Składniki Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki wody 2 dag drożdży 2 łyżki oliwy łyżeczka cukru łyżeczka soli Sos : 250 ml przecieru pomidorowego 3-4 łyżki ketchupu łyżeczka koncentratu pomidorowego po łyżeczce: bazylii, oregano, tymianku Dodatki: Można dodawać to co każdy lubi :) U mnie: ser (mozzarella fajnie się rozpuszcza, ale jak dodamy(...)zwykły ser żółty to też nie będzie źle :)) cebula ogórek kiszony salami oliwki zielone oregano Wykonanie: Do kubeczka wrzucamy drożdże i cukier, zalewamy ciepłą woda i mieszamy. Mąkę wsypujemy do miski, robimy w niej dołek i wlewamy tam zaczyn drożdżowy - mieszamy. Następnie dodajemy sól i oliwę. W zależności od potrzeb można dodać więcej mąki albo wody. Ciasto zagniatamy około
Czerwona PorzeczkaSkładniki na 16 małych rogalików: 250 - 300 g mąki 20 g świeżych drożdży 2 żółtka 125 ml ciepłego mleka 80 g cukru szczypta soli 80 g roztopionego, przestudzonego masła cukier waniliowy małe opakowanie Nutelli Wykonanie: Drożdże kruszymy, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy łyżkę cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia(...)miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy żółtka. Następnie wlewamy drożdżowy zaczyn i łączymy wszystkie składniki. Na końcu dodajemy masło. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, dodajemy mąkę. Ciasto powinno ładnie odchodzić od rąk. Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę (powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę, po czym dzielimy
Czerwona PorzeczkaSkładniki na 16 bułeczek: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 4 łyżki ciepłego mleka szklanka ciepłej wody Do posmarowania: 2 łyżki masła łyżka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku szczypta soli Wykonanie: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i cukier. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i dolewamy(...)mąki. Dodajemy oliwę. Wyrabiamy ciasto, dolewając stopniowo wodę. Ciasto ma odchodzić od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na małe kuleczki i z każdej formujemy wałeczki o długości około 20cm. Wałeczek zawijamy w supełek, a pozostałe końce zawijamy, jeden do góry drugi na dół supełka. Bułeczki układamy na blasze i odstawiamy do wyrośnięcia
Czerwona Porzeczkasmażenia czerwona papryka 5 średnich ogórków kiszonych 2 ząbki czosnku cebula 1,5 litra bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, łyżeczka słodkiej papryki mąka Wykonanie: Bulion gotujemy razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Mięso kroimy w kostkę i smażymy na odrobinie oleju, gdy się zarumieni przerzucamy do bulionu. Kiełbasę kroimy w paski, obtaczamy(...)odrobinie mąki, podsmażamy i dorzucamy do mięsa. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i smażymy. Dorzucamy do reszty. Paprykę kroimy w paski, czosnek w mniejsze kawałeczki i wrzucamy do garnka. Doprawiamy pieprzem i słodką papryką w proszku. Dusimy przez godzinę. Po tym czasie ogórki kroimy w paseczki i dorzucamy do garnka, dodajemy też koncentrat pomidorowy. Gotujemy 15 minut. Na koniec
Czerwona PorzeczkaSkładniki na formę o średnicy 24cm: ciasto ciemne: 75 g gorzkiej czekolady 75g masła 75g cukru 3 jajka 75g mąki łyżeczka cukru waniliowego pół łyżeczki proszku do pieczenia ciasto jasne: 75g białej czekolady 75g masła 75g cukru 3 jajka 75g mąki łyżeczka cukru waniliowego pół łyżeczki proszku do pieczenia krem: 500 ml gęstej śmietany 36% 3 łyżki kawy(...)żółtek. Białka ubijamy na gęstą pianę, dodajemy cukier i cukier waniliowy, ciągle ubijając. Następnie dodajemy żółtka, ubijamy. Czekoladę z masłem wlewamy strużką do jajek i ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Przełożenie: Po schłodzeniu krem ubijamy końcówkami do ubijania
Czerwona PorzeczkaSkładniki: Muffiny: Składniki suche: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli Składniki mokre: 1/2 szklanki mleka 2% 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 1 łyżka octu winnego Nadzienie: 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki pszennej 1 jajko Wykonanie: Nadzienie: Serek, cukier(...)mąkę i białko jajka mieszamy razem na gładką masę i wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika. Muffiny: Składniki suche mieszamy razem w jednej misce, a składniki mokre w drugiej. Następnie łączymy składniki suche i mokre i delikatnie mieszamy aż powstanie gładka masa. Do foremek nakładamy najpierw ciasto do 1/3 wysokości ( około 1 łyżka ciasta), następnie 1 łyżeczka nadzienia
Czerwona PorzeczkaSkładniki: Ciasto drożdżowe: 50 g świeżych drożdży 4-5 łyżek cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko + 1 żółtko szklanka mleka 2 łyżki oleju Budyń: 1 i 3/4 opakowania budyniu waniliowego (opakowania po 40 gramów) 1,5 szklanki mleka Dodatkowo: rodzynki 100g Wykonanie: Budyń gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto drożdżowe: Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy(...)niego drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Mąkę, jajka, olej,resztę cukru i przygotowany wcześniej zaczyn mieszamy razem i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, smarujemy budyniem i posypujemy rodzynkami. Następnie zwijamy w rulon i kroimy w 2cm paski. Układamy na blasze wyłożonej
Czerwona PorzeczkaPrzepis pochodzi z bloga Niebieska Pistacja . Składniki: (na tortownicę o średnicy 23cm) Ciasto : 3/4 szklanki mąki 1 opakowanie budyniu o smaku toffi bez cukru (40 g) 3/4 szklanki cukru 4 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżki kakao szczypta soli Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: pół puszki masy(...)Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek wsypujemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Mąkę, budyń i kakao mieszamy razem. Do białek dodajemy żółtka i mieszaninę z mąki, budyniu i kakao. Wszystko razem mieszamy łyżką, do powstania gładkiej masy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni
Czerwona Porzeczkaautorki bloga, ale są na prawdę bardzo smaczne. Na pewno do nich wrócę i postaram się by wyglądały lepiej :P Polecam! :) Składniki (na 4 bułki): Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej pół szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży pół łyżeczki cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju Wierzch bułeczek: 3,5 łyżki mąki kukurydzianej 3 łyżki wody szczypta soli(...)cukru łyżka oleju 5 g świeżych drożdży Wykonanie: Ciasto: Drożdże rozdrabniamy i zalewamy ciepłą, ale nie gorącą wodą. Dodajemy sól i cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i olej, zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części i formujemy bułki. Układamy na blasze i odstawiamy do wyrośnięcia na 40-60 minut. W czasie, gdy bułki rosną przygotowujemy masę
Czerwona Porzeczkazapraszając Was do rodzinnego pieczenia w domu. Dodam jeszcze, że jest to przepis bardzo szybki, łatwy i bez czekania aż drożdże wyrosną z kronik kuchni przedszkolnej. Składniki: 1 kg mąki 200g świeżych drożdży 8 łyżek cukru 500g margaryny szkl. mleka 2 jajka masa makowa lub marmolada Przygotowanie: Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki. 200g drożdży rozdrabniamy na mniejsze kawałki(...)wkładamy do miski i mieszamy razem z cukrem. Odstawiamy na 5 min. W tym czasie rozpuszczamy margarynę na małym ogniu. Zostawiamy do ostygnięcia. Do mąki powoli dolewamy drożdże, margarynę i mleko, jednocześnie ugniatając ją na ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy i kroimy w trójkąty równoramienne. Na każdym przy podstawie układamy odrobinę masy i zwijamy. Gotowe układamy na blaszce i smarujemy rozmąconym
cookpljesiennej pory roku . Postanowiliśmy, że upieczemy je raz wspólnie w domu. Nadszedł własnie ten moment. Jak nam wyszły wraz z przepisem zobaczycie poniżej: Składniki na ciasto: 450 g mąki, 20 g drożdży (opakowanie drożdży instant), 50 g cukru, 300 ml mleka, 50 g masła, Szczypta soli Składniki na nadzienie: 50 g cukru, 75 g masła, 2 łyżeczki cynamonu. Przygotowanie(...)garnuszku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim masło.Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i drożdże całość mieszamy. Następnie dolewamy mleko z masłem i wyrabiamy ciasto ręka. Gdy ma odpowiednią konsystencje odstawiamy na pół godzinki w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką . Na stolnicy z wysypaną mąką rozwałkowujemy ciasto. Smarujemy je wymieszanym masłem z cukrem i cynamonem. Całość zawijamy jak roladę
cookplokazję. Przepis na biszkopt dostałam od koleżanki mojej mamy podobno zawsze się udaje i u mnie narazie się to sprawdza ;) Składniki: 6 jajek 1,5 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Oddzielamy żółtka jajek od białek. Ubijamy białka z cukrem. Po dokładnym ubiciu dodajemy stopniowo żółtka i przesianą mąkę
cookplFaworki kojarzą mi się z smakiem dzieciństwa, gdyż kiedyś robiłem je wraz z babcią. Dziś postanowiłem wrócić do tamtych smaków i zrobiłem chruściki . Składniki : 300 g mąki, 6 żółtek, 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżki gęstej śmietany, 1 łyżka spirytusu, 2 łyżki miękkiego masła, Szczypta soli, 500 g Smalca, ewentualnie oleju, Cukier puder do posypania. Przygotowanie: Cukier(...)ucieramy z żółtkami, dodajemy do nich śmietanę, masło i mieszamy. Wsypujemy mąkę , oraz alkohol . Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę na stolnicy wysypanej mąką, wykładamy ciasto i dokładnie wałkujemy na cienko . Kroimy paski 10 na 3 cm w których wykonujemy nacięcia przez środek o długości 5 cm i przewijamy jeden koniec ciasta przez otwór. Smażymy
cookplmówi się "przez żołądek do serca" Babeczki, które Wam dziś pokarzę są małą,słodką przekąską, która ucieszy wzrok i podniebienie. Składniki: 6 jajek 1,5 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Oddzielamy żółtka jajek od białek. Ubijamy białka z cukrem. Po dokładnym ubiciu dodajemy stopniowo żółtka i przesianą mąkę
cookplwyzwania. My przygotowujemy pizze stosunkowo rzadko nie jesteśmy jej wielkimi fanami . Ale wyzwanie przyjęliśmy i przygotowaliśmy naszą ulubioną pizze . Do przygotowania potrzebne będą nam Ciasto: 350 g mąki, Olej z oliwek, Sól, Pieprz, 20 g Świerzych drożdży , 150 ml wody, łyżeczka cukru, Nadzienie: Papryka czerwona, Parę plasterków salami, 50 g tartego żółtego sera(...)mozzarelli, sos pomidorowy Przygotowanie: Na wstępie musimy przygotować zaczyn, wrzucamy pokruszone drożdże do naczynia dodajemy cukier i zalewamy letnia wodą. Odstawiamy na 10-15 minut. Do 1/3 ilości mąki wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy nasz zaczyn i szczyptę soli. Mieszamy dokładnie, następnie dodajemy resztę mąki i ponownie 2 łyżki oliwy z oliwek. Ciasto wyrabiamy, by było
cookpl