ciasta odjęłam i zrobiłam jeszcze drożdżówkę z makiem]..Ciasto zrobione z okazji wspólnego gotowania z Formułą 1 na Grand Prix Niemiec, wydarzenia które utworzyła Daria . 1 cytryna 500 g mąki 1/2 łyżeczki soli 7 g suszonych drożdży 100 g miękkiego masła, masło do formy 1/2 l mleka 60 g cukru Na wierzch ciasta i nadzienie 200 g masła(...)migdałowych 3 łyżki śmietany 1 l mleka 2 torebki (po 45 g) budyniu waniliowego 40 g cukru pudru Cytrynę umyć i wytrzeć do sucha, otrzeć skórkę. Zmieszać w misce mąkę z solą, skórką cytryny, drożdżami i 1 łyżką cukru. Dodać masło, letnie mleko i resztę cukru. Zmiksować na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby
Moje domowe kucharzenieciasta ..i wtedy będzie na większą blachę..U mnie były dwa ciasta "za jednym zagniataniem"..Drożdżówka pyszna..zjedzona z mlekiem...odrywana po kawałku ..pycha.. 1 cytryna 500 g mąki 1/2 łyżeczki soli 7 g suszonych drożdży 100 g miękkiego masła, masło do formy 1/2 l mleka 60 g cukru Dodatkowo masa makowa z puszki Cytrynę umyć i wytrzeć(...)sucha, otrzeć skórkę. Zmieszać w misce mąkę z solą, skórką cytryny, drożdżami i 1 łyżką cukru.Dodać masło, letnie mleko i resztę cukru. Zmiksować na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masą makową i zwinąć roladę.Przekroić zwiniętą roladę wzdłuż, nie docinając jednak do samego końca, a następnie skręcić
Moje domowe kucharzeniebyła pyszna.. ½ dużego kalafiora (albo 1 mały) 20 dkg makaronu [ u mnie makaron ze szpinakiem] 1 szkl.mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka masła 1 łyżka mąki kawałek kiełbasy 50 -70 g drobno startego sera żółtego, mozzarelli 1 łyżka serka topionego 50 ml śmietany do sosów (najlepiej 30%, żeby się nie zwarzyła) koperek sól, pieprz, chili, gałka(...)minut, żeby kalafior się nie rozgotował. Odlać ½ szklanki wywaru z gotowania kalafiora, a samego kalafiora odcedzić.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Masło rozpuścić na patelni i wsypać mąkę i lekko ją zasmażyć. Zasmażkę rozprowadzić wywarem z kalafiora, cały czas delikatnie mieszając, aby nie powstały kluski (najlepiej użyć do tego rózgi). Zagotować całość, dodać serek topiony, połowę startego żółtego
Moje domowe kucharzenieciasteczka..robione kilka dni temu i zrobione przy pomocy pierogomanii Tupperware .. tym razem z kruchego ciasta... pyszne były...muszę znów je zrobić.. Składniki na kruche ciasto: 350 g mąki 200 g margaryny 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 1/4 szkl. cukru pudru szczypta soli Dodatkowo jagody cukier Wszystkie składniki na ciasto(...)lodówki i porządnie schłodzić (2 - 3 godziny) lub włożyć do lodówki na całą noc.Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na kilka części. Każdą z nich rozwałkować (podsypując lekko mąką) na grubość około 2 mm.Płat ciasta wielkości Pierogomani ułożyć na niej, na to wyłożyć- korzystając z załączonej łyżeczki - dowolny farsz [ u mnie jagody wymieszane z cukrem] lekko go dociskając
Moje domowe kucharzeniecukinii, a jak wiadomo jest ona zdrowa i niskokaloryczna. Spróbowałam zrobić delikatne placuszki. Były bardzo smaczne i syte. Składniki: pół małej cukinii 1 mała cebula 1 jajko 3 łyżki mąki kukurydzianej (dowolnej) 2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego kilka listków świeżej bazylii sól pieprz Sos: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka(...)mielonego czosnku szczypta soli i pieprzu Sposób przygotowania: Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Przekładamy ją do miski dodając: jajko, mąkę, drobną pokrojoną cebulę, jogurt, bazylię i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Konsystencja musi być dosyć gęsta. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Jedna łyżka to jeden placuszek. Po usmażeniu nakładamy na papier w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu
Truskawkowa FiestaCiasto na pierogi: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko łyżka oleju 1/3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody szczypta soli Farsz: pojedynczy filet z kurczaka mała cukinia kilka listków natki z pietruszki pomidor 1 żółtko jaja 3 ząbki czosnku sól, pieprz dodatkowo, do podania jogurt naturalny(...)woda odparuje. Przekładamy do durszlaka, aby pozbyć się pozostałej wody, a gdy masa będzie zimna, dodajemy żółtko jaja, doprawiamy do smaku, mieszamy.. Przygotowujemy ciasto na pierogi: wysypujemy mąkę na stolnicę, robimy zagłębienie, dodajemy roztrzepane całe jajko, olej, stopniowo wodę i szczyptę soli, ciasto wyrabiamy starannie i rozwałkowujemy. Z ciasta wykrawamy kółka, na środku każdego układamy farsz, zlepiamy - brzegi możemy
Moja smaczna kuchniaomletowi. Obawiałam się, że mi nie urośnie tak jak trzeba, bo jak wiadomo kukurydza nie zawiera glutenu. Kilka prostych specyfików i mamy omlet! Składniki: 2 jajka 2 czubate łyżki mąki kukurydzanej 2 łyżki jogurtu greckiego garść szpinaku 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej sól pieprz papryka słodka Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę, jogurt, proszek
Truskawkowa Fiestapierwszym miejscu, przynajmniej wśród ostatnich wypieków. Zachęcam do wypróbowania (zdjęcia nie oddają tego cudownego smaku). Można poeksperymentować także z innymi konfiturami. Przepis znaleziony tutaj (klik) . Składniki: - 2 szklanki mąki (u mnie 340g mąki orkiszowej typ750) - 150g ksylitolu (lub cukru) - 3 łyżki oleju (u mnie ciepły olej kokosowy ) - 2 łyżeczki sody (ja dałam mniej- tylko10g, uważam iż wystarczy) - 350g powideł śliwkowych
Smaczne Zdroweszkoły czy pracy. Taki posiłek doda energii i dostarczy porcję błonnika, będzie też ciekawą odmianą dla kanapek przygotowywanych w pośpiechu. Składniki na dwie porcje: 1 jabłko 1,5 łyżki mąki żytniej 1,5 łyżki płatków migdałów 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka zimnego masła cynamon Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (z termoobiegiem). Jabłko obieramy i kroimy w grubą(...)kostkę. Nakładamy do kokilek i posypujemy cynamonem. Płatki migdałów lekko zgniatamy w dłoniach, następnie łączymy je z mąką, cukrem i zimnym masłem i zagniatamy kruszonkę. Kruszonką posypujemy jabłka. Można posypać ją dodatkowo płatkami migdałów. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąktóre jak się okazuje często bywają jednak zdrowsze niż produkty sprowadzane z zagranicy. Składniki: Na naleśniki (12 sztuk): 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody mineralnej 2 szklanki mąki orkiszowej (u mnie mieszana typ 1100 i 750) 2 łyżki oleju rzepakowego ½ łyżeczki soli 1 duże jajko Na farsz: 0,7 kg kapusty kiszonej 0,5 kg mięsa wieprzowego(...)doprawić majerankiem, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i usmażyć naleśniki. Gdyby ciasto było za gęste lub za rzadkie dodać odpowiednio trochę wody lub mąki. Naleśniki posmarować farszem i zawinąć. Zawinięte krokiety obtoczyć w roztrzepanym jajku, opanierować w płatkach gryczanych i usmażyć na rozgrzanym oleju. Smacznego! ** źródło informacji [klik
Ze smakiem i z pasjąskórką z cytryny a każda z nich skrywała w sobie kostkę białej czekolady studenckiej z bakaliami. Puszyste, nie przesłodzone, po prostu pyszne! Składniki na 12 muffinek: 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mąki orkiszowej typ 700 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 160 ml mleka 100 ml oleju 1 jajko 3 łyżki cukru/ksylitolu skórka otarta
Ze smakiem i z pasjąGenialna szarlotka z tego przepisu zamieniła się w genialne ciasto z rabarbarem:) Przepis lekko pozmieniałam, przede wszystkim użyłam mąki z amarantusa (którą dopiero co zakupiłam i chciałam wypróbować) wymieszanej z mąką gryczaną. Zrobiłam w niewielkiej ilości, bo obawiałam się, że tylko ja będę amatorem, a okazało się, że miałam wspólnika:) Wyszedł cud - miód, choć bez miodu;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyMiałam w planie naleśnikowe śniadanie. Dawno naleśników nie robiłam, a z mąki migdałowej nie robiłam jeszcze wcale. Co prawda mam doświadczenia z naleśnikami bezglutenowymi (np. tu albo tu i tu też i jeszcze inne) i są one bardzo dobre, ale mam też doświadczenie z placuszkami z mąki migdałowe j i co prawda też wspominam je dobrze, ale nie placuszki
Zdrowa Kuchnia Sowytutaj Szybkie sylwestrowe ciasto! W poszukiwaniu rozkoszy podniebienia sylwestrowej nocy postanowiłyśmy razem z córką upiec takie oto ciasto- przepyszny jabłecznik. Składniki na ciasto: - 4 jajka - 250g masła - 2 szklanki mąki orkiszowej(lub pszennej) - 1 szklanka ksylitolu( lub cukru) - 1 mały proszek do pieczenia Na masę budyniową: - 3 budynie śmietankowe(bez cukru) - 1 litr mleka - 80g ksylitolu( lub cukru) Oraz(...)jabłek Jabłka obrać ze skóry i zetrzeć na grubej tarce. Masło z żółtkami i ksylitolem utrzeć. Dodać, powoli mieszając mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek i dodać do ciasta. 2/3 ciasta wyłożyć na blaszkę z papierem. Ugotować budyń. Na ciasto wyłożyć jabłka, przykryć gorącym budyniem. Całość pokryć resztą ciasta. Piec w 180 stopniach C przez
Smaczne Zdrowe