ciasto - 160894 przepisów (strona:844/10727)

Pączki na śmietanie kremówce 142

pączki na słodkiej śmietance różnią się czymś od tych bez niej? Moim zdaniem tak. Na pewno są bardzo delikatne, wprost rozpływają się w ustach. No i z ciastem pracuje się tak dobrze, że teraz już chyba tylko takie pączki będę robić. Dodatek kremówki sprawia, że ciasto wychodzi bardziej tłuste, ale to właśnie dzięki temu jest takie wdzięczne w obróbce(...)rąk, przez co pączki formuje się szybko i sprawnie. A tak w ogóle, to przekonałam się, że najlepsze pączki to takie, które, oprócz żółtek, zawierają również całe jajka; ciasto jest wówczas bardziej stabilne, a pączki po usmażeniu zachowują swój ładny kształt i są niesamowicie sprężyste. Cóż, Tłusty Czwartek już za nami, ale karnawał wciąż trwa, więc jeśli ktoś

Opowieści z piekarnika
Pizza 216

nóż do pizzy. Blaszki pokryte są nieprzywierającą powłoką non-stick Cortan. Bardzo spodobał mi się nóż ponieważ nie rysuje i nie niszczy blaszek w trakcie krojenia pizzy.  Składniki: Ciasto: 3,5 szkl mąki pszennej 1 szkl letniej wody 1 łyżka suszonych drożdży 1  łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli Sos do pizzy(...)puszka pomidorów(całe) 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki oregano Dodatki: szynka mozzarella ananas papryka pieczarki Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera i zmiksować za pomocą końcówki do ciast drożdżowych. Miksować około 15 minut aż ciasto będzie jednolite. Lekko oprószyć mąką przykryć ściereczką i odłożyć

Ala piecze i gotuje
Chleb pszenno-żytni wieloziarnisty na zakwasie 192

Chleb pszenno-żytni wieloziarnisty na zakwasie  To jest naprawdę wielo ziarnisty chleb  ;) Do ciasta dodałem całe mnóstwo rozmaitych nasion  (siemię lniane, chia, sezam, kminek, mak, dynię, kaszkę kukurydzianą) - w zasadzie wszystko, co miałem w domu i jeszcze sporo mieszanki ziaren na posypkę. Poza tym są w nim jeszcze zarodki pszenne (6%) i mąka żytnia pełnoziarnista(...)tego połączenia upiekł mi się mocno aromatyczny chleb o bardzo bogatym smaku. Polecam! Inspirowałem się przepisem na "Seeded Bread" z książki Chada Robertsona "Tartine Book No. 3". Składniki na ciasto: 330 g mąka pszenna silna Manitoba 100 g mąka pszenna typ 480 70 g mąka żytnia typ 2000 30 g zarodki pszenne 350 + 35 g woda 100 g zakwas pszenny

Przepisy na domowy ser i chleb
Ciasto czekoladowe z suszonymi figami 159

Dziś u mnie, w Tłusty Czwartek szybkie ciasto czekoladowe z suszonymi figami z serii Helio Natur . Lekkie ciasto, bez miksera, bardzo proste i łatwe w przygotowaniu. Na jedną keksówkę. W kilka chwil, gdy nie mamy czasu. Proste składniki. A gotowe ciasto jak smakuje! Delikatne ciasto czekoladowe z suszonymi figami polane polewą czekoladową i udekorowane płatkami migdałów z lekką nutą aromatu(...)waniliowego. Idealne na dobry początek dnia! Ciasto można przełożyć powidłami, ulubionym dżemem, dodać przyprawy korzennej – postanie piernik lub zrezygnować z kakao i dodać skórkę z pomarańczy lub cytryny – będzie pysznie! Ciasto jedno a wiele inspiracji! Ciasto czekoladowe z suszonymi figami firmy Helio z serii Helio Natur znika u nas szybko! Smacznego U nas znika dość szybko, przygotowuję

Zasmakuj Kuchni
Karpatka 112

Karpatka należy do grupy ciast parzonych. Określenie „ciasto parzone” pochodzi od sposobu wykonania ciasta. Mąkę wsypujemy do gotującej się wody z tłuszczem i „zaparzamy” ją w wysokiej temperaturze. Ciasto parzone przygotowywane jest bez cukru, ma więc bardzo różnorodne zastosowanie, ponieważ samo w sobie nie ma wyraźnie określonego smaku. Dlatego przepis podstawowy ma zastosowanie w niezmienionej formie we wszystkich rodzajach wypieków(...)ciasta parzonego. Karpatka Składniki na ciasto parzone: 250 ml wody (1 szklanka) 125 g margaryny 5 jaj 150 g mąki pszennej (1 szklanka) Karpatka Wykonanie: Zagotować wodę z tłuszczem, dodać mąkę. Podgrzewać na małym ogniu (ok 1 minuty), energicznie mieszając masę aby się nie przypaliła. Odłożyć do wystudzenia (najlepiej przełożyć do miski szybciej się wystudzi). Do chłodnej masy wbijamy

Pomysłowa kuchnia
Eklerki kokosowe 570

też oczywiście taką polewą pokryć całą powierzchnię górnej części ciastek. Polecam w trwającym jeszcze karnawale ( ale poza nim też ;) ). Budyń do kremu warto wykonać zaraz po pierwszym etapie przygotowania ciasta parzonego ( czyli po zagotowaniu wody z masłem i dodaniu mąki ), i jedno i drugie będzie bowiem potrzebowało czasu, aby całkowicie wystygnąć. Składniki na 15 sztuk: Ciasto parzone: 1 szklanka mąki(...)łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 100 g masła, w temperaturze pokojowej Polewa z białej czekolady: 60 g białej czekolady 20 g masła Dodatkowo: wiórki kokosowe do oprószenia Wykonanie: Ciasto parzone: W niedużym garnku ( najlepiej z grubym dnem ) umieścić wodę i masło. Podgrzewać do rozpuszczenia masła. Zagotować. Na gotującą się wodę z masłem wsypywać mąkę, cały czas mieszając/ucieraj

Opowieści z piekarnika
Ciasto z ananasem 177

Ciasto delikatne w smaku, czekoladowe z dodatkiem ananasa, niezbyt słodkie, takie jak lubimy. Szybko znika ze stołu, a ja wiem że dobrze smakuje. Jest wspaniałe, szybkie w wykonaniu i już – jest smacznie dziś u nas – wyjątkowo! Bez miksera, bez jajek, ciasto na jedną keksówkę. Do tego proste i smaczne – pycha ciasto nie tylko do kawy! Zapraszam dziś(...)ciasto bez jajek z dodatkiem kakao i ananasów. Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżeczki mąki 3 łyżeczki kakao 250 g powideł śliwkowych, zamiennie dżem z ananasów lub brzoskwiń 4 plastry ananasa z puszki pół płaskiej łyżeczki cynamonu lub mniej jeśli wolicie 3 łyżki drobnego cukru białego lub cukru trzcinowego 1,5 szklanki mleka ½ szklanki oleju rzepakowego 3 łyżeczki

Zasmakuj Kuchni
Ziemniaczane kuleczki 112

się zachwycał, więc nie pozostawało nic innego, jak odtworzyć je w domu. Kulki fajnie chrupią a zarazem są miękkie. No i jedyna trudność to dobranie odpowiedniej ilości mąki do ciasta. Ciasto powinno być zwarte, nieco luźniejsze niż ciasto na kopytka, ale ilość mąki jaką trzeba dodać, w dużej mierze zależy od ziemniaków jakich użyjecie. Część ziemniaków jest mączysta, w takim(...)wypadku mąki dodajemy mniej. Najlepiej zacząć od połowy szklanki i w razie potrzeby dosypywać. Jeśli nie jesteście pewni, czy ciasto ma dobrą konsystencję, to warto usmażyć jedną kulkę testowo. Trzeba uważać też na ilość oleju w jakim smażymy kuleczki. Nie może być go za dużo, bo zrobi się na zewnątrz skorupka, ale środek wypłynie. To będzie coś jak gotowanie bardziej

Mieszam w Garnku
Markizy Orzechowe z Kremem Czekoladowym 288

przeraża, bo kiedy ktoś spędza trochę czasu w kuchni to przepisy czyta na logikę i tu wg mnie wsypanie 1/4 szklanki sody oczyszczonej byłoby oczywistym spieprzeniem całego ciasta, dlatego ograniczyłam się do 1/4 łyżeczki, a w innym pieczeniem ciasta w 350 stopniach Celsjusza byłoby kulinarnym samobójstwem, tak więc wg mnie to zwykłe "literówki". Ciastka wyszły przepyszne, krem dobrym składnikiem(...)zamianie proporcji czekolady gorzkiej na rzecz mlecznej, a do tego tak mało wymagający i prosty w przygotowaniu. Fajnie tężeje, co daje wiele możliwości. Oczywiście tu zgadzam się z autorką, ciasto jest bardzo niewdzięczne do wałkowania i przetestowałam obie zaproponowane opcje, czyli forma wałka krojona na plastry i opcja wycinania kształtów. Jak dla mnie zdecydowanie wycinanie, ale tu sprytnie podeszłam

Blondynka Gotuje
Chlebek cebulowy z orzechami makadamia (Pane alle cipolle) 124

forma przypomina mi trochę focaccię. Jeśli dzień lub dwa wcześniej nastawimy na niego zaczyn, to samo wykonanie jest potem dosyć proste i szybkie. Polecam do upieczenia także początkującym! Nawodnienie ciasta (hydratacja) 75% Pomysł na ten chleb zaczerpnąłem z bloga ХЛЕБ & ХЛЕБ Receptura (na 1 chlebek o wadze ok. 450 g):  Zaczyn "stare ciasto" (1-2 godziny w temperaturze(...)następnie 24-48 godziny w lodówce 3-4oС): 50 g - mąka pszenna typ 650 lub 750 34 g - woda; 1,5 g. - drożdże świeże prasowane; 1 g - sól . Ciasto (fermentacja ok. 90 minut w temperaturze pokojowej ok. 24-25oС): 250 g - mąka pszenna typ 650 lub 750; 188 g - woda; 6 g - drożdże świeże prasowane; 38 g - zaczyn

Przepisy na domowy ser i chleb
Pierogi z mięsem 131

się dzisiaj pisze ten wpis, ponieważ nie mogę podać konkretnych gramatur poszczególnych składników. Dopiero teraz sobie uświadomiłam, że nie wiem nawet jaki napisać przepis na ciasto pierogowe, gdyż robiłam też inne pierogi. Robienie ciasta na pierogi jest dla mnie tak prosta rzeczą, że nawet nie zwracam uwagi ile czego daje, po prostu wiem jakiej konsystencji(...)być ciasto. Ale mam mądre książki kucharskie i znalazłam gramaturę. Pierogi z mięsem   Składniki na farsz na ok 45-50 pierogów 3 duże ćwiartki z kurczaka ugotowane, obrane ze skór i kości 1 mała cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Składniki na ciasto 300g mąki 200 ml ciepłej wody 1 jajko

Pomysłowa kuchnia
Ciasto figowe z orzechami i czekoladą 85

Ciasto figowe to ciasto ucierane z dodatkiem orzechów i czekoladą. Ciasto ucierane praktycznie zawsze robię na maśle. Żadne substytuty nie smakują jak masło, więc po co je używać. Oczywiście za kostkę masła trzeba nieźle zapłacić i nie tylko w Polsce. To obecnie międzynarodowy trend. Cieszą się producenci margaryny, bo będą mogli jej więcej sprzedać. Cena margaryny jest o wiele atrakcyjniejsza(...)masłu. Ponieważ ostatnio dużo się mówi o naturalnych tłuszczach, więc nic dziwnego, że masło cieszy się dużą popularnością. No cóż margaryna nawet nie jest w pobliżu słowa zdrowy tłuszcz. Ciasto figowe na świeżutkim maśle powstało z myślą o wykorzystania suszonych fig i orzechów. Zawsze kupuję mnóstwo bakalii na święta. Potem poniewiera się tu i ówdzie jakaś otwarta paczuszka, z której

codojedzenia
Pide - tureckie placki 252

Tureckie pide to rodzaj placka którego ciasto przypomina pizzę.  Te, które jadłam w Stambule formą przypominały łódki. Tym razem zrobiłam pide z nadzieniem serowym i mięsnym. Przepis na ciasto na podstawie książki " Istanbul" autorka - Rebecca Seal. Farsz powstał z tego co akurat było w domu, i nie jest to niewątpliwie żaden przepis turecki a raczej moje wariacje n.t. nadzienia(...)Polecam! składniki ciasto: 175 ml mleka 2 łyżeczki drożdży instant 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy 250 g mąki pszennej chlebowej 1/2 łyżeczki  soli farsz mięsny na 2 placki: 250g mięsa  wołowego mielonego 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka papryki wędzonej ( dałam ostrą) 1  - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oliwa farsz serowy

Stare Gary
Chleb pszenno - orkiszowy 138

drożdżach z dodatkiem mąki orkiszowej. Bardzo smaczny, wszyscy domownicy przyznali to jednogłośnie ;). Dobę wcześniej należy przygotować zaczyn, to on jest podstawą tego chleba. Ogólnie pracy przy nim niewiele, ciasto rośnie szybko, krótki też jest czas pieczenia. Nic tylko piec ;). Jedyne co mnie rozczarowało, to...skórka, która nie chrupała, a chyba wszyscy lubimy jak w świeżutkim chlebie skóra przyjemnie chrrrupie(...)miało być. Może taka jego uroda ;). Zachęcam do wypróbowania przepisu :). Składniki na 1 bochenek: Zaczyn: 175 g mąki pszennej typ 650 10 g suchych drożdży 200 ml letniej wody Ciasto właściwe: 275 g mąki pszennej typ 650 150 g mąki orkiszowej 4 g suchych drożdży 2 łyżeczki soli ( 12 g ) 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżka oleju rzepakowego, słonecznikowego

Opowieści z piekarnika