mąka - 10440 przepisów (strona:223/696)

Drożdżowy kwiat z masą makową 197

dżemu itd..Ciasto wygląda rewelacyjnie ..można je kroić, ale my zjedliśmy je odrywając po kawałku..Polecam.. 15 g drożdży świeżych 90 g masła 200 ml mleka 60 dkg mąki  90 g  cukru 2 jajka  szczypta soli dowolny barwnik dodatkowo żółtko masa makowa Do ciepłego mleka dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i łyżkę mąki, odstawić na kilka

Moje domowe kucharzenie
Gofry z czekoladą 215

ciasto akurat nie przypadło mi do smaku..Gofry nie wyszły ani chrupiące, ani miękkie ..innym razem wypróbuję inny przepis na ciasto i dodam czekoladę..  25 dkg mąki  15 g cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta  soli 225 ml mleka 50 ml wody 20 g masła 2 jajka   10 dkg czekolady posiekanej na drobne kawałki(...)misce wymieszać mąkę,cukier, proszek do pieczenia, sól. Porcjami wlewać mleko i wodę, cały czas miksując. Następnie dodać roztopione masło, jajka i wszystko dokładnie miksujemy.  Na końcu dodać czekoladę i delikatnie wymieszać.  Ciasto wylewać na dobrze rozgrzaną gofrownicę, piec na złoty kolor

Moje domowe kucharzenie
Wytrawne kwiatki 224

Takie podobne kwiatki już są na blogu..są tak smaczne, że warto robić powtórki..ale tym razem z innego ciasta..i użyłam wędliny z dodatkami [ warzywami].. 40 dag mąki 1 jajko 3 dkg drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szkl. mleka  2 łyżki oleju przyprawa do pizzy dowolna wędlina w plasterkach o okrągłym kształcie dopasowanym do wielkości np.szklanki lub kubka(...)białko  do posmarowania   Drożdże rozrobić w mleku, dodać mąkę, sól, cukier , olej i przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.[ ja robiłam od razu, bez wyrastania].Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką/ kubkiem kółka. Na wycięte z ciasta kółko położyć plasterek o tym samym rozmiarze wędliny, przyłożyć jeszcze jednym kółkiem ciasta, lekko docisnąć. Nożem naciąć 8 płatków (zostawiając

Moje domowe kucharzenie
Mazurek lub tartaletka..ciasto podstawowe 192

dopiero jutro planuję zrobić dekoracje do tych upieczonych mini mazurków..ciasto jest z dodatkiem mielonych migdałów...pyszne.. 70 g  tartych migdałów  BackMit 30 dkg  mąki  90 g cukru pudru 20 dkg  miękkiej margaryny 2 żółtka szczypta soli Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać żółtka i  margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić

Moje domowe kucharzenie
Mini mazurki z masą kajmakową 206

Jedna porcja z masą kajmakową..może być nawet z puszki..ja zrobiłam masę samodzielnie..Dekoracja ..dowolna..wedle gustu ..itp.. 70 g tartych migdałów BackMit 30 dkg mąki  90 g cukru pudru 20 dkg miękkiej margaryny 2 żółtka szczypta soli masa kajmakowa dodatki do dekoracji Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać żółtka i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić

Moje domowe kucharzenie
Mini mazurki -jajko sadzone 180

Zapomniałam o.. moich mazurkach -tartinkach...wyglądem przypominające jajko sadzone.. Ciasto kruche: 70 g tartych migdałów BackMit 30 dkg mąki  90 g cukru pudru 20 dkg miękkiej margaryny 2 żółtka szczypta soli Pianka : 4 białka 3/4 szkl. cukru   4 łyżeczki żelatyny sok z cytryny barwnik żółty lub pomarańczowy  bezbarwna polewa Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać

Moje domowe kucharzenie
Irańska ryba smażona 207

Pomysł na taką rybę..a dokładniej panierkę z dodatkiem kurkumy i curry podpatrzyłam tutaj . 80 dag filetów 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczki ostrej papryki  1 łyżeczka curry  1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej Filety (świeże lub rozmrożone) osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać mąkę z przyprawami i obtoczyć w niej kawałki ryby. Smażyć na złoty

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowy cytrynowy kwiat 178

kwiatki .. był też  kwiat z makiem , a teraz jest tzn.był jakiś czas temu cytrynowy ,ale ciut inny..Podczas pieczenia unosił się cynamonowo-cytrynowy zapach..mniam... 30 dkg mąki 10 g świeżych drożdży 125 ml mleka 30 g rozpuszczonej margaryny 2 łyżki cukru szczypta soli 1 jajko Dodatkowo 6 łyżek cukru 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki startej skórki cytrynowej(...)jajko do posmarowania Mleko ,drożdże i cukier wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Mąkę przesiać z solą, dodać rozpuszczoną margarynę, jajko i drożdże .Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić na 5 części.4 części rozwałkować na kształt koła.Ułożyć na blaszce pierwsze kolo , posypać cukrem wymieszanym ze startą skórką z cytryny i cynamonem.Przykryć drugim rozwałkowanym kołem,znów posypać

Moje domowe kucharzenie
Babeczki jogurtowe 171

potem nie pamiętam co i jak..Wy też tak macie? 125 g naturalnego jogurtu  75 g masła, roztopionego 2  jajka skórka  z 1 cytryny 150 g mąki  1/2 łyżeczki sody  szczypta soli 125 g cukru 1/2 szkl. kolorowych draży W jednym naczyniu wymieszać jogurt z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. Dodać jajka, skórkę z cytryny(...)roztrzepać,a w drugim składniki suche.Do składników mokrych dodać przesianą mąkę z sodą, solą i cukrem. Dodać draże i wymieszać łyżką do połączenia się składników. Formy do babeczek napełniać ciastem do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni przez 25 - 30 minut.Po ostudzeniu dowolnie udekorować

Moje domowe kucharzenie
Orzeszki z masą z mleka w proszku 423

przepisu..Te orzeszki robiłam jeszcze przed świętami..Moja maszynka [ obiecałam i zapomniałam o niej napisać..postaram się wkrótce to nadrobić] miała co piec...bo piekłam  z całego kilograma mąki..ale oczywiście można zmniejszyć proporcje..tym razem też było inne nadzienie bo z mlekiem w proszku.. 1 kg mąki  1 szkl.cukru pudru  25 dag masła

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki zawijane -mufinki 194

szkl.mąki 1/4 kostki margaryny 1/2 szkl.mleka 5 dkg drożdży 2 jajka 4 łyżki cukru szczypta soli Dodatkowo: dowolny dżem żółtko Drożdże ,3 łyżki cukru, letnie mleko ,3 łyżki mąki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.Do przesianej mąki dodać roztrzepane jajka,wystudzoną,roztopioną margarynę,sól,3 łyżki letniej wody,resztę cukru.Zagnieść ciasto i zostawić do wyrośnięcia.Następnie ciasto rozwałkować

Moje domowe kucharzenie
Tartaletki w kratkę 187

Proste do zrobienia..Na początku pomyślałam , że będzie 1 duża tarta ..no, ale mam foremki do tartaletek ..więc są tartaletki.. 2 szkl. mąki 2-3 łyżki cukru 150 g margaryny  4 łyżki wody powidła lub dżem Z mąki, cukru, margaryny i wody zagnieść ciasto i schłodzić.[ ja najpierw wyłożyłam ciasto do tartaletek i wstawiłam je do lodówki]. Foremki

Moje domowe kucharzenie
Mini rogaliki z marmoladą 251

przyjemność i ułatwia pracę  ..Chcecie bez problemu przygotować i mieć idealne i równe rogaliki ? Nic trudnego..wystarczy zaopatrzyć się w rogalomię ..polecam ..bo naprawdę warto.. 50 dkg mąki  4 dkg drożdży  1 szkl.mleka  50 g masła rozpuszczonego 1 jajko  2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy dżem lub marmolada Z  drożdży i mleka przygotować(...)rozczyn, dodać do mąki wraz z żółtkiem, masłem, cukrem i cukrem waniliowym.Wyrobić ciasto ,przełożyć do miski, przykryć  i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .Podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć marmoladę i zwijać rogaliki. Układać na przygotowanej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie posmarować rozmąconym białkiem. Piec około

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki z serkiem topionym i szynką 210

farszem z serka topionego wymieszanego z pokrojoną szynką..takie małe rogaliki są pyszne...moje córki zajadały się ze smakiem..do tego był jeszcze sos czosnkowy.. 2,5 szkl. mąki  10 g drożdży 1,5 łyżki oleju 0,5  łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 3/4  szkl. ciepłej wody serek topiony kilka plasterków szynki jarzynka jajko(...)posmarowania rogalików Serek wymieszać z drobno pokrojoną szynką i jarzynką. Drożdże z cukrem rozpuścić w wodzie. Dodać sól, mąkę oraz olej .Wyrobić ciasto  i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić  na dwie części. Każdą część rozwałkować  na kształt koła.  Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz [ serek z szynką] i zwijać rogaliki. Uformowane rogaliki przełożyć

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki z marmoladą oblane czekoladą 204

zwinąć i wywiną końcówki, aby były pięknie zaokrąglone..ale to i tak w sumie nie ma zbyt dużej różnicy czy rogalik jest zakręcony czy prosty.. 50 dkg mąki 25 dkg masła 2 żółtka 3/4 szkl. śmietany 18-22% 2,5 dkg drożdży odrobina mleka marmolada białko do posmarowania Drożdże pokruszyć, dodać trochę letniego mleka i trochę cukru.Przykryć, zostawić(...)ciepłym miejscu ,aż urosną.Miękkie masło posiekać z mąką i śmietaną.Zagnieść z drożdżowym rozczynem, włożyć do lodówki na godzinę.Podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć marmoladę i zwijać rogaliki. Układać na przygotowanej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie posmarować rozmąconym białkiem. Piec około 15-20 minut w temperaturze

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania