cytryny (banany nam nie sczernieją) i mieszamy. Dorzucamy całość do miski z jajkami i cukrem. Podlewamy łyżką alkoholu (wtedy pączki nie opiją się tłuszczem). Mieszamy całość trzepaczką. 3. MĄKA + WIÓRKI KOKOSOWE +PROSZEK DO PIECZENIA + SÓL (1 min): do mokrych składników dorzucamy teraz suche, czyli: 1 i 1/5 szklanki mąki (najlepiej przesianej przez sitko), 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżki
Nerds Kitchennagrodzona znacznie smaczniejszym i bardziej treściwym pieczywem. Tak więc zachęcam do przetestowania przepisu. Bułki nie rośną imponująco wysokie ale za to smak i wygląd rekompensują ich wielkość. Składniki: - 300g mąki pszennej (u mnie typ650) - 200g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 8g świeżych drożdży - 400ml letniej wody - 150g jogurtu naturalnego (użyłam mój własny ) - 25g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Smaczne ZdroweDynię kupiłam bardzo dawno chciałam zrobić zupę, a wyszło zupełnie inaczej... Placki, placuszki, pancakes - jak dla mnie najszybsze danie! Składniki: 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki ryżowej 1 jajko 3 łyżki puree z dyni* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru trzcinowego cynamon mniej niż 1/2 wody/mleka *Dynię przekrajemy na pół, kroimy na mniejsze kawałki i układamy
Truskawkowa Fiestaserii akcji bezglutenowej. Po raz pierwszy w życiu zrobiłam sama gofry! Byłam zachwycona, bo wyszły idealnie. Myślałam, ze moja uboga gofrownica mnie zawiedzie, a jednak nie! Składniki: 3 łyżki mąki ryżowej 3 łyżki mąki kukurydzianej 1 jajko 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia mniejsze 1/2 szklanki gazowanej wody Sposób przygotowania: Włączamy gofrownicę. Oddzielić
Truskawkowa FiestaSoda najlepiej działa w towarzystwie kwaśnych produktów. A jeśli nie wiesz jak zrobić zsiadłe mleko to prosty przepis znajdziesz na stronie o mleku . Składniki na mały bochenek: 200 g mąki chlebowej pół łyżki soli pół łyżki sody 160 ml zsiadłego mleka siemię lniane do posypania Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy zwarte acz miękkie ciasto. Formujemy płaski bochenek i układamy(...)blasze podsypanej mąką bądź ziarenkami siemienia. Ciasta na sodzie zawsze od wierzchu pękają więc nacinamy je "po swojemu", dzięki temu chleb równo wyrasta. Chleb smarujemy po wierzchu mlekiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczony bochenek od góry jest złocisty a opukiwany od spodu wydaje charakterystyczny głuchy odgłos
prawdziwe jedzenieNaleśniki bez mleka, bez sody i proszku do pieczenia. Można wykonać z mąki kukurydzianej lub ryżowej. Naleśnik z ciasta bananowego smażony bez tłuszczu Składniki: szklanka mąki 4 jajka banan szczypta soli 3 łyżki cukru szczypta cynamonu pół szklanki wody (lub mleka) olej Białka ubijam z solą na pianę. Resztę składników ucieram na gładką masę w mikserze lub blenderem. Łączę obie
prawdziwe jedzenieRacuszki bez drożdży, sody i proszku do pieczenia. Składniki: szklanka mąki 4 jajka 3 łyżki cukru szczypta cynamonu szczypta soli 3 łyżki soku z cytryny lub łyżka spirytusu 1/4 szklanki wody banan Cukier ucieramy z żółtkami, dodajemy mąkę i cynamon. Następnie rozrzedzamy ciasto sokiem z cytryny i wodą. Można dodać spirytusu ażeby placki były mniej tłuste. Banany obieramy i rozdrabniamy
prawdziwe jedzenieproszku do pieczenia. Idealny dla dzieci i nie tylko. Nadzienie owocowe nie zawiera mleka. W przepisie podaję też wskazówki jak wykonać tort całkowicie bez mleczny jak i bezglutenowy. Składniki: mąka pszenna lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) 2 lub 3 banany dżem porzeczkowy lub ulubiona kwaskowa marmolada z domowej(...)spiżarni polewa czekoladowa (kakao, cukier, margaryna) Przygotowuję biszkopt według przepisu na idealną bazę pod tort . Jeśli tort ma być bezglutenowy używam mąki kukurydzianej. Kiedy ciasto ostygnie (najlepiej na następny dzień) kroję biszkopt szerokim nożem na dwa lub trzy blaty. Mój tort nie był nasączony ale zawsze torty dla dorosłych nasączam sokiem owocowym zmieszanym z kilkoma łyżkami alkoholu lub dobrą
prawdziwe jedzeniekawałki, cienko rozwałkować i formować nieduże rożki - grubsze w środkowej części, zagiąć. Przepis na te rożki znalazłam u Dorotki , zamiast budyniu można dać mielone orzechy albo migdały. 220 g mąki pszennej 120 g masła, w temperaturze pokojowej 80 g cukru pudru 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (można zamiast dodać zmielone orzechy laskowe lub zmielone migdały, w ilości(...)spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Z ciasta odrywać kawałki, wałkować cienko, formować nieduże rożki - grubsze w środkowej części, zagiąć.Układać na blaszce posmarowanej masłem i oprószonej mąką i piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut. Wystudzić, posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą
Moje domowe kucharzenieeksperyment się udał, danie jest bardzo smaczne, podałam wątróbkę z ryżem parboiled z ryżem dzikim. Wątróbka drobiowa w sosie chili z ryżem Składniki: 25 dag wątróbki drobiowej 2 łyżki mąki 4 łyżki sosu chili Winiary 1 łyżka oleju pieprz czarny sól do smaku kilka łyżek wody Wątróbki drobiowe płuczemy, czyścimy z błonek, osuszamy ręcznikiem papierowym i oprószamy mąką. Wrzucamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsamego rana. Racuchy na jogurcie z cukrem lawendowym to cudowne odkrycie, tak jak sam cukier lawendowy. SKŁADNIKI na 8 sztuk: 2oo g jogurtu greckiego 1 jajko 3 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej szczypta proszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej 1 łyżka cukru lawendowego olej do smażenia szczypta soli cukier lawendowy do posypania PRZYGOTOWANIE: Do metalowej miski wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli(...)łyżkę cukru lawendowego, roztrzepujemy dokładnie za pomocą trzepaczki. Mieszamy mąkę kukurydzianą, proszkiem do pieczenia oraz sodą, dodajemy wraz z jogurtem do jajka i łączymy dokładnie, aby nie było grudek. Rozgrzewamy olej na patelni, wlewamy masę dużą łyżką. Smażymy na powolnym ogniu po 4 racuchy z obu stron na rumiano, tak aby racuchy mogły podrosnąć, a nie spiec się za szybko.Przek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębulionie czy rosole. Kluski do zup są świetne, zastępują makaron np. kluski z tego przepisu pasują również do sosów. Najprostszy przepis na lane kluski: Składniki: 2 jajka 5 łyżek mąki 2 łyżki wody szczypta soli do smaku + sól do gotowania Przygotowanie Jajka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i wodę. R0ztrzepujemy starannie trzepaczką rózgową albo mikserem. Nie przestając ubijać, dosypujemy(...)mąkę, ubijamy kilka minut aby powstała gładka masa. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, dosyć gęste, gładkie ale ma pozostać lejące. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę. Do gotującej się wody cienką strużką wlewamy ciasto, ja to robiłam za pomocą specjalnego sitka położonego na garnku i za pomocą łopatki, którą przecierałam ciasto. Czekamy aż kluski wypłyną na powierzchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępyszne, delikatne, z delikatnym posmakiem pomarańczy, rozpływają się w ustach. Warte są zachodu. Składniki na 16 sztuk: 1 szklanka soku z pomarańczy (może być z kartonika) 1 szklanka mąki pszennej 100 g masła 3 jajka 1 łyżka nalewki pomarańczowo-kawowej na spirytusie szczypta soli olej do smażenia Na lukier pomarańczowy: 1 łyżka soku z pomarańczy i cukier puder, ucieramy łyżką(...)sokiem, regulując gęstość lukru ilością cukru. (jak za gęsty dodajemy jeszcze soku) W garnku zagotowujemy szklankę soku pomarańczowego z masłem i szczyptą soli. Zmniejszamy ogień i na wrzątek wsypujemy mąkę, cały czas mieszamy, najlepiej łyżką silikonową. Ciasto ucieramy, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek. Studzimy. Do przestudzonego ciasto dodajemy pojedynczo jajka, oraz łyżkę nalewki cały czas miksując Ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki na ok. 60 sztuk: 250 ml soku z pomarańczy lub soku pomarańczowego z kartonu 50 g masła ok. 2 łyżki cukru brązowego w kostkach szczypta soli 250 g mąki pszennej szczypta sody 2 jajka olej do smażenia, cukier puder do obsypania W rondelku zagotowujemy sok pomarańczowy z masłem, kostkami cukru brązowego, oraz szczyptą soli, aż masło się roztopi(...)cukier rozpuści. Do wrzątku wsypujemy mąkę wymieszaną ze szczyptą sody. Zdejmujemy rondelek z ognia, ucieramy drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów naczynia. Studzimy. Do wystudzonej masy wbijamy 2 jajka, za każdym razem miksując dokładnie. Ciasto powinno być gęste, a jednocześnie gładkie i błyszczące Do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki przekładamy ciasto. Z papieru do pieczenia wycinamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędodać np. do bitej śmietany jak tutaj . Natomiast Piotrek lubi bezy chrupać bez niczego. Składniki na bezy (60 sztuk): 3 białka szczypta soli 150 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli mikserem na najwyższych obrotach. Dla pewności polecam sprawdzić ich sztywność odwracając pojemnik do góry dnem. Następnie stopniowo dodajemy cukier po jednej łyżce, cały(...)czas ubijając i czekając za każdym razem aż cukier się rozpuści. Na końcu nie przerywając ubijania dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Czasami dodaję sok z cytryny, tym razem tego nie zrobiłam. Masę bezową przekładamy do rękawa silikonowego z karbowaną końcówką i wyciskamy na blachę bezy zostawiając między nimi niewielkie odstępy gdyż jeszcze urosną. Suszymy około 60 – 70 minut w piekarniku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię