ciasto - 160894 przepisów (strona:821/10727)

Tarteletki z pieczarkami i mascarpone 89

przystawkę na imprezę. Kremowe mascarpone idealnie komponuje się z pieczarkami, dzięki czemu całe danie jest niezwykle smaczne. Zdecydowanie polecam wypróbować! Tarteletki z pieczarkami i mascarpone Składniki:  Na ciasto: 250g mąki pszennej 125g masła 1 łyżeczka soli 1 żółtko 3 łyżki zimnej wody Na pieczarki: 2 szalotki 2-3 ząbki czosnku 500g pieczarek 3 gałązki świeżego tymianku garść natki pietruszki(...)łyżeczki słodkiej i ostrej papryki (lub do smaku) sok z cytryny 4 łyżki serka mascarpone sól i pieprz Jak zrobić tarteletki z pieczarkami i mascarpone?  Przygotowanie ciasta: Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i pokrojone w kostkę masło oraz żółtko. Mąkę ugnieść z masłem, dolać wodę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto uformować

Codzienne Gotowanie
Pszenno orkiszowe pierogi z drobiowym farszem 106

Uwielbiamy pierogi i dlatego bardzo często goszczą na naszym stole. Ostatnio przygotowuję je z ciastem pszenno-orkiszowym. Uważam, że jest to najlepsze ciasto do pierogów. Pierogi z nadzieniem mięsnym są pyszne, pachnące i sycące. Macie ochotę na takie pierogi? Zróbcie :) Smacznego życzę :)   Potrzebujemy: Na farsz: 50 dag fileta z kurczaka 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku olej(...)smażenia 2 łyżki koncentratu pomidorowego czarny pieprz mielony do smaku sól do smaku koperek suszony według uznania lubczyk suszony według uznania Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka mąki orkiszowej 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 2 cebule masło do smażenia sól do gotowania świeża natka pietruszki do dekoracji

Izabelawkuchni
Ciasto rabarbarowe z kruszonką 71

Ciasto rabarbarowe z kruszonką Moja propozycja na dziś -ciasto rabarbarowe z kruszonką Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 4 jajka 200g masła 100g cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy Składniki na kruszonkę 150 g mąki 75 g mąki 75 g cukru Wykonanie: Przygotowanie ciasta zaczynam od kruszonki. Wykonanie kruszonki Na patelni stopić masło. Do rozpuszczonego masła dodać cukier(...)mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić aby wszystko nieco stężało. Przygotowanie ciasta Miękkie masło utrzeć z cukrem, a następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając (można robotem) dodawać po jednym jajku. Ciasto ucieramy tak długo aż do uzyskania jednolitej konsystencji.  W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i niewielkimi porcjami dodawać do masy jajeczno-maślanej

Pomysłowa kuchnia
Bułki pszenne na kefirze 114

mąki całość wymieszać i odstawić na chwilę, aby drożdże zaczęły pracować. Jeśli chcecie użyć drożdży suchych, to dodajcie je do mąki. Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, wyrobić gładkie ciasto, ciasto wyrabiać przez 3-4 minuty na średnich obrotach. Ciasto będzie dość klejące, ale nie dosypujcie więcej mąki. Po wyrobieniu ciasta należy przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na około(...)minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta. Po tym czasie wyjąć ciasto z miski na podsypany mąka blat i uformować z ciasta długi wałek lekko spłaszczyć, a następnie pokroić na 12 kawałków 6 dużych paluchów. Bułki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykryć ściereczką i odstawić na 25 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 200 st C opcja górnej

KUCHNIA POLSKA
Idealne naleśniki – wychodzą za każdym razem 72

Delikatne ciasto z mąki, jajek i wody, rozprowadzone cieniutko na patelni. Oto przepis na idealne naleśniki, które zawsze się udają. W starożytności placki z ciasta podobnego do naleśnikowego wzmiankowane były w pismach ateńczyka Kratinosa w IV wieku p.n.e. W starożytnej Grecji naleśniki były znanym przysmakiem nazywanym tiganitai od słowa τίγανος oznaczającego patelnię. Dokładnym tłumaczeniem greckiego naleśnika jest angielskie pancake – literalnie(...)ciasto z patelni. Z kolei francuskie określenie crêpe pochodzi od łacińskiego crispa , czyli zagięcie, zawinięcie. Podobno również starożytni Rzymianie chętnie jedli naleśniki nazywane placenta , czasem nawet zamiast chleba. A rzymscy legioniści rozpowszechnili przepis po prowincjach Imperium. Polski naleśnik prawdopodobnie pochodzi od prasłowiańskiego na lěsě (czyli na specjalnym ruszcie) – i stąd forma: nalěsьnikъ . Albo na listě (na liściu) – nalistьnikъ . Danie

smakowitehistorie.com
Bagietki pszenne zwijane 90

zwijane, czy też rolowane tak jak się zwija roladę tylko bez farszu. Formowanie tych bagietek jest bardzo proste, każdy sobie z tym poradzi. To przepis dla kuchennych amatorów. Polecam ciasto zrobić za pomocą robota z hakiem, gdyż świetnie nadaje się do wyrabiania ciasta drożdżowego, ręce odpoczywają i znacznie to skraca czas przygotowania bagietek. Bagietki są gotowe w ciągu(...)godziny. Nie ma nic trudnego w ręcznym zagniataniu ciasta drożdżowego, ale ja wolę wysługiwać się moim robotem z hakiem. A to inne nasze przepisy na bagietki: – Bagietki pełnoziarniste – rustykalne bagietki – Rustykalne bagietki pszenne – Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) – Bułka paryska ekspresowa Przepis na bagietki pszenne zwijane składniki na ciasto na 3 bagietki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Idealne naleśniki – wychodzą za każdym razem 103

Delikatne ciasto z mąki, jajek i wody, rozprowadzone cieniutko na patelni. Oto przepis na idealne naleśniki, które zawsze się udają. W starożytności placki z ciasta podobnego do naleśnikowego wzmiankowane były w pismach ateńczyka Kratinosa w IV wieku p.n.e. W starożytnej Grecji naleśniki były znanym przysmakiem nazywanym tiganitai od słowa τίγανος oznaczającego patelnię. Dokładnym tłumaczeniem greckiego naleśnika jest angielskie pancake – literalnie(...)ciasto z patelni. Z kolei francuskie określenie crêpe pochodzi od łacińskiego crispa , czyli zagięcie, zawinięcie. Podobno również starożytni Rzymianie chętnie jedli naleśniki nazywane placenta , czasem nawet zamiast chleba. A rzymscy legioniści rozpowszechnili przepis po prowincjach Imperium. Polski naleśnik prawdopodobnie pochodzi od prasłowiańskiego na lěsě (czyli na specjalnym ruszcie) – i stąd forma: nalěsьnikъ . Albo na listě (na liściu) – nalistьnikъ . Danie

smakowitehistorie.com
Ciasto czekoladowe z orzechami / Chocolate Nut Cake 83

Ciasto czekoladowe z orzechami / Chocolate Nut Cake Czekoladowe ciasto z orzechami / Chocolate Nut Cake Dziś zapraszam na wilgotne i puszyste ciasto czekoladowe z orzechami. To idealny wypiek na chłodne miesiące, dzięki porządnej dawce czekolady natychmiast  poprawia humor:) Do mojego ciasta z czekoladą użyłam orzechów laskowych,  przez to ciasto w smaku przypomina trochę Nutellę. Jeśli wolicie, użyjcie innych orzechów(...)przykład włoskich. Ciasto orzechowe z czekoladą jest błyskawiczne w przygotowaniu, całość wystarczy tylko szybko wymieszać trzepaczką i przełożyć do blaszki. Dodatkowych walorów smakowych dodaje mu gruba warstwa kruszonki z kakao. Pasuje do herbaty, kawy i mleka. Bardzo polecam, smacznego:) Przepis na ciasto czekoladowe z orzechami: na blaszkę o wymiarach 10x20cm: 1 i 3/4 szklanki mąki, szklanka jogurtu greckiego, 2 łyżeczki

Lekcje w kuchni
Ciasto pomarańczowe z czekoladą / Orange Chocolate Chip Bread 69

Ciasto pomarańczowe z czekoladą / Orange Chocolate Chip Bread Dziś polecam ekspresowy wypiek, czyli ciasto pomarańczowe z czekoladą . Przepis na tę błyskawiczną babkę na oleju jest wręcz banalnie prosty w przygotowaniu. Do ciasta nie potrzebujemy nawet miksera, całość wystarczy tylko szybko wymieszać łyżką lub trzepaczką. Ciasto czekoladowo-pomarańczowe jest świetną popołudniową przekąską. W związku z tym, ze do ciasta używamy soku(...)jest dominujący. W gotowym wypieku czuć jednak wyraźną nutkę owoców, których smak fantastycznie komponuje się z ciemną czekoladą. Jeśli nie przepadacie za tym rodzajem czekolady, możecie użyć Waszej ulubionej. Ciasto zawsze się udaje i zawsze smakuje:). Jeśli macie naprawdę mało czasu, a goście są już za progiem, upieczcie ciasto pomarańczowe w formie małych muffinek. Czas pieczenia skróci się o połowę

Lekcje w kuchni
Rosół z kluskami z lanego ciasta zamiast makaronu 88

context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","author":{"@type":"Person","name":"ProstePesto"},"name":"Ros\u00f3\u0142 z kluskami z lanego ciasta zamiast makaronu","description":"Ros\u00f3\u0142 z kluseczkami z lanego ciasta to stary babciny spos\u00f3b na pyszny i syc\u0105cy bulion. Lane ciasto jest bardzo delikatne i z powodzeniem zast\u0119puje makaron.","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/rosol-z-lanym-ciastem.jpg(...)recipeCategory":["Kuchnia Polska","Zupy"],"recipeCuisine":[],"keywords":["bulion","jarzyny","kluski","lane ciasto","ros\u00f3\u0142","ros\u00f3\u0142 warzywny","ros\u00f3\u0142 z kluskami","ros\u00f3\u0142 z lanym ciastem","roso\u0142ek","w\u0142oszczyzna","zupa"],"datePublished":"2020-04-14T16:05:53+01:00","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","servingSize":"4 porcje","calories":"145 kcal \/ 100 g"},"recipeIngredient":["3 skrzyde\u0142ka kurczaka

ProstePesto.pl
Maślankowy chleb pszenno-żytni 106

wychodzi duży, rodzinny bochen, na kilka dni. Przepis nie jest skomplikowany w przygotowaniu, ale dość czasochłonny, bo zajmuje ponad 3 godziny plus pieczenie i co godzinę trzeba pamiętać, by ciasto przerobić. Jedak powiem Wam, że warto, bo jest to jeden z lepszych chlebów jakie piekłam. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 3 szklanki mąki żytniej(...)miejscu na ok. 15-20 min. Po tym czasie, do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę żytnią, mąkę pszenną oraz maślankę w temperaturze pokojowej i sól. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto przez około 10 min., aż tłuszcz się wchłonie.   Ciasto przykrywamy je ściereczką i odstawiamy

Kuchnia MagdaLeny
Pizza bez drożdży 86

Szybkie ciasto na pizzę - bez drożdży, bez wyrastania i czekania. Po niecałych 10 minutach pracy można wykładać na nie przygotowane składniki i do piekarnika. Ciasto wykonane jest na maślance z dodatkiem oleju oraz sody oczyszczonej. Jest naprawdę smaczne i spokojnie może dorównać tradycyjnemu ciastu drożdżowemu. Takie ciasto na sodzie i maślance może być trochę bardziej zbite i mniej puszyste niż(...)ciasto drożdżowe, ale za to jest mięciutkie i nie kruszy się. Składniki na pizzę układamy jakie tyko chcemy... Wystarczy niecałe 30 minut aby cieszyć się ciepłą, domową pizzą.  Składniki: Ciasto na pizzę: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maślanki 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej Dodatki: (u mnie) ketchup/sos pomidorowy 1 cebula

Kuchnia MagdaLeny