Domowa wersja "sklepowych" Piegusków z bakaliami. Przepis którym poratowała mnie kumpela z pracy - tak Magda, o Tobie mówię - gdy w planach miałam gości i mało czasu na wypieki. Pyszne ciastka, naprawdę łatwe do przygotowania, nie wymagające skomplikowanych składników. Jak dla mnie o niebo lepsze niż te oryginalne Pieguski ze sklepowej półki. Składniki: 1 kostka masła (200g) - musi być miękkie, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić na ok. 30 min. w temp. pokojowej; istotne aby koniecznie u... czytaj dalej...
Zdecydowałam się całkiem niedawno na założenie bloga kulinarnego: ---http://grunttoprzepis.blogspot.com/---
Jego zamysłem jest prowadzenie swoistego wirtualnego notatnika kulinarnego, składającego się TYLKO ze sprawdzonych przepisów na potrawy, które ZAWSZE wychodzą i ZAWSZE rewelacyjnie smakują.
Wcześniej służył mi ku temu zwykły notes z przepisami :) – ale ostatnio coraz częściej zaczyna mi brakować w nim wolnych kartek. Stąd przerzucenie się na wirtualne uwiecznianie dla potomności moich ulubionych przepisów i potraw ;)
Moje motto: gotowanie banalnie proste!
Sprawdź mnie!
pyszne ciacha, popieram dodanie masła, a nie margaryny, niecierpię jej w wypiekach, pozdrawiam Asiu :)
Heh, podzielam Twój "sentyment" do margaryny ;) Zwłaszcza w ciastkach. Kiedyś upiekłam ciasteczka na maśle roślinnym (brak masła w lodówce i awersja do wychodzenia po zakupy ciemna nocą) i różnica była kolosalna, nie tylko w ich smaku ale i strukturze - twarde, w ogóle nie kruche, dziwnie błyszczące... Jeszcze przy pieczeniu standardowego ciasta margaryna daje się często ukryć, ale przy ciasteczkach nie ma o tym mowy, użycie margaryny zamiast masła robi kolosalna różnicę. Pozdrówka serdeczne! :)
uwielbiam żurwinę pod każdą postacią, a z tymi ciasteczkami wygląda znakomicie
Żurawina w tych ciasteczkach będzie trochę fakturą przypominała żelki ;) Ja uwielbiam zarówno żurawinę jak i żelki, więc mam podwójną rozpustę w jednym :P