mąka - 10440 przepisów (strona:199/696)

Ciasto czekoladowe z dynią i migdałami 189

Resztki mojej tegorocznej dyni wykorzystałam do pysznego, bardzo czekoladowego ciasta;) Ponadto kolejnym głównym składnikiem są mielone migdały, dzięki którym mogłam użyć tylko 3 łyżki mąki i to kukurydzianej. Dla podkreślenia smaku dodałam trochę cynamonu oraz skórki z pomarańczy. Całość wieńczy cukier puder...  Składniki: 100g gorzkiej czekolady, 100g mlecznej czekolady, 200g startej dyni, 200g zmielonych migdałów (użyłam BackMit), 130g cukru(...)szczypta soli, 3 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki mąki kukurydzianej, łyżeczka cynamonu, pomarańcza. Przygotowanie Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty kogel-mogel.  100g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady połamać na kawałki i stopić na parze, lekko przestudzić. Dodać do żółtek.  Następnie dodać startą na drobnych oczkach dynię, zmielone migdały oraz mąkę zmieszaną z proszkiem

Z miłości do słodkości
Czekoladowy kaprys z zieloną wkładką 188

zimno. A tak jest ciasto na biszkopcie z pianką i galaretką:) Na dodatek kompletnie nie chciało ze mną współgrać przy zdjęciach:) Inspiracja Biszkopt: 3 jajka,  2 łyżki mąki pszennej,  łyżka mąki ziemniaczanej,  4 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  1 i 1/2 łyżki kakao.   Mąki z proszkiem do pieczenia oraz kakao przesiać.  Białka

Z miłości do słodkości
Pierniczki na choinkę 227

pomaga przy ich wycinaniu a później przy dekorowaniu:) Tym razem upiekłam bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu pierniczki, które będą piękną ozdobą naszej choinki...  Inspiracja Składniki:  150g mąki pszennej,  50g mąki żytniej,  50g masła,  50g miodu,  jajko, 65g cukru pudru, czubata łyżka przyprawy do piernika,  1/2 łyżki kakao, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)Przygotowanie Mąki przesiać wraz z cukrem pudrem i sodą oczyszczoną. Dodać stopione masło, miód oraz jajko. Całość posiekać. Dodać kakao i przyprawę do piernika.  Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.  Rozwałkować i wycinać różne kształty pierniczków.  Piec około 8-10minut w temp. 180st.  Ostudzić i dowolnie udekorować

Z miłości do słodkości
Krówka 266

słone krakersy oraz to co najlepsze, krówkowa polewa:) A dla dekoracji odrobina włoskich orzechów. Ciasto jak najbardziej pasuje na listę ciast świątecznych:) Biszkopt:  3 jajka, 3 czubate łyżki mąki pszennej, 2 łyżki cukru, 1 budyń o smaku karmelowym, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia słodka kawa do nasączenia. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem(...)pieczenia i sproszkowanym budyniem. Stale ubijając, dodawać do piany na przemian żółtka i mąkę.  Ciasto przelać do przygotowanej blaszki o wym. 23x33cm.  Piec około 30minut w temp. 175st.  Ostudzić. Nasączyć przestudzoną słodką kawą. Masa śmietanowa: 500ml śmietanki 30%,  3 łyżki pełnego mleka w proszku,  1/2 laski wanilii,  łyżka żelatyny,  3 czubate łyżki cukru

Z miłości do słodkości
Ciasto 3 BIT 359

takiego cuda... Inspiracja Składniki: 6-7 paczek herbatników,  puszka masy krówkowej,  3 szklanki mleka,  szklanka cukru,  cukier waniliowy,  125g masła,  4 czubate łyżki mąki pszennej,  5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej,  4 jajka,  1/2 l śmietanki 30%,  5 łyżek cukru pudru trzcinowego Diamant,  śmietan-fix,  50g startej czekolada(...)jeden obok drugiego. Posmarować masą krówkową, przykryć kolejną warstwą herbatników.  2 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem waniliowym i cukrem. Resztę mleka zmiksować z jajkami oraz obiema mąkami. Zagotować. Ciepłą masę wylać na ciasto, przykryć warstwą herbatników i wstawić na godzinę  do lodówki.   Śmietankę ubić z cukrem pudrem oraz fixami na sztywno, wyłożyć na ciasto

Z miłości do słodkości
Tarta migdałowo - pomarańczowa 158

pieczenia tej tarty:) Kruchy, kakaowo - migdałowy spód przykryty masą jajeczno- śmietanową. I odrobina cukru pudru dla dekoracji... Wszystko powstało w błyskawicznym tempie podczas rewizji szafek:)   Ciasto: 100g mąki,  3 łyżki kakao,  75 g masła,  25 g tartych migdałowych (użyłam BackMit),  50 g cukru pudru trzcinowego Diamant,   jajko.  Do miski wsypać mąkę, kakao(...)posiekane masło, mielone migdały oraz rozmącone jajko i cukier. Zagnieść gładkie ciasto. Formę do tarty o śr. 20 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) natłuścić i wysypać cienko mąką. Wylepić ciastem dno i brzegi formy. Wstawić na 30 min do lodówki. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć pergaminem obciążyć ziarnami fasoli albo specjalnymi obciążnikami. Piec ok. 15 min w temp. 200st. Usunąć papier

Z miłości do słodkości
Migdałowa chałka luksusowa z nutką cytrusową 145

migdałów i kandyzowanej skórki cytrusowej. Dodatki te nadają jej wyjątkowy, lekko słodki i zarazem cytrusowy smak. Idealna na śniadanie z dodatkiem kubka mleka... Składniki: 30g świeżych drożdży,  500g mąki pszennej,  2 jajka,  70g cukru,  1/2 łyżeczki soli,  250ml letniego mleka,  120g masła,  70g tartych migdałów (użyłam BackMit), 30g kandyzowanej skórki z cytrusów (użyłam(...)GoldenPack),  żółtko,  2 łyżki płatków migdałowych (użyłam Kresto).  Przygotowanie Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem i łyżką mąki. Odstawić na 15minut, by drożdże zaczęły pracować. Jajka utrzeć z cukrem oraz solą, dodać tarte migdały. Dodać rozczyn z drożdży oraz masę jajeczną. Wyrobić ciasto. Na sam koniec dodać miękkie masło, oraz kandyzowaną skórkę. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć

Z miłości do słodkości
Drożdżowe rogaliki z truskawkami 415

całych owoców okazały się chyba nawet bardziej smaczne niż te z konfiturą:) Całość oczywiście wieńczy lukier i sam cukier puder... Składniki: 40g świeżych drożdży,  5 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  3/4 szklanki mleka,  150g masła,  2 jajka,  6 łyżek cukru pudru trzcinowego Diamant,  szczypta soli,  350g truskawek,  1/3 szklanki mleka do posmarowania(...)Przygotowanie Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru pudru, łyżką mąki i łyżką ciepłego mleka. Odstawić, by drożdże się rozpuściły i zaczęły pracować. Masło stopić, przestudzić. Jajka utrzeć z 3 łyżkami cukru pudru na kogel-mogel. Mąkę przesiać, dodać rozczyn z drożdży oraz kogel-mogel. Wlać resztę letniego mleka, dodać szczyptę soli oraz resztę cukru pudru. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć

Z miłości do słodkości
Pieczone pączki nadziewane marmoladą 577

okazały się równie smaczne jak te tradycyjne, ale o wiele mniej kaloryczne. Nadziałam je nasza ulubioną konfiturą różaną, ale Wy możecie użyć dowolnego nadzienia:) Składniki:  7 szklanek mąki tortowej,  2 szklanki mleka,  40g świeżych drożdży,  1/2 szklanki cukru,  szczypta soli,  2 jajka,  4 łyżki masła,  ulubiona konfitura.  Wykonanie  Drożdże rozpuścić(...)szkl. ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać cukier, szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn. Wbić jajka, dodać resztę letniego mleka. Całość zagnieść. Na koniec dodać do ciasta stopione, przestudzone masło i ponownie zagnieść. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto

Z miłości do słodkości
Tradycyjne pączki nadziewane konfiturą różaną 151

jednogłośnie stwierdziliśmy, że pączki według przepisu babci, nadziewane konfiturą z róży (ewentualnie powidłami) nie mają sobie równych:) I żaden Tłusty Czwartek nie może się bez nich obejść! Składniki: 600g mąki pszennej,  50g świeżych drożdży, 6 łyżek cukru,  niepełna szklanka mleka,  szczypta soli,  3 żółtka,  100g masła,  otarta skórka z 1/2 cytryny,  1 łyżka(...)octu,  ulubione konfitury,  skórka kandyzowana pomarańczowa (użyłam GoldPack).   Wykonanie Drożdże rozprowadzić z łyżką cukru, łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce, by zaczęły pracować. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, połączyć z zaczynem, utartymi żółtkami, skórką z cytryny oraz posiekanym masłem. Dokładnie wyrobić, pod koniec dodać ocet. Przykryć lnianą ściereczką

Z miłości do słodkości
Rogaliki z makiem bez nadzienia 176

zamiast cukru użyłam cukier waniliowy domowej roboty, na który przepis już niebawem:) Rogaliki są kruche i wbrew pozorom słodkie. Mała rzecz, a cieszy:)) Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  150g serka homogenizowanego o smaku bananowym,  250g masła lub margaryny,  2 łyżki cukru waniliowego,  łyżeczka proszku do pieczenia,  2 łyżki maku niebieskiego (ja użyłam Kresto(...)jajko do posmarowania.   Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać serek homogenizowany oraz masło. Posiekać i szybko zagnieść. Następnie dodać cukier waniliowy oraz mak. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować na kształt koła, podsypując mąką. Każde koło podzielić

Z miłości do słodkości
Owsiane ciasteczka z jagodami goji i czekoladą 203

znowu dałam się namówić synkowi na pieczenie ciasteczek:)) Tym razem jednak upiekliśmy zdrowszą wersję;) Z mąki razowej, płatków owsianych, brązowego cukru, odrobiny gorzkiej czekolady i dużej ilości migdałów i suszonych owoców. Nietypowym dodatkiem jest również marmolada jabłkowa, która zalegała mi w lodówce. Wyszło zdrowo i naprawdę bardzo smacznie!! Składniki:  3/4 szklanki mąki razowej,  2 łyżki masła(...)Skworcu ,  1/3 szklanki prażonych solonych migdałów (użyłam Kresto),  1/4 szklanki suszonych moreli (użyłam Kresto),  50g gorzkiej czekolady.   Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i olejem. Dodać mąkę, płatki owsiane, sól, cynamon, marmoladę z jabłek oraz ubite na sztywną pianę białko. Zagnieść. Dodać nasiona wanilii, suszone owoce oraz posiekane migdały oraz posiekaną czekoladę. Zagnieść ciasto. Odrywać małe porcje

Z miłości do słodkości
Bułeczki scones z żurawiną 160

lubimy:) jeśli chcecie je przygotować na śniadanie, to proponuję przygotować ciasto wieczorem i wstawić je na noc do lodówki. Rano wystarczy tylko uformować bułeczki i upiec;)) Składniki: 4 szklanki mąki pszennej,  1/4 szklanki brązowego cukru,  czubata łyżka proszku do pieczenia,  2 łyżeczki soli,  łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,  300g masła,  4 jajka,  3 łyżki(...)śmietany 18%,  1/3 szklanki suszonej żurawiny,  1/4 szklanki mleka, cukier do posypania. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier oraz sól. Wymieszać. Dodać drobno posiekaną skórkę z pomarańczy oraz zimne masło. Posiekać. Dodać śmietanę oraz rozkłócone jajka. Na sam koniec dodać żurawinę. Zagnieść gładkie ciasto.  Odrywać małe porcje ciasta, obsypując delikatnie dłonie mąką. Formować

Z miłości do słodkości
Etlie Pide - turecka pizza 232

przypomina popularnej, okrągłej włoskiej pizzy. Nadzienie składa się głównie z mięsa i pomidorów oraz dużej ilości ziół i przypraw. Szczególnie przypadła do gustu mojemu mężowi:) Ciasto:  200g mąki pszennej,  150ml wody,  4 łyżki oleju rzepakowego,  15g świeżych drożdży,  1/2 łyżeczki cukru,  1/2 łyżeczki soli. Mąkę przesiać. Drożdże zasypać cukrem, wymieszać i odstawić(...)minut, by się rozpuściły. Dodać do mąki. Dodać sól i olej. Zagniatając, stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.  Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość. Farsz: 350g mielonej wołowiny,  duża cebula,  ząbek czosnku,  2 łyżki koncentratu pomidorowego,  puszka krojonych pomidorów,  1/2 łyżeczki tymianku

Z miłości do słodkości
Babka z porzeczkami 172

już świąteczny. Babka jest obowiązkowa na naszym świątecznym stole, ale wcale nie musi być zawsze taka sama:) Ja proponuję pyszną piaskową babkę z dodatkiem kwaśnych porzeczek.  Składniki: szklanka mąki pszennej,  1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,  125g margaryny,  szklanka cukru,  3 duże jajka,  łyżeczka proszku do pieczenia,  1 i 1/2 szklanki czarnych porzeczek (mogą być(...)mrożone). Wykonanie Margarynę utrzeć z jajkami i cukrem. Stopniowo dodawać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.  Połowę ciasta przełożyć do przygotowanej formy do babki. Wsypać połowę porzeczek, wylać resztę ciasta i wyłożyć resztę porzeczek.  Piec około 40 minut w dość mocno nagrzanym piekarniku.  Ciepłą babkę posypać cukrem pudrem

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania