Przepis na : śniadanie
Na dobry początek dnia. I smaczny początek. Frittata to włoski omlet z warzywami. Dla mnie to coś pomiędzy omletem a quiche. Nie ważne, jak ją zdefiniujemy, ważne, że smakuje wybornie a wielość składników, które można wykorzystać sprawia, że tak jak i omlet i quiche – codziennie można jeść to samo, a jednak coś innego. Dlatego lubię takie śniadania. Wystarczą jajka i moja wyobraźnia… i stan wypełnienia lodówki ;) W dzisiejszej frittacie gościnnie wystąpił batat, cukinia, kalafior romanesco i brokuł. ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...