ciasto - 162258 przepisów (strona:814/10818)

Tarta orzechowa z masłem orzechowym 77

masła orzechowego ( przepis ) 2 usztywniacze do śmietany 4 łyżki cukru pudru Dekoracja: 2 kostki czekolady garść orzechów Przygotowanie: Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Wszystkie składniki na kruche ciasto wymieszać łyżką, a następnie ugnieść ręcznie. Formę na tartę wykleić ciastem, tak aby było jednej grubości. Ciasto piec przez 15 minut w 180 stopniach. Ciasto należy przykryć papierem do pieczenia i przyłożyć(...)czymś twardym, aby nie wyrosło (suchą fasolą lub jakąs mniejszą tortownicą). Ciasto wystudzić. Masa orzechowa: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać wymieszany usztywniach z cukrem pudrem i ubijać do całkowitej gęstości. Do śmietany dodać po łyżce mascarpone i masła orzechowego, całość zmiksować na najmniejszych obrotach miksera do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy ciasto będzie zimne przelać masę orzechową

KuchniaWeDwoje.pl
WIENIEC PTYSIOWY z twarożkiem i truskawkami (bez glutenu i cukru białego) 92

Dziś przed Wami ciasto ptysiowe oraz lekki krem na bazie twarogu i jogurtów ze świeżymi truskawkami. Parzone ciasto nie ma w sobie cukru a wybierając erytrtol lub ksylitol do kremu jeszcze bardziej „uzdrowicie” ten deser. Do przepisu przydaje się mikser Zelmotor oraz jego końcówka blendująca aby uzyskać zarówno krem jak i ciasto bez grudek.      Składniki: Ciasto parzone(...)jajka Krem twarożkowy -2x150g jogurtu typu Skyr -kostka chudego twarogu -ksylitol/erytrytol -mielona wanilia -2 łyżki mąki kokosowej Dodatkowo -migdały w płatkach lub w słupkach -truskawki -puder z ksylitolu/erytrytolu CIASTO PARZONE 1. Wodę i olej umieścić w garnuszku i zagotować. 2. Mąki połączyć, wsypać do gotującej się mieszanki i szybko wymieszać tworząc "kluski", które nadal na małym ogniu rozcierać łyżką

Candy Pandas
Mini Zapiekanki z Ciasta Francuskiego 66

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mini zapiekanki z ciasta francuskiego to bardzo szybka i smaczna przekąska, która sprawdzi się na każdą okazję. Nie ważne, czy jest to impreza, spotkanie z przyjaciółmi czy urodzinowe przyjęcia. Jak przygotować zapiekanki z ciasta francuskiego? Bardzo prosto! Wystarczy zakupić płat ciasta francuskiego, ulubioną szynkę i ser. Przygotowane kwadraciki wstawić do piekarnika na kilkanaście minut i gotowe! Mini(...)zapiekanki z ciasta francuskiego przygotowuję bardzo często. Sprawdzają się idealnie w przypadku niezapowiedzianych gości, ponieważ są naprawdę błyskawiczne w przygotowaniu i smakują każdemu. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! PRZEPIS NA MINI ZAPIEKANKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Składniki 1 płat ciasta francuskiego kilka plastrów ulubionej szynki kilka plastrów sera żółtego pęczek cebuli dymki ketchup majonez (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ciasto francuskie rozwinąć

Przepiski.pl
Ciasto Malinowa Chmurka na biszkopcie +FILM 349

Cześć, dziś zapraszam na ciasto znane i lubiane- malinową chmurkę. Jest to moja wersja tego pysznego ciasta. Troszkę różni się od klasycznego przepisu, ale polecam spróbować, bo ciasto wychodzi pycha.  Malinowa chmurka z tego przepisu jest na cienkim biszkopcie, a na górze ma ułożone białe beziki, więc nie musimy tu piec bezy. Ciasto nie jest za słodkie, ponieważ kwaskowość(...)galaretki z malinami super równoważy słodycz bezików. Polecam gorąco i zapraszam. Zapraszam też na film z przygotowaniem tego ciasta krok po kroku. Proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm ***szklanka u mnie to zawsze 250ml*** BISZKOPT -4 jajka -3/4 szl mąki pszennej tortowej -2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -0,5 szkl cukru WARSTWA MALINOWA

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Chleb brioche. Chleb jajeczny. 95

tostów i do samodzielnego jedzenia. Ten chleb domowej roboty to raj po wyciągnięciu z piekarnika. Pyszny chlebek ma słodko – maślany smak. Jest to po części chleb , a po części ciasto. To chleb wzbogacony mlekiem , masłem i jajkami , ten chleb ma niesamowicie bogaty smak i przewiewną konsystencję. Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się(...)selen, miedź, magnez, jod. Składniki jakie będą nam potrzebne: Zaczyn drożdżowy: – ¼ szklanki brązowego cukru – 1 łyżka sypkich drożdży – 1 szklanka mleka – 1 szklanka mąki chlebowej Ciasto na chleb: – ½ szklanki cukru pudru – 1 łyżka soli – 8 jajek – 4 łyżki masła w temperaturze pokojowej – 5 – 6 szklanek mąki chlebowej Wierzch

Zdrowy Styl Joanny
Tarta z ciasta typu francuskiego własnej roboty ze szpinakiem, twarogiem ricotta i żółtkami 100

Tarta z ciasta typu francuskiego własnej roboty ze szpinakiem, twarogiem ricotta i żółtkami Ciasto na tę pyszną tartę zrobiłam sama, wiadomo,że takie będzie zdrowsze no i nie zawsze mamy w domu gotowe ciasto francuskie. Jest łatwe w wykonaniu i super smaczne. Pozdrawiam i smacznego 👌😋@zielonacukinka SKŁADNIKI NA CIASTO TYPU FRANCUSKIE 500g mąki około 290ml wody 30ml oleju z oliwek(...)łyżki tartego żółtego sera sól,pieprz,gałka muszkatałowa olej z oliwek Tortownica ok. 32cm SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do naczynia wsypać mąkę dodać wodę ze szczyptą soli oraz olej. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Podzielić ciasto na 4 części 2 większe około 250g i 2 mniejsze około 150g.Przykryć ściereczką i w tym czasie przygotować nadzienie Na patelni podsmażyć

zielonacukinka
Budyniowiec bez pieczenia 150

Budyniowiec bez pieczenia to bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto, które nie wymaga użycia piekarnika.  Kruche herbatniki z dodatkiem pysznej masy budyniowej to prawdziwy raj dla podniebienia. Dodatkowo ciasto budyni owiec można przygotować w zaledwie 15 minut, co jest jego ogromną zaletą. Jeśli lubicie szybkie i łatwe ciasta, koniecznie musicie skosztować budyniowca. Przepis na ciasto budyniowiec bez pieczenia(...)wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy połowę masy budyniowej. Na masę układamy kolejną warstwę herbatników, a na nich pozostałą masę. Na wierzchu ciasta układamy mini biszkopty, jeden obok drugiego. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Artykuł Budyniowiec bez pieczenia pochodzi z serwisu Alle Dobre

Alle Dobre!
Francuskie maślane croissanty na śniadanie 91

maki pszennej tortowej 350 g masła 250 ml mleka 2 łyżeczki drożdży instant 3 łyżki cukru szczypta soli 1 jajko Francuskie maślane croissanty na śniadanie – przepis: Ciasto najlepiej przygotować na wieczór, aby rano tylko zwinąć rogaliki, wstawić je do piekarnika i cieszyć się pysznym śniadaniem. Zacznij od przesiania mąki do wysokiej miski, dodaj cukier, sól i drożdże instant. Następnie(...)wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj 100 g miękkiego masła oraz letnie mleko. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Najlepiej użyć do tego miksera z hakiem do wyrabiania ciasta. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na prostokąt. Połowę pozostałego masła (schłodzonego) pokrój na plasterki i rozłóż równomiernie w połowie ciasta, następnie złóż ciasto 3 razy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb 7 ziaren na zakwasie 104

dłonie, dobry mikser z hakiem lub Thermomix, długa keksówka oraz czas. To co, do roboty! Składniki na zakwas: – 150g mąki żytniej pełnoziarnistej – 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego Składniki na ciasto właściwe na keksówkę 28 x 9 x 7,5cm : – 375g mąki pszennej chlebowej – 75g mąki żytniej pełnoziarnistej – 75g płatków owsianych – 75g płatków żytnich – 65g słonecznika – 50g sezamu – 50g pestek dyni(...)wsypujemy mąkę, wlewamy 150ml ciepłej wody, zakwas i mieszamy dokładnie za pomocą drewnianej łyżki. Przykrywamy go ręcznikiem papierowym, uszczelniamy recepturką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-12 godzin. CIASTO WŁAŚCIWE: Płatki owsiane i żytnie umieszczamy w misce i zalewamy 115ml wrzątku, mieszamy i odstawiamy. Do miski lub miksera wlewamy 300ml ciepłej wody i dodajemy drożdże (jeśli ich używamy

Be Fit Be Strong
Wegański mazurek migdałowo-kokosowy 110

korzeni w tradycji polskiej. Okazuje się, że wypiek ten pochodzi prawdopodobnie z Turcji. W naszym kraju zaczęto go zaś regularnie wypiekać w XVII wieku. Od początku jednak ciasto stanowiło symbol zakończenia Wielkiego Postu, a więc czasu poprzedzającego Wielkanoc. Dawniej był on nagrodą dla tych, którzy wytrzymali czterdzieści dni wstrzemięźliwości od spożywania potraw mięsnych i deserów. Z jego przygotowywaniem wiązał się(...)więc cały rytuał. Dziś, nie pamięta się już o tej tradycji. Oczywiście, mazurek wciąż jest typowym ciastem świątecznym, jednak mało kto zna jego historię i rozumie znaczenie. Niezmiennie jednak przykłada się dużą uwagę do dekorowania tegoż wypieku, który ma nie tylko wyśmienicie smakować, ale również być ozdobą suto zastawionego stołu. Nie ma specjalnie sztywnych reguł co do wypieku mazurków, mają

greenscarf
Tymiankowe tartaletki z awokado, przepiórczym jajem i łososiem 69

Wielkanoc Tymiankowe tartaleki wypełnione zielonym musem, udekorowane wędzonym łososiem, przepiórczym jajem i … kruchym zajączkiem. Delikatne i kruche ziołowe tartaletki to pomysł na wytrawną świąteczną przekąskę.   Do ciasta możemy dodać  tymianek, jak również z inne świeże zioła (rozmaryn, bazylia, pietruszka, oregano).  Moje tartaletki wypełniłam kremem z awokado oraz łososiem i jajem. To tylko propozycja, możecie upieczone ciastka(...)nadziać  innym, ulubionym musem, a nawet sałatką. Polecam nadziewać je tuż przed podaniem. Składniki CIASTO 150 g mąki tortowej To ta! 100 g mąki krupczatki 120 g zimnego masła 1 jajko 1 -2 łyżki zimnej wody szczypta soli 1/2 pęczka tymianku MUS AWOKADO 2 awokado 125 g serka śmietankowego (np. Philadelphia)   2 łyżki soku z cytryny

Tajemnice Smaku
Wielkanocne inspiracje – sprawdź propozycje dań które wszyscy pokochają 83

imię, a jednym z dodatków, dzięki którym będzie wyjątkowy, jest słodki mak. Można go wymieszać z rodzynkami, kandyzowaną skórką pomarańczową lub dodać odrobinę soku z cytryny. Te tradycyjne wielkanocne ciasto warto ozdobić stopioną gorzką czekoladą, która przełamie słodki smak maku, oraz drobno pokrojonymi orzechami. Mazurek w tej wersji to doskonałe połączenie kruchego spodu i gęstej masy makowej, zwieńczonej znakomitymi dodatkami(...)można mu się oprzeć!  Babka majonezowa  Na końcu listy pysznych wielkanocnych dań znajduje się babka majonezowa. Majonez w słodkich ciastach jest bardzo oryginalnym dodatkiem, jednak odpowiada nie tylko za znakomity smak, lecz także za konsystencję. Zastępuje olej lub inny tłuszcz, który dodajemy do ciast. Aby babka była idealnie wilgotna i delikatna, warto wykorzystać do jej przygotowania gęsty Majonez

Cztery Fajery
Glam shine wśród wypieków – Tarta z białą czekoladą z malinami na migdałowym spodzie – obłędna, różowa i super prosta 102

wkawiarence.pl Tarta z białą czekoladą i malinami – efektowna tarta i idealnie zbilansowane połączenie – lekko kwaśne maliny w żelu, migdałowe ciasto oraz obłędny ganache z białej czekolady z efekciarskim różowym kolorem. Tarta z białą czekoladą i malinami to obłęd smakowy i co ważne – przepis na jej wykonanie zupełnie prosty dla każdego. Super pomysł na świąteczne ciasto(...)tarty, który robiłam dotychczas. Mlaskanie rodziny łechce moje ego, przyzwyczajone jedynie do pochwał w kwestii obiadów tudzież śniadań (kolację robię z rzadka, to już obowiązek męża). Bo z domowymi ciastami jest ten mankament, że chociażby nie wiadomo jak piękne i pyszne były, moje dzieci obchodzą je szerokim łukiem, oprócz oczywiście kilku moich perełek, typu wszelakiego rodzaju muffiny , andruciaki, ciasteczka , babeczki

W Kawiarence
Chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach 108

łyżeczki soli (ok 9g) 2 łyżeczki cukru Opcjonalnie mak, czarnuszka lub sezam do posypania chleba z wierzchu Foremka 30x12x8cm Chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach Przygotowanie: Do przygotowania ciasta chlebowego używam robota kuchennego dzięki czemu wyrobienie ciasta zajmuje dosłownie kilka minut, natomiast tradycyjnie przy odrobinie wysiłku i czasu można również wyrobić ciasto ręcznie. Do misy robota wkładam drożdże, które(...)zaczną się rozpływać , n astępnie wlewam szklankę nieprzegotowanej wody o temperaturze pokojowej, wszystko mieszam aż drożdże i cukier się rozpuszczą. D odaję do roztworu połowę mąki pszennej i wyrabiam ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego, następnie dodaję sól oraz zakwas żytni (Tutaj znajdziesz przepis jak zrobić zakwas żytni -> Zakwas żytni do pieczenia chleba ) ponownie miksuję wszystkie składniki, na koniec wsypuję resztę

Księga-Smaku
Biszkopt 89

Tradycyjne ciasto biszkoptowe robi się z mąki, jajek oraz cukru. Do tego typu ciasta nie dodaje się proszku do pieczenia ani sody. Aby biszkopt wyszedł puszysty i dobrze wyrósł, jajka w temperaturze pokojowej należy ubić z cukrem na puszystą i lekką konsystencję. Najlepiej wyjdzie nam to za pomocą ręcznego robota bądź robota kuchennego, można również użyć ręcznej ubijaczki(...)ubitych jajek delikatnie ale jednocześnie dość szybko należy wmieszać mąkę, uważając aby “nie przebić ciasta”. Zbyt długie mieszanie spowoduje, iż białka opadną i ciasto nam fajnie nie wyrośnie. Sekretem idealnego biszkoptu jest również niewykładanie boków formy do pieczenia ani papierem ani tłuszczem. Do pieczenia powinniśmy sięgnąć po formę nieprzywierającą, wyłożyć jedynie jej spód papierem do pieczenia pozostawiając boki

MeCooks

Proponowane wyszukiwania