Tarta na bazie ciasta chlebowego czyli Flammkuchen Pana Rafała

Tarta na bazie ciasta chlebowego czyli Flammkuchen Pana Rafała

Flammkuchen można przetłumaczyć jako „płonące ciasto”. Uważa się, że jest tak samo francuskie, gdzie nosi nazwę „tarte flambée”, jak i niemieckie, ponieważ to danie przypominające pizzę pochodzi z regionu Alzacji we Francji wokół górnego Renu, który od wieków zmieniał się między niemiecką a francuską kontrolą. Historia, tego regionu jest burzliwa, francuscy królowie zaanektowali region w XVII wieku, który Niemcy zajęli po wojnie francusko-pruskiej w 1870 roku. Francja odzyskała go po I wojnie światowej, a Niemcy ...

Czytaj dalej na blogu RafalCook

Warto przeczytać

Wszystko co powinieneś wiedzieć o idealnym cieście do pizzy

Pizza jest to potrawa z kuchni włoskiej, zwyczajowo używa się ciasta drożdżowego, smaruje sosem pomidorowym i sypie się tartą mozzarellą i ziołami, całość następnie piecze się w nagrzanym mocno piecu.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.