Włoska zapiekanka z bakłażanem i sosem pomidorowym - Parmigiana di melanzane. Przepis krok po kroku

Włoska zapiekanka z bakłażanem i sosem pomidorowym - Parmigiana di melanzane. Przepis krok po kroku

Włoska zapiekanka z bakłażanem i sosem pomidorowym - Parmigiana di melanzane. Przepis krok po kroku

Parmigiana di melanzan e to klasyczna włoska zapiekanka z bakłażanów przełożonych sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem. W smaku genialna, nieskomplikowana w przygotowaniu. Cudownie rozgrzewa w te coraz chłodniejsze i mocniej pachnące jesienią dni. Uważam, że w sezonie na bakłażany jest to obowiązkowy przepis do wypróbowania.  Parmigiana di melanzane to kwintesencja śródziemnomorskich smaków na talerzu - bakłażany, pomidory, bazylia, oliwa oraz ser. Nazwa „Parmigiana” pochodzi od sycylijskieg... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Chilli Czosnek i Oliwa