ciasto - 160894 przepisów (strona:815/10727)

Cebularze 54

miejsce na 10 min, tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczną bąbelkować). Dodać do drożdży resztę mąki, jajko, rozpuścić masło, ostudzić tak aby było ledwo ciepłe, sól, jajko. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, nie klei się do rąk, ani do miski, jest gładkie(...)elastyczne. Ciasto odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości *. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 czy 14 części. Z każdej części uformować kulkę, zawijając końce ciasta pod spód. Każdą kulkę rozwałkować, na placek o średnicy około 15 cm. Placki układać na blaszce od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, w ostępach 2-3 cm. Farsz

moj przepis na
Tort różowy 67

mikser ustawić na minimalne obroty, po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Do surowego biszkoptu dodać 1 porcję barwnika, delikatnie wymieszać, 1/3 ciasta(...)biszkoptowego przelać do formy, wyrównać. Dodać 2 porcję barwnika, delikatnie wymieszać, 1/2 ciasta przelać do drugiej formy, wyrównać. Dodać 3 porcję barwnika, delikatnie wymieszać, pozostałe ciasto przelać do trzeciej formy, wyrównać. Piec 3 blachy jednocześnie około 20 min, do suchego patyczka, w 160 st z termoobiegiem lub 170 st. bez termoobiegu. Upieczone biszkopty w formie zrzucić na podłogę

moj przepis na
Bezglutenowe oponki serowe 58

dajemy 300 g) umieścić w misie malaksera, zmielić na dość jednolitą masę, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Jeżeli nie macie malaksera można wymieszać mikserem z mieszadłami do drożdżowego. Ciasto będzie się kleić, można dodać trochę mąki, ale nie należy dosypywać za dużo, bo ciasto wyjdzie za twarde. Ciasto wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę. Podzielić na dwie części(...)większej części rękami obtoczonymi w mące, odrywać kawałki ciasta i formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, kulki spłaszczać, zrobić dziurkę. Odłożyć na obsypaną mąką stolnicę. Z pozostałego ciasta uformować kulki wielkości dużego orzecha laskowego. Do garnka z grubym dnem, o średnicy około 25-30 cm, wlać 1 litr oleju. Powoli rozgrzać olej do temperatury 170 max 175 st. Przyda się

moj przepis na
Ekspresowe rogaliki z masą makową 57

rogaliki zrobicie w godzinkę. Są od razu gotowe do zjedzenia, na ciepło. Rogaliki są idealne na niedzielne śniadanie, są pożywne, lekko słodkie, pyszne nawet następnego dnia. Składniki 12 rogalików: Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego, ok 300 g, rozmrożonego Farsz: 200 g maku zmielonego 200 g masy marcepanowej 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów duża garść rodzynek lub żurawiny(...)tetrowej i bardzo dokładnie odcisnąć, mak po odciśnięciu ma być sypki. Mak umieścić w malakserze, dodać resztę składników, zmielić na dość gładką masę, jednak będą wyczuwalne między palcami grudki. Ciasto lekko rozwałkować, podzielić na pół, wzdłuż, każdą część podzielić na 6 trójkątów, prostokątnych. Na każdy trójkąt nałożyć farsz, dość grubą warstwę, równomiernie rozłożyć na powierzchni ciasta, zostawiając po kilka

moj przepis na
Ciasto jogurtowe z owocami 74

Pyszne. Po pierwszym kęsie tego ciasta, w sekundę znalazłam się na wsi. Nie wiem skąd to skojarzenie. Całe dzieciństwo spędziłam na wsi, ale nie potrafię z nikim konkretnym go skojarzyć. Dawno nie jadłam takiego ciasta, oj dawno. Skąd pomysł? Znowu chodziło jedynie o wykorzystanie czegoś z lodówki, konkretnie jogurtu naturalnego. Ostatnio mniej go używam, a odruchowo nakupowałam jak zwykle. Uparłam(...)się na ciasto. Poszperałam w internecie i w sumie wybór był spory, ale prawie wszystkie przepisy ograniczały się na niewielkich ilości jogurtu. A ja do zużycia miałam przynajmniej 400 ml. Wpisałam więc w google „ciasto jogurtowe, jogurt 400 ml” i moim oczom ukazał się przepis z bloga Zjem to! No dobra, bierę. Najwyżej znowu wyjdzie mi zakalec (parę

Kardamonovy
Pierogi ruskie z okrasą ze smażonej cebulki 55

Przepisów na ciasto na pierogi znajdziecie w sieci i książkach kulinarnych mnóstwo. I zapewne każdy będzie dobry. Ja mam swój sprawdzony i zawsze trzymam się jednej receptury. Ciasto jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypływa z pierogów podczas ich gotowania. Jeśli lubicie eksperymentować z ciastem na pierogi, to polecam wypróbować również mój. Wiele osób korzysta z mojego przepisu(...)zachwyceni.   Gotowane pierogi z farszem serowo ziemniaczanym możecie serwować z okrasą z cebulki i kwaśną śmietaną. Smacznego. Obserwuj mój profil na INSTAGRAMIE SKŁADNIKI na ciasto (ok. 45 szt. pierogów): 500g mąki pszennej typ 650 220-240 gorącej wody 4 łyżki oleju rzepakowego 1/3 łyżeczki soli SKŁADNIKI na farsz do pierogów ruskich: 3-4 średnie ziemniaki 300g-350g twarogu

kulinarnyJa
Ciasto pleśniak 71

Pleśniak to ciasto uniwersalne, które sprawdzi się zarówno jako codzienna porcja słodkości, jak i podczas wyjątkowych okazji. Składniki Ciasto: 3,5 szkl. mąki 5 żółtek 1,5 margaryny 1 łyżka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 2-3 łyżki kakao szczypta soli Piana: 5 białek 1,5 szkl. cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej dżem Wymiary blaszki(...)Przygotowanie Ciasto: Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Jedną wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę. Do drugiej dodać kakao, zagnieść i włożyć na 0,5 godz. do zamrażalki. Do trzeciej nie dodajemy nic i też wkładamy do zamrażalki. Na ciasto białe rozsmarować dżem, potem zetrzeć ciasto kakaowe na tarce o dużych oczkach. Ubić pianę z białek, dodać cukier

Wasze Przepisy
Cynamonka (giant cinnamon roll) 95

cinnamon rolls TUTAJ ). Tym razem wersja maxi dla prawdziwych łasuchów - cynamonka, czyli giant cinnamon roll! To same niebo cynamonowe zwinięte z hojną ilością masła w puchate jak chmurka ciasto i zapieczone do lekkiej chrupkości. Jest tak dobra, że mógłbym ją zjeść całą tuż po upieczeniu... naprawdę mógłbym! Cynamonka, to ostatnio mój ulubiony przepis - przyznam, że takiej dobrej jak ta, nigdy(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić giant cinnamon roll?  W misie łączymy mąkę, drożdże, mleko (w temp. pokojowej), jajko, cukier, sól i wyrabiamy mikserem przez ok. 5 min na twarde ciasto.  Dodajemy miękkie masło w temperaturze pokojowej i wyrabiamy kolejne 5 min, aż powstanie miękkie, elastyczne ciasto, które nie będzie się kleiło do rąk.  Wyrobione ciasto zwijamy w kulę

Kuchnia Łukasza
Ciasta z Galaretką – 10 Smacznych Przepisów 69

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Owocowe ciasta, serniki na zimno, śmietanowce-to wypieki, które cudownie smakują z dodatkiem kolorowej galaretki. Galaretka to nic innego jak połączenie wywaru z owoców z dodatkiem substancji żelującej. Najprościej jest ją wykonać z gotowych galaretek, które można zakupić w sklepie w różnych smakach i kolorach. W ich skład wchodzą substancje żelujące, aromaty i cukier. Galaretka(...)sobie smakuje wyśmienicie, ale można ją wzbogacić o różnego rodzaju owoce. Pamiętajcie jednak, że są takie owoce, przez które galaretka nie zastygnie. Należą do nich kiwi i ananas. Ciasta z dodatkiem galaretki smakują wyśmienicie. Galaretka z dodatkiem owoców przełamuje słodki smak masy, dzięki czemu ciasto staje się lekkie i delikatne. W dzisiejszym wpisie zgromadziliśmy dla Was 10 smacznych przepisów

Damusia.pl
Ciasta z Galaretką – 10 Smacznych Przepisów 65

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Owocowe ciasta, serniki na zimno, śmietanowce-to wypieki, które cudownie smakują z dodatkiem kolorowej galaretki. Galaretka to nic innego jak połączenie wywaru z owoców z dodatkiem substancji żelującej. Najprościej jest ją wykonać z gotowych galaretek, które można zakupić w sklepie w różnych smakach i kolorach. W ich skład wchodzą substancje żelujące, aromaty i cukier. Galaretka(...)sobie smakuje wyśmienicie, ale można ją wzbogacić o różnego rodzaju owoce. Pamiętajcie jednak, że są takie owoce, przez które galaretka nie zastygnie. Należą do nich kiwi i ananas. Ciasta z dodatkiem galaretki smakują wyśmienicie. Galaretka z dodatkiem owoców przełamuje słodki smak masy, dzięki czemu ciasto staje się lekkie i delikatne. W dzisiejszym wpisie zgromadziliśmy dla Was 10 smacznych przepisów

Damusia.pl
Faworki 102

należą, ale mamy przecież karnawał i raz w roku podczas ostatków można zgrzeszyć i pozwolić sobie na odrobinę rozpusty. Te domowe, które pamiętam z dzieciństwa, przygotowywane są na bazie ciasta z kwaśną śmietaną, które później musi zostać solidnie zbite, a wszystko po to by te wspomniane bąbelki się rzeczywiście pojawiły. Dzięki temu faworki są napuszone i lekkie, ale jednocześnie chrupiące(...)dodatku cukru pudru. Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier. W osobnej miseczce mieszamy śmietanę z żółtkami i wlewamy do mąki. Dodajemy spirytus lub ocet i wyrabiamy gładkie ciasto dłońmi. Kiedy wszystkie składniki się połączyły, to ciasto zaczynamy zbijać: wałkiem uderzamy mocno w ciasto, rozpłaszczając je na blacie (oprószcie wszystko wcześniej mąką, aby nie lepiło się zbyt mocno), a następnie

Analiza Smaku
Szybkie Ciasta – TOP 15 Przepisów na Domowe Wypieki 84

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szybkie ciasto to idealne rozwiązanie dla osób, które w krótkim czasie chcą przygotować coś słodkiego. Sprawdzą się także dla tych, którzy nie mają cierpliwości do wypieków. Są bardzo łatwe a przede wszystkim szybkie w przygotowaniu, co sprawia, że tak je uwielbiamy. Szybkie ciasta to świetny pomysł na deser w przypadku niespodziewanych gości, a także wtedy(...)prostu mamy ochotę na coś słodkiego. W dzisiejszym wpisie przygotowaliśmy dla Was 15 ciekawych przepisów na szybkie ciasta, które z pewnością Wam posmakują. Który z przepisów wybierzecie? A może macie jakieś swoje sprawdzone przepisy na szybkie wypieki? Jeśli tak, koniecznie się nimi z nami podzielcie. 1. Napoleonka na herbatnikach w 15 minut Przepis na: Przepiski.pl 2. Sernik z mlekiem

Damusia.pl
Kremówka Toffi 63

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kremówka to bardzo popularne ciasto, które składa się z budyniowego kremu i ciasta francuskiego. Można je zakupić w różnego rodzaju sklepach i cukierniach, jednak nie ma to jak domowa kremówka, którą przygotujemy samodzielnie. Ze względu na to, że w obecnych czasach ciasto francuskie jest ogólnie dostępne i można je zakupić w każdym markecie, przygotowanie kremówki(...)jest wcale takie czasochłonne. Tym razem pokusiłam się o przygotowanie kremówki na tradycyjnym cieście francuskim, jednak przykrytą cienkim biszkoptem, posmarowanym masą toffi. Masa budyniowa a dokładniej jej kolor zależy od intensywności żółtek. A samo jej przygotowanie jest bardzo łatwe. Dlatego też jeśli macie ochotę na domową kremówkę, wystarczy skoczyć do sklepu po ciasto francuskie, bo składniki na masę

Przepiski.pl
Pączki z mascarpone w 15 minut 78

ogóle nie są tłuste. Tym za co bez wątpienia lubię te pączki jest szybki czas ich przygotowania, dosyć krótka lista składników oraz, dla tych, którzy niekoniecznie lubią się z ciastem drożdżowym- brak drożdży w składzie. Poza tym, do przygotowania tych pączków nie potrzebujesz nawet miksera. Wystarczy zwykła trzepaczka i łyżka Oczywiście nikt nie broni Ci użyć miksera(...)pojemności 2l. Do garnka wlewamy około 500 ml oleju i nagrzewamy go około 7-8 minut. Jeżeli widzimy, że olej jest już dosyć płynny, wrzucamy na niego malutki kawałek ciasta. Jeśli ciasto po wrzuceniu zaczyna się od razu smażyć i po 3-4 sekundach wypływa na powierzchnię znaczy że Twój olej ma już temperaturę idealną. Jeśli ciasto nie wypływa należy

Gotujemywdomu.pl
Ciasto czekoladowo-waniliowe z truskawkową pianką 95

Ciasto czekoladowo-waniliowe z truskawkową pianką Dziś mam dla Was przepis na ciasto pełne smaku i miłości. Ciasto przygotowałam na pewno specjalną okazję. Wam polecam je zarówno do codziennej kawy, jak i na zbliżające się Walentynki. Warto osładzać sobie każdy dzień Ciasto czekoladowo-waniliowe z truskawkową pianką jest nie tylko pyszne, ale też proste w przygotowaniu. Sprawdźcie sami. Miłego dnia(...)drodzy, dużo uśmiechu i miłości Ciasto dodaję do akcji #WspierajmyNasze Składniki: Ciasto waniliowe i czekoladowe: 1,5 szklanki mąki pszennej 4 jajka klasy M niepełna szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka naturalnego kakao Truskawkowa pianka: 300 g jogurtu deserowego z truskawkami Hej! OSM Radomsko

Słodkie okruszki