lievito vanigliato 1 uovo 1 cucchiaio di rhum 1 cucchiaino di cannella un pizzico di cardamomo 700 g di mele zucchero a velo PRZYGOTOWANIE Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 200 stopni i wyłożenia papierem do pieczenia okrągłej formy o średnicy 24 cm. W mikserze miksujemy mąkę, cukier i zimne masło pokrojone(...)kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencj ę kruszonki, dodajemy jajko; szybko wyrabiamy ciasto. Po ł ow ę ciasta owijamy folią spożywczą, schładzamy w w zamrażalniku. Pozostałym ciastem wykładamy form ę razem z bokami na wysokość ok. 2 cm. Ciasto podpiekamy ok. 15-20 minut, aż nabierze złotego koloru. Podpieczone
La grande e la piccola cuocaProste cynamonowe ciasto z suszonymi śliwkami, bez miksera, na jedną keksówkę – idealna propozycja na pieczenie w tygodniu. Ciasto cynamonowe pachnie cynamonem i jesienią, nie jest zbyt słodkie dlatego domownicy, u których powstało smarowali powidłami ile się da:) Dla mnie akurat choć cynamon w połączeniu ze śliwkami bomba odkrycie! Czy z dodatkami czy bez zapraszam na proste cynamonowe ciasto(...)siekam i moczę w dużym kubku ciepłej wody. W drugiej mieszam trzepaczką mokre składniki: mieszam jogurt, śmietanę, wbijam całe jaja, dodaję olej, mieszam. Dodaję suche składniki, mieszam do połączenia ciasta. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wlewam 1/3 ciasta i posypuję 1/3 cynamonu wymieszanego z cukrem. Przykrywam kolejną porcją ciasta, wyrównuję i posypuję cynamonem z cukrem. Tak 3 razy, na wierzchu
Zasmakuj KuchniRabarbar zazwyczaj w ciastach króluje wiosną bądź wczesnym latem kiedy to dopiero pojawia się w ogródkach. Ale w ogrodzie mojej mamy rośnie do dziś i jest na wyciągnięcie ręki. Ciasto wzbogaciłam dodatkiem masy krówkowej która przełamała delikatnie kwaśność rabarbaru. Wyszło pysznie i delikatnie! Ciasto rozpływało się w ustach. Polecam! Składniki na ciasto; 25 dag mąki pszennej(...)rabarbaru 1 łyżka cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej 3-4 łyżki masy krówkowej 1 jajko do posmarowania brzegów 1 łyżka cukru do posypania brzegów Przygotowanie; Wszystkie składniki ciasta przekładamy do miski. Zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto będzie delikatnie klejące ale takie ma być. Rabarbar oczyszczamy, myjemy i kroimy na drobne kawałki. Przekładamy do miski, wsypujemy cukier i odstawiamy na kilka
Radość kipiąca uśmiechem.małe, drożdżowe słodkości. Mowa o rogalikach. Jeśli szukacie idealnego przepisu na rogaliki i chcecie by wyszły leciutkie, puszyste, pulchne i pyszne to polecam ten :) Jest on wyjątkowy, ponieważ ciasto przygotowujemy trochę inaczej jak klasyczne drożdżowe. To ciasto wyrasta zanurzone w zimnej wodzie :) Gdy wypłynie można piec rogaliki. Z ciastem pracuje się rewelacyjnie :) Bardzo Wam je polecam, jest(...)jeden z najlepszych przepisów na rogaliki jaki posiadam :) Rogaliki można nadziać wszystkim, ja gorąco polecam nadzienie takie jak w przepisie czyli czekoladowo-orzechowe :) Zapraszam SKŁADNIKI CIASTO -750 g mąki pszennej tortowej -250 g masła lub margaryny -100 g cukru -200 ml mleka -80 g drożdży świeżych -2 jajka -cukier waniliowy NADZIENIE -200 g czekolady mlecznej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupszennej 240 ml letniej wody 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych półtorej łyżki oliwy i dodatkowo kilka kropli do posmarowania ciasta 1 czubata łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 350 g mąki pszennej 190 ml letniej wody 7 g suchych drożdży(...)przygotować rozczyn. Określenie " letnia woda " oznacza wodę o temperaturze około 35 - do 38 stopni Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Dokładnie wyrobić ciasto na jednolitą, gładką, elastyczną masę (ciasto nie powinno przywierać do rąk, w razie potrzeby można podsypać mąką). Po wyrobieniu ciasto lekko posmarować oliwą i pozostawić w ciepłym miejscu
Cztery Fajeryrazem nasze bajaderki są w wersji miniaturowej i z wyglądu bardziej przypominają trufle, zwłaszcza po obtoczeniu ich w kruszonych orzechach. Nazwa " przegląd tygodnia " nie jest przypadkowa. Do tego ciasta możemy wykorzystać resztki pokruszonych herbatników, stare ciasto nie zawierające owoców i kremów (np. drożdżowe, piaskowiec, makowiec itd.), resztki słodkiego pieczywa czyli wszystko co normalnie trafiłoby do kosza lub karmnika dla ptaków(...)Poniższy przepis dostałam od Kryni58 i często z niego korzystam, jeśli zostają mi jakieś resztki ciast- te bajaderki są wyjątkowo smaczne :) Składniki 450-500 g pokruszonych resztek ciast (bez kremów, żelatyny, owoców, galaretek), herbatników, kruchych ciastek, biszkoptów itp. 1/2 szklanki rodzynek namoczonych w wodzie lub w rumie 1/3 szklanki dowolnych pokruszonych orzechów lub migdałów około 2 lub 3 łyżki drobnego
Cztery Fajerywiórków kokosowych około pół szklanki żurawiny 1 bardzo duże jajko lub dwa małe 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego duża szczypta soli Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt twarde można dodać 2 łyżki bardzo zimnego mleka lub wody Do posmarowania kilka łyżek wody lub płynnego miodu wymieszanego z wodą w proporcjach 1:1 Jeśli macie problemy(...)tradycjonalistów Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę masło lub olej kokosowy , sól, jajko, ekstrakt waniliowy, cukier i ręcznie lub mikserem wyrobić gładkie ciasto. Dodać żurawinę i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Zimne ciasto podzielić na dwie lub trzy części, każdą z nich rozwałkować
Cztery FajeryCiasto czekoladowe z gruszkami Dziś zapraszam na łatwe i szybkie w przygotowaniu oraz mega smaczne i bardzo efektowne ciasto z całymi gruszkami. Do wypieku warto wybrać w miarę miękkie i raczej wysokie owoce, gdyż ciasto podczas pieczenia dość mocno wyrasta. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 szklanka cukru(...)drugiej *** *** Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao. Ucieramy. Na koniec wlewamy olej, dokładnie mieszamy *** *** Masę przelewamy do keksówki z gruszkami *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok 1 godzinę – do suchego patyczka (stopień upieczenia należy szczególnie sprawdzać w pobliżu owoców) *** *** Przygotowujemy polewę czekoladową
Blog z Apetytemelektryczna do wypieku "skorupek". Przepis został też przystosowany do wykonania w robotach Kohersen Mycook Ciastka orzeszki z kremem czekoladowym i orzechami - składniki proporcje na około 35-45 ciasteczek Kruche ciasto na orzeszki 250 g mąki pszennej tortowej 50 g cukru pudru 1 całe duże jajko 120 g miękkiego masła 2 łyżeczki cukru waniliowego pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy(...)łyżeczki cukru waniliowego pół szklanki mleka w proszku Dodatkowo: obrane ze skórki migdały lub orzechy laskowe. Jak zrobić ciasteczka orzeszki z kremem czekoladowym i orzechami Wszystkie suche składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Dodać masło, rozbełtane jajko, całość wyrobić na gładkie, jednolite ciasto i odstawić na około 15 minut do lodówki. Z ciasta formować niewielkie kulki, nieco większe od orzecha laskowego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadziś u nas witaminy, minerały i beta-karoten na słodko, czyli dzień dobry z ciastem marchewkowym Ciasto powstało z miłości do marchwi i Męża rzecz jasna, dla którego wszelakie krzątanie się w kuchni jest dla mnie niekończącą się frajdą! No więc jest! Frajda, gorące ciasto, wolne popołudnie, towarzystwo rodziny i szczęśliwy Mąż Ciasto marchewkowe z dodatkiem suszonej żurawiny i orzechów(...)włoskich z dużą ilością lukru cytrynowego, coś pięknego. Ciasto można udekorować lukrem, posypać orzechami, suszoną żurawiną lub innymi bakaliami, posypać cukrem pudrem, przełożyć kremem z mascarpone lub posmarować wierzch serkiem waniliowym, uwierzcie, pycha! POLECAM, bo wilgotne i słodkie ciasta znikają pierwsze! Zobacz również mój inny przepis na ciasto marchewkowe Składniki: 2 szklanki tartej marchwi 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru
Zasmakuj Kuchniprzechowywać itd. a także techniki przygotowywania chleba. Czyli powstawanie chleba od mieszania do wypiekania. Opisane są etapy fermentacji chleba a także rodzaje zaczynów. Pokazane jest jak składać ciasto w pojemniku a jak na stolnicy. Aby być mistrzem naprawdę potrzeba dużo czasu ,ale uważam ,ze z tą książką jest to możliwe. Część druga natomiast to przepisy i pieczywo ozdobne(...)Więc uważam są to ilości restauracyjne. Etapy pieczenia chleba bywają długie i mozolne o czym przekonałam się po przeczytaniu tej książki. Ale efekty są warte mimo tego że ciasto zagniatamy kilka razy, odstawiamy, następnie formujemy, odstawiamy i znów przekładamy do formy i następnie znów odstawiamy i tak w koło. Oczywiście są też szybsze i mniej wymagające przepisy ale smak
Radość kipiąca uśmiechem.rodzaj ciasta pojawia się na moim stole dość często. Łatwo i szybko się je przygotowuje, bo nie potrzebuje długiego i żmudnego wyrabiania. Smakuje rewelacyjnie 😋, szczególnie wówczas, gdy się je trochę mocniej przypiecze. Z brzoskwiniami piekłam z myślą o gościach. Ledwo dotrwało do drugiego dnia (bo zapowiedziałam, że nie będzie czasu na przygotowanie jakiegokolwiek deseru 😉). Składniki (na blachę(...)Ciasto 80 g masła 120 ml mleka 100 ml wrzątku 50 g drożdży 100 g cukru + łyżeczka 600 g mąki pszennej jajko szczypta soli Kruszonka 120 g mąki 100 g masła 100 g cukru pół łyżeczki mielonego kardamonu 6 brzoskwiń Masło roztopić w rondelku. Drożdże wymieszać w mleku zmieszanym z wrzątkiem i łyżeczką cukru. Zostawić do namnożenia drożdży. W misce
Weekendy w domu i ogrodziedyby ktoś mnie zapytał, jakie jest moje ulubione ciasto, to wymieniłabym dwa – brownie , czyli ciasto czekoladowe oraz sernik . I dzisiaj na tapetę bierzemy właśnie sernik, tym razem w wyjątkowej odsłonie. Będzie to sernik waniliowo-kajmakowy z polewą czekoladową, na kruchym, bezglutenowym spodzie, w dodatku na zimno. Czyż to nie brzmi jak poezja smaku? W dodatku jest prosty w przygotowaniu(...)pieczemy tylko spód. No i jest to idealne ciasto na lato, bo podajemy je na zimno, prosto z lodówki. Jeśli tak jak ja jesteście fanami serników, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Sernik waniliowy z kajmakiem i polewą czekoladową (bezglutenowy) Do przygotowania kruchego spodu będziecie potrzebować: 10 dag mąki ryżowej 5 dag mąki kukurydzianej 5 dag skrobii ziemniaczanej
Okiem Blondynki by McBlondi