dzień kiedy przyszedł czas na domowy zakwas na żurek. Mój postoi idealnie do soboty, bym mogła ugotować żurek na wielkanocne śniadanie. Zapraszam do wspólnego nastawienia zakwasu. Składniki : * szklanka mąki żurkowej - u mnie była taka dostępna w Tesco * 4 szklanki letniej, przegotowanej wody * 3 ząbki czosnku * 2 liście laurowe * 2 ziela angielski * łyżeczka majeranku * kromka razowego chleba Przygotowanie : Dokładnie wymieszać mąkę(...)wodą, by nie powstały żadne grudki, dodać przyprawy oraz chleb. Przykryć ściereczką i zostawić na cztery dni w ciepłe miejsce. Mąka będzie osiadać na dole słoika, można ją wtedy przemieszać, by w zupie nie powstały później kluski
Magiczne Życie Martyczekolada, brzoskwinie i pyszny kawowy spód sernika. Nie wiem czy nie zjemy go jeszcze dzisiaj, jest taki pyszny! Polecam nie tylko na święta! Składniki : Ciasto : * 125 g masła * szklanka mąki pszennej * łyżka kakao * 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Jacobs Crema Gold * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * jajko * pół tabliczki mlecznej czekolady Masa : * 800 g twarogu - u mnie wiaderkowy(...)masła * szklanka cukru * 5 jajek * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * pół tabliczki mlecznej czekolady * 5 połówek brzoskwini z puszki Przygotowanie : Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, odstawić na pół godziny do lodówki. Twaróg ucierać z masłem do połączenia, dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie oraz posiekaną czekoladę. Żółtka ubić z cukrem na kogel, białka na sztywną pianę. Wszystkie masy połączyć
Magiczne Życie Martywybranych przez nas. A skoro nadal trwa sezon na szparagi to dzisiaj zapieczemy je właśnie na pizzy. Ktoś jeszcze jej nie lubi tak jak ja ? :) Składniki : Ciasto : * 2 szklanki mąki - u mnie mąka do pizzy * centymetrowy pasek drożdży * pół szklanki ciepłej wody * szczypta soli * szczypta cukru * łyżka oliwy z oliwek Sos : * szklanka śmietany 12 % * pół szklanki jogurtu naturalnego * 2 ząbki(...)czosnku * sól , pieprz * ulubione zioła dodatkowo : szparagi, szynka, ser żółty Przygotowanie : Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłą wodę i odstawić do wyrośnięcia. Tak przygotowany zaczyn dodać do mąki ze szczyptą soli oraz oliwą. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Składniki sosu zmiksować. Ciasto wyłożyć do blaszki od tarty, polać sosem. Ułożyć szparagi, ja miałam zielone, to tylko sparzyłam wrzątkiem
Magiczne Życie MartyWłoska mąka do pizzy 00 to podstawa. Teraz już wiem, że ta jest najlepsza! Pizza wyszła delikatnie chrupiąca - idealna - taka jaką lubimy. Dodałam dużo sosu pomidorowego oraz plasterki szynki. Zjedzona została w mig, a to coś znaczy! Składniki : Ciasto : * 15dag świeżych drożdży * szklanka letniej wody * łyżeczka cukru * szczypta soli * 3 łyżki oliwy z oliwek * 3 szklanki mąki typ 00 Przygotowanie(...)Drożdże rozkruszyć, dodać cukier oraz wodę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać drożdże, oliwę oraz sól. Wyrobić ciasto aż będzie odchodziło od ręki, gdyby się kleiło dodać oliwy. Odstawić do wyrośnięcia. Dodatki : * sos pomidorowy * szynka * pomidory * ser żółty Przygotowanie : Ciasto rozwałkować bądź rozciągnąć. Przełożyć na blaszkę. Piekarnik rozgrzać na max. U mnie to 250 stopni
Magiczne Życie Martyrazem nie z truskawkami, choć spodziewajcie się długiego tygodnia tylko z nimi, a z kakao i cynamonem. Czujecie już ten zapach? Drożdżówka jest dobra na wszystko! Składniki : * 400 g mąki pszennej * 50 g cukru * 50 g masła * 2 jajka * pół kostki drożdży * 175 ml ciepłego mleka * cukier waniliowy Przygotowanie : Z drożdży, cukru, mleka i łyżki mąki przygotować zaczyn. Odstawić(...)wyrośnięcia. Masło rozpuścić, odstawić do przestygnięcia. Mąkę wymieszać z jajkami, zaczynem. Dodać cukier waniliowy i wyrobić. Dodawać masło i wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na cztery części. Każdą rozwałkować. Na jednym kawałku można położyć kawałki masła, posypać cukrem oraz kakao albo cynamonem. Przykryć drugim kawałkiem ciasta. Nakroić ciasto, skręcić kawałki ciasta
Magiczne Życie Martywykonaniu danie- zapraszam :) Zaczynamy: Składniki: 600 gr piersi z indyka 2 pęczki szparagów 2 papryki- żółta I czerwona 2 ząbki czosnku 200 ml bulionu kurczakowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju Indyka myjemy I kroimy w kostki. Bulion mieszamy z mąką ziemniaczaną, sosem sojowym, sokiem z cytryny. Rozgrzewamy(...)talerz. Nalewamy do woka pozostałą łyżkę oleju- wrzucamy szparagi ( szaragi płuczemy , odcinamy końcówki, kroimy na trzy części ) Szaragi smażymy około 2 min. Dodajemy pokrojoną paprykę I bullion z mąka. Mieszamy I pozostawiamy około 1 min. Dodajemy indyka. Pozostawiamy na gazie jeszcze 1 min. Gotowe :) Gotujemy ryż. Smacznego
Smaki Edytywilgotną konsystencję. W przepisie wymieniam jogurt naturalny, ale przygotowywałam już to ciasto z jogurtem owocowym, pitnym lub zwykłym i równie dobrze smakuje. Jogurtowy murzynek Składniki: 1,5 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 jajka 150g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki cynamonu szczypta soli Wykonanie: - żółtka utrzeć z cukrem, dodać jogurt, wymieszać(...)masy dodawać stopniowo przesiane składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cynamon - ubić pianę z białek ze szczyptą soli, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać - ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką, piec 45-60 minut (w zależności od piekarnika i użytej formy) w 180 stopniach Jeśli chodzi o czas pieczenia, trzeba
Smakołyki Berenikiciasta drożdżowego smakują najlepiej na gorąco, tuż po wyjęciu z pieca. Można je jeść same, z roztopionym masłem lub ciepłym mlekiem. Drożdżowe bułeczki z cynamonem Składniki: 25 dag mąki 2 jajka 6 dag margaryny 8 dag cukru 3 dag drożdży 125 ml mleka cynamon i cukier do posypania ciasta w środku Wykonanie: - z łyżeczki mąki, łyżeczki cukru, 0,25 szklanki(...)ciepłego mleka i drożdży sporządzić rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia - żółtka oddzielić od białek, dodać do nich cukier, mąkę, mleko oraz wyrośnięty rozczyn - ze składników zagnieść ciasto, dodawać stopioną i ostudzoną margarynę, wyrabiając tak, aby odstawało od ręki - ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny - ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt o grubości około pół centymetra - placek
Smakołyki BerenikiGłównym atutem tych ciastek jest szybkie przygotowanie, nie są też zbyt słodkie, więc będą wspaniałą alternatywą dla innych przegryzek w ciągu dnia. Kruche ciastka kakaowe Składniki: 120g margaryny 200g mąki pszennej 1 jajko 5 czubatych łyżek cukru 2 łyżki kakao słodzonego instant 6 łyżeczek wiórków kokosowych 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: - margarynę posiekać na mniejsze kawałki, przesiać(...)niej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, kakao, wiórki i jajko - ze składników zagnieść ciasto, będzie ono dość miękkie i plastyczne - schłodzić je 0,5 godziny w zamrażarce - ciasto podzielić na mniejsze kawałki, podsypać mąką - z każdego kawałka formować rulonik (jak przy robieniu kopytek) - nożem odcinać około 2,5 cm kawałki (nie spłaszczać ciasta) - układać na blasze wyłożonej papierem
Smakołyki Berenikikońca jednolitą miazgę. I takie właśnie purée trafiło do ciasta dyniowego, które zaprezentuję w tym poście. Ciasto z dynią Składniki: 2 jajka 10 łyżek cukru 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 6 czubatych łyżek mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki cynamonu opakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek purée z dyni 4 łyżki(...)roztopionego masła 5 łyżek mleka Wykonanie: - jajka utrzeć z cukrem, dodać purée z dyni i dokładnie zmiksować - do masy dodawać stopniowo mąki z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i cukrem wanilinowym - na koniec dodać stopione ostudzone masło i mleko, zmiksować na gładką masę - przelać do blachy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą i piec w 180-190 stopniach przez
Smakołyki Berenikicynamonu i dość słodkie oraz mocno korzenne, pozostawiające na języku lekko piekący smak. Na zdjęciach, jak łatwo się domyślić, te jaśniejsze ludziki to wersja light. Ciasteczka korzenne Składniki: 200g mąki tortowej 120g margaryny 100g cukru pudru 2 żółtka 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika (lub 2-3 jeśli chcemy wersję mocno korzenną) 1 łyżeczka cynamonu (lub 2-3) 2 łyżeczki(...)cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: - mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukry, przyprawy, mieszamy składniki suche - dodajemy żółtka i margarynę, którą siekamy z pozostałymi składnikami - wszystko mieszamy nożem, wyrabiamy ciasto dłonią do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji ciasta - ciasto schładzamy w lodówce lub zamrażarce - schłodzone ciasto dość mocno podsypujemy mąką i delikatnie rozwałkowujemy
Smakołyki Berenikiprzypraw sprawia, że jego aromat jest typowo piernikowy. Ilość składników wystarcza na przygotowanie piernika w keksówce o wymiarach 260x110x75. Piernik z marchwi Składniki: 40 dag marchwi 50 dag mąki tortowej 25 dag cukru 2 łyżki rozpuszczonej margaryny 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli Wykonanie: - marchew umyć, obrać i zetrzeć(...)przejmujemy się tym i z powrotem wstawiamy rondelek na palnik, żeby cukier mógł się ponownie rozpuścić. Gdy to nastąpi, zdejmujemy karmel i studzimy. - do utartej miazgi marchewkowej dodać przesianą mąkę zmieszaną z sodą oczyszczoną i przyprawami - żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z 20dag cukru na puszystą masę - do przygotowanych już składników dodać żółtka, margarynę i kilka łyżek karmelu
Smakołyki Berenikitaką atmosferę tworzy, jest na pewno pieczenie i dekoracja ciasteczek i pierników, więc i ja wpadłam w wir zabawy ciasteczkowej i przygotowałam ciasteczka makowe. Ciasteczka makowe Składniki: 15 dag mąki tortowej 3 dag maku 8 dag masła 5 dag cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia czekolada deserowa do dekoracji cukier puder i białko(...)wykonania lukru Wykonanie: - mak opłukać i odsączyć - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, masło, żółtko, mleko i mak, zagnieść ciasto - ciasto będzie dość luźne, schłodzić je w lodówce 0,5-1 godz. - schłodzone ciasto podzielić na dwie części, obie rozwałkować cienko (2-3mm) podsypując mąką, żeby się nie kleiło - foremkami wykrawać ciasteczka i układać
Smakołyki Berenikiporcji podanych składników, warstwa maku w cieście będzie wtedy grubsza. Jak dla mnie, słodycz strucli wykonanej z proporcji podanych poniżej jest wystarczająca. Strucla makowa Składniki: ciasto 20 dag mąki pszennej 8 dag margaryny 2,5 dag drożdży świeżych 2 łyżki gęstej śmietany 18% 2 łyżki cukru pudru 1 jajko szczypta soli masa 10 dag maku 3 dag masła(...)łyżki miodu cukier wanilinowy aromat migdałowy 1 łyżka cukru 1 jajko szczypta soli Wykonanie: - margarynę stopić i ostudzić - drożdże rozkruszyć drobno, dodać cukier, przesianą mąkę, jajko, śmietanę i margarynę - ze składników wyrobić gładkie ciasto, odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - mak opłukać, zalać gorącą wodą, gotować na małym ogniu przez około 30 minut, dobrze osączyć na sitku - osączony
Smakołyki Berenikiurozmaicenia nie lukrem, a pisakami spożywczymi. Pierniczki bez leżakowania Składniki: 80g margaryny 3 łyżki miodu 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej 0,5 łyżeczki cynamonu 4 łyżki cukru 300g mąki 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki mleka 2 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany 18% lukier z białek i cukru pudru pisaki spożywcze Wykonanie: - margarynę rozpuścić z miodem, dodać przyprawę korzenną(...)cynamon - z cukru przygotować dość ciemny karmel - karmel przelać do lekko gotującej się masy z miodem, wymieszać do połączenia się składników - całość wystudzić pamiętając, że przy mieszaniu z mąką nasz syrop musi być jeszcze płynny - mąkę przesiać, dodać powyższą mieszankę, dwa żółtka i łyżkę śmietany - sodę rozpuścić w mleku, dodać do ciasta - ze składników wyrobić gładkie ciasto - gotowe ciasto schłodzić
Smakołyki Bereniki