Dziś mam dla Was świetny pomysł na imprezową przekąskę. Pamiętacie hot dogi w cieście drożdżowym – roll dogi ? Oba przepisy łączy jedno ciasto drożdżowe, które jest niezwykle proste w wykonaniu i wychodzi ZAWSZE. Wykonując twisty możecie posłużyć się ulubionymi przyprawami i składnikami, tak jak podczas przyrządzania pizzy. Samo w sobie ciasto drożdżowe świetnie sprawdzi się nie tylko do twistów i roll(...)masła. Ciepłe, ale nie gorące łączymy z pokruszonymi drożdżami i 1 jajkiem, mieszamy. Całość przelewamy do miski lub misy robota kuchennego, dodajemy mąkę oraz sól i wyrabiamy ciasto używając dłoni lub haka do zagniatania ciasta przez 3 minuty. Dodajemy 15g masła i ponownie wyrabiamy przez 1-2 minuty. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Piekarnik rozgrzewamy na 250 stopni
Be Fit Be Strongbył kwaśny ani wodnisty. Jeśli zdarzy Wam się kupić chudy twaróg, to też nic straconego – wystarczy dodać do niego nieco masła. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na pyszne ciasta znajdziesz w zakładce CIASTO Sytuacja nieco komplikuje się w przypadku sera w wiaderku . Widziałam kilka opakowań, na których widniał napis „twaróg na sernik” lub „twaróg sernikowy(...)odpowiedni poziom zaparowania i wilgotności w piekarniku, by sernik wyszedł równy i kremowy. Piekąc w ten sposób często przykrywam jeszcze górę tortownicy folią aluminiową, co potęguje wilgotność w cieście i przy okazji zapobiega żółknięciu sernika. Folię zazwyczaj zdejmuję na ok. 15-20 minut przed końcem pieczenia. Drukuj Sernik nowojorski Ten przepis na sernik nowojorski nigdy nie zawodzi. Sernik jest niesamowicie
Na-talerzu.plOstatnio usłyszałam, że w tym roku wiosna jest na kwarantannie 😁 jak wszyscy, to wszyscy nie? ;) A skoro to wiosna, to obowiązkowo musi być ciasto z rabarbarem. Dziś podzielę się z Wami przepisem od mojej Babci. Dla mnie to najlepsze ciacho z rabarbarem i jeden z symboli wiosny 😀 obowiązkowa pozycja w majowym menu. Miałam mało rabarbaru (a przynajmniej tak mi się(...)wydawało;) więc do rabarbaru dodałam trochę mrożonych wiśni. Ciasto wyszło wspaniałe i znikło bardzo szybko, Smakosz sam sobie nawet kroił (to najlepszy dowód, że ciasto mu smakuje 😂 Ciasto z rabarbarem i wiśniami Składniki na formę o wymiarach 24x28 cm: Ciasto: 1) 3 szklanki mąki (najlepiej krupczatka, ale może być też zwykła
Na kulinarnym poligoniePaluchy serowe z ciasta francuskiego. Chrupiące paluchy serowe z ciasta francuskiego z paprykowo-pomidorowym pesto. Niezwykle chrupiące paluchy serowe z szynką, paprykowo-pomidorowym pesto, z tartą mozzarellą i tymiankiem. Pyszna i szybka przekąska na imprezę albo kolację. Składniki na serowe paluchy z serem z ciasta francuskiego: 2 prostokątne płaty ciasta francuskiego słoiczek pesto paprykowo-pomidorowego starty(...)mozzarella kilka plasterków szynku (tak aby wystarczyło no obłożenie całego ciasta) suszony tymianek do oprószenia roztrzepane żółtko do posmarowania z wierzchu Przepis na paluchy serowe z ciasta francuskiego: Krok 1. Płat ciasta francuskiego rozłożyć na płasko, posmarować pesto paprykowo-pomidorowym, następnie ułożyć plasterki szynki i posypać tartym serem, oprószyć tymiankiem. Drugi płat ciasta francuskiego również posmarować pesto, przykryć
Moja Książka Kucharskababcie, z ubijaniem białek i odkładaniem części masy na polewę. Murzynek z wiśniami jest bardzo prosty w przygotowaniu, ale należy pamiętać o dokładnym ubiciu białek na sztywno. Ciasto można upiec z wiśniami ze słoika, mrożonymi lub świeżymi w sezonie. Owoce ze słoika lub rozmrożone należy bardzo dokładnie odsączyć przed użyciem. Tradycyjny murzynek to jedno z suchych ciast(...)kwaskowate wiśnie nadają mu więcej wilgoci. Aby był bardziej wilgotny, warto nakłuć wierzch ciasta po upieczeniu, by polewa mogła dostać się również do środka. Takie ciasto świetnie smakuje z filiżanką kawy, herbaty lub mleka. Smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na pyszne ciasta :) Polecam również wilgotne ciasto czekoladowe z jabłkami i budyniem: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Tradycyjny
Lekcje w kuchniCiasto kaszowiec, to pyszny deser, przygotowany na bazie kaszy manny. Deser ten nie wymaga pieczenia, ponieważ wykonany jest na gotowych herbatnikach. Ciasto z kaszy manny to bardzo stary i sprawdzony przepis, który zawsze smakuje. Wersja na herbatnikach jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu, dlatego zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Często takie najłatwiejsze i najbardziej oczywiste przepisy(...)najlepsze. Do przygotowania ciasta kaszowiec potrzebujemy bardzo prostych składników, które można zakupić w każdym osiedlowym sklepie. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem. PRZEPIS NA CIASTO KASZOWIEC BEZ PIECZENIA Składniki 1 l mleka 1 szklanka kaszy manny 200 g masła 2/3 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 paczka herbatników o smaku kakaowym Przygotowanie Mleko wlać do garnka, dodać
Alle Dobre!Przepis z zeszytu mojej mamy, po raz pierwszy własnoręcznie pieczone przeze mnie ciasto drożdżowe. Jest bardzo pożywne i słodsze, niż tradycyjne ciasto drożdżowe. Czas wykonania: 2 h 40 min Ilość porcji: 16 kawałków (forma 9 x 33 cm) Składniki: 30 g drożdży 250 ml mleka 100 g cukru 500 g mąki 2 jajka 100 g rodzynek 1 łyżka masła Przygotowanie(...)łyżkami mąki. Zaczyn pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłym miejscu. Ubić białka na sztywną pianę. Do zaczynu dodać resztę cukru, mąkę, żółtka i pianę z białek. Ciasto wyrabiać przez 15-20 minut. Dodać do ciasta rodzynki i wymieszać łyżką. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Formę (9 x 33 cm) wysmarować masłem i obsypać mąką. Gdy ciasto
KuchniaWeDwoje.plPizza z krewetkami na cienki cieście z dodatkiem sera mozzarella i rukoli. Było to moje drugie podejście do krewetek i muszę przyznać, że jako dodatek do pizzy bardzo mi smakowały. Jeśli nie mieliście jeszcze okazji jeść krewetek polecam spróbować je właśnie pod taką postacią. Do tego przepisu ja postanowiłam, że użyć takich mniejszych krewetek z Biedronki, ale można spokojnie użyć(...)tych w standardowej wielkości. Czas wykonania: 1 h 15 min Ilość porcji: 2 (1 pizza o średnicy 30 cm) Ilość porcji: Składniki: Ciasto: 140 g mąki pszennej 60 g mąki krupczatki 10 g drożdży (1/10 opakowania) ½ łyżeczki cukru szczypta soli 100 ml wody Sos: 4 łyżki passaty pomidorowej 1 łyżeczka oregano Dodatki: 100 g mini krewetek 1 papryczka chilli kieliszek
KuchniaWeDwoje.plFlammkuchen jest to tarta na cienkim pierogowym cieście z dodatkiem boczku, cebuli oraz śmietany. Flammkuchen to typowe wiejskie danie z regiony Francji. Ta potrawa jest również znana w Niemczech i to właśnie tam odkrył ją mój mąż. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 3 porcje Składniki: Ciasto: 250 g mąki ½ szklanki wody 1 łyżka oleju ½ łyżeczki soli Dodatki(...)śmietany 12% lub 18 % 200 g boczku 3 duże cebule Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę. Stopniowo do mąki dodawać letnią wodę i olej. Energicznie zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki na 30 minut. Boczek pokroić w kostkę, a cebulę w piórka. Podsmażyć cebulę z boczkiem na patelni, do czasu, aż cebula zmięknie i lekko
KuchniaWeDwoje.plTarta z dynią to przekąska nie tylko na Halloween, ale nie różnego rodzaju przyjęcia lub danie obiadowe. Lekko pikantne ciasto, a w środku warstwy dyni i boczku zalane śmietanowym sosem. Czas wykonania: 1h 30 min Ilość porcji: 3-4 porcje (forma 8 cm x 30 cm) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła 2 łyżki wody szczypta soli(...)szczypta świeżo zmielonego pieprzu szczypta papryki chilli Farsz: 350 g dyni (200 g po obraniu) 100 g boczku Sos: ½ szklanki śmietanki kremówki (125 ml) 2 jajka Przygotowanie: Składniki na ciasto zagnieść, zwinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Dynię obrać, usunąć włóknistą część i pestki. Pokroić w plastry i przełożyć do garnka. Zalać wrzątkiem i zostawić
KuchniaWeDwoje.plrosyjskiego lub niemieckiego, ale występuje w roli głównej na wielu wigilijnych stołach w parze z barszczem czerwonym. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 3 niewielkie sztuki (6 porcji) Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej ½ szklanki mleka 10 g drożdży 25 g margaryny ½ łyżeczki cukru szczypta soli Farsz: 3 filety rybne (około 300 g) 500 g kapusty sok z cytryny sól(...)minut (do czasu, aż woda odparuje, a kapusta zmięknie), od czasu do czasu mieszając. Dodać łyżeczkę kminku i doprawić solą, pieprzem według uznania. Farsz wystudzić. W między czasie przygotować ciasto. Ciasto: Drożdże oraz cukier rozpuścić w ciepłym mleku. Rozpuścić margarynę. Do miski przesypać mąkę. Dodać rozpuszczone drożdże, tłuszcz oraz szczyptę soli. Wyrobić ciasto (wyrabiać do czasu, aż ciasto nie będzie
KuchniaWeDwoje.pliconsicon=”stopwatch” wrap=”i”] Czas wykonania: 1h 30 min [wp-svg-iconsicon=”food” wrap=”i”] Ilość porcji: 18 sztuk Składniki: Kruche ciasto: 250 g mąki (rodzaj dowolny) 150 g masła 1 jajko 3 łyżki mleka 1 łyżeczka soli (u mnie himalajska) Farsz: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 50 g mrożonego groszku(...)ugotowane jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki natki pietruszki sól, pieprz (do smaku) Dodatkowo: 1 żółtko Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć na stolnicę i zagnieść. Kruche ciasto zawinąć w folię aluminiową i schować na 30 minut do lodówki. Farsz: Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na złoty kolor posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez
KuchniaWeDwoje.plmasła orzechowego ( przepis ) 2 usztywniacze do śmietany 4 łyżki cukru pudru Dekoracja: 2 kostki czekolady garść orzechów Przygotowanie: Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Wszystkie składniki na kruche ciasto wymieszać łyżką, a następnie ugnieść ręcznie. Formę na tartę wykleić ciastem, tak aby było jednej grubości. Ciasto piec przez 15 minut w 180 stopniach. Ciasto należy przykryć papierem do pieczenia i przyłożyć(...)czymś twardym, aby nie wyrosło (suchą fasolą lub jakąs mniejszą tortownicą). Ciasto wystudzić. Masa orzechowa: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać wymieszany usztywniach z cukrem pudrem i ubijać do całkowitej gęstości. Do śmietany dodać po łyżce mascarpone i masła orzechowego, całość zmiksować na najmniejszych obrotach miksera do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy ciasto będzie zimne przelać masę orzechową
KuchniaWeDwoje.plDziś przed Wami ciasto ptysiowe oraz lekki krem na bazie twarogu i jogurtów ze świeżymi truskawkami. Parzone ciasto nie ma w sobie cukru a wybierając erytrtol lub ksylitol do kremu jeszcze bardziej „uzdrowicie” ten deser. Do przepisu przydaje się mikser Zelmotor oraz jego końcówka blendująca aby uzyskać zarówno krem jak i ciasto bez grudek. Składniki: Ciasto parzone(...)jajka Krem twarożkowy -2x150g jogurtu typu Skyr -kostka chudego twarogu -ksylitol/erytrytol -mielona wanilia -2 łyżki mąki kokosowej Dodatkowo -migdały w płatkach lub w słupkach -truskawki -puder z ksylitolu/erytrytolu CIASTO PARZONE 1. Wodę i olej umieścić w garnuszku i zagotować. 2. Mąki połączyć, wsypać do gotującej się mieszanki i szybko wymieszać tworząc "kluski", które nadal na małym ogniu rozcierać łyżką
Candy Pandas