Ciasto budyniowe z kaszą manną

Ciasto budyniowe z kaszą manną

Ciasto budyniowe z kaszą manną

Ciasto budyniowe z kaszą manną i śmietaną to pewien kuchenny eksperyment. Ostatnio polubiłam przepisy z wykorzystaniem śmietany lub jogurtu i przekonałam się, że dają one bardzo smaczny efekt, jak w przepisie na sernik z jogurtu greckiego czy bardzo popularny styropian. Zapragnęłam tym razem zrobić ciasto, które nie będzie udawało sernika i będzie miało zwartą konsystencję, będzie składać się z kruchego spodu i zamkniętej w nim masy. Do środków zagęszczających wytypowałam dwa składniki: budyń w proszku i kaszę mannę ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smakołyki Bereniki

Warto przeczytać

Ciasto „Trzy Szklanki”. Każdy Kawałek Rozpływa Się W Ustach. Genialnie Prosty I Szybki Przepis.

Przepisów jest bardzo wiele, w każdym domu króluje inne ciasto. Chciałabym przedstawić wam przepis na ciasto, które bardzo często nazywa się Trzy szklanki. Ciasto jest bardzo proste i pyszne, a przepis prosty, nawet amator cukierniczy sobie z nim poradzi.

Czytaj dalej...

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Ciasta na Wielkanoc. Najlepsze przepisy!

Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.

Czytaj dalej...

Rewelacyjne zastosowania cytryny w kuchni

Mało osób zdaje sobie sprawę, że w wielu problemach kuchennych skuteczna może się okazać cytryna.

Czytaj dalej...

Autor

SmakolykiBerenikiSmakolykiBereniki

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, ciasto budyniowe, pieczenie, kasza, cytryna, lekka, budyń, cukier, kruche ciasto, sok, jogurt, mąka, ciekawe przepisy, kruche ciasta, ciasto kruche, sernik, cukier puder, greckie, jogurtu, przepisy na kruche ciasto, lekkie ciasto, jajko, ciasto z masa, ciasto z bezami, ciasto z białek , styropian ciasto, ciasto z masą budyniową, ciasta z masa, lubię serniki, sernik z budyniem

Inne przepisy z Smakołyki Bereniki

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Karmel-itka., 8 kwietnia 2014 10:19:26

rewelacyjny pomysł!

Sosna, 9 kwietnia 2014 12:21:54

ale piękności! :)

gin, 9 kwietnia 2014 15:35:24

Intrygujące, zaciekawiłaś mnie :)

cukrowawrozka, 9 kwietnia 2014 18:11:30

Ja też tak patrzę na te zdjęcia i próbuję sobie wyobrazić konsystencję i fakturę. :D

Smakołyki Bereniki, 9 kwietnia 2014 18:15:02

Konsystencja jest mocno zwarta, ciężko ją porównać do np. bardzo gęstego budyniu czy ugotowanej na sztywno kaszy manny, gdyż pieczenie nadaje jednak innego smaku :)

Anonymous, 17 kwietnia 2014 22:51:22

A gdzie proszek do pieczenia? Przecież to będzie nie smaczne tak zbite jak glina.

Smakołyki Bereniki, 17 kwietnia 2014 23:29:15

Ciasto ma konsystencję puddingu i nie wymaga dodatku proszku do pieczenia.