ciasto - 160894 przepisów (strona:811/10727)

Odrywany CHLEBEK CYNAMONOWY z jabłkiem i dynią 56

aromatyczne drożdżowe wypieki! Jedna giga drożdżówka czy małe porcje drożdżówek? My chyba wolimy mieć taką XL całą dla siebie 😆 Jabłek w chlebku nie żałujcie, bo one super nadają wilgoci 👌 Ciasto drożdżowe -200g mąki orkiszowej typ 700 -100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej -8g drożdży suchych -130ml ciepłego mleka (nie gorącego) -25g cukru kokosowego  -70ml oleju(...)rzepakowego -1 małe jajko -mąka do podsypywania ciasta Cynamonowe nadzienie -200g dyni -100g jabłek -1 łyżka cynamonu -2 pełne łyżki cukru kokosowego CYNAMONOWE NADZIENIE 1. Dynię i jabłka pokroić na mniejsze kawałki i wysmażyć do miękkości i odparowania soku. 2. Na koniec dodać cukier kokosowy oraz cynamon i zblendować ręcznym blenderem lub zmiażdżyć widelcem. Nadzienie ma być gęste

Candy Pandas
Prosty chleb pszenny na drożdżach 108

łyżeczka cukru (5 g) 150 ml letniego mleka 300 ml letniej wody 1 łyżka miękkiego masła (25 g) Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz masła wymieszaj i wyrób jednolite i elastyczne ciasto Pod koniec dodaj miękkie masło i wyrabiaj dalej aż dobrze połączy się z ciastem Ciasto przełóż do dużej miski, przykryj szczelnie folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia(...)godziny * Ciasto powinno podwoić objętość. Po wyrośnięciu ciasto zbij dłonią i przerób przez chwilę Uformuj jeden lub dwa bochenki (zobacz film), przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min * Bochenki powinny zdecydowanie zwiększyć swoją wielkość, jeśli jest potrzeba pozostaw je do wyrośnięcia na dłuższy czas. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230°C na 10 min, następnie zmniejsz

Słodki Blog
Angielskie ciasto bożonarodzeniowe || Christmas fruit cake. 60

Polsce tradycyjnie przygotowujemy z wyprzedzeniem piernik staropolski, w Anglii, w październiku piecze się Christmas fruit cake. Ciasto pełne suszonych owoców i bakalii, mocno nasączone Brandy. Składniki: Skorka i sok z jednej pomarańczy i cytryny 1 kg mieszanki suszonych owoców w skład mieszanki wchodzą rodzynki, sułtanki, kandyzowana skórka z cytrusów, suszone porzeczki 150 ml brandy 200 g brązowego cukru(...)migdałów 100 g migdałów w płatkach 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 jajka Brandy do nasączania ciasta Do przyozdobienia ciasta: gotowy marcepan i masa cukrowa Zapraszam do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku Wykonanie: Skórkę oraz sok z pomarańczy i cytryny przełożyć do garnka dodać brandy

Pani M - kuchnia smakowita
Chleb polski na zakwasie wg Aleex (Sourdough Polish bread) 70

dokarmieniu i wyrośnięciu: 3. Wlewać stopniowo wodę, wymieszać składniki tylko do połączenia (ja robiłam to w mikserze). Przykryć misę folią i zostawić na 30 minut, aby w zalążku ciasta powstała siatka glutenowa. 4. Po upływie 30 minut do ciasta dodać sól. 5. Wyrobić ręcznie lub mikserem. Ciasto powinno mieć dosyć gęstą konsystencję, ale będzie się kleiło do rąk. Ja swoje(...)ciasto wyrobiłam w mikserze na średniej prędkości przez 5 minut. 6. Gotowe ciasto przełożyć do misy. Przykryć ją folią i odstawić do wyrastania na 2-4 godziny (w tym czasie ciasto musi podwoić objętość – czas wyrastania będzie zależał od wielu czynników: jak silny i aktywny jest zakwas, czy dodane były do ciasta drożdże, jaka jest temperatura otoczenia). 7. Po wyrośnięciu

W mojej kuchni
Ciasto dyniowe - pyszne, wilgotne i aromatyczne 73

Witam serdecznie, sezon dyniowy w pełni więc nie może zabraknąć przepisu na pyszne ciasto z dynią. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, puszyste i aromatyczne. Polecam upiec bo naprawdę warto. Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali: 2 foremki o wymiarach 20 cm x 11 cm 320 g mąki pszennej (typ do 550) – 2 szklanki 250 ml 3 jajka rozmiar(...)łyżeczka sody ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka z górką cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki imbiru 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Ciasto z dyni Przygotowanie: Najpierw przygotuję puree z dyni: Dynie przekrawam na pół, usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki. Następnie obieram i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Uwaga Babcia Gotuje
Przepis na podpłomyki 60

minut w ciepłe miejsce.  1. Mąkę mieszam z solą. Dodaję olej, rozczyn drożdżowy lub cukier i suche drożdże i przekładam do misy robota. Powoli dodaję wodę i zagniatam ciasto. Ciasto będzie miękkie, ale nie lepkie. Kiedy jest już jednolite przykrywam misę ściereczką i odstawiam ciasto w ciepłe miejsce to wyrośnięcia na około 60-90 minut.  2. Wyrośnięte ciasto(...)zapach i smak oleju rzepakowego sprawiają, że doskonale komponuje się ze wszystkimi rodzajami składników. Może więc być podstawą sosów sałatkowych, majonezów czy słodkich wypieków. Doskonale sprawdza się m.in. w ciastach, dodając im lekkości i wilgotności. .Dzięki wysokiej temperaturze dymienia (242 stopnie) olej rzepakowy jest jednym z najlepszych tłuszczy roślinnych, jakie możemy zastosować do smażenia potraw. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy zachowuje

Cztery Fajery
Tarta kakaowa ze śliwkami i budyniową pianką 59

słodka ale zarazem wciągająca, idealna w parze z gorzkim espresso. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tarta czekośliwka z bezową pianą z białek 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Ciasto Kuchnia: Polska Trudność: Ławe Ilość 12 porcji Przygotowanie 30 min. Pieczenie 1 godz.  Kalorie 310 kcal Tarta czekośliwka. Kakaowy kruchy spód, bezowo – budyniowa pianka a w niej zatopione(...)płatkach (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: KRUCHY SPÓD Zimne masło pokrój w kostkę i przełóż do miski. Zagnieć dłońmi wraz z mąką, cukrem pudrem, kakao i odrobiną zimnej wody. Ciastem wyłóż formę spód oraz boki formy do tarty, podziurkuj widelcem lub wykałaczką, Wstaw do lodówki na 40 minut do zastygnięcia kruchego ciasta. BUDYNIOWA PIANA Białka ubij ze szczyptą soli

ProstePesto.pl
Włoska pizza z kurczakiem, cebulą, papryką i suszonymi pomidorami 66

każdy z nas mam swój sprawdzony przepis na pizzę. Przygotowuję ją na bazie mąki typ 500 Wrocławskiej, do tego świeże drożdże, sól, woda i oliwa. Ciasto zawsze wychodzi idealne, nie lepi się, dobrze rozprowadza na blaszce i wyrasta idealne. Tym razem kupiłam mąkę do pizzy typ 00 i wykorzystałam przepis włoski. Czym się różni to ciasto? Po połączeniu składników zdecydowanie(...)się go wyrabiać, bo jest zbyt luźne i strasznie się lepi. W przepisie napisano 500 g mąki, co od razu koryguję, bo aby je zagnieść musiałam sporo dosypać. Ciasto musi leżakować w lodówce 24 godziny. To również spore utrudnienie. Nie każdy ma miejsce w lodówce na dużą miskę. Ostatecznie mogę śmiało napisać, że ciasto nie ma w sobie nic nadzwyczajnego

Passions hobbies life
Brownie ze słodkich ziemniaków. 69

Brownie ze słodkich ziemniaków. Spróbujmy stworzyć bardziej bogate w składniki odżywcze brownie , które stanie się naszym ulubionym brownie ! Oto super puszyste, naturalnie słodkie, zdrowe ciasto brownie . Kakao nadaje brownie bogatego, czekoladowego smaku. Wykonajmy już dziś to dekadenckie, pyszne i zdrowe ciasto z batatów . Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada(...)robot kuchenny i powoli wsypujemy mieszaninę z mąką. Miksujemy do momentu aż składniki dobrze się połączą ze sobą. Formę o wymiarach 15×20 cm smarujemy olejem i przekładamy ciasto na bronie. Wyrównujemy. Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy ciasto przez 20 minut lub do suchego patyczka. Czekoladę razem z mlekiem rozpuszczamy w wodnej kąpieli. Mieszamy by składniki dokładnie

Zdrowy Styl Joanny
Szarlotka przekładana z orzechami-najlepsza FILM 113

reneta -2 galaretki cytrynowe po 75g sztuka ORZECHY -250g posiekanych orzechów włoskich -2 łyżki miodu -100g masła lub margaryny -2 łyżki cukru pudru Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie dzielimy je na 3 części i wstawiamy je do lodówki na 15 minut. Pierwszy kawałek ciasta wałkujemy, jeśli się klei podsypujemy troszkę mąką. Wykładamy ciastem dno blaszki. Pieczemy(...)złoty kolor w temp 180 stopni-około 15-20 minut. Tak postępujemy z drugą częścią ciasta ORZECHY Orzechy siekamy na mniejsze kawałeczki. Masło lub margarynę wraz z miodem i cukrem pudrem stawiamy na gazie i rozpuszczamy, dodajemy posiekane orzechy i dokładnie mieszamy. Orzechy wysypujemy na 3 surowy spód, wyrównujemy i pieczemy około 20-25 minut w temp 180 stopni. Wyciągamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ślimaczki z ciasta francuskiego 58

Ślimaczki z ciasta francuskiego to bardzo smaczna przekąska, którą można przygotować w mgnieniu oka. Do ich wykonania potrzebujemy gotowego ciasta francuskiego, które można zakupić w dowolnym sklepie. Dzięki temu przekąskę tą można przygotować w zaledwie 20 minut. Ślimaczki z ciasta francuskiego będą idealnym wyborem na każdą okazję. Sprawdzą się na domowych imprezach, urodzinach, na świętach, czy innych nadarzających się okazjach(...)Świetnie smakują w wersji na ciepło, jak i na zimno. PRZEPIS NA ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Składniki 2 łyżki ketchupu/przecieru pomidorowego 8 plasterków żółtego sera 8 plasterków szynki szczypta chilli  1 ciasto francuskie Wykonanie Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy przecierem/ketchupem. Układamy w rządku szynkę, nieco niżej żółty ser, posypujemy odrobiną chilli. Zwijamy w roladkę. Kroimy na równe części

Alle Dobre!
Ciasto z morelami 50

Puszyste ciasto z morelami, bez miksera, łatwe i szybkie, które przygotujesz w kilka chwil. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Ciasto to to jedno z tych, do których wrzucisz dowolne owoce, nawet mrożone lub te z puszki. Upieczone ciasto smakuje polane lukrem, polewą czekoladową lub posypane cukrem pudrem. Zapraszam po sprawdzony przepis na pyszne i proste ciasto z owocami. Ciasto z morelami(...)Wymieszaj wszystkie składniki rózgą kuchenną, krótko, tylko do połączenia składników. Formę wysmaruj tłuszczem, wyłóż papierem do pieczenia. Pokrojone na nieduże kawałki morele wyłóż równomiernie na dno formy. Owoce zalej ciastem, wyrównaj. Do nagrzanego piekarnika do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół (bez termoobiegu) wstaw ciasto na środkową półkę piekarnika. Ciasto piecz przez 35-45 minut

Zasmakuj Kuchni
Tarta z kurkami 62

jemy tartę czy quiche? Czym one się różnią? Przygotowałam krótkie wyjaśnienie, które powinno wyjaśnić tę sprawę. Tarta Tarta może być słodka lub wytrawna . Jej spód wykonany jest najczęściej z ciasta kruchego , rzadziej wykorzystywane jest ciasto francuskie . Nadzienie może być słodkie (owoce, czekolada, krem) lub słone ( grzyby , mięso, warzywa, sery, itp.). Farsz może być uzupełniony o masę śmietanowo-jajeczną(...)Tartę najczęściej wypieka się w metalowej formie o niezbyt wysokich bokach. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Quiche Quiche to danie wyłącznie w wersji wytrawnej . Przygotowuje się je z bazy z ciasta kruchego . Podstawę farszu może stanowić mięso, warzywa, sery, owoce morza. Nadzienie zawsze jest wiązane za pomocą masy jajeczno-śmietanowej – to jest kluczowy element odróżniający quiche od tarty. Quiche wypieka

Na-talerzu.pl