karton soku jabłkowego proponuję używać domowych, ja użyłam kompotu ze śliwek węgierek drelowanych łącznie z owocami 1 cebula czerwona 1/4 kostki masła lub 2 łyżki masła klarowanego 3 łyżki mąki kwasek cytrynowy u mnie ocet jabłkowy bakalie: rodzynki, figi, morele, śliwka sól, pieprz, ziele ang. liść laurowy,goździk Wykonanie: Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka (ja gotuję w szybkowarze(...)miękkości, wrzucamy przyprawy, goździk, ziele zmiażdżyć , doprawiamy octem by przełamać słodycz, doprawiamy solą i pieprzem , dorzucić posiadane bakalie. Cebulkę kroimy w półksiężyce, wrzucamy na spienione masło, zeszklić chwilę dosypujemy mąkę, zasmażamy krótko dodając do gotującej się kapusty, mieszamy wszystko dokładnie, przykrywamy, dusimy już tylko chwilę. Smacznego
kgwjanczewoSKŁADNIKI NA PIERNIK: 5 jajek 3/4 szklanka cukru 250 g miodu tj. ok. 1 szklanka 1 szklanka oleju 1 szklanka mocnej herbaty (taka na wyczucie), ostudzonej 3 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżka kakao Składniki na mleczny krem: 200 g masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru(...)mleka w proszku 2 łyżeczki cukru waniliowego SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 120 g białej czekolady 4 łyżki śmietanki kremówki 18 % lub 30% DODATKOWO: ok. 300-400 g powideł orzechy włoskie Mąkę przesiewamy razem z sodą, proszkiem, przyprawą oraz kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i jeszcze miksujemy przez 2 min. Zmniejszamy obroty
Kubki smakuduże marchewki, 5 kulek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1/3 selera, 6 łyżek przecieru pomidorowego, sól, pieprz, woda, 4 łyżki mąki pszennej, olej do smażenia. Wykonanie: Rybę umyć, podzielić na porcje, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanym z oleju, z obu stron
Z miłości do słodkościłyżek masy kajmakowej 1 tabliczka czekolady mlecznej 200 ml śmietany 30 % 3 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny Składniki na biszkopt 1 szklanka mąki 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru bułka tarta do posypania tortownicy masło do wysmarowania tortownicy Wykonanie biszkoptu Do miski oddzielamy białka(...)żółtek , z białek ubijamy pianę na sztywno , do żółtek dodaję cukru i ubijam na puszystą masę , następnie kiedy mamy ubite białka i żółtka , do białek przelewamy żółtka , dodajemy mąkę , proszek do pieczenia i delikatnie łączymy ze sobą , następni przelewamy do tortownicy wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą , wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut . Kiedy biszkopt nam się upiekł
Mój Smakmasło klarowane do smażenia 1,5 łyżki bułki tartej do posypania (opcjonalnie) sos: szklanka bulionu szklanka mleka 5 dag masła ząbek czosnku pokrojony w drobną kosteczkę 1/4 szklanki mąki pszennej Przygotowanie: makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, na maśle klarowanym zeszklij drobno posiekaną cebulę wraz z czosnkiem, uniesie się piękny zapach, następnie dodaj(...)razem z cebulą i czosnkiem wymieszane razem mrożone warzywa, ser brie pokrój w kostkę, przygotuj sos: rozgrzej w rondlu masło, dodaj czosnek, smaż chwilę, ciągle mieszając dodawaj powoli mąkę, mieszaj rózgą, następnie powoli dodaj bulion i mleko, mieszaj, naczynie żaroodporne (u mnie wymiary 20x22) wysmaruj masłem klarowanym, układaj warstwowo: makaron, warzywa z patelni, kawałki sera brie i drugi
Zasmakuj Kuchniciasto: 1 g nitek szafranu 250 ml wody 75 g masła 25 g świeżych drożdży 1 jajko 50 g cukru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki soli 550 g mąki pszennej nadzienie: 100 g surowego marcepanu 75 g miękkiego masła 50 g cukru skórka otarta z 1 pomarańczy dodatkowo: 25 g rodzynek 50 g suszonych wiśni 1 jajko 1 łyżka(...)niż 37 st. C.). Do dużej miski wkruszyć drożdże, wlać kilka łyżek płynu, rozetrzeć. Dolać pozostały płyn, połączyć. Dodać jajko, cukier, kardamon i sól. Zmiksować. Na końcu partiami dodawać mąkę. Wyrobić gładkie, lekko lepkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45-60 minut. W tym czasie przygotować nadzienie: Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Pożeraczka, czyli raz adobrzefamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 szklanka mąki pszennej Basia 1 szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka suchego maku 1 szklanka cukru 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju+2łyżki gorącej wody Żółtka energicznie roztrzepać(...)łyżkami oliwy oraz z łyżkami gorącej wody. Mikserem ubić białka z cukrem do puszystości dodać przygotowane wcześniej żółtka. Do tego przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mak oraz wiórki kokosowe. Teraz już masę wymieszać ręcznie, łyżką. Ciasto wylać na wyłożoną papierem (tylko dno) blaszkę 25x37cm. Piec około 25minut/180stopni do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier
W garach u Gosimakaronu świderki 2 cebule pęczek pietruszki 3 jajka 1 łyżka masła 3 plasterki sera żółtego sól, pieprz, przyprawa do ryb składniki na sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 250 ml wody 250 ml śmietany 12% sól i pieprz do smaku Wykonanie: 1. Robimy sos: 1 łyżkę masła roztapiamy w rondelku, posypujemy mąką, rozcieramy i zalewamy wodą, rozprowadzamy na gładko
Mój pomysł naWiem wiem, obwarzanki piecze się z ciasta drożdżowego, ale w piwie też przecież są drożdże 😊 Poza tym jak inaczej nazwać te...obwarzanki?? Składniki na 8 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła 1/4 szklanki piwa pół łyżeczki soli ziarna sezamu do obsypania mleko do posmarowania ciasta Mąkę przesiać, zagnieść z masłem i solą. Dolać piwo i połączyć wszystko
Codzienna kuchnia niecodziennaserka kanapkowego o smaku naturalnym 1 łyżka ulubionego miodu (polecam miód ze Srebrnej Pasieki Rodziny Sadowskich – powołując się na mój blog otrzymacie 5% zniżki ) 2 łyżki mleka 4 łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko M olej kokosowy do smażenia propozycja podania: żurawina i cukier puder do oprószenia placuszków lub polać rozpuszczonym miodem Przygotowanie: Do miski przekładamy cały(...)serek kanapkowy, wbijamy jajko, dodajemy miód, mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy łyżką do połączenia składników (jednolite ciasto). Placuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu na patelni z odrobiną oleju kokosowego (1 łyżka masy = 1 placuszek). Placuszki są delikatne, więc należy je ostrożnie obracać. Przed podaniem placuszki można oprószyć cukrem pudrem i podać
Słodkie okruszkiczego oczekujemy :) Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 2 garście suszonych grzybów, miałam prawdziwki 1 duża cebula tłuszcz ziele angielskie 2 liść laurowy 2 sól, pieprz mąka 2 łyżki 1 łyżka przecieru pomidorowego Wykonanie: Grzyby umyłam pod bieżącą wodą, włożyłam do garnuszka, zalałam 1 szklanką ciepłej, przegotowanej wody, moczyłam przez noc. Grzyby(...)dużych oczkach, dodałam ja przy końcu gotowania kapusty Obrałam i pokroiłam drobno cebulę . Zeszkliłam na patelni na oleju. Na patelni rozgrzałam pozostałe 2 łyżki oleju, dodałam mąkę i podgrzewałam mieszając aż zrobi się jasnobrązowa zasmażka. Cebulę, zasmażkę i grzyby dodałam do ugotowanej kapusty, wymieszałam i zagotowałam. Doprawiłam solą, pieprzem .Najlepiej smakuje podana na gorąco
Różowa kuchniamaku niebieskiego - 12 dag margaryny - 20 dag cukru pudru - 6 wiejskich jaj - łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki mielonej wanilii - orzechy włoskie, rodzynki Ciasto: - 5 jaj - 15 dag mąki pszennej - 15 dag cukru - łyżeczka proszku do pieczenia Masa orzechowa: - 15 dag masła - 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany - 2 łyżki cukru pudru - 1 żółtko - 10 dag mielonych orzechów włoskich(...)masą makową. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią masę makową i odstawiamy na bok. Ciasto: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, miksujemy, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowy biszkopt wylewamy na masę makową. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, ciasto pieczemy ok. 50 minut, następnie odstawiam do wystudzenia, gdy ostygnie odwracamy ciasto do góry nogami
Apetyczna babeczkagłównie śmietanki przy czym baardzo syte. Zapraszam... Skala smaku 10/10-do śmietany można dodać śmietan fiksu lub śnieżki Przepis "Moje wypieki" trochę zmodyfikowany Składniki na 28 babeczek: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1/2 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 szkl. oleju 1 szklanka drobnego cukru do wypieków(...)duże jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 i 1/4 szklanki mleka 100 g czekolady mlecznej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, cynamon - przesiać, odłożyć. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać
Kubki smakuSkładniki Ciasto: 250 g mąki 100 g masła 2 łyżeczki cukru - pudru 1/2 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 1/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 2 żółtka 1/2 jajka (pozostałe pół zostawić do posmarowania pasztecików) sezam do posypania (u mnie czarny) Farsz: około 250-300 gr. pieczarek( więcej jak ,ktoś lubi dużo) 2 średnie cebule sól i pieprz do smaku(...)zeszklić na oleju do miękkości.Do tak przygotowanej cebuli dodać posiekane drobno pieczarki.Wszystko razem podsmażyć doprawiając solą i pieprzem. Ostudzić ciasto: Drożdże rozpuścić w śmietanie .Posiekać mąkę z masłem i pozostałymi składnikami. Dodać drożdże, zagnieść gładkie ciasto.. Podzielić ciasto na cztery części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o szerokości około 10-12 cm.Nadzienie podzielić
w mojej kuchnipietruszki 2 cebule 200 g kotletów sojowych bulion lub kostka warzywna do namoczenia kotletów 1 koncentrat pomidorowy 150 ml 6 listków laurowych kilka kulek ziela angielskiego kilka łyżek mąki lub bułki tartej opakowanie przyprawy do ryby 1 łyżka oleju 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Przygotowanie: Obraną marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebule pokrój i podsmaż(...)pieprzem. Gotuj jeszcze przez 5 minut i dodaj cukier. Kotlety sojowe namocz w bulionie. Następnie je dokładnie odsącz i oprósz przyprawą do ryb. Każdy kotlet dokładnie obtocz w mące. Smaż kotlety na gorącym oleju dociskając je np. widelcem. Usmażone kotlety ułóż warstwami w naczyniu na przemian z warzywami. Smacznego
wegujemy