dżemu itd..Ciasto wygląda rewelacyjnie ..można je kroić, ale my zjedliśmy je odrywając po kawałku..Polecam.. 15 g drożdży świeżych 90 g masła 200 ml mleka 60 dkg mąki 90 g cukru 2 jajka szczypta soli dowolny barwnik dodatkowo żółtko masa makowa Do ciepłego mleka dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i łyżkę mąki, odstawić na kilka
Moje domowe kucharzenieciasto akurat nie przypadło mi do smaku..Gofry nie wyszły ani chrupiące, ani miękkie ..innym razem wypróbuję inny przepis na ciasto i dodam czekoladę.. 25 dkg mąki 15 g cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 225 ml mleka 50 ml wody 20 g masła 2 jajka 10 dkg czekolady posiekanej na drobne kawałki(...)misce wymieszać mąkę,cukier, proszek do pieczenia, sól. Porcjami wlewać mleko i wodę, cały czas miksując. Następnie dodać roztopione masło, jajka i wszystko dokładnie miksujemy. Na końcu dodać czekoladę i delikatnie wymieszać. Ciasto wylewać na dobrze rozgrzaną gofrownicę, piec na złoty kolor
Moje domowe kucharzenieTakie podobne kwiatki już są na blogu..są tak smaczne, że warto robić powtórki..ale tym razem z innego ciasta..i użyłam wędliny z dodatkami [ warzywami].. 40 dag mąki 1 jajko 3 dkg drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szkl. mleka 2 łyżki oleju przyprawa do pizzy dowolna wędlina w plasterkach o okrągłym kształcie dopasowanym do wielkości np.szklanki lub kubka(...)białko do posmarowania Drożdże rozrobić w mleku, dodać mąkę, sól, cukier , olej i przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.[ ja robiłam od razu, bez wyrastania].Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką/ kubkiem kółka. Na wycięte z ciasta kółko położyć plasterek o tym samym rozmiarze wędliny, przyłożyć jeszcze jednym kółkiem ciasta, lekko docisnąć. Nożem naciąć 8 płatków (zostawiając
Moje domowe kucharzeniedopiero jutro planuję zrobić dekoracje do tych upieczonych mini mazurków..ciasto jest z dodatkiem mielonych migdałów...pyszne.. 70 g tartych migdałów BackMit 30 dkg mąki 90 g cukru pudru 20 dkg miękkiej margaryny 2 żółtka szczypta soli Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać żółtka i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić
Moje domowe kucharzenieJedna porcja z masą kajmakową..może być nawet z puszki..ja zrobiłam masę samodzielnie..Dekoracja ..dowolna..wedle gustu ..itp.. 70 g tartych migdałów BackMit 30 dkg mąki 90 g cukru pudru 20 dkg miękkiej margaryny 2 żółtka szczypta soli masa kajmakowa dodatki do dekoracji Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać żółtka i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić
Moje domowe kucharzenieZapomniałam o.. moich mazurkach -tartinkach...wyglądem przypominające jajko sadzone.. Ciasto kruche: 70 g tartych migdałów BackMit 30 dkg mąki 90 g cukru pudru 20 dkg miękkiej margaryny 2 żółtka szczypta soli Pianka : 4 białka 3/4 szkl. cukru 4 łyżeczki żelatyny sok z cytryny barwnik żółty lub pomarańczowy bezbarwna polewa Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać
Moje domowe kucharzeniePomysł na taką rybę..a dokładniej panierkę z dodatkiem kurkumy i curry podpatrzyłam tutaj . 80 dag filetów 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej Filety (świeże lub rozmrożone) osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać mąkę z przyprawami i obtoczyć w niej kawałki ryby. Smażyć na złoty
Moje domowe kucharzeniekwiatki .. był też kwiat z makiem , a teraz jest tzn.był jakiś czas temu cytrynowy ,ale ciut inny..Podczas pieczenia unosił się cynamonowo-cytrynowy zapach..mniam... 30 dkg mąki 10 g świeżych drożdży 125 ml mleka 30 g rozpuszczonej margaryny 2 łyżki cukru szczypta soli 1 jajko Dodatkowo 6 łyżek cukru 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki startej skórki cytrynowej(...)jajko do posmarowania Mleko ,drożdże i cukier wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Mąkę przesiać z solą, dodać rozpuszczoną margarynę, jajko i drożdże .Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić na 5 części.4 części rozwałkować na kształt koła.Ułożyć na blaszce pierwsze kolo , posypać cukrem wymieszanym ze startą skórką z cytryny i cynamonem.Przykryć drugim rozwałkowanym kołem,znów posypać
Moje domowe kucharzeniepotem nie pamiętam co i jak..Wy też tak macie? 125 g naturalnego jogurtu 75 g masła, roztopionego 2 jajka skórka z 1 cytryny 150 g mąki 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 125 g cukru 1/2 szkl. kolorowych draży W jednym naczyniu wymieszać jogurt z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. Dodać jajka, skórkę z cytryny(...)roztrzepać,a w drugim składniki suche.Do składników mokrych dodać przesianą mąkę z sodą, solą i cukrem. Dodać draże i wymieszać łyżką do połączenia się składników. Formy do babeczek napełniać ciastem do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni przez 25 - 30 minut.Po ostudzeniu dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzenieprzepisu..Te orzeszki robiłam jeszcze przed świętami..Moja maszynka [ obiecałam i zapomniałam o niej napisać..postaram się wkrótce to nadrobić] miała co piec...bo piekłam z całego kilograma mąki..ale oczywiście można zmniejszyć proporcje..tym razem też było inne nadzienie bo z mlekiem w proszku.. 1 kg mąki 1 szkl.cukru pudru 25 dag masła
Moje domowe kucharzenieszkl.mąki 1/4 kostki margaryny 1/2 szkl.mleka 5 dkg drożdży 2 jajka 4 łyżki cukru szczypta soli Dodatkowo: dowolny dżem żółtko Drożdże ,3 łyżki cukru, letnie mleko ,3 łyżki mąki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.Do przesianej mąki dodać roztrzepane jajka,wystudzoną,roztopioną margarynę,sól,3 łyżki letniej wody,resztę cukru.Zagnieść ciasto i zostawić do wyrośnięcia.Następnie ciasto rozwałkować
Moje domowe kucharzenieProste do zrobienia..Na początku pomyślałam , że będzie 1 duża tarta ..no, ale mam foremki do tartaletek ..więc są tartaletki.. 2 szkl. mąki 2-3 łyżki cukru 150 g margaryny 4 łyżki wody powidła lub dżem Z mąki, cukru, margaryny i wody zagnieść ciasto i schłodzić.[ ja najpierw wyłożyłam ciasto do tartaletek i wstawiłam je do lodówki]. Foremki
Moje domowe kucharzenieprzyjemność i ułatwia pracę ..Chcecie bez problemu przygotować i mieć idealne i równe rogaliki ? Nic trudnego..wystarczy zaopatrzyć się w rogalomię ..polecam ..bo naprawdę warto.. 50 dkg mąki 4 dkg drożdży 1 szkl.mleka 50 g masła rozpuszczonego 1 jajko 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy dżem lub marmolada Z drożdży i mleka przygotować(...)rozczyn, dodać do mąki wraz z żółtkiem, masłem, cukrem i cukrem waniliowym.Wyrobić ciasto ,przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .Podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć marmoladę i zwijać rogaliki. Układać na przygotowanej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie posmarować rozmąconym białkiem. Piec około
Moje domowe kucharzeniefarszem z serka topionego wymieszanego z pokrojoną szynką..takie małe rogaliki są pyszne...moje córki zajadały się ze smakiem..do tego był jeszcze sos czosnkowy.. 2,5 szkl. mąki 10 g drożdży 1,5 łyżki oleju 0,5 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 3/4 szkl. ciepłej wody serek topiony kilka plasterków szynki jarzynka jajko(...)posmarowania rogalików Serek wymieszać z drobno pokrojoną szynką i jarzynką. Drożdże z cukrem rozpuścić w wodzie. Dodać sól, mąkę oraz olej .Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na kształt koła. Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz [ serek z szynką] i zwijać rogaliki. Uformowane rogaliki przełożyć
Moje domowe kucharzeniezwinąć i wywiną końcówki, aby były pięknie zaokrąglone..ale to i tak w sumie nie ma zbyt dużej różnicy czy rogalik jest zakręcony czy prosty.. 50 dkg mąki 25 dkg masła 2 żółtka 3/4 szkl. śmietany 18-22% 2,5 dkg drożdży odrobina mleka marmolada białko do posmarowania Drożdże pokruszyć, dodać trochę letniego mleka i trochę cukru.Przykryć, zostawić(...)ciepłym miejscu ,aż urosną.Miękkie masło posiekać z mąką i śmietaną.Zagnieść z drożdżowym rozczynem, włożyć do lodówki na godzinę.Podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć marmoladę i zwijać rogaliki. Układać na przygotowanej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie posmarować rozmąconym białkiem. Piec około 15-20 minut w temperaturze
Moje domowe kucharzenie