mąka - 10440 przepisów (strona:227/696)

Pierogi z kaszanką i karmelizowaną cebulą 173

serem Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) Pora na przełamanie stereotypów i przygotować pierogi z kaszanką i karmelizowaną cebulą. Przepis na 16 pierogów: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki wrzącej wody sól Farsz: 2 kaszanki 1 duża cebula 1 łyżka miodu sól i pieprz do smaku wędzony boczek Przygotowanie: Łyżkę miodu przekładamy na patelnię i zagotowujemy(...)dodajemy na patelnię pokrojoną kaszankę obraną z osłonek, chwilkę dusimy, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia. Przygotujemy ciasto: Ja ciasto na pierogi robię mechanicznie robotem kuchennym. 1 szklankę mąki przekładamy do misy robota, dodajemy szczyptę soli i wlewamy 1/2 szklanki wrzącej wody, wyrabiamy elastyczne ciasto hakiem robota, następnie odstawiamy je w chłodne miejsce na 30 minut. Po tym czasie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z kurczakiem 335

wieczorem, a na drugi dzień pozostaje  upieczenie tary. Prosta delikatna i smaczna na kruchym cieście z kurczakiem, pieczarkami oraz kaparami. Polecam !  Składniki na kruche ciasto: 200 g mąki 100 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soku z cytryny 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka oregano Składniki na farsz: 350 g mięsa z kurczaka 50 g pieczarek 1 łyżka kaparów(...)jajka 150 ml mleka 150 ml śmietany kremówki szczypiorek sól, pieprz szczypta gałki muszkatałowej ząbek czosnku Mąkę, sól, oregano wsypać do miski i wymieszać, dodać masło i wyrabiać aż otrzymamy strukturę kaszy. Dodać jajko i sok z cytryny, zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez około 30 minut. Przygotować formę do taty o średnicy

Zabawa smakiem
Rogale Marcińskie 230

Dzień dobry!Nigdy nie byliśmy w Poznaniu (raz przejazdem pociągiem, więc się nie liczy :-) ).Nigdy też nie widzieliśmy białego maku na sklepowych półkach, normalnych sklepowych półkach. (w Krakowie biały mak można kupić na Starym Kleparzu, na stoiskach z bakaliami i kaszami)Mimo tego, zdecydowaliśmy się na spróbowanie swoich sił z rogalami Marcińskimi! Trochę historii z którą warto się zapoznać. Rogale

Pora coś zjeść
Chleb orkiszowy z suszonymi pomidorkami, bazylią i czarnuszką 261

wystarcza na przygotowania jednego bochenka. Chleb orkiszowy z suszonymi pomidorkami, bazylią i czarnuszką PRZEPIS Temperatura: 210 o C (piekarnik gazowy) | Czas pieczenia: 1h Składniki na 1 bochenek 40 dkg mąki orkiszowej, t1850 10 dkg mąki krupczatki, t500 3 łyżki siemienia lnianego 6 łyżek płatków owsianych/otrębów pszennych 2 łyżki sezamu 3 łyżki suszonych pomidorów 3 łyżki czarnuszki 0,5 łyżeczki

coolinarnastrefa.blogspot.com
Proste, szybkie i puszyste ciasto ze śliwkami 2807

Herman”, ale również sprawdzi się tutaj śliwka węgierka, czy też inne gatunki. Składniki (na formę 25 x 37 cm): ok. 20 sztuk śliwek 5 jajek 3 szklanki mąki szklanka cukru 3/4 szklanki oleju pół szklanki wody cukier wanilinowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym do utworzenia się lśniącej i gładkiej masy. Następnie(...)dodać mąkę i proszek do pieczenia (przesiane przez sito). Zmiksować. Dodać olej i wodę, chwilę miksować. Blaszkę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Śliwki pokroić na pół, usunąć pestki. Ciasto wylać na blaszkę. Śliwki poukładać na cieście (ja układam po dwie warstwy śliwek – 20 połówek na jednym poziomie, a potem na nich kolejne 20 połówek – dzięki temu

Kulinarne Przeboje
Kruche miodowe ciasteczka 217

anegdota z amerykańskich filmów, kiedy zostawiamy ciasteczka na kominku. Kto wie może rzeczywiście Mikołaj się częstuje.  Porcja na 40-50 ciasteczek (zależy od wielkości foremek) Składniki: 450 g mąki 2 żółtka 250 g masła 250 g miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia  szczypta soli ok 100 g płatków migdałów lub posiekanych migdałów  Przygotowanie: Na patelnię wlej miód(...)podgrzewaj tak aby zgęstniał (ok 6-8 minut), odstaw do ostygnięcia.  Na stolnicy łączymy przesianą mąkę, sól, masło i 2/3 wystudzonego miodu. Wszystkie składniki szybko zagniatamy, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na ok 1 h.  Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wyciskamy foremką dowolne kształty. Ciasteczka układamy na papierze pergaminowym, smarujemy je resztą miodu

Niezły Młynek
Śniadaniowe Quesadillas z Brokułami i Ricottą 152

porcja to ok. 400 kcal) Składniki: oliwa do smażenia brokuł 1/2 sztuki jajka 2 sztuki sól i pieprz do smaku ricotta 115g tortille (4 sztuki) gotowe lub wg przepisu: mąka pszenna 85g proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki woda 65ml masło do smażenia Wykonanie: Zaczynamy od przygotowani tortilli (jeżeli używamy gotowych to możemy pominąć ten etap). Składniki na tortille mieszamy(...)zagniatamy ciasto, jeżeli jest za rzadkie, dodajemy więcej mąki aż będzie elastyczne i nadające się do rozwałkowania. Ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy cienko. Smażymy po 1-2 minuty z obu stron na odrobinie masła. Brokuł gotujemy ok. 10 minut. Jajka podsmażmy jak jajecznicę na odrobinie oliwy. Przyprawiamy jajka do smaku. Tortille smarujemy ricottą, po czym wykładamy brokuły (drobno

rabarbarowo
Korzenne Ciasto z Kremem Zabajonym 181

użyłam blaszki o wymiarach Składniki: masło roztopione 45g ksylitol lub cukier 90g jajka 2 sztuki miód 1 i 1/2 łyżki wino białe 2 łyżki jogurt grecki 95g mleko 190ml mąka pszenna 255g proszek do pieczenia 1 i 1/3 łyżeczki soda oczyszczona 1/2 łyżeczki cynamon 1 łyżka gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki imbir 1 łyżeczka kardamon 1/3 łyżeczki krem: masło 45g jajko(...)stopni. Masło miksujemy z ksylitolem, a następnie dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Dodajemy pozostałe mokre składniki (miód, wino, jogurt i mleko) po czym ponownie miksujemy. W oddzielnej misce łączymy mąkę, proszek, sodę i przyprawy. Suche składniki przesiewamy do miseczki z mokrymi i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia. Masę na ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy

rabarbarowo
BAJADERKA 151

Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g margaryny lub masła 2 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru kryształ  Nadzienie: 2 łyżki kakao 2 szklanki mleka powidła śliwkowe 25 dag bakalie (rodzynki, orzechy laskowe, skórka pomarańczowa) 2 olejki spirytusowe rumowe Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady skórka pomarańczowa Przygotowanie: Ciasto -   mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać

Ciastka - domowe słodkości
Babeczki Snickerdoodle - Rudolfy 208

odpuszczać. W tym roku dopięłam swojego i są! :) Pyszne mięciutkie, cynamonowe babeczki z kremem śmietanowym, na pewno wywołają uśmiech na każdej twarzy :) Składniki na 12 babeczek: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżki zmielonego cynamonu 115 g masła 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)źrenice mogą być wykonane z roztopionej czekolady, lub namalowane rozrobionym w wodze barwnikiem spożywczym wiśnie kandyzowane (na noski) Bardzo ważne, żeby wszystkie składniki na babeczki były w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, cynamon - przesiać, odstawić. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, miksując do połączenia się składników, po każdym

Świat Ciasta
KOKOSOWY SERNICZEK Z PATELNI 182

Składniki na 1 serniczek stanowiący 2 porcje: 100 g twarogu półtłustego 4 płaskie łyżki wiórek kokosowych (ok. 20 g) 2 płaskie łyżki mąki pszennej typ 650 - jakakolwiek inna też się nada (ok. 20 g) 2 jajka rozmiar L 1 łyżka ksylitolu (ok. 10 g) 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki oleju kokosowego/rzepakowego (ok. 3 g) 2 kostki gorzkiej czekolady(...)płaskie łyżki dżemu z wiśni (ok. 30 g) 1. W misce roztrzepałam jajka z ksylitolem i sodą oczyszczoną. 2. Jajka wymieszałam z twarogiem, mąką i wiórkami kokosowymi. 3. Rozgrzaną patelnię posmarowałam cienko olejem, rozprowadziłam ciasto po całej powierzchni. Smażyłam na najmniejszym ogniu pod przykryciem, kilka minut do uzyskania złotego koloru. 4. Podzieliłam na 8 części (4 części stanowią

Vroblewska-fitlife
Świąteczny piernik z marcepanem i Decoradą 240

jest bardzo dobry zaraz po przełożeniu powidłami i warstwą marcepanu.  Obsypany smaczną karmelową posypką, zagwarantuje Wam  kulinarny sukces. Składniki: Na keksówkę o wym 12/39 cm 4 szklanki mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka sody 1 szklanka miodu wielokwiatowego 1 łyżeczka kakao 6 jajek 2 łyżki przyprawy korzennej do  piernika Delecta 15 dag masła 1 szklanka ciemnego piwa(...)muszą mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło ucieramy na puch z żółtkami jaj. Białka ubijamy osobno na sztywną pianę. Do masy jajeczno maślanej wlewamy miód i cienkim strumieniem piwo, oraz mąkę wymieszaną z sodą,  kakao  i przyprawą korzenną, mieszamy-ciasto będzie dość gęste. Dodajemy ubite białka i mieszamy ręcznie do połączenia szpatułką lub łyżką. Tak przygotowane ciasto, wykładamy

Wanilia i Kardamon
Bożonarodzeniowy sernik pomarańczowo czekoladowy 213

śmietany kremówki 36% 3 duże jajka 165 g  drobnego cukru do wypieków skórka starta z połowy pomarańczy 1 łyżka likieru pomarańczowego 2-3 krople olejku pomarańczowego 3 łyżki mąki pszennej Na masę czekoladową :  500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 150 ml śmietany kremówki 36% 3 duże jajka 165 g drobnego cukru do wypieków(...)startej czekolady gorzkiej 2 łyżki kakao 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka likieru kawowego 3 łyżki mąki pszennej Do dekoracji :  posypki w kolorze czerwonym i niebieskim oraz Decorada o smaku mango wiśnie z kompotu  starta czekolada deserowa  200 g serka mascarpone  Wykonanie :  Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 1.Ciastka i masło wrzucamy

vaniliowoczekoladowa
METROWIEC 238

okazja ;) Chyba każdy z nas je jadł i tak samo lubi jak ja.   SKŁADNIKI C iasto jasne : 3 jajka 0,5 szkl. cukru + 2 łyżki 1,5 szkl. mąki 1/4 szkl. wody 1/4 szkl. oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto ciemne: 3 jajka 0,5 szkl. cukru + 2 łyżki 1,5 szkl. mąki 1/4 szkl. wody

słodki bratek
Muffiny z suszonymi jabłkami nadziewane twarożkiem (z nutą karmelowo-waniliową) 214

suszonych jabłek! Każdego muffina uwieńczyłam posypką z cukru karmelowo-waniliowego , która oprócz efektów smakowych - sprawiła, że wierzch był leciutko chrupiący. Pychota! Zresztą sami spróbujcie!!! (około 6-7 sztuk) 100g mąki pszennej 75g cukru (u mnie ksylitol) 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1 jajko   50 ml mleka   50 ml oleju Dodatkowo:  40g suszonych(...)wiaderka) 10g cukru (u mnie ksylitol) 10g cukru waniliowego  Wierzch: 1 łyżka cukru karmelowo-waniliowego (*) Ser dokładnie połączyć z cukrem i cukrem waniliowy. W pierwszej misce wymieszać mąkę, oba cukry i proszek do pieczenia, w drugiej - jajko, mleko oraz olej. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na końcu wmieszać

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania