mąka - 10440 przepisów (strona:233/696)

Ciasteczka pomarańczowe 123

zapakować w folię i dać w prezencie. Polecam również Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie oraz dodane wczoraj cynamonowe choinki Składniki : 3 szklanki (poj. 250 ml) mąki pszennej 50 g siekanych orzechów włoskich 1 pomarańcza olejek pomarańczowy 20 g cukru cytrynowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 100 ml płynnego miodu 50 g masła(...)umytej, suchej pomarańczy ściągamy skórkę i wraz z orzechami mielimy np. w szatkownicy. Dodajemy pomarańczę pokrojoną na ćwiartki (bez białej skórki i bez pestek) i ponownie wszystko blendujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Do misy robota wkładamy wszystkie składniki, mieszamy nożem miksującym lub hakiem robota aby się wszystko równomiernie połączyło. Ciasto jest dosyć gęste i klejące

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Groszek ptysiowy z ciasta zaparzanego 157

składników wychodzi pełna blaszka groszku. Ale Wy jak chcecie możecie od razu upiec większą ilość. Jak przygotować domowy groszek ptysiowy ? Składniki: 50 g masła 80 ml wody 60 g mąki pszennej 1 duże lub 2 małe jajka duża szczypta soli Przygotowanie: W rondelku zagotowujemy masło z wodą i szczyptą soli. Dodajemy przesianą mąkę, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i gotujemy kilka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ryba w śmietanowym sosie pomidorowo - bazyliowym podana na puree z selera 142

nadaje się na codzienny obiad, jak również na elegancką kolację Składniki: filety ryby mrożonej lub świeżej użyłam filety z dorsza sok z połowy cytryny sól pieprz cytrynowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła skalowanego 2 łyżki oleju Składniki sosu: 6 łyżek przecieru pomidorowego (domowego) 300 ml gęstej śmietany (18%) kilka gałązek świeżej bazylii 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz(...)obsypałam delikatnie pieprzem cytrynowym. Zostawiłam na kilka minut. W tym czasie przygotowałam sos wg tego przepisu . Czas zająć się rybą. Na patelni rozgrzałam masło z olejem. Rybę oprószyłam mąką. Ja robię to przez  małe  sitko. Następnie przełożyłam kawałki ryby na rozgrzany na patelni tłuszcz i smażyłam na rumiano z każdej strony. Piekarnik rozgrzałam do 180 °C. Naczynie

Kuchnia u Krysi
SCHAB W SOSIE ŚMIETANOWO PIECZARKOWYM 151

plastrów schabu 30 dag pieczarek kilka gałązek natki pietruszki 300 ml śmietany 30% sól,pieprz 4 ziarna ziela ang, 5 ziarenek czarnego pieprzu, 3 liście laurowe olej do smażenia mąka do obtaczania 3 szklanki bulionu warzywnego Wykonanie: Plastry schabu delikatnie rozbijamy, oprószamy solą , pieprzem,obtaczamy w mące,zrumieniamy na niewielkiej ilości oleju. Na oleju zrumieniamy tez dość  grubo pokrojone

Z Majeczką w kuchni
cytrusek z ptasim mleczkiem 367

śmietana, galaretka i cytrynowe ptasie mleczko. Nie jest może zbyt wykwintne ale amatorom cytrynowych smaków na pewno przypadnie do gustu. *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 5 jajek 1/2 szklanki oleju 1 szklanka oranżady cytrynowej  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z dwóch cytryn  na przełożenie: 250 ml śmietanki(...)cytrynowego dodatkowo: 100 g czekolady deserowej  4 łyżki śmietanki kremówki Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Następnie ciągle ubijając dosypywać cukier a później dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Dodać skórkę cytrynową, olej i oranżadę, delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki wysoko wyścielonej papierem do pieczenia. Piec około

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Szybki piernik borówkowy 177

porcji. Polecam Wam serdecznie mój szybki piernik borówkowy zarówno na zbliżające się Święta, jak i do codziennej kawy lub herbaty. Składniki: (na blaszkę 20×20 cm) 1 szklanka mąki pszennej + 3 łyżki 2 łyżki przyprawy do piernika 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 1/2 słoiczka konfitury z borówki (możecie ją nabyć tutaj (klik) ) 1/2 szklanki mleka – u mnie(...)łyżeczki sody 3/4 łyżki ciemnego kakao 2 jajka M Przygotowanie: Do miski wsypuję mąkę pszenną (ilość w składnikach), przyprawę do piernika, sodę, kakao i cukier, całość mieszam łyżką. Następnie wbijamy 2 całe jajka, dodaję mleko, olej i konfiturę z borówki, wszystko dokładnie mieszam łyżką aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelewam do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną foremki

Słodkie okruszki
Medaliony wieprzowe z borowikami na białym winie 174

towarzystwie ziemniaków lub kopytek! W dodatku nie są czasochłonne i łatwo się je przygotowuje :)  SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja -265 kcal) 500 g polędwiczki wieprzowej 1 łyżka mąki (u mnie razowa) 1 biała cebula 300 g borowików (u mnie mrożone) 100 ml białego wina wytrawnego 100 ml śmietany 18 % 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki posiekanego koperku sól(...)świeżo mielony pieprz 2 łyżki masła PRZYGOTOWANIE Polędwiczkę ( w temperaturze pokojowej) kroimy na 2,5 cm plastry, które obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i smażymy mięso na złoto z obu stron. Przekładamy do garnka - najlepiej o grubym dnie. Na patelni rozpuszczamy resztę masła. Szklimy cebulę, aż będzie miękka, dodajemy grzyby i smażymy razem kilka minut. Przekładamy

Moje Kuchenne Rewelacje
PIERNIKI NAJLEPSZE I NAJPROSTSZE – TRADYCYJNY I STARY PRZEPIS 1144

nadchodzącymi Świętami, a nie o to ile ciast i ciasteczek będziemy mieli na Święta J SKŁADNIKI: ¼ szklanki miodu 5 łyżek miękkiego masła ½ szklanki cukru pudru (opcjonalnie brązowego) 2 ¼ szklanki mąki 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie) WYKONANIE: Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. W większej misce wymieszać mąkę, sodę oczyszczoną, przyprawę

Calzonella.com
ŚWIĄTECZNA BÛCHE Z MASCARPONE I MIGDAŁAMI 134

Przygotowanie: 45 min. Pieczenie: 10 min. Chłodzenie: 2 godz.   Dla 6-8 osób   Składniki na biszkopt : ● 4 jajka ● 90 g cukru ● 90 g mąki pszennej   Składniki na krem: ● 30 cl śmietany kremówki ● 500 g serka mascarpone ● 50 g cukru pudru ● kilka kropli ekstraktu migdałowego   Składniki na karmel: 125 g cukru 10 cl wody   Do dekoracji(...)całych, nieobranych migdałów ● srebrne perełki do posypania   Przygotowanie biszkoptu: Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Oddziel żółtka od   białek. Żółtka ubij z cukrem do białości. Dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie połącz z przygotowaną uprzednio masą. Uzyskaną masę wylej na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i rozsmaruj szpatułką, wyrównując

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Błyskawiczne ciasteczka z makiem ( baletki ). 139

propozycję błyskawicznych biszkoptowo-makowych ciasteczek z powidłami. Ciastka są przepyszne i szybko znikają z talerza. Zapraszam :)  Składniki : 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka mąki tortowej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 łyżka maku do ciasta i troszkę do posypania 1 mały słoiczek powideł śliwkowych do przełożenia ciastek Wykonanie: Białka ubijamy ze szczyptą(...)soli, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i po jednym żółtku. Chwilę ubijamy mikserem, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, mak, olej i delikatnie mieszamy.Rękaw cukierniczy z okrągłą końcówką napełniamy ciastem, wyciskamy równe kopczyki ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch  posypujemy makiem. Jeśli chcecie aby wasze ciastka były grubsze to po prostu wyciśnijcie więcej ciasta

Sama słodycz i szczypta chili
Świąteczne kluski z makiem 524

pierogi, kompot z suszu ... Pamiętajcie także o specjalnej zakładce "Święta" na blogu, gdzie zebrałam dla Was wszystkie świąteczne przepisy z całego bloga.  Zapraszam! :) Składniki (na kluski): 550 gramów mąki 300 gramów wody 2 jajka Składniki (na masę makową): 300 gramów maku 1 szklanka mleka 200 gramów orzechów włoskich 100 gramów migdałów 80 gramów rodzynek 40 g skórki pomarańczowej miód(...)Jeśli masa będzie zbyt sypka, dodaj do niej więcej miodu.  Przygotuj ciasto na kluski. Wszystkie składniki na ciasto dodaj do miski, zagnieć elastyczne ciasto. Następnie na blacie obsypanym mąką rozwałkuj ciasto. Pokrój je w pasy o szerokości około 3 cm, ułóż pasy jeden na drugim, następnie pokrój je w paseczki na skos.  Zagotuj w garnku wodę z solą

Garniec Magalie
Zupa gulaszowa 256

świetnie rozgrzewa. Możecie ugotować ją dzień wcześniej i po powrocie z pracy będzie czekał na Was pyszny obiad.  700g mięsa z szynki lub łopatki duża cebula 2 łyżki mąki pszennej 5 pieczarek 5 dużych ziemniaków 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 średnie marchewki korzeń pietruszki 2/3 szkl zielonego groszku mały koncentrat pomidorowy sól, pieprz łyżka czosnku granulowanego łyżka(...)kostkę. Oprószamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i papryką, dokładnie mieszamy w przyprawach. W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso i mocno rumienimy z każdej strony. Oprószamy mąką, chwilę smażymy. Dodajemy posiekaną cebulkę, po ok 5 minutach pokrojone pieczarki. Smażymy ok 10 minut. Całość zalewamy ok 1,5 l gorącej wody. Dodajemy pokrojoną w talarki marchew, i pokrojony

Smakołyki Asi
Ciasto pietruszkowe 173

świetną alternatywą dla piernika czy keksu. Jeśli chcecie zaskoczyć bliskich upieczcie je koniecznie. Jest wilgotne z wyczuwalnym smakiem pietruszki i orzechową posypką, po prostu pyszne :) Składniki:  2 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki rodzynek 1 szklanka gorącego mleka 5 łyżek miodu 100 g miękkiego masła 3 jajka 200 g. korzenia pietruszki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka(...)posiekanych orzechów włoskich  Płatki mieszamy z rodzynkami i zalewamy gorącym mlekiem wymieszanym z miodem. Masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając. Wsypujemy mąkę z proszkiem i sodą, wlewamy płatki, dodajemy startą na drobnych oczkach pietruszkę i wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia (ja użyłam świątecznych foremek od PapilArt ) i pieczemy

Cynamonowe szczęście
Piernikowa Inka z kawowym sernikiem 189

masła 1 kg serka twarogowego (z wiaderka) 4 jajka 5 łyżek miodu (wg uznania) 2 łyżeczki kawy Inki Klasycznej rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki likieru kawowego (opcjonalnie) Wykonanie: Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 180*C. Spód: Herbatniki rozdrobnij w blenderze, przesyp do miski, dodaj miękkie masło(...)schowaj do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa:  W misie miksera umieść ser, żółtka, miód, rozpuszczoną kawę Inkę Klasyczną oraz likier kawowy i zmiksuj. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj w trzech turach do masy serowej, delikatnie mieszając. Masę wylej na miasteczkowy spód i piecz 50-60 minut

Kulinarna (nie)codzienność
CEBULARZE (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE, BEZ DROŻDŻY) 161

względzie brak alergenów i szkodliwych produktów), czy kulinarnego lenia (ze względu na szybkość i prostotę wykonania). Polecam! Składniki na 6 sztuk: 2 szklanki skiełkowanej kaszy gryczanej niepalonej, 1 szklanka mąki gryczanej (u mnie - ze skiełkowanej kaszy gryczanej niepalonej), 40 ml wody, 1, 5 łyżki oleju kokosowego + 1 łyżka do farszu, 1 łyżeczka soli 2 cebule, 2 łyżki maku. Wykonanie: Kaszę(...)czynność wykonujemy co 8 - 12 h. Po 24 h kasza powinna wydać kiełki (może to nastąpić wcześniej). Tak skiełkowaną kaszę blendujemy z 40 ml wody, dodajemy do powstałej masy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy okrągłe placki, które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Cebulę kroimy w pióra lub kostkę. Mieszamy z 1 łyżką oleju i makiem. Wykładamy

Jeść, by żyć w zdrowiu

Proponowane wyszukiwania