3 jajka 250 g śmietany gałka muszkatołowa sól. pieprz Mąkę i sól przesiać. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę. Posiekać je z mąką, następnie dodać sól, żółt... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu wyzwania kuchenne

Autor

Wyzwania KuchenneWyzwania Kuchenne

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

tarta, boczek, ciasto, ciasto kruche, kruche ciasto, przepisy na kruche ciasto, kruche ciasta, placki, francuskie, ser żółty, szybkie ciasto, ciasto francuskie, ciasto z ciasta francuskiego, ciasto francuskie, ciasto z masa, ciasta z masa, pieczony boczek, placek z serem

Inne przepisy z wyzwania kuchenne

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.