ciasto - 162020 przepisów (strona:821/10802)

Tort czekoladowy z wiśniami i polewą czekoladową 146

jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką, patrz FILM . W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem. Następnie przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać), patrz FILM . 4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około(...)przygotowanego ponczu nasączyć biszkopt w blaszce. 7. Na biszkopt wylać tężejącą galaretkę, wyrównać, patrz FILM . Na wierzchu ułożyć drugi krążek biszkoptu, lekko docisnąć i nasączyć go połową pozostałego ponczu. Ciasto wstawić do lodówki na około 1-2 godziny, aby galaretka dobrze stężała. Krem: 8. Do rondelka wlać 350ml śmietanki, dodać cukier z wanilią, postawić na ogniu i zagotować. Obie czekolady

Mała Cukierenka
Ciasto Poemat 82

cynamonu w kruchym idealnie pasuje do mocniejszego nasączenia o dębowych nutach, a orzechowy akcent zwinnie współgra z czekoladową „kropką nad i”. No i krem: słodki, waniliowy, sycący. Bardzo udane ciasto na jesienne wieczory, a także nadchodzące Boże Narodzenie. p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 150%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2; background: transparent }p.western(...)font-size: 11pt; so-language: en-US }p.ctl { font-family: ; font-size: 11pt; so-language: ar-SA }a:link { color: #000080; so-language: zxx; text-decoration: underline } Składniki na ciasto kruche: 2 ½ szklanki mąki pszennej 4 żółtka szczypta cynamonu ½ szklanki cukru 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie równe części

Domowe ciasta
Odrywany CHLEBEK CYNAMONOWY z jabłkiem i dynią 63

aromatyczne drożdżowe wypieki! Jedna giga drożdżówka czy małe porcje drożdżówek? My chyba wolimy mieć taką XL całą dla siebie 😆 Jabłek w chlebku nie żałujcie, bo one super nadają wilgoci 👌 Ciasto drożdżowe -200g mąki orkiszowej typ 700 -100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej -8g drożdży suchych -130ml ciepłego mleka (nie gorącego) -25g cukru kokosowego  -70ml oleju(...)rzepakowego -1 małe jajko -mąka do podsypywania ciasta Cynamonowe nadzienie -200g dyni -100g jabłek -1 łyżka cynamonu -2 pełne łyżki cukru kokosowego CYNAMONOWE NADZIENIE 1. Dynię i jabłka pokroić na mniejsze kawałki i wysmażyć do miękkości i odparowania soku. 2. Na koniec dodać cukier kokosowy oraz cynamon i zblendować ręcznym blenderem lub zmiażdżyć widelcem. Nadzienie ma być gęste

Candy Pandas
Prosty chleb pszenny na drożdżach 119

łyżeczka cukru (5 g) 150 ml letniego mleka 300 ml letniej wody 1 łyżka miękkiego masła (25 g) Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz masła wymieszaj i wyrób jednolite i elastyczne ciasto Pod koniec dodaj miękkie masło i wyrabiaj dalej aż dobrze połączy się z ciastem Ciasto przełóż do dużej miski, przykryj szczelnie folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia(...)godziny * Ciasto powinno podwoić objętość. Po wyrośnięciu ciasto zbij dłonią i przerób przez chwilę Uformuj jeden lub dwa bochenki (zobacz film), przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min * Bochenki powinny zdecydowanie zwiększyć swoją wielkość, jeśli jest potrzeba pozostaw je do wyrośnięcia na dłuższy czas. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230°C na 10 min, następnie zmniejsz

Słodki Blog
Angielskie ciasto bożonarodzeniowe || Christmas fruit cake. 74

Polsce tradycyjnie przygotowujemy z wyprzedzeniem piernik staropolski, w Anglii, w październiku piecze się Christmas fruit cake. Ciasto pełne suszonych owoców i bakalii, mocno nasączone Brandy. Składniki: Skorka i sok z jednej pomarańczy i cytryny 1 kg mieszanki suszonych owoców w skład mieszanki wchodzą rodzynki, sułtanki, kandyzowana skórka z cytrusów, suszone porzeczki 150 ml brandy 200 g brązowego cukru(...)migdałów 100 g migdałów w płatkach 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 jajka Brandy do nasączania ciasta Do przyozdobienia ciasta: gotowy marcepan i masa cukrowa Zapraszam do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku Wykonanie: Skórkę oraz sok z pomarańczy i cytryny przełożyć do garnka dodać brandy

Pani M - kuchnia smakowita
Chleb polski na zakwasie wg Aleex (Sourdough Polish bread) 81

dokarmieniu i wyrośnięciu: 3. Wlewać stopniowo wodę, wymieszać składniki tylko do połączenia (ja robiłam to w mikserze). Przykryć misę folią i zostawić na 30 minut, aby w zalążku ciasta powstała siatka glutenowa. 4. Po upływie 30 minut do ciasta dodać sól. 5. Wyrobić ręcznie lub mikserem. Ciasto powinno mieć dosyć gęstą konsystencję, ale będzie się kleiło do rąk. Ja swoje(...)ciasto wyrobiłam w mikserze na średniej prędkości przez 5 minut. 6. Gotowe ciasto przełożyć do misy. Przykryć ją folią i odstawić do wyrastania na 2-4 godziny (w tym czasie ciasto musi podwoić objętość – czas wyrastania będzie zależał od wielu czynników: jak silny i aktywny jest zakwas, czy dodane były do ciasta drożdże, jaka jest temperatura otoczenia). 7. Po wyrośnięciu

W mojej kuchni
Ciasto dyniowe - pyszne, wilgotne i aromatyczne 83

Witam serdecznie, sezon dyniowy w pełni więc nie może zabraknąć przepisu na pyszne ciasto z dynią. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, puszyste i aromatyczne. Polecam upiec bo naprawdę warto. Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali: 2 foremki o wymiarach 20 cm x 11 cm 320 g mąki pszennej (typ do 550) – 2 szklanki 250 ml 3 jajka rozmiar(...)łyżeczka sody ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka z górką cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki imbiru 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Ciasto z dyni Przygotowanie: Najpierw przygotuję puree z dyni: Dynie przekrawam na pół, usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki. Następnie obieram i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Uwaga Babcia Gotuje
Przepis na podpłomyki 70

minut w ciepłe miejsce.  1. Mąkę mieszam z solą. Dodaję olej, rozczyn drożdżowy lub cukier i suche drożdże i przekładam do misy robota. Powoli dodaję wodę i zagniatam ciasto. Ciasto będzie miękkie, ale nie lepkie. Kiedy jest już jednolite przykrywam misę ściereczką i odstawiam ciasto w ciepłe miejsce to wyrośnięcia na około 60-90 minut.  2. Wyrośnięte ciasto(...)zapach i smak oleju rzepakowego sprawiają, że doskonale komponuje się ze wszystkimi rodzajami składników. Może więc być podstawą sosów sałatkowych, majonezów czy słodkich wypieków. Doskonale sprawdza się m.in. w ciastach, dodając im lekkości i wilgotności. .Dzięki wysokiej temperaturze dymienia (242 stopnie) olej rzepakowy jest jednym z najlepszych tłuszczy roślinnych, jakie możemy zastosować do smażenia potraw. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy zachowuje

Cztery Fajery
Tarta kakaowa ze śliwkami i budyniową pianką 76

słodka ale zarazem wciągająca, idealna w parze z gorzkim espresso. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tarta czekośliwka z bezową pianą z białek 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Ciasto Kuchnia: Polska Trudność: Ławe Ilość 12 porcji Przygotowanie 30 min. Pieczenie 1 godz.  Kalorie 310 kcal Tarta czekośliwka. Kakaowy kruchy spód, bezowo – budyniowa pianka a w niej zatopione(...)płatkach (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: KRUCHY SPÓD Zimne masło pokrój w kostkę i przełóż do miski. Zagnieć dłońmi wraz z mąką, cukrem pudrem, kakao i odrobiną zimnej wody. Ciastem wyłóż formę spód oraz boki formy do tarty, podziurkuj widelcem lub wykałaczką, Wstaw do lodówki na 40 minut do zastygnięcia kruchego ciasta. BUDYNIOWA PIANA Białka ubij ze szczyptą soli

ProstePesto.pl
Włoska pizza z kurczakiem, cebulą, papryką i suszonymi pomidorami 76

każdy z nas mam swój sprawdzony przepis na pizzę. Przygotowuję ją na bazie mąki typ 500 Wrocławskiej, do tego świeże drożdże, sól, woda i oliwa. Ciasto zawsze wychodzi idealne, nie lepi się, dobrze rozprowadza na blaszce i wyrasta idealne. Tym razem kupiłam mąkę do pizzy typ 00 i wykorzystałam przepis włoski. Czym się różni to ciasto? Po połączeniu składników zdecydowanie(...)się go wyrabiać, bo jest zbyt luźne i strasznie się lepi. W przepisie napisano 500 g mąki, co od razu koryguję, bo aby je zagnieść musiałam sporo dosypać. Ciasto musi leżakować w lodówce 24 godziny. To również spore utrudnienie. Nie każdy ma miejsce w lodówce na dużą miskę. Ostatecznie mogę śmiało napisać, że ciasto nie ma w sobie nic nadzwyczajnego

Passions hobbies life