piec kurczaka w takiej postaci, bo dużo łatwiej się go później kroi. Możecie tak przygotować dowolnie przyprawionego kurczaka. W przepisie poniżej bardziej chodzi mi o opisanie samej techniki. Kurczaka
Bulliorodzaje mięsa, mięso wołowe oraz mięso drobiowe . Wybierając mięso wołowe sięgnąć można po szponder bądź łopatkę, natomiast mięso drobiowe powinno być mięsem najlepszej jakości, dlatego też koniecznie należy użyć kurczaka wiejskiego . Żaden kurczak kupiony w markecie tutaj się nie sprawdzi. Poza mięsem, w rosole znajdują się także warzywa. Warzyw nie dodaję jakoś szalenie dużo, ale odpowiednią ich ilość, która nadaje(...)Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Rosół z tortellini Składniki na rosół wołowo-drobiowy z tortellini. 50 dkg wołowiny np. udziec, łopatka, szponder 50 dkg udek z kurczaka wiejskiego 25 dkg marchwi 15 dkg cebuli 20 dkg korzenia pietruszki 15 dkg selera korzeniowego 2,5 l wody 2 liście laurowe 3-4 owoce jałowca 1 łyżka soli
MeCooksdynią – pierogi z bobem – pierogi z kaszą gryczaną – pierogi ruskie – pierogi z żółtym serem i pieczarkami – zielone pierogi – leniwe GYOZA Z SEZAMEM I KURCZAKIEM Ilość porcji : około 30-40 pierogów Przygotowanie: 60 minut Składniki ciasto: – 400 g mąki pszennej — typ 500-550 – szczypta soli – 200 ml gorącej wody (70 st. C) Składniki(...)farsz: – 450-550 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka – 3-4 garści świeżych liści szpinaku, drobno posiekanych – 1-2 ząbki czosnku – 1-2 dymki razem ze szczypiorem – 3-4 łyżki sezamu – 1,5 łyżki sosu sojowego – 1 łyżka oleju sezamowego (jeśli nie masz pomiń) – po 1 łyżeczce soli oraz pieprzu Składniki sos: – 4-6 szalotek
nietylkopasta.plRoladki z kurczaka ze szpinakiem i serem feta z sosem chimichurri. Soczyste, wypełnione po brzegi szpinakiem i serem feta, z wierzchu polane aromatycznym sosem na bazie natki pietruszki. Podałam je z gotowym kaszotto Helcom [Reklama] - ja wybrałam warzywne, ale dostępne jest też buraczkowe i szpinakowe (szpinakowe może posłużyć Wam za gotowy farsz do roladek). Kaszotta mają perfekcyjne składy i wystarczy(...)też posłużyć jako farsz ale i np. pasta na kanapki. Składniki na 3 porcje: 1 słoik kaszotto Helcom - warzywne polecam do podania obok, szpinakowe jako farsz 3 piersi z kurczaka 200 g świeżego szpinaku 100 g sera feta 1 łyżka oliwy 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Szpinak siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Przekładamy
Czarnawisienkastripsy z piersi kurczaka. Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić wzdłuż na średniej grubości paski. Na głębokim talerzu wymieszać jedną łyżeczkę papryki z czosnkiem, szczyptą soli i curry. Kurczaka
BullioPolecam pyszny pomysł na obiad z udziałem pora. Przyrządziłam roladki z piersi kurczaka nadziewane camembertem i owinięte plastrami pora. Całość zapiekłam pod beszamelem. składniki: ok 1,2 kg piersi kurczaka (5 pojedyńczych piersi) 2 serki camembert po 120 g ok 450 g pora w kawałkach ok 20 cm (biała i jasnozielona część) sól,pieprz tymianek beszamel 2 łyżki(...)sól,pieprz gałka muszkatołowa oraz slodka papryka Kawałki pora przekroić wzdłuż na pół. Sparzyć we wrzątku aby delikatnie zmiękły i były bardziej elastyczne. Osączyć dobrze na sicie. Każdą pierś kurczaka przekroić wzdłuż na dwa płaty mięsa. Delikatnie rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą. Rozbite mięso oprószyć z obu stron solą, pieprzem i tymiankiem. Serek camembert pokroić na paski, kazdy serek
Monia miesza i gotujedobrej kuchni nic nie powinno się marnować, a już na pewno nie szkielet upieczonego kurczaka, czy innego drobiu. Wszystko to może stać się podstawą kolejnego pysznego, zdrowego, wywaru, rosołu jako podstawa do wielu innych zup. W ten sposób uzyskamy pyszny, ale lekki, odchudzony rosół. Warunek jest jednak jeden, że nie można dawać za dużo wody, bo powstanie rozwodniony wywar(...)razem inspiracją do takiego wywaru była nasza ukochana azjatycka zupa czyli pho. Robiłam już ją na kurczaku, na pieczonej kaczce, czy wołowinie. Tym razem jest na resztkach z upieczonego wcześniej kurczaka. Polecam, bo to pyszny sposób na niemarnowanie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki dla 3-4 osób: ? 4 placki pszenne tortilli ? 1 duża pierś kurczaka ? 250g świeżego szpinaku ? 150g mozarelli startej ? sól, pieprz, sos sojowy ? 1 łyżeczka miodu ? oliwa do smażenia ? kilka mini pomidorków ? pietruszka zielona ? kwaśna śmietana Wykonanie: ? Piekarnik nagrzać do 200 st.C. ? Rozgrzać oliwę, przesmażyć umyty szpinak (nie kroić), posolić. ? Pierś kurczaka pokroić w kostkę, dodać sól, pieprz, sos sojowy(...)oliwie. ? Na koniec dodać miód, jeszcze chwilkę smażyć. ? Do okrągłego naczynia żaroodpornego włożyć na dno tortillę, na nią rozłożyć połowę szpinaku, posypać 1/4 częścią mozarelli. ? Przykryć tortillą, rozłożyć cały kurczak smażony, posypać 1/4 mozarelli. ? Znów tortilla, pozostały szpinak i część mozarelli. ? Przykryć ostatnią tortillą, posypać ostatnią częścią sera, położyć pomidorki przekrojone na połowę. ? Zapiekać przez 10 minut. ? Podawać na gorąco
To co kochamSkładniki dla 2 osób: ? 1 pierś kurczaka ? kilka łyżek marynaty teriyaki ? sól, pieprz ? mix sałat ? 2 kromki chleba tostowego ? 10 truskawek Sos: ? 1/2 szklanki jogurtu ? sól, sok z cytryny ? 1/2 łyżeczki cukru Wykonanie: ? Pierś kurczaka pokroić na równe kawałki, posolić, zalać marynatą i odstawić do lodówki na 4 godziny. ? Obsmażyć filety na oleju z każdej strony. ? Chleb tostowy zapiec(...)tosterze, pokroić na trójkąty. ? Jogurt wymieszać z solą, cukrem i sokiem z cytryny. ? Truskawki pokroić na połówki. ? Na talerzu rozłożyć mix sałat, kawałki kurczaka i truskawki polane jogurtem. ? Podawać z chlebem tostowym
To co kochamSkładniki: ? 1 filet z kurczaka ? 1 torebka ryżu „Basmati z Dzikim” ? 1/2 brokuła ? 2 łyżki śmietany ? 1 ząbek czosnku ? sok z 1/2 cytryny ? sól, pieprz ? 1 łyżka oliwy ? 1 łyżka sosu sojowego ? 1 łyżeczka miodu ? 1 łyżeczka nasion sezamu Wykonanie: ? Ryż i brokuła ugotować w osolonej wodzie, każde osobno. ? Filet z kurczaka podzielić na 6 długich pasków. ? Każdy(...)zmiażdżony czosnek i śmietanę. Zagotować. ? Do metalowego pierścienia posmarowanego olejem włożyć ryż i ugnieść. Na wierzch wyłożyć puree z brokuła, wygładzić i zdjąć pierścień. ? Ułożyć obok 3 szaszłyki z kurczaka i podawać
To co kochamSkładniki: ? 1 brokuł ? 2 filety z kurczaka ? 1 szklanka ryżu białego ? 1 jajko ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżki zielonej pietruszki ? 2 łyżki oliwy ? 1 łyżeczka papryki słodkiej Wykonanie: ? Brokuła w całości lekko obgotować w osolonej wodzie. ? Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. ? Filety z kurczaka pokroić na 3 plastry każdy, rozbić na płaty. ? Posypać solą(...)jajko, posiekaną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem. ? Brokuła w całości ułożyć w naczyniu do zapiekania, oblepić masą ryżową całą kopułę. ? Wygładzić mokrą ręką, obłożyć plastrami z fileta z kurczaka. ? Posmarować oliwą i posypać słodką papryką. ? Piec 30 minut w temp. 200 st.C. ? Kroić jak tort. Można podać z ulubionym sosem, np. beszamelowym
To co kochamjednym z najbardziej tradycyjnych dań kuchni francuskiej. To danie często pojawia się w niedzielnym jadłospisie, kiedy to obiad jest celebrowany przez kilka godzin. U mnie w roli koguta występuje kurczak. Składniki: ? 2 udka kurczaka ? 6 pieczarek ? 1 mała cebula ? 4 plastry boczku ? 2 ząbki czosnku ? 2 łyżki masła ? kieliszek winiaku ? 3/4 szklanki wina czerwonego ? 1 szklanka bulionu ? 2 łyżeczki koncentratu(...)pomidorowego ? gałązka tymianku ? pęczek natki pietruszki Wykonanie: ? Boczek pokroić na paseczki, obsmażyć na maśle. Dodać nogi kurczaka podzielone na udźce i podudzia, przesmażyć. ? Dodać cebulę i czosnek pokrojone w plasterki oraz pieczarki, każda pokrojona na 6 części. ? Polać winiakiem i podpalić. ? Gdy zgaśnie ogień zalać czerwonym winem i bulionem, dodać koncentrat pomidorowy, przykryć i gotować do miękkości mięsa
To co kochamBardzo niecodzienny gulasz z kurczaka, z dodatkiem szpinaku i pomidorów suszonych. Smak trzeba poczuć na języku, bo nawet jeśli masz bujną wyobraźnię, to i tak nie masz pojęcia, jaki jest pyszny. Dodatek kaszy gryczanej nadaje mu rustykalnego wyglądu i smaku. Bardzo prosty do wykonania. Polecam na niedzielny obiad. Składniki na 4 porcje: ? 2 piersi z kurczaka ? 10 sztuk suszonych pomidorów(...)mrożonego szpinaku ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? garść rukoli ? 100 ml białego wina ? 200 ml śmietany 30% ? sól, pieprz ? 5 łyżek oliwy Wykonanie: ? Na oliwie podsmażyć pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawić solą i pieprzem. ? Dodać cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. ? Dorzucić pomidory pokrojone w paski oraz całe liście szpinaku. ? Podlać białym winem, po chwili śmietaną, i dusić do odparowania
To co kochammoje dzieci jeszcze do tego nie dorosły. Ten przepis wymyśliłam dawno temu, dodatek ogórka konserwowego zaostrza smak dania, tak samo jak ocet winny w bulionie. Składniki: ? 5 udek z kurczaka ? 2 marchewki ? 1 pietruszka ? 1 cebula ? 1/2 pora ? – 2 liście laurowe ? 5 ziaren ziela angielskiego ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżki żelatyny ? 1 łyżka octu winnego Dekoracja ? 1 mała(...)Wykonanie: ? Udka gotować do miękkości ok. 90 minut w wodzie jak na rosół, z obraną marchewką, pietruszką, cebulą, porem, zielem angielskim i liściem laurowym. Posolić do smaku. ? Ugotowane mięso kurczaka oddzielić od kości, odrzucić skórę, większe kawałki pokroić. ? Odlać 1 litr bulionu, dodać żelatynę i rozpuścić ją w gorącym. ? Dodać do bulionu 1 łyżkę octu winnego. ? Marchewkę pokroić w plasterki
To co kochampojęcia dlaczego. Może dlatego, że zawsze jedliśmy ją na zimno z chlebem? Robiona była ze szczęśliwych kur chodzących po podwórku i z pieczarek zbieranych na łące. U mnie kurczak i pieczarki ze sklepu, ale smak prawie taki sam. Składniki: ? 1,5 kg surowego mięsa z kurczaka – piersi i udka bez kości, może być cały kurczak ? 4 jajka
To co kocham