Jablecznik mojego dziecinstwa

Jablecznik mojego dziecinstwa

Jablecznik mojego dziecinstwa

Gdy jakis czas temu prezentowalam tu niezwykle aromatyczny przecier z jablek, wspomnialam o moim ulubonym jableczniku. Mysle, ze tydzien Gotowania po polsku pod przewodnictwem Kuchni Ireny i Andrzeja jest doskonala okazja by przepis na to ciasto ujrzal swiatlo dzienne.Jablecznik ten uwielbiam od dziecka. Wlasciwie ja lubie wszystkie ciasta z jabklami, ale to jest dla mnie wyjatkowe. Pamietam gdy jako mala dziewczynka pomagalam Mamie przygotowac ciasto. Zawsze podjadalam je ukradkiem. Potem starannie wykladalam... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przysmaki Karolki

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
piegusek1976, 31 października 2010 00:11:07

pamiętam taki jablecznik z dzieciństwa, teraz jakoś mało kto go przygotowuje a szkoda bo naprawde pyszny :) pozdrawiam

Gosia, 31 października 2010 00:41:30

oj i ja pamietam-uwielbialam go notabene.....razem z krakowskim sernikiem byly moimi ulubionymi ciastami kiedys :)Usciski weekendowe :)

Arvén, 31 października 2010 01:44:08

A ja nadal często robię bardzo podobny...w kwestii jabłeczników nie ma sobie równych!

Karmel-itka., 31 października 2010 02:41:04

zapach jabłek i cynamonu unoszący się w babcinej kuchni.tak, zdecydowanie smak dzieciństwa.pięknie wygląda.

Anonymous, 31 października 2010 10:35:07

Karolka, jabłecznik wygląda bardzo apetycznie. Moze wiesz jak nazywa sie maka ziemniaczana po francusku ? Moze "fecule de pommes de terre"?

Majana, 31 października 2010 11:07:40

Piękny ten jabłecznik Karolko! Uwielbiam , moje chłopaki także:)Pozdrowienia:)

aga, 31 października 2010 20:28:31

zjadlabym taki jablecznik:) duza ilosc jablek, mniam:)

Karolka, 3 listopada 2010 12:22:03

Piegustek jak juz wspomnialam to wlasnie jablecznik mojego dziecinstwa. Teraz robimy go od wielkiego dzwonu, a szkoda, bo ja go uwielbiam. Masz racje, ze ciasto to popadlo w zapomnienie, chyba dlatego, ze kusi nas tyle innych, wspanialych ciast.Gosiu uwierzysz, ze jako dziecko nie lubilam sernika? Teraz to co innego. Mysle, ze do niektorych dan trzeba dorosnac ;)Arven ja tez jestem wierna temu jablecznikowi.Karmel-itka uwielbiam te aromaty, dla mnie sa magiczne.Anonimowy Gosciu wydaje mi sie, ze wlasnie tak nazywa sie maka ziemniaczana po francusku. Szczerze mowiac nigdy jej we Francji nie kupowalam, bo mialam z Polski.Majanko u mnie tez wszysc lubia ten jablecznik.Aga polecam :)Milego dnia Wam zycze!