mąka - 10440 przepisów (strona:211/696)

Brownie - podobno oryginał 136

tamtym okresie przepis przyjechał do mnie z samego Paryża. Oryginał? Nie wiem. W większości przepisach na brownie zwykle widziałam 200 g czekolady, 200 g masła i 100 g mąki. W tym przepisie widnieje 50 g. Zjadłam kawałeczek, mój syn zjadł resztę. Rzadko widzę aby się tak zajadał. Brownie miałam podać z bitą śmietaną i musem, jednak syn poprosił, abym posypała(...)truskawkami. Jak mogłabym odmówić własnemu dziecku? Nie mogłam :)  Składniki: 200 g czekolady gorzkiej 200 g masła  200 g cukru 4 jajka (żółtka i białka osobno) 50 g mąki pszennej Wykonanie: Czekoladę i masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Masę studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy ze 100 g cukru na puch. Białka ubijamy na sztywno

Blondynka Gotuje
Biszkopt Artystyczny :) 133

upiekę roladę w podobnym stylu :) Składniki: 2 białka ubić na sztywno 1/3 szklanki cukru - ciągle ubijając dodać: 2 żółtka z łyżką wody Wszystko razem wymieszać łyżką z: 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do białek Wykonanie: Białka ubiłam na sztywno, wsypałam cukier i miksowałam do momentu, aż cukier przestanie "chrupać(...)koniec dodałam żółtka. Do masy jajecznej przesiałam mąki i proszek do pieczenia i mieszałam łyżką szybko i energicznie, ruchami od dna, aby masa maksymalnie się napowietrzyła. Ułożyłam 3 łyżki ciasta, do którego dodałam gorzkiego kakao, tyle, aby ciasto zyskało kolor. Tą malutka ilość ciasta rękawem cukierniczym wycisnęłam wzory na papierze do pieczenia, który czekał w formie na ciasto

Blondynka Gotuje
Leśne Orzeźwienie 208

rozmazane. Wszystko przez te owoce :). Składniki: 2 białka ubić na sztywno 1/3 szklanki cukru - ciągle ubijając dodać: 2 żółtka z łyżką wody Wszystko razem wymieszać łyżką z: 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do białek Wykonanie: Białka ubiłam na sztywno, wsypałam cukier i miksowałam do momentu, aż cukier przestanie "chrupać(...)koniec dodałam żółtka. Do masy jajecznej przesiałam mąki i proszek do pieczenia i mieszałam łyżką szybko i energicznie, ruchami od dna, aby masa maksymalnie się napowietrzyła. Ułożyłam 3 łyżki ciasta, do którego dodałam gorzkiego kakao, tyle, aby ciasto zyskało kolor. Tą malutka ilość ciasta rękawem cukierniczym wycisnęłam wzory na papierze do pieczenia, który czekał w formie na ciasto

Blondynka Gotuje
Tort Urodzinowy Mój :) 201

bitej śmietany z nutą waniliową. Wyszedł pyszny! To słowa mojego syna i wszystkich, którzy mieli możliwość posmakowania tego tortu. Składniki: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jajka - żółtka(...)oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder ciągle miksując. Następnie dodajemy żółtka. Na końcu do masy jajecznej przesiewamy mąki i proszek do pieczenia i łyżką musimy wmieszać składniki. Mieszamy szybko i energicznie, tak aby napowietrzyć masę. Masę wykładamy do przygotowanej tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez max. 40 minut. Po tym  czasie ciasto

Blondynka Gotuje
Red Velvet Cupcakes 187

mojego bloga - zróbcie zdjęcie i wyślijcie mi je  - chciałabym tu stworzyć galerię zdjęć Waszych poczynań kulinarnych z przepisów z mojego bloga :) Składniki na ok.20 babeczek: 250 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 100 g masła 200 g cukru trzcinowego Skworcu 1 łyżeczka pasty z wanilii Skworcu 1 łyżeczka czerwonego barwnika(...)mleka - tak ważyłam mleko :) 1 łyżeczka octu jabłkowego Kamis Masa budyniowa: Masę wykonałam z TEGO przepisu. Wykonanie: Składniki oczywiście powinny być w temperaturze pokojowej. Do jednej miseczki przesiałam mąkę, proszek do pieczenia kakao i wymieszałam. W drugiej miseczce zmieszałam jogurt z mlekiem i sodą. A do trzeciej miski włożyłam masło i miksowałam je na puszysty puch, następnie w kilku partiach

Blondynka Gotuje
Ciasto daktylowe z orzechami włoskimi 476

wrzącej wody 100ml  syropu z agawy lub syropu klonowego łyżeczka rumu 0,5 łyżeczki cynamonu kilka kropel aromatu waniliowego 100g miękkiego masła 45g cukru trzcinowego 2 jajka 200g mąki pszennej, typ 550 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 90g posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie Daktyle zalać wrzątkiem. Przykryć talerzykiem i zostawić na kilka minut. Dolać syrop z agawy(...)cynamon i zapach waniliowy. Daktyle zblendować lub rozgnieść widelcem. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Odstawić. W oddzielnym naczyniu utrzeć dobrze masło z cukrem. Dodawać po jednym jajku. Dodać pastę daktylową. Dosypywać stopniowo mieszankę mąki i proszku do masy. Dodać pokruszone orzechy włoskie. Wymieszać. Przygotowaną masę przelać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Babka "Zachód słońca" 195

tylko od Święta. ;) Babka "Zachód słońca" PRZEPIS /z rodzinnego zeszytu/ Temperatura pieczenia: 180 o C Czas pieczenia: 50-60 min  Ciasto 1 kostka margaryny 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki ziemniaczanej 1 szkl. cukru trzcinowego (może być zwykły) 6 łyżek oleju z orzechów włoskich (może być zwykły) łyżeczka rumu łyżeczka aromatu waniliowego/migdałowego 2 łyżki soku(...)szkl. maku 3/4 szkl. wiórek kokosowych 1-2 łyżki kakao polewa czekoladowa z przepisu wiórki kokosowe do posypania Przygotowanie Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat, rum i olej. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać mak, do drugiej wiórki kokosowe a do trzeciej kakao. Ciasto partiami wykładać do formy

coolinarnastrefa.blogspot.com
Makowiec 371

adnotacją: bardzo dobre. :) Makowiec PRZEPIS /z rodzinnego zeszytu, na 4 makowce o długości ok. 30 cm/ Temperatura pieczenia: 180 0 C Czas pieczenia:  40 min Ciasto 1 kg mąki 2 żółtka 8 dkg drożdży 1 jajko 250 g cukru 120 g masła 0,5 l mleka Masa makowa 50 dkg maku 1l mleka 120 g masła 1/2 szkl. miodu(...)dodać do ostudzonej masy. Wszystko dobrze wymieszać. II etap - ciasto   Przygotować zaczy n: r ozgnieść drożdże, dodać 1 łyżkę cukru, 1 szkl. ciepłego mleka i posypać 1 łyżką mąki. Poczekać aż uro śnie. Utrzeć  jajko, żółtka z cukrem. Do przesianej mąki dodać ubite jajka, zaczyn z drożdży, resztę mleka. Wszystko wyrobić i pod koniec dodać rozpuszczone

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik 915

pieczenia ciasta kruchego: 200 o C Czas pieczenia: ok. 20 min. Temperatura pieczenia sernika: 180 o C Czas pieczenia: 1 h 20 min.   Kruche ciasto 1,5 szkl. mąki 100 g masła 5 łyżek cukru pudru 2 żółtka szczypta soli zapach waniliowy Posiekać mąkę i zimne masło. Dodać żółtka, cukier, zapach i sól. Ciasto zawinąć w folię i włożyć(...)lodówki na 30 min.   Masa serowa 1 kg sera w wiaderku 5 jaj 1,5 szkl. mleka 1 szkl. cukru 2 budynie śmietankowe w proszku 2 łyżki mąki ziemniaczanej zapach śmietankowy 0,5 szkl. oliwy z oliwek bakalie np. rodzynki (opcjonalnie) Oddzielić białka od żółtek. Do sera dodać wszystkie składniki prócz białek. Ubić pianę z 5 białek i lekko

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik z brzoskwiniami 626

kakaowego: 180 o C Czas pieczenia: ok. 10-15 min. Temperatura pieczenia sernika: 170 o C Czas pieczenia: 1 h 30 min.   Ciasto kakaowe (spód) 1 1/4 szkl. mąki pszennej 1/3 szkl. cukru pudru 75 g masła 1 jajko 1 łyżka miodu 0,5 łyżki kakao 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Masa serowa 1 kg sera w wiaderku, waniliowego(...)puszki Polewa czekoladowa   3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki kakao   2 łyżki ma rgaryny Kasia 1 łyżeczka śmietany 18%   Przygotowanie ciasta kakaowego Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao i sodą. Masło roztopić z miodem i ostudzić. Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać żółtko i dalej ubijać. Do mąki

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto czekoladowe z konfiturą pomarańczową 413

Ciasto 125 g masła 100 g gorzkiej czekolady 300 g dżemu pomarańczowego, niskosłodzonego 150 g drobnego cukru (dałam 100 g) 2 duże jajka, rozkłócone szczypta soli 125g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie 1. Masło roztopić w garnuszku, dodać kawałki czekolady. Chwilę podgrzać. Zdjąć z ognia. Mieszać łyżką do rozpuszczenia i połączenia składników. 2. Dodać cukier, konfiturę, rozkłócone(...)jajka oraz stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Zamieszać widelcem (jak ciasto na muffinki). 3. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 50-55 min (sprawdzić patyczkiem czy suchy). 4. Polać polewą czekoladową ( w oryginalnym przepi sie nale ży rozpuścić czekoladę i dodać 2-3 łyżki masła ). Notatk i: eksperymentalnie upiekłam to ciasto na mą ce orkiszowej , jest wtedy b ardziej

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb pytlowy 136

document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Chleb pytlowy PRZEPIS Temperatura pieczenia: 230 o C (10 min.), 210 o C (30 min.) Czas pieczenia : ok. 40 min. Składniki 2 szkl mąki pszennej chlebowej. typ 750 2 szkl mąki żytniej pytlowej 3 szkl. wody ciepłej 1 szkl mąki krupczatki 5 dkg drożdży 1 łyżka zakwasu ( sproszkowany) 1 szkl otrąb żytnich 5 łyżek słonecznika

coolinarnastrefa.blogspot.com
Napoleonka na krakersach 543

/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Napo leonka na krakersach PRZEPIS /forma: 35x25 cm lub mniejsza/ Składniki 3 szkl. mleka 2 żółtka 1/2 szkl. cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 masła roślinnego (125 g) 1 budyń waniliowy (40g) ekstrakt waniliowy  krakersy (ilość zależna od foremki, tutaj wystarczyły 2 opakowania) Przygotowanie W 1 szkl(...)mleka rozrobić  mąki z budyniem i żółtkami. Pozostałą część mleka zagotować, dodając pod koniec cukier i ekstrakt waniliowy. Wlewać stopniowo masę budyniową, cały czas mieszając i na końcu masło.Wszystko zagotować (cukier ma się rozpuścić). Lekko przestudzić.  Na dnie foremki ułożyć krakersy, wyłożyć masę budyniową i ponownie krakersy. Wstawić na noc do lodówki. Posypać cukrem pudrem. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Babka drożdżowa 291

drożdżowe... Babka następnego dnia jest równie dobra! Baaaaardzo polecam. :-) Babka drożdżowa PRZEPIS /forma z kominem/ Temperatura pieczenia:  180 o C Czas pieczenia: ok. 40 min. Ciasto 50 dkg mąki pszennej 15 dkg masła lub margaryny 1 jajko 4 żółtka 5 dkg drożdży 3/4 szkl. cukru 3/4 szklanki mleka 2 garście rodzynek (ilość wg uznania) szczypta soli olejek waniliowy(...)cytryny  skórka z 1 cytryny Lukier 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki ciepłej wody sok z cytryny (ok. połowy) Przygotowanie Z połowy ilości mleka, połowy mąki, odrobiny cukru i drożdży zrobić rozczyn (wszystkie składniki wymieszać ze sobą). Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Cukier, żółtka i jajko ubić na puszystą masę. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, ubite jajka

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik z gruszkami 373

czasem na taki właśnie sernik mam ochotę. :) Efekt końcowy w dużej mierze zależy od rodzaju użytego sera. Sernik z gruszkami   PRZEPIS Ciasto kruche 2,5 szkl. mąki pszennej 250 g masła lub margaryny (użyłam KASI) 3 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego łyżeczka aromatu 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Masa serowa 1 kg sera w wiaderku (użyłam waniliowego sera(...)szkl. cukru pudru (jesli chcemy słodszy można dać więcej ok. 3/4 szkl.-1 szkl.) 1 budyń śmietankowy w proszku (duży, na 3/4 l mleka, 60 g) 1 łyżka mąki pszennej 250 ml śmietanki kremówki ekstrakt waniliowy lub śmietankow, ew. ziarenka z laski wanilii Dodatkowo  Gruszki, świeże lub ze słodkiej zalewy (użyłam gruszek z puszki), pokrojone na małe cząstki Przygotowanie

coolinarnastrefa.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania