Jeszce zdążycie :) zrobić własnej roboty zakwas. Ja właśnie swój nastawiłam. Bardzo prosty w przygotowaniu :) Składniki: 100 g mąki żytniej typ 720, ok 1,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody, 5 ziaranek ziela angielskiego, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe. Mąkę mieszamy z wodą dodajemy pozostałe składniki i przelewamy do litrowego słoika. Odkładamy w ciepłe miejsce na 3 dni. Z gotowego zakwasu można od razu zrobić żurek lub przechowywać przez 2 tygodnie w lodówce. ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...