ciasto - 162020 przepisów (strona:827/10802)

Ciasto drożdżowe mojej babci 55

Leży przede mną, odręcznie napisany, przepis na ciasto drożdżowe. Kocham ten charakter pisma, poznam go wszędzie. Moja babcia robiła najlepsze ciasto drożdżowe na świecie. I fasolową. I kawę. I makiełki. I kompot z suszu. I wiele, wiele innych. Wracając jednak do samego przepisu, domyślam się, że nie jest niczym nadzwyczajnym. I to co dziś upiekłam, jest w 90% tak pyszne(...)pyszne powinno być. Zastanawiałam się dziś nad tym, skąd te różnice. Przede wszystkim, babcia machała ciasto ręcznie i robiła to bardzo długo (trwało to chyba z 15-20 minut). Drugi powód? Blachy do ciast. Miały chyba milion lat. To wszystko wpływa na smak. I powiem Wam szczerze, cieszę się, że nigdy tego nie odtworzę w 100%. Nawet nie chcę. Składniki

Kardamonovy
Drożdżowa choinka z makiem 71

minut, by podrósł. Resztę mąki przesiej do dużej miski, dodaj wyrośnięty zaczyn, żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym, wlej do mąki i resztę mleka, dokładnie wymieszaj. Do ciasta dodaj rozpuszczone i przestudzone masło, a następnie zagnieć na gładkie ciasto, aż ciasto będzie odchodzić od miski. Przykryj je ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel(...)części. Pierwszy kawałek ciasta rozwałkuj na kształt wielkości blachy od piekarnika, odetnij brzegi tworząc trójkąt. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ciasto posmaruj roztrzepanym białkiem, wyłóż masę makową, rozwałkuj drugi kawałek ciasta, postępuj jak z pierwszą częścią, rozwałkuj trzeci kawałek ciasta i przykryj masę makową. Na dole trójkąta wytnij z jednej i drugiej strony nie duże prostąkąty tworząc

Wasze Przepisy
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 76

nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według Waszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, ale na Święta Bożego Narodzenia obowiązkowo z kapustą i grzybami. Jeśli nie macie czasu na czekanie, aż ciasto wyrośnie to polecam kruche kapuśniaczki z kapustą i grzybami lub rogaliki , które się przygotowuje z mąki, masła, śmietany i odrobiny soli, są tak samo smaczne, a pracy przy nich niewiele(...)Grzyby leśne można zastąpić pieczarkami, ale dodatek grzybów leśnych z pewnością podniosą walory smakowe farszu. Ciasto drożdżowe jest miękkie, bardzo delikatne i świetnie się wyrabia. Po upieczeniu paszteciki są lekkie i puszyste. Najbardziej mi smakują podane na ciepło Składniki na około 30-35 pasztecików drożdżowych z kapustą i grzybami: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej najlepiej tortowej 250 ml mleka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowe pierożki z pieczarkami 73

aromatyczne i proste w wykonaniu domowe pierożki z pieczarkami . Takie pierożki to świetna alternatywa dla uszek i pierogów z grzybami. Pierożki są małe, bardzo zgrabne i ekonomiczne w przygotowaniu. Ciasto jest bardzo plastyczne, dobrze się z nim „współpracuje”. Pierożki z pieczarkami idealnie smakują z barszczem czerwonym. Możesz je podać również z przesmażoną cebulką jako dodatek do postnej kapusty(...)wszystko się udaje, Pani domu jest zadowolona, a domownicy i goście pysznie nakarmieni! A przecież o to właśnie chodzi dobrym, smacznym i domowym jedzeniu . Domowe pierożki z pieczarkami Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki ( typ 450 -480) płaska łyżeczka soli szklanka ( 250 mil) gorącej wody mąka do podsypywania Farsz: 1 kg pieczarek 2 duże cebule 3 – 4 łyżki masła

Kuchnia Na Wypasie
Ciasto orzechowe jak Snickers 115

Ciasto orzechowe jak Snickers – przepyszne i proste do przygotowania. Z łatwo dostępnych składników. Delikatny lekki biszkopt przełożony kremem na bazie serka twarogowego z wiaderka i masła orzechowego, oblany czekoladą i posypany posiekanymi orzechami. Kilka prostych składników a bajecznie pyszne ciasto wychodzi. Polecam na weekend, na imprezę czy na święta. Jeśli lubicie orzechowe ciasta zajrzyjcie też do przepisu Ciasto Snickers(...)trochę bardziej pracochłonne, z dwoma kremami którymi przekłada się miodowe placki. PRZEPIS NA CIASTO ORZECHOWE JAK SNICKERS Składniki : biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 3/4 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego do nasączenia: sok z ćwiartki cytryny 1/2 szkl szkl wody krem: 750ml serka twarogowego z wiaderka 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru

Dorota Smakuje
Drożdżowa chałka z pomarańczą. Chałka na świąteczne śniadanie! 97

mandarynek w Apulii. Coś wspaniałego, niesamowity miąższ chałki, jest długo świeża, nie jest sucha- tzn. nie ma wysuszonego miąższu.  Do zrobienia chałki użyłam skórkę pomarańczową i żółtka, aby ciasto, jak najdłużej zachowało świeżość. Ważna jest również technika wyrobienia ciasta, wszystko opisałam poniżej. Ciasto na tą chałkę jest bardzo proste, polecam.  Czemu zawdzięcza jeszcze ten cudny aromat - użyłam(...)drożdży instant - 75 g cukru brązowego - 60 g masła - 1 całe jajko - 2 żółtka - 70 g mleka krowie lub kokosowe - 50 g skórki pomarańczowej do ciasta i 50 g skórki pomarańczowej na wierzch - łyżka ekstraktu z cytryny z Sycylii ponadto : - 1 białko i cukier puder na lukier - żółtko i 2 łyżki śmietany lub mleka do posmarowania chałki przed pieczeniem Wykonanie

SMYKWKUCHNI
MARCHEWKOWE CIASTO DO TORTU 91

Marchewkowe ciasto do tortu, które zachwyci swoim smakiem każdego z gości! Pyszne i proste do zrobienia ciasto marchewkowe z orzechami, migdałami i skórką pomarańczową. Ciasto z marchewką możemy przełożyć kremem z serkiem Philadelphia lub innymi pysznymi kremami. Niebawem podam Wam przepis na pyszny tort świąteczny, gdzie wykorzystałam marchewkowe ciasto. Zajrzyjcie tu jeszcze przed Świętami! Obserwuj(...)INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów! Składniki na 1 blat ciasta o śr 20 cm i wysokości 2 cm: 2 jajka, rozm ‘L’ 60 ml oleju rzepakowego 70 g drobnego cukru trzcinowego skórka starta z 3/4 pomarańczy 110 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta goździków (opcjonalnie) 40 g drobno

Słodki Pomysł
Ciastka orzeszki z kremem maślano – orzechowym 87

osób Autor: Paweł Clad Danie: Ciasteczka Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Ilość 100 sztuk Przygotowanie 2 godz.  Pieczenie 40 min. Kalorie 300 kcal Łupinki orzechów z ciasta kruchego nadziane maślanym kremem z orzeszkami włoskimi i likierem orzechowym. Słynne ciastka orzeszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: KRUCHE CIASTO 220 g zimnego, twardego masła 400 g mąki pszennej 100 g białego cukru(...)łyżki mąki pszennej 200 g miękkiego masła 100 g zmielonych orzechów włoskich 30 ml likieru orzechowego DODATKOWO cukier puder do oprószenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: KRUCHE CIASTO Schłodzone masło pokrój w kostkę. Masło z cukrem, proszkiem do pieczenia, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną umieść na stolnicy i posiekaj nożem na kształt kruszonki. Dodaj do masy jajka i olejek waniliowy

ProstePesto.pl
MAKOWIEC ZAWIJANY 96

Dziś przepis na tradycyjny makowiec zawijany. Miękki, wilgotny, wspaniale pachnie bakaliami, pełny masy makowej. To popularne ciasto, którego nie powinno zabraknąć na stole wigilijnym. Przepis jest sprawdzony i co roku piekę z niego makowca. A u Was makowiec jest obowiązkowym ciastem na święta? Składniki na 1 większego makowca: * 330 g mąki pszennej * 90 ml letniego mleka * 3 żółtka(...)łyżkę mąki, wymieszać. Miskę zakryć ścierką i odstawić na 10 minut, aby zaczyn zaczął rosnąć.  Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i mikserem z odpowiednim hakiem lub ręcznie wyrobić ciasto. Ponownie miskę zakryć ścierką i odstawić na godzinę.  Ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, przy pomocy drewnianego wałka rozwałkować ciasto na kształt prostokąta o grubości około

Zrób to smacznie
ciasto pijana śliwka 328

cukier a następnie stopniowo żółtka, olej oraz mleko. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do formy ok. wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 40 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia a następnie przekrawamy na dwa blaty. Biszkopt(...)naparu kawowego opcjonalnie: cukier do smaku wykonanie: Napar kawowy mieszamy z rumem oraz opcjonalnie z cukrem. dodatkowo: polewa czekoladowa śliwki namoczone w rumie (tyle na ile części podzielimy ciasto) czekolada rozpuszczona (deserowa lub gorzka) do oblania śliwek opcjonalnie czekolada mleczna do zrobienia wzorku – roztopiona Namoczone śliwki maczamy w roztopionej czekoladzie i układamy na cieście. wykonanie ciasta: Pierwszy biszkopt nasączamy

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi z łososiem i serem 77

serem i koperkiem najsmaczniejsze są od razu po ugotowaniu, ale podsmażone na patelni i posypane prażonymi migdałami to przysłowiowe niebo w gębie Na blogu znajdziesz też przepis na najlepsze ciasto na pierogi oraz pierogi tureckie manti , które przypominają polskie uszka, a także wiele innych. Kliknij pod ostatnim zdjęciem w ramkę z napisem pierogi    Pierogi z łososiem i serem(...)rozpuszczamy w niemal wrzącej wodzie. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy posoloną gorącą wodę, mieszamy, dodajemy olej i ponownie mieszamy. Czekamy aż przestygnie i dodajemy jajko. Ręcznie lub mikserem wyrabiamy ciasto, w razie konieczności podsypujemy mąką, lub dodajemy niewielką ilość wody. Ciasto przykrywamy folią i odkładamy na 30 minut. 2. Z łososia zdejmujemy skórkę, płuczemy filet pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym

Cztery Fajery
Świąteczne brownie z piernikową masą i pomarańczami 102

Brownie w świątecznej wersji pachnące pomarańczami i przyprawą korzenną.  Ciasto na spodzie brownie z marmoladą z pomarańczy oraz masą piernikową przygotowaną ze śmietanki kremówki i serka mascarpone. Wierzch ciasta to czekoladowe ganache, czyli krem czekoladowy powstały z połączenia gorzkiej czekolady ze śmietanką kremówką, który również świetnie się sprawdza jako polewa.  Mocno czekoladowe i gliniaste brownie, do tego(...)cukrem ubijamy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę przesianą przez sito i miksujemy. Na końcu wlewamy rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę z masłem i mieszamy do połączenia składników. Ciasto wylewamy do tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20-25 min. Wyciągamy z tortownicy i studzimy. Masa piernikowa

Kuchnia MagdaLeny
Marysieńka 137

Marysieńka To bardzo znane i lubiane ciasto pochodzi ze słynnych przepisów siostry Anastazji. Kakaowy biszkopt przełożony orzechową bezą oraz pysznym kremem budyniowym i zwieńczony polewą czekoladową. Niebo w ustach!       Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru – drobnego do wypieków 1/3 szklanki kakao 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Beza orzechowa: 5 białek(...)łyżki mąki ziemniaczanej 250g miękkiego masła Polewa czekoladowa: 100g gorzkiej czekolady ok 50 ml mleka Dodatkowo: 1/3 szklanki zaparzonej kawy lub herbaty lub likieru kawowego – do nasączenia blatów ciasta         *** Biszkopt: białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno*** *** Gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając *** *** Do masy

Blog z Apetytem
Drożdżowy zawijaniec z dżemem 66

siekam z miękkim masłem oraz cukrem. Ciepłe mleko mieszam z pokruszonymi drożdżami oraz jajkiem. Robię to krótko przy pomocy rózgi kuchennej. Tak wyrobione drożdże dodaję do mąki, zagniatam elastyczne ciasto. Zagniataj ciasto nie krócej niż 5-10 minut. Robię to w misce, w której będzie rosło ciasto lub na podsypaną mąką stolnicy/blacie. Ciasto odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce(...)przykryciem. Najczęściej przykrywam je bawełnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Po tym czasie wyjmuję ciasto z miski, chwilę wyrabiam dłońmi i układam na stolnicy podsypanej mąką, rozwałkowuję na kształt prostokąta o długości keksówki. Połowę prostokąta smaruję połową dżemu i zwijam do momentu zakrycia dżemu. Przekładam całość do góry nogami, znów smaruję pozostałym dżemem i tak jak poprzednio zwijam do środka. Keksową

Zasmakuj Kuchni
Wiewiórka – ciasto z jabłkami 82

Wiewiórka to pyszne ciasto z jabłkami i orzechami. Z mnóstwem orzechów, rodzynek i żurawiny. Proste, smaczne i szybkie do zrobienia. Dzięki dodatkowi cynamonu zyskuje piękny kolor, smak i zapach. Ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Wiewiórka – ciasto z jabłkami Składniki Składniki na ciasto : 2 szklanki mąki pszennej szklanka 250 ml 3 łyżki cukru(...)Przekładamy do formy o średnicy 25 cm (wyłożonej papierem do pieczenia). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (grzałka góra – dół) i pieczemy około 35-40 minut. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem. Wiewiórka – ciasto z jabłkami to co lubie gotuje i polecam Wiewiórka – ciasto z jabłkami to co lubie gotuje i polecam Artykuł Wiewiórka – ciasto

To co lubię - gotuję i polecam