ciasto - 162020 przepisów (strona:815/10802)

Obłędne ciasteczka z jabłkami 42

Obłędne ciasteczka z jabłkami Ten przepis to prawdziwy hit! Ciasteczka są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a w smaku po prostu obłędne. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia!     Składniki: Ciasto: 250g mielonego twarogu (może być ser z wiaderka) ok. 250g mąki pszennej 250g masła 1 żółtko Nadzienie: 2 jabłka 2 łyżki cukru waniliowego Dodatkowo: cukier puder do posypania(...)mąki dodajemy ser, żółtko jajka oraz pokrojone na kawałki zimne masło *** *** Zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie się mocno kleić możemy dosypać trochę więcej mąki, ale nie za dużo aby ciasto pozostało miękkie *** *** Zagniecione ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. W międzyczasie jabłka obieramy, kroimy na kawałki i obtaczamy w cukrze waniliowym *** *** Ciasto wyjmujemy z lodówki

Blog z Apetytem
ciasto pomarańczowiec siostry Anastazji 577

składniki na jedno ciasto: (pieczemy trzy takie same ciasta) 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) 45 g bułki tartej 25 g mąki pszennej 100 g cukru 10 g kakao 60 g orzechów włoskich, zmielonych 1 pomarańcza 1 łyżeczka proszku do pieczenie wykonanie: *Pomarańczę dokładnie myjemy. W całości wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 10 min. Ugotowane odcedzamy(...)sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy wymieszane suche składniki i mieszamy. Na końcu dodajemy zmieloną pomarańczę i mieszamy, aż połączy się z ciastem. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30-35 min. w 180 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. *W sumie potrzebujemy 3 pomarańcze, gotujemy je razem

Domowy Smak Jedzenia
Świąteczne ciasto orzechowo - miodowe z czekoladą 45

tegorocznych Świat. Ostatni jego kawałek zobaczyłam przed chwilą w lodówce,  szukając mleka do kawy. Tak więc, jest to bohater w dodatku bardzo wytrzymały. Pracochłonny, bo wymaga upieczenia dwóch ciast - piernikowego  i biszkopta orzechowego. Zarówno piernik jak i orzechowiec, są doskonałe same w sobie jako oddzielne wypieki. ( z pozostałego ciasta miodowego można upiec pierniczki,  a niewykorzystaną odkrojoną(...)upieczeniu część biszkopta, można przełożyć inną masą, polać polewą, lukrem lub pozostawić w wersji bez dodatków ). Ciasto po złożeniu jest miękkie, korzenno - orzechowe,  posiada prezencję eleganckiego tortu  i jak wspomniałam - doskonale się przechowuje. Jeśli więc szukacie już przepisu na święto Trzech Króli, wykonanie tego torcika, możecie zaplanować na pierwsze dni Nowego Roku. Polecam z całym przekonaniem również

Kronika Piekarnika
Obłędne ciasteczka z jabłkami 67

Obłędne ciasteczka z jabłkami Ten przepis to prawdziwy hit! Ciasteczka są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a w smaku po prostu obłędne. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia!     Składniki: Ciasto: 250g mielonego twarogu (może być ser z wiaderka) ok. 250g mąki pszennej 250g masła 1 żółtko Nadzienie: 2 jabłka 2 łyżki cukru waniliowego Dodatkowo: białko jajka cukier puder do posypania(...)mąki dodajemy ser, żółtko jajka oraz pokrojone na kawałki zimne masło *** *** Zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie się mocno kleić możemy dosypać trochę więcej mąki, ale nie za dużo aby ciasto pozostało miękkie *** *** Zagniecione ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. W międzyczasie jabłka obieramy, kroimy na kawałki i obtaczamy w cukrze waniliowym *** *** Ciasto wyjmujemy z lodówki

Blog z Apetytem
Choinka drożdżowa z cynamonem i czekoladą 45

łyżek mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodać jajka i zacząć delikatnie mieszać łyżką wszystkie składniki. Dodać roztopione, ciepłe masło i zacząć wyrabiać składniki. Ciasto wyrabiać przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić na ok. 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrabiać(...)jeszcze chwilę. Uformować gruby wałek i podzielić go na 3 części – najmniejszą, nieco większą i największą. Największy kawałek ciasta chwilę pozagniatać, następnie rozwałkować na kwadrat o boku ok. 40 cm. Odciąć rogi kwadratu, tak aby powstał trójkąt. Przenieść na dużą blachę wyłożoną arkuszem papieru do pieczenia i posmarować na jednej połówce trojkąta cynamon z cukrem a na drugiej kakao

I LOVE LIFE
Piernik kawowy z powidłami 48

Piernik last minute! Ekspresowy piernik z dodatkiem kawy, przełożony powidłami śliwkowymi i oblany polewą czekoladową. Pyszne, korzenne ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Nie jest to jednak piernik wilgotny i puszysty, jak większość pierników ekspresowych, przygotowanych na ostatnią chwilę. Bardziej przypomina piernik tradycyjny, który jest dość zbity, ale miękki. Piernik nie jest też przesłodzony, a to za sprawą(...)dodanej kawy, która dodaje delikatnej goryczki. Ciasto ma intensywnie korzenny smak i aromat, przełamany słodko-kwaśnymi powidłami śliwkowymi. Całość dopełnia polewa z czekolady deserowej. Piernik jest bardzo prosty i dość szybki w przygotowaniu, nie wymaga leżakowania. To idealna propozycja dla osób, które nie zdążyły nastawić ciasta na piernik staropolski dojrzewający.  Składniki: 120 g masła 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki

Kuchnia MagdaLeny
Spód do ciasta dla alergika 50

zaczynamy piec bez mleka, zbóż, jajek, orzechów i innych popularnych alergenów, to najczęściej sięgamy po proste ciasta. Sernik, torty i podobne wypieki wymagają nieco więcej wprawy. Całe szczęście jest bardzo prosty spód do ciasta, który uda się każdemu. Oto spód do ciasta bez glutenu (bez żadnych zbóż), nabiału (laktozy ani kazeiny), orzechów i jajek. Zaskakująco smaczny i nie taki kruchy(...)prosty – tylko cztery składniki: mąka/skrobia ziemniaczana – 1 szklanka olej kokosowy – ¼ szklanki mąka kokosowa – ¼ szklanki miód – ¼ szklanki Wymieszaj wszystkie składniki i ugnieć z nich ciasto. Jeśli jest zbyt kruche, to dodaj nieco więcej tłuszczu. Przełóż do foremki i ugnieć ładnie ręką. Wsadź do pieca rozgrzanego na 180°C. Jeśli wykorzystasz ten spód do ciasta

PaleoSMAK
Gofry twarogowe 70

Gofry twarogowe przypominają chrupiące pieczone serniczki! Ciasto przygotowuje się błyskawicznie, później już tylko wlewam je do gofrownicy i ustawiam minutnik, aby dobrze się upiekły oraz zarumieniły. Są mało słodkie, dlatego świetnie pasują do nich słodkie dodatki takie jak krem Cherry on top od @Legalcakes . Krem ten nie zawiera cukru i oleju palmowego, w odróżnieniu od znanego czekoladowo-orzechowego smarowidła. Dodatkowo(...)dziecku wygodniej było je chwycić. W związku z tym, że niemowlęta zwykle bardziej kosztują i testują niż jedzą, warto przygotować 1-2 gofry bez cukru, a do ciasta na kolejne gofry dla was możecie dorzucić już cukier, miód lub słodzik Chociaż zachęcam do spróbowania wersji bez cukru, jak dla mnie są równie smaczne i sama z chęcią je zajadałam! Zobacz

WegePrzepis
Paszteciki w cieście piwnym 40

Paszteciki w cieście piwnym Delikatne i niezwykle kruche ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Paszteciki można nadziać dowolnym farszem, u mnie tym razem kapusta z grzybami, ale następnym razem przetestuje jeszcze z mięsnym. Są naprawdę pyszne!       Składniki: Ciasto: pół szklanki jasnego piwa (może być także bezalkoholowe) 2,5 szklanki mąki 250g masła po pół łyżeczki soli(...)przepisu Przepis tutaj (KLIK)       *** Do miski wsypujemy mąkę i sól oraz pieprz, dodajemy pokrojone na kawałki masło i wlewamy piwo *** *** Wszystko razem zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na około pół godziny do lodówki *** *** Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na prostokąt o grubości około pół centymetra *** *** Prostokąt dzielimy

Blog z Apetytem
Makowa panienka z brzoskwiniami 1008

Ciasto Makowa Panienka to bardzo smaczny wypiek z dodatkiem brzoskwiń. Wygląda bardzo elegancko, okazale i pięknie prezentuje się na stole. Idealnie sprawdzi się na szczególne okazje, a także na święta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makowa Panienka z brzoskwiniami to ciasto, które wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowane, ani trudne do zrobienia. Można je przygotować z prostych i ogólnodostępnych składników, które zakupicie(...)każdym sklepie. Ważne jest jednak to, by trzymać się instrukcji, którą znajdziecie poniżej. Wówczas będziecie mieć pewność, że wszystko wyjdzie idealnie, a ciasto będzie pyszne. Makowa Panienka to deser, który z pewnością zachwyci podniebienie każdego gościa. Zapraszam na przepis! MAKOWA PANIENKA Z BRZOSKWINIAMI – PRZEPIS Składniki BISZKOPT MAKOWY 6 jajek 160 g cukru 160 g suchego maku mielonego

Przepiski.pl
Piernik z gruszkami 54

Przepis na pyszne ciasto na święta. Piernik z gruszkami i niespodzianką w środku przełożony kremem jogurtowym i musem gruszkowym. Uwieńczeniem ciasta są wystające gruszki, pod którymi ukryta jest niespodzianka w postaci mini pianek marshmallows. Piernik udekorowany jest polewą z mlecznej czekolady i posypką cukrową. Moja kreacja inspirowana jest przepisem od Eweliny . PIERNIK Z GRUSZKAMI SKŁADNIKI: *tortownica 24 cm. GRUSZKI GOTOWANE(...)łyżki) czekolada mleczna (100 g) DODATKOWO : masło ( do wysmarowania tortownicy) kasza manna (do obsypania tortownicy) pianki mini marshmallows ( około 100 g) dostępne tutaj posypka cukrowa (do ozdoby ciasta) PRZYBORY: tortownica 24 cm . mikser szpatułka miarka waga WYKONANIE: Jak wykonać Piernik z gruszkami pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Nigdy nie przegap przepisu! 1. Przygotowanie. Tortownicę na spodzie wykładamy papierem

Rita creative
Choinki na patyku z kremem czekoladowym 60

Przepis z serii: szybko, łatwo, efektownie :) Wystarczą 2 blaty gotowego ciasta francuskiego i ulubiony krem orzechowy. Składniki na 9 choinek:   2 opakowania ciasta francuskiego XXL 200 g kremu czekoladowego np. Nutella 2 żółtka + 1 łyżka mleka (do posmarowania) Dodatkowo: 9 drewnianych patyczków (np. takich jak do szaszłyków) Przygotować ciasto francuskie. Ja wykorzystałam duże opakowania XXL o rozmiarze(...)każdy. Rozwinąć jeden blat ciasta francuskiego. Posmarować go cienko kremem czekoladowym (fot.1) . Przykryć drugim blatem ciasta i docisnąć całość, żeby się lepiej połączyła (najlepiej za pomocą wałka  (fot.2) ). Tak przygotowany przekładaniec pociąć na 9 pasków o długości 40 cm i szerokości około 3 cm  (fot.3) . Z kawałka ciasta, który nam zostanie, wyciąć małe gwiazdki - które później umieścimy

Świat Ciasta
Kapuśniaczki 434

false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Jak zrobić kapuśniaczki w szybszej wersji? Aby zrobić kapuśniaczki zdecydowanie szybciej, wystarczy, że zamiast wyrabiać własne ciasto, użyjesz gotowego ciasta francuskiego. Staraj się wybrać te najlepszej jakości, czyli takie, w którym znajdziesz przede wszystkim masło a nie utwardzany olej palmowy. Pamiętaj również, aby farsz nakładany na ciasto(...)contextual: false, ad_recommended: false, ad_showRank: false }; Jak zawijać kapuśniaczki? Kapuśniaczki można zawijać różnymi metodami. Możesz użyć sposobu, który opisałam został niżej, ale dobrym sposobem będzie rozwałkowanie ciasta, rozłożenie na nim farszu, a następnie zwinięcie jak roladę i pokrojenie na plastry. Farsz do kapuśniaczków – jak urozmaicić smak? Kapuśniaczki to przede wszystkim przekąska z kapustą, ale nie znaczy

okolicepalnika.pl
Metrowiec 51

Metrowiec to taki pasiasty klasyk z czasów prl. To ciasto zrobiłam pierwszy raz, choć w moim domu kiedyś było pieczone dość często. Przyznam się Wam, że jakoś specjalnie za nim nie przepadałam i właściwie to nie wiem dlaczego, bo nie dość, że jest proste w wykonaniu to smakuje pysznie no i wygląda oryginalnie.  Teraz upiekłam je na prośbę kilku(...)czytelniczek bloga, skorzystałam z przepisu jaki znajdował się w zeszycie mamy, tylko zamiast dużej blaszki użyłam keksówek i powiem Wam, że jeszcze nie raz do niego wrócę.  Ciasto: 6 jajek 2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżeczki 2 łyżeczki kakao 1 szklanka cukru 16 łyżek oleju 16 łyżek letniej wody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem

Cynamonowe szczęście
Chleb niskosodowy na włoskim zakwasie pszennym lievito madre (receptura P.Giorilli) 58

recepturze jedynie 0,5%, co mi osobiście absolutnie nie przeszkadza i moim zdaniem nie wpływa negatywnie na jego smak. Chleb robiony jest na włoskim zakwasie pszennym lievito madre, ciasto składa się w 27% z mąki pszennej pełnoziarnistej, reszta mąki to pszenna chlebowa typ 650 do 850. Nie miałem akurat mąki pszennej pełnoziarnistej, więc zastąpiłem ją mąką pełnoziarnistą orkiszową, co wyszło(...)chyba chlebkowi na dobre 🙂 Nawodnienie ciasta jest dosyć typowe i wynosi 66%, co daje w rezultacie regularny miękisz. Oczywiście wody można dać więcej, w zależności od własnych umiejętności pracy z ciastem o wyższym nawodnieniu. I faza 10 g zakwasu pszennego lievito madre po 2 odświeżeniach 60 g mąki pszennej silnej W320 (około 14% białka) 35 g wody

Przepisy na domowy ser i chleb