mąka - 10440 przepisów (strona:208/696)

PIERNICZKI Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ. 146

kawałek ciasta o korzennym aromacie, ulubiona książka i zamykam się w swoim świecie. PIERNICZKI Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ. /własny;/ ok. 15-20 babeczek (w zależności od wielkości) 3 szklanki mąki pszennej 3 duże jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka niezbyt mocnego naparu kawy z 1 łyżeczki 1 szklanka miodu płynnego ¾ szklanki oleju 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody(...)100g posiekanych suszonych śliwek Białka oddzielam od żółtek i ubijam je na sztywną pianę. Żółtka ucieram z cukrem i miodem na puszystą masę. Następnie dodaję ostudzony napar z kawy, mąkę, olej, przyprawę i sodę, mieszając na zmniejszonych obrotach. Kiedy masa będzie już jednolita, dodaję posiekane suszone śliwki. Na samym końcu, bardzo  delikatnie mieszam całość z pianą z białek. Małe

W kuchni Karmel-itki
CHLEB Z MELASĄ I PŁATKAMI OWSIANYMI. 132

suchych drożdży (czyli 20-25g świeżych) 1/4 szklanki letniej wody do drożdży 1/2 łyżeczki cukru 2 duże łyżki melasy 1 łyżka oleju szczypta soli 3 szklanki mąki pszennej 1/2 letniej wody, by nadać odpowiednią konsystencję ciastu Zalewam płatki owsiane gorącą wodą, zostawiam je, by napęczniały. Drożdże z cukrem zalewam wodą, co prawda przy drożdżach suchych jest  to niekonieczne(...)lubię mieć pewność, że wyrośnie. Zostawiam  na chwilę - zaczną rosnąć jak normalne drożdże. W osobnej misce umieszczam przesianą mąkę. Dodaję sól, melasę, rozczyn oraz płatki owsiane. Wszystko dokładnie zagniatam, dodając odrobinę wody, jeśli będzie trzeba. Ciasto wyjdzie nico klejące. Zostawiam je na jakąś godzinę, przykryte płócienną szmatką, aby podwoiło objętość. Następnie ponownie zagniatam ciasto, najlepiej rękoma posypanymi mąką

W kuchni Karmel-itki
BABECZKI CYTRYNOWE. 239

wyszło? Nie lubię robić z siebie błazna, a jeśli gotuję wszystko musi osiągnąć najwyższy poziom doskonałości. Wbijam jajka, wsypuję cukier i ucieram. Miętoszę w dłoniach fartuszek - wyjdzie? Wsypuję przesianą mąkę i proszę, dodaję sok z cytryny i jest. Wstawiam do piekarnika i z nadzieją wpatruję się w jego szybę. Ciekawe, co znów spłodziłam. Zupełnie tak było z tymi babeczkami. Powstały(...)okazały się zupełnym gniotem, wręcz przeciwnie. Wyszły niebywale lekkie, mocno cytrynowe i puszyste. BABECZKI CYTRYNOWE. /całkowity spontan;/ na 8 babeczek 2 jajka 1/2 szklanki białego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanka oleju 1/2 szklanka mleka łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny Jajka ucieram z cukrem na puszystą, gładką masę. Przesiewam mąkę  z proszkę

W kuchni Karmel-itki
KOLOROWE BABECZKI MAJONEZOWE. 237

kolorowe, to świetny pomysł na piknikowe słodkości. Łatwo je zjeść, no i przecież, kto nie lubi babeczek? :) KOLOROWE BABECZKI MAJONEZOWE / podstawowy zmieniony;/ na 14 babeczek 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 3 łyżki majonezu Delikatnego Winiary sok z 1 cytryny ulubione kolory barwników (u mnie(...)proszku) Oddzielam białka od żółtek i ubijam je na sztywną pianę, dodając pod koniec stopniowo cukier. Następnie kolejno wrzucam żółtka, ciągle mieszając. Przesiewam mąki i proszek do masy jajecznej, miksuję na wolnych obrotach. Na samym końcu dodaję majonez, sok z cytryny i mieszam łyżką.   Dzielę ciasto na 3-4 porcje (w zależności od ilości kolorów, ale najlepiej użyć trzech

W kuchni Karmel-itki
Pomarańczowy kurczak stir fry 363

sezamowego 2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 cm starty kawałek imbiru 1/2 łyżeczki płatków chili (można pominąć) Stir fry: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 duża cebula 2-3 łyżki mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 duży brokuł 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1/2 czerwonej papryki skórka otarta ze sparzonej pomarańczy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)łyżeczka oleju sezamowego 2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 cm starty kawałek imbiru 1/2 łyżeczki płatków chili (można pominąć) 1 podwójna pierś z kurczaka 1 duża cebula 2-3 łyżki mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 duży brokuł 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1/2 czerwonej papryki skórka otarta ze sparzonej pomarańczy'; document.write(" "); Przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem

Poezja smaku
Pulpety w sosie pomidorowym 261

porcje) - 500 gram mięsa mielonego (najlepiej drobiowe) - 1 czerstwa bułka - mała cebulka - przecier pomidorowy - kostka rosołowa - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz - zioła prowansalskie, oregano - jajko (ja użyłam samego białka) - mąka ziemniaczana (opcjonalnie) - jogurt naturalny Bułkę włożyć do miseczki z wodą i poczekać aż zmięknie, następnie dokładnie odcisnąć z wody i dodać do mięsa mielonego. Cebulkę pokroić w kostkę, zeszklić(...)bulionu, a do reszty wlać przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami (ja użyłam prowansalskie i oregano, ale to jest kwestia gustu). Jeżeli sos będzie rzadki, można użyć mąki ziemniaczanej do zagęszczenia (wymieszać łyżkę mąki z odrobiną wody i dodać do sosu). Sos można również zabielić używając jogurtu naturalnego, należy jednak pamiętać, żeby wymieszać go wraz z odrobiną ciepłego

Zgrabne Gotowanie
Chleb pszenny 105

przygotowaniu i bardzo smaczny. Piekę go bardzo często, ze względu na brak dostępu do normalnego pieczywa. Eh tęsknie już za Polską i prawdziwym polskim jedzeniem :) CHLEB PSZENNY - 500 gram mąki pszennej - 200 ml ciepłej wody - 50 gram świeżych drożdży 7 gram suchych  - łyżeczka cukru - łyżka soli - łyżka oleju DROŻDŻE ŚWIEŻE: Do miseczki wsypać pokruszone drożdże, zalać częścią wody(...)50ml), dodać 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na około 10 min w ciepłe miejsce - zaczyń powinien podwoić objętość.  DROŻDŻE SUCHE: W miseczce dokładnie wymieszać drożdże z wodą oraz cukrem.  Do miski (lub na stolnicę) wsypać mąkę, sól oraz olej.  Dodać zaczyn i ugnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przełożyć

Zgrabne Gotowanie
Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym 230

gram piersi z kurczaka - 1 duża cebula - 1 czerwona papryka - 200 gram śmietany (ja użyłam 30%, ale 18% też się nadaję, trzeba tylko uważać, żeby się nie zwarzyła!) - łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) - garść posiekanej natki pietruszki - sól, pieprz - papryka chili, gałka muszkatołowa, curry - oliwa z oliwek Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek. Gdy będzie już przesmażona(...)cebulkę. Nie lubię smażyć mięsa bezpośrednio z warzywami, mam wrażenie, że tracą one wtedy smak. Zalać wszystko śmietanką, doprawić dużą szczyptą gałki muszkatołowej oraz solą i pieprzem do smaku. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną wody, dodać do sosu i dokładnie wymieszać. Ten etap można pominąć, sama nie jestem zwolenniczką zagęszczania sosów mąką, ale tym razem był to zabieg na prawdę

Zgrabne Gotowanie
Walentynkowe kruche ciasteczka 173

podane przeze mnie ilości składników mogą wymagać małej modyfikacji - jest to kwestia wyczucia. Mam nadzieję, że sobie poradzicie! WALENTYNKOWE KRUCHE CIASTECZKA (składniki na 2 blachy ciasteczek) Ciastka: - 2 szklanki mąki pszennej - 2 jajka (M) - pół szklanki cukru pudru (jeżeli nie zamierzacie lukrować ciasteczek to możecie dodać 2/3 szklanki) - 100 gram zimnego masła - szczypta soli Lukier królewski: - białko z 1 jaja(...)szklanka cukru pudru - łyżka soku z cytryny Mąkę przesiać przez sito, dosypać cukier oraz sól. Wymieszać, po czym wykopać dołek do którego wbić jajka. Dodać posiekane masło. Ciasto wyrabiać, aż będzie całkowicie gładkie. Po wyrobieniu owinąć folią i odstawić do lodówki na około pół godziny.  Blat posypać mąką, ułożyć ciasto i rozwałkować na placek o grubości

Zgrabne Gotowanie
Tort Wiśniowy 182

Biszkopt: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki  cukru pudru 2/3 szklanki (100g) mąki pszennej 2/3 szklanki (100g) maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia Nasączenie: wiśniówka (około pół szklanki) Przełożenie: średni słoiczek konfitury wiśniowej (użyłam z własnej spiżarni z dużą ilością owoców) Masa: 500 ml śmietany kremowej 36% (Łaciata) – bardzo dobrze schłodzonej 500 g serka(...)zewnątrz. Jajka – oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno następnie dodać do nich cukier puder ciągle miksując, dodawać stopniowo żółtka. Następnie do masy przesiać  1/3 ilości mieszanki mąki i krótko zmiksować na  najmniejszych obrotach miksera. Wsypać kolejną 1/3 mieszanki i znów delikatnie zmiksować, to samo zrobić z pozostałą mąką. Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Wstawić

Blondynka Gotuje
Drożdżówki domowe 176

SKŁADNIKI: 50 dag mąki pszennej 1 żółtko 1 jajko 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 4 dag drożdży 1 szkl letniego mleka 5 dag rozpuszczonego masła 1/2 słoiczka dżemu (najlepiej własnej roboty) :) masło do formy kruszonka Wykonanie: Z drożdży, mleka, dwóch łyżek mąki i cukru przygotować rozczyn. Po spienieniu rozczynu dodać go do mąki wraz z żółtkiem

Blondynka Gotuje
Biszkopt z 2 jajek 122

Składniki: 2 białka ubić na sztywno 1/3 szkl cukru - ciągle ubijając dodać: 2 żółtka z łyżką wody Wszystko razem wymieszać łyżką z: 1/3 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do białek Wykonanie: Białka ubijam na sztywno, wsypuję cukier i miksuję do momentu aż cukier przestanie "chrupać" na koniec dodaję żółtka. Do masy(...)jajecznej przesiewam przez sitko mąki, proszek do pieczenia i mieszam łyżką szybko, energicznie, ruchami od  dna,aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150-180 stopni ok 25-30 minut. Idealnie nadaje się na spody do serników na zimno, albo jako blaty

Blondynka Gotuje
Bożonarodzeniowy Tort Korzenny 148

Biszkopt: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki  cukru pudru 2/3 szklanki (100g) mąki pszennej 2/3 szklanki (100g) maki ziemniaczanej 2 łyżki przyprawy piernikowej lub korzennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia Nasączenie: sok wyciśnięty z 2 świeżych pomarańczy (około pół szklanki) Przełożenie: średni słoiczek konfitury wiśniowej (użyłam z własnej spiżarni z dużą ilością owoców) Masa(...)zewnątrz. Jajka - oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno następnie dodać do nich cukier puder ciągle miksując, dodawać stopniowo żółtka. Następnie do masy przesiać  1/3 ilości mieszanki mąki i krótko zmiksować na  najmniejszych obrotach miksera. Wsypać kolejną 1/3 mieszanki i znów delikatnie zmiksować, to samo zrobić z pozostałą mąką. Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Wstawić

Blondynka Gotuje
Krakersy serowe 127

Składniki na 2 duże blachy: 2 szklanki mąki pszennej lub mąki pszennej chlebowej 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej 75 g masła 120 g startego na małych oczkach sera żółtego 1/2 szklanki zimnej wody sól do oprószenia Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto powinno wyjść gładkie, elastyczne, miękkie. Owinąć folią folią  spożywczą i umieścić w lodówce(...)pieczenia, albo na silikonowym podkładzie do pieczenia na grubość około 1 mm (miejscami może nawet prześwitywać). Im ciasto cieniej rozwałkowane, tym krakersy smaczniejsze i bardziej chrupiące. Można lekko podsypywać mąką, jeśli jest to konieczne. Radełkiem albo okrągłym nożem do pizzy lub zwykłym pokroić ciasto na kwadraty, prostokąty lub trójkąty, ponakłuwać każdy krakers widelcem. Przed pieczeniem oprószyć solą. Piec w temperaturze

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania