pączki z mąki pszennej pełnoziarnistej i postanowiłam wypróbować. Mąkę pszenną pełnoziarnistą zamieniłam na mąkę orkiszową, bo jeśli ma być zdrowiej, to orkisz z pewnością będzie lepszy niż zwykła pszenica. Ciasto na te pączki różni się nieco od ciasta na pączki tradycyjne, ponieważ jest z mąki orkiszowej, a po wyrobieniu umieszczamy je w lodówce na 2 do 24 godzin. Tego ciasta(...)Muszę powiedzieć, że jeśli miałabym oceniać je jako bułki, to są smaczne i puszyste, ale nie są to jednak pączki! Natomiast pączki upieczone klasycznie na tłuszczu są pączkami wyśmienitymi! Ciasto jest co prawda ciemne, co może sugerować, że pączki będą ciężkie i zwarte, ale to nieprawda. Pączki są leciutkie, puszyste, a w smaku da się wyczuć nutkę gałki muszkatołowej
SprawdzonaKuchnia.pletap w przygotowaniu chleba na zakwasie, to etap przygotowania zaczynu. Zaczyn najlepiej przygotować wieczorem przed pójściem spać, przez noc zaczyn nabierze mocy, a rano będzie można przystąpić do mieszania ciasta właściwego. Czyli następnego dnia rano wystarczy dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, a już po południu będziemy mogli cieszyć się smakiem świeżego i pachnącego chleba. Print Chleb z płatkami owsianymi(...)minutes Servings 1 Author Anna Ingredients Składniki na zaczyn 100 g zakwasu żytniego 300 g wody 30 g nasion siemienia 130 g maki żytniej typ 2000 Składniki na ciasto właściwe 350 g wody 15 g soli 150 g mąki gryczanej 30 g siemienia lnianego 100 g płatków owsianych 50 g otrąb pszennych 200 g mąki krupczatki Instructions Składniki na zaczyn
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Pierogi z soczewicą i grzybami leśnymi w cieście z mąki gryczanej oraz mąki pszennej pełnoziarnistej. Farsz przygotowany z grzybów z dodatkiem aromatycznej cebulki i czosnku. To jest wprost bajeczne połączenie, a soczewica i szczypiorek, mniam pyszności! Jeśli lubicie pierogi i do tej pory nie mieliście okazji spróbować ich w takiej wersji, to koniecznie nadróbcie to. Pierogi(...)soczewicy i grzybów. Course Obiad Cuisine Polska Keyword grzyby, soczewica Prep Time 40 minutes Cook Time 6 minutes Total Time 46 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 200 g mąki gryczanej 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej 220 ml gorącej wody 1 małe jajko 1 szczypta soli Składniki na farsz 250 g ugotowanej soczewicy lub z puszki odsączonej
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Chleb z ziarnami prażonego słonecznika i sezamu ma niesamowity orzechowy posmak, a to dzięki temu, że nasiona przed dodaniem do ciasta są właśnie uprażone. Nasiona prażymy tuż przed dodaniem do ciasta, aby ich aromat był jak najbardziej intensywny . Przepis na chleb w pierwotnej wersji był przepisem trójfazowym, ale przerobiłam go na chleb błyskawiczny . I tak, zamiast(...)zaczyn, postanowiłam użyć większej ilości aktywnego zakwasu i odrobiny drożdży dla przyspieszenia fermentacji. Chleb dzięki temu pięknie i szybko wyrasta , a jego miąższ jest miękki, puszysty i bardzo delikatny . Ciasto jest dość sztywne i pozwala uformować piękne okrągłe lub owalne bochenki. Z powodzeniem można piec chleb bez foremek, wystarczy uformować z ciasta dowolny kształt i upiec na blaszce. Mój został
SprawdzonaKuchnia.plformować w zgrabne piłeczki czekać, aby ponownie wyrosły, żeby w końcu je usmażyć. W tym przepisie nie trzeba tego robić. Oliebollen mają nieregularną formę, a to dzięki temu, że ciasto zaraz po wyrośnięciu nakładamy łyżką prosto z miski. Tak samo, jak robimy, to przygotowując racuchy. Po przeczytaniu kilku przepisów zauważyłam, że wiele osób opisując Oliebollen podkreśla, że są dość tłuste(...)Chciałam więc zapobiec nadmiernemu nasiąkaniu tłuszczem i dodałam do ciasta spirytus. Spirytus zawsze sprawdza się w tego typu wypiekach i zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu. Zapraszam zatem na fantastyczne i bardzo proste Oliebollen, pokochacie je za łatwość wykonania i wspaniały smak, jabłka i rodzynki to świetne połączenie. Niestety nie mogę napisać Wam jak z ich świeżością na drugi dzień po upieczeniu
SprawdzonaKuchnia.plktóre przygotowujemy dość rzadko z jednego powodu, są dość pracochłonne! W przygotowaniu pierogów pomagają różnego rodzaju gadżety kuchenne. Jednym z takich sprzętów jest mocny mikser, który wyrobi za nas ciasto. Do tego mechaniczny wałek, który rozwałkuje ciasto no i foremki do sklejania pierogów. Z tymi ostatnimi bywa różnie, a miałam ich wiele i większość z nich niestety wylądowała w koszu(...)wiesz co zjeść! Course Obiad Cuisine Polska Keyword słodko, twaróg Prep Time 40 minutes Cook Time 10 minutes Total Time 50 minutes Servings 30 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 250 g mąki pszennej 130 ml gorącej wody 1 szczypta soli Składniki na farsz 400 g twarogu 1 żółtko 2 łyżki cukru lub więcej do smaku ziarenka wyskrobane
SprawdzonaKuchnia.plmocny zakwas i czas, jaki jest potrzebny do przygotowania tego chleba wystarczy, żeby chleb odpowiednio wyrósł. Jeśli jednak nie macie pewności, czy Wasz zakwas poradzi sobie z dość ciężkim ciastem, to dodajcie odrobinę drożdży, które wspomogą słabszy zakwas. Więcej o zakwasie przeczytacie we wpisie jak zrobić zakwas żytni . Chleb jest bardzo smaczny ciemny i dość wilgotny idealny z dodatkami wytrawnymi(...)wody 150 g mąki żytniej typ 2000 można użyć również mąki żytniej jasnej, chleb będzie miał zdecydowanie jaśniejszy kolor 130 g mąki pszennej może być typ 450 Składniki na ciasto właściwe 100 g letniej wody 14 g soli morskiej 300 g mąki pszennej *W przypadku kiedy nie mamy pewności, że nasz zakwas jest bardzo mocny, należy dodać około
SprawdzonaKuchnia.pldość mozolnej pracy przy „produkcji” rogali, ale mam dla Was wspaniałą wiadomość. Można zrobić je inaczej! Myśląc nad uproszczeniem marcińskich smakołyków wpadłam na pomysł przygotowania ich z ciasta drożdżowego takiego jak na cynamonowe bułeczki . Nadzienie oczywiście jest takie samo jak do rogali marcińskich. Czyli z białego maku, rodzynek, migdałów i orzechów. Kiedy ciasto już wyrośnie, wystarczy rozwałkować(...)takiej postaci i układać na blaszce przecięciem do góry, będą wtedy przypominały klasyczne cynamonowe bułeczki. Można też je w takiej formie jak na dzisiejszych zdjęciach, czyli skręcić każdą porcję ciasta w ósemkę. Ta druga opcja zabezpiecza nadzienie przed „wyjściem” z bułeczek podczas pieczenia. Prostszego sposobu nie ma, zatem zabierajcie się do pracy teraz macie już super szybki
SprawdzonaKuchnia.pldrożdże dodałam tylko dlatego, żeby przyspieszyć fermentację i zjeść pyszną kromkę jeszcze tego samego dnia. Jeśli nie zależy Wam na błyskawicznej wersji, możecie pominąć drożdże. W takiej wersji ciasto na chleb najlepiej zrobić wieczorem i pozostawić na noc w ciepłym miejscu. Chleb jest obłędny , ma bardzo miękki, sprężysty środek z dużą ilością dziurek no i ta wspaniała chrupiąca skórka(...)mąki psznnej 7 sztuk fig suszonych pokrojonych w plasterki lub kostkę Instructions Do dużej miski odmierzyć aktywny zakwas , dodać letnią wodę , drożdże , miód , sól, mąkę żytnią i pszenną, ciasto wystarczy wymieszać dużą drewnianą łyżką do połączenia się wszystkich składników. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na przynajmniej 2 godziny, może być dłużej. Po tym czasie
SprawdzonaKuchnia.plmożna również przygotować z nich kanapki ze słodkimi dodatkami, smakują świetnie z dżemem z malin . Bułek wychodzi aż 16, jeśli jest to dla Was zbyt duża porcja, to przygotujcie ciasto z połowy składników. Oczywiście jak każde pieczywo i te bułki najlepiej smakują świeże, ale drugiego dnia są nadal smaczne i można je odświeżać przez odgrzanie ich tosterze lub piekarniku(...)wtedy ciepłe z lekko chrupiącą skórką wyśmienite do serów. Ciasto na bułki jest sprężyste, puszyste i elastyczne co sprawia, że dobrze się z nim pracuje, nie wymaga dodatkowego podsypywania mąką podczas formowania bułek. Z ciasta można przygotować również mini bagietki posypane różnego rodzaju ziarnami. Print Bułki hamburgerowe z zakwasem .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Puszyste
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Bułki gryczano słonecznikowe może niezbyt urodziwe, ale bardzo smaczne! Ciasto przygotowane jest z mieszanki mąki pszennej i mąki gryczanej oraz prażonych nasion słonecznika to zestawienie daje naprawdę wspaniały smak. Przepis jest dość szybki do przygotowania, a to dlatego, że poza zakwasem, którego głównym zadaniem jest wzbogacenie smaku, są również drożdże, które przyspieszają proces rośnięcia. Jeśli chodzi(...)słonecznik to przed dodaniem do ciasta najlepiej delikatnie uprażyć na suchej patelni, ten prosty zabieg doda bardzo fajnego smaku. Słonecznik można zastąpić pestkami dyni lub orzechami włoskimi. Bułki gryczano słonecznikowe Formowanie bułek może być dobrą zabawą dla dzieci tutaj nie trzeba specjalnie przykładać się i formować idealnych okrągłych bułeczek. Wystarczy po podzieleniu ciasta na dowolnej wielkości kawałki niedbale uformować fantazyjne
SprawdzonaKuchnia.plczęść osób, która lubi przełamać tradycyjne rodzinne menu czymś nowym 😉 Na przykład sernikiem z egzotyczną nutką kokosa . Mam nadzieję, że spodoba się Wam sernik w tym wydaniu. Ciemne czekoladowe ciasto w połączeniu z lekką masą serową z nutą kokosową, to naprawdę jest pyszne ! Żeby sernik wyszedł taki, jak należy, pamiętajcie o ważnej zasadzie! Składniki na sernik powinny być w temperaturze(...)cukru 2 duże jajka 60 g wiórków kokosowych 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g mleczka kokosowego tylko gęsta część lub śmietanka koksowa Składniki na kruche ciasto 130 g mąki pszennej 55 g masła zimnego pokrojonego w kosteczkę 20 g smalcu 40 g cukru pudru 10 g gorzkiego kakao 2 łyżki zimnej wody 1 szczypta soli Dodatkowo
SprawdzonaKuchnia.plEkspresowe ciasto czekoladowe to propozycja dla niespodziewanych gości oraz propozycja na niespodziewany głód. Do przygotowania tego ciasta tak naprawdę nie potrzebujemy szczególnych składników. Wszystko tak naprawdę pewnie znajdziemy w szafkach. Ten przepis inspirowany jest ciastem z przepisu Jadłonomi . W mojej wersji zrezygnowałam z cukru i zastąpiłam go erytrolem. Również mąkę pszenną zamieniłam na orkiszową, a do ciasta dodałam dodatkowo czekoladę(...)Muszę przyznać, że to niepozorne ciasto skradło moje serce Nie dość, że zaspakaja ochotę na słodycze to jeszcze jest niskokaloryczne i sycące. Dlatego polecam go osobom, które są na diecie, a zmagają się z potrzebą zjedzenia czegoś słodkiego I oczywiście wszystkim osobom, które nie są na diecie również bardzo je polecam Ekspresowe ciasto czekoladowe Składniki na keksówkę o długości
365 dni dookoła kuchni