Paszteciki można przygotować z różnego ciasta: kruchego, francuskiego , drożdżowego , krucho drożdżowego . Proponuję paszteciki w cieście półkruchym. Nadzienie może być z mięsa drobiowego , wieprzowego, z mięsa gotowanego , gotowanego mięsa ze szpinakiem lub warzywny. Proponuję paszteciki z ciasta półkruchego z nadzieniem z płucek cielęcych. Ciasto : 400 g mąki pszennej, 100 g zimnego masła, 2 jajka, 40 g cukru, 70 ml śmietany(...)łyżeczki soli, farsz : 1 kg płucek cielęcych, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 2 garście grzybów suszonych, 2 cebule, 2 listki laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sól, Ciasto : wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i włożyć co najmniej na godzinę
królestwo garówBananowa babeczka z kubeczka to bardzo szybkie ciasto z mikrofali, które przygotowuje się w kubku. Jest to taka jednoosobowa porcja słodkości, którą można przygotować w dosłownie kilka minut. Oprócz tego, że deser przygotowuje się bardzo szybko, to również z bardzo niewielu składników, bo zaledwie z trzech. W dodatku jest to ciasto fit, bo nie zawiera mąki i można go zrobić(...)dodatku cukru. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zawiera za to same zdrowe składniki, dodające energii, bo banan, jajko i kakao. Ciasto można jeść na gorąco, od razu po przygotowaniu, lub na zimno. Ma fajną, niespotykaną konsystencję, jest wilgotne i nie przypomina tradycyjnego suchego ciasta. Przepis na to ciasto znalazłam na tej stronie: https://wiszniowka.pl/fit-ciasto-z-kubka-tylko-3-skladniki/. Oto on: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki
Waniliowe ImprowizacjeDziś znów coś na szybko, a na szybko często oznacza u mnie coś z ciasta francuskiego. Tym razem postawiłam na rogaliki z ciasta francuskiego z prażonymi jabłkami domowej roboty wymieszanymi z odrobiną cynamonu i budyniu. Rogaliki po upieczeniu posypałam cukrem pudrem. Wyszły z tego bardzo fajne ciasteczka, niezbyt słodkie, ładnie wyglądające. Takie ciastka będą idealne na wypadek niezapowiedzianych gości(...)naprawdę błyskawicznie, szybko stygną, więc na efekt końcowy też nie trzeba długo czekać. Można je podać nawet lekko ciepłe. Polecam. Oto dokładny przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 300g ok. 3/4szkl. prażonych jabłek/musu jabłkowego ze słoika (użyłam jabłek domowej roboty) szczypta cynamonu 1 łyżeczka budyniu waniliowego opcjonalnie cukier do smaku cukier puder do posypania 2 łyżki
Waniliowe Improwizacjeubitych białek wsypać mąkę, proszek, wlać olej i na średnich obrotach połączyć składniki. Forma silikonowa 22 cm z kominkiem wysmarowana olejem i posypana kaszką manną, do formy dodać porcję ciasta jasnego, następnie drugą porcję ciasta w misce wymieszać z kisielem i wodą, dodać na jasne ciasto, następnie trzecią część ciasta w misce wymieszać z kakao i wodą i na ciasto(...)kisielowe, do reszty ciasta wsypać wiórki kokosowe, wlać wodę i aromat rumowy, wymieszać i na ciasto kakaowe. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut do suchego patyczka, w formie ciasto dobrze wystudzić. Puder cukier wymieszać z sokiem z pomarańczy na nie za gęsty lukier i polać lukrem wierzch ciasta, odstawić do zastygnięcia lukru
W Mojej Kuchni LubięWitam Kochani, dziś zapraszam na pyszne i bardzo łatwe eklerki. Eklery są to klasyczne ciastka z ciasta parzonego z bitą śmietaną lub dowolnym kremem, polane czekoladą :) Z tego przepisu zawsze wychodzą, są bardzo leciutkie, pyszne i wychodzi ich bardzo dużo. Zapraszam po przepis w formie filmu na którym macie pokazane jak zrobić te pyszne ciastka Z tego przepisu wychodzi(...)bardzo dużo, ciasto jest super, pięknie rośnie w pieczeniu. Zapraszam SKŁADNIKI *z proporcji wychodzi bardzo dużo eklerków CIASTO PARZONE -250g masła -500 ml wody -2 szkl mąki pszennej tortowej (szkl 250ml) -pół łyżeczki soli -8 dużych jajek NADZIENIE -1 l śmietanki 30 lub 36% -4 łyżki cukru pudru POLEWA -200g dowolnej czekolady np deserowej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuMakowiec na kruchym cieście z własnej roboty masą makową, powidłami śliwkowymi i bezą kokosową. Uwielbiam to ciasto! Dla każdego miłośnika ciast z makiem, nie tylko na Boże Narodzenie, ale absolutnie na cały karnawał będzie idealne. Ciasto nie jest zbyt skomplikowane, ale jest dość pracochłonne, natomiast warte każdej minuty uwagi. SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE: - 100 g masła - 1 jajko - 180 g mąki(...)pszennej - 50 g cukru pudru - łyżeczka czubata proszku do pieczenia W/w zagniatamy na jednolite ciasto, schładzamy przez kwadrans w lodówce. Wylepiamy formę do pieczenia około 35 x 25 cm. Podpiekamy w piekarniku przez 8 minut, wykładamy masę makową i pieczemy dalej. MASA MAKOWA: - 700 g niebieskiego maku Mak wsyp do garnka, zalej szklanką mleka i dodaj resztę wody
SMYKWKUCHNIMoje pierwsze ciasto w 2020 roku musiało być wyjątkowe. Jest nim szarlotka, to ciasto lubiane przez większość z nas. Przepis ten dostałam od p. Wojtka, cudownie pachnie cynamonem, ma wspaniały chrupiący spód i jest jej zdecydowanie za mało. Można podać ją na ciepło z lodami i śmietaną, bądź na zimno. W każdej postaci jest po prostu pyszna. Wielkie dzięki Wojtek(...)sprawdzony przepis. SKŁADNIKI: ciasto: 300g mąki do ciast(ja wziełam z młyna) 200 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki zimnej wody mus jabłkowy: 1 kg.jabłek(najlepiej szare renety) 1/4 szkl. brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy piernikowej 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka budyniu śmietankowego sok z połowy cytryny WYKONANIE: ze wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto
Kuchnia BeatyCiasto śnieżynka z ananasem bez pieczenia Szukacie pomysłu na proste ciasto bez pieczenia? Polecam Wam moje ciasto śnieżynka z ananasem. Takie ciasto przygotujecie dosłownie w kilka minut, później już trzeba tylko poczekać aż nasz deser stężeje w lodówce. Dlatego najlepiej przygotować je dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce (minimalny czas na tężenie to 3-4 godziny). Ciasto jest(...)bardzo proste i pyszne. Jeśli tak jak ja dodacie do masy małą ilość cukru pudru, deser będzie też lekko orzeźwiający. Spróbujcie. Ja takie ciasta bez pieczenia najczęściej przygotowuje na różne domówki, na sylwestra lub spotkania z przyjaciółmi. Ciasto śnieżynka z ananasem bez pieczenia na spodzie z kruchych ciasteczek. Składniki: Na ciasto: 250 ml śmietanki 30% (zimnej) 2 opakowania serka naturalnego
Słodkie okruszkipszennej 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie)* Dodatkowo: olej lub smalec cukier puder Wykonanie: W misce, za pomocą rózgi kuchennej mieszamy: jajka, cukier, mleko i mąki, aż otrzymamy jednolitą masę. Ciasto ma podobną konsystencję do ciasta na naleśniki, tylko gęściejszą. Jeśli ciasto wyjdzie rzadkie dodajemy więcej mąki. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce, ok 1 godz. Olej rozgrzewamy jak na faworki(...)rozetek wkładamy na kilka sekund do rozgrzanego oleju, aby się ogrzała. Szybko wyciągamy i przykładamy na sekundę do ręcznika papierowego, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie zanurzamy foremkę w cieście. Nie zanurzamy całej foremki, aby ciasto nie zakrywało góry foremki, ponieważ nie będzie można ściągnąć ciasteczka. Przenosimy foremkę z ciastem do oleju i smażymy. Gdy ciastko się ‘otworzy’ wyciągamy
Słodki PomysłŚwiąteczne pieczenie jest wyjątkowe, bo proste ciasta mogą stać się nietypowe. Wystarczy wypieki ozdobić świątecznie i nagle zrobi się bajecznie. Prosta z wyglądu tarta, dzięki ciasteczkom i perełkom świąteczny charakter nabrała i jeszcze lepiej smakowała, bo przecież pierwsze jemy oczami, a następnie delektujemy się smakami. Smak tutaj jest delikatny, kremowy, wanilinowo chałwowy. Składniki , forma na tarte o średnicy(...)ciasto: 150 g schłodzonej margaryny, ok. 200 g mąki pszennej, 50 g mąki krupczatki, 1 żółtko, 1 średnie jajko, 2 szczypty soli, 1 łyżka cukru pudru, masa: 2 jajka, 100 g chałwy o smaku wanilinowym, 2 łyżki cukru trzcinowego , 100 ml słodkiej śmietanki 30%, 1 opakowanie budyniu z cukrem waniliowy smak (60 g), 500 g serka mascarpone, ponadto: perełki
Moniki Smakołykimniej tym lepiej i podkreśliłam łososia tylko tym co wydobywa jego pyszny smak. Jest to skórka z cytryny, koperek, sól i pieprz. A całość zapieczona jest w cudownie maślanym cieście francuskim. Tak niewiele, a tak wiele smaku na talerzach i tyle zachwytów z ust jedzących. Taki łosoś zdecydowanie poleca się na święta, zwłaszcza, że przygotowanie to chwila, a resztę wykonuje(...)piekarnik. Składniki (na 2 duże porcje): 2 filety z łososia – moje miały około 250g skórka z połowy cytryny pół łyżeczki suszonego koperku sól i pieprz do smaku opakowanie ciasta francuskiego żółtko do posmarowania ciasta Nastawiamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Łososia myjemy, jeśli ma skórę do ostrym nożem zdzieramy łuski. Układamy na ręcznik papierowy
Smaczna Stronafajny pomysł na przekąskę, która świetnie sprawdzi się do zabrania ze sobą do pracy, ale także na imprezę jako tak zwane finger food. Jeśli nie uśmiecha Wam się wyrabianie ciasta na pizzę i czekanie aż ciasto wyrośnie to flatbread jest świetną szybszą alternatywą. Ciasto wychodzi delikatne i lekko chrupiące. Jeśli chcecie uzyskać bardziej miękki i elastyczny spód to rozwałkujcie ciasto(...)nieco grubszy placek. Składniki na ciasto wystarczy szybko zagnieść, rozwałkować, położyć wybrane dodatki i upiec. Ekspresowo mamy gotową fajną przekąskę, która dzięki dodatkom możemy dowolnie modyfikować. U mnie tym razem jedno z moich ulubionych połączeń - gruszka i ser camembert. Te dwa składniki rozumieją się ze sobą doskonale! Do tego dla ciekawego efektu wizualnego dodałam startego buraka. W końcu
HealthyCreations