ciasto - 160894 przepisów (strona:842/10727)

Kruche pierożki z tuńczykiem i groszkiem 132

iconsicon=”stopwatch” wrap=”i”] Czas wykonania: 1h 30 min [wp-svg-iconsicon=”food” wrap=”i”] Ilość porcji: 18 sztuk Składniki: Kruche ciasto: 250 g mąki (rodzaj dowolny) 150 g masła 1 jajko 3 łyżki mleka 1 łyżeczka soli (u mnie himalajska) Farsz: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym(...)ugotowane jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki natki pietruszki sól, pieprz (do smaku) Dodatkowo: 1 żółtko Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć na stolnicę i zagnieść. Kruche ciasto zawinąć w folię aluminiową i schować na 30 minut do lodówki. Farsz: Na patelni rozgrzać olej

KuchniaWeDwoje.pl
Ciasto z brzoskwiniami i masą makową 148

Dziś zapraszam Was na pyszne, proste w przygotowaniu ciasto z brzoskwiniami i masą makową . Moja rodzina je uwielbia, dlatego pojawia się u nas właściwie na każdej uroczystości. Tym razem przygotowałam je na sylwestrową „domówkę”. W końcu w taki dzień nie może zabraknąć również odrobiny słodyczy Korzystając z okazji życzę Wam raz jeszcze zdrowia, szczęścia, spełnienia marzeń i realizacji(...)mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia połówki brzoskwiń w lekkim syropie 1 puszka masy makowej – do nabycia w Lidl Polska cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni (grzanie dół, bez termoobiegu). Do misy przekładamy masło (lub margarynę), wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Całość miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki

Słodkie okruszki
Metrowiec z dżemem 260

Metrowiec z dżemem Ciasto chyba znane od pokoleń. W mojej rodzinie kiedyś często je przygotowywano, jednak później ciasto to się wszystkim przejadło  i zostało zapomniane na pewien czas, a teraz wraca w nieco nowej osłonie, bo z kwaśnym dżemem, który przełamuje słodki smak. Składniki: Na ciasto białe: 4 jajka 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 8 łyżek ciepłej(...)wody 8 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli aromatu (ekstraktu) waniliowego Na ciasto ciemne: 4 jajka 1 1/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 8 łyżek ciepłej wody 8 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Na krem: 3 szklanki mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 4 żółtka 1 szklanka cukru

My sweet a life
Krajanka makowa-makowa panienka 915

kilka godzin dojedziemy do Lusówka koło Poznania, gdzie spędzimy w tym roku święta. Mam jeszcze dla Was przepis na świąteczne ciasto z makiem. Krajanka makowa zwana popularnie makową panienką jest przepysznym ciastem z dodatkiem żurawinowej konfitury. Przełożyłam ciasto cytrynowym kremem. To ciasto można z powodzeniem upiec również w formie tortu. Wczoraj moja koleżanka napisała na FB, że Szwedzi nie wiedzą(...)tracą jeśli jeszcze nie jedli makowca. Uwielbiam tradycyjny makowiec drożdżowy . Jest to ciasto, które u mnie zawsze konkuruje z sernikiem. Jak mam ochotę na obydwa to piekę seromak . Krajanka makowa Składniki: prostokątna forma 32 cm x 25 cm Spody makowe 200 g maku, zmielonego i suchego 100 g zmielonych migdałów 180 cukru 8 białek 4 żółtka szczypta soli Krem maślany

codojedzenia
Drożdżowe babeczki z makiem i polewą z białej czekolady 114

Kiedy duże makowce są dla nas zbyt duże, bo na przykład mamy małą rodzinę, a mimo wszystko chcielibyśmy upiec ciasto z makiem - polecam babeczki drożdżowe z makiem i polewą z białej czekolady. Każda z babeczek składa się z trzech ruloników przepełnionych masą makową, i pokryta jest kremem z mascarpone i białej czekolady. Babeczki są puszyste i mięciutkie. Najlepsze zaraz(...)objętości. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Jajko rozdzielić (żółtko i białko osobno). Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, żółtko, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn. Składniki wymieszać i wyrobić jednolite ciasto. Gdy ciasto będzie już tworzyć całość, dodawać stopniowo masło, wyrabiając przez kilka minut do uzyskania jednolitego, błyszczącego i odchodzącego od dłoni ciasta. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem

Świat Ciasta
Kulebiak z rybą i ryżem 154

Kulebiak z rybą i ryżem. Kulebiak to forma pieroga, który niekoniecznie musi być nadziany kapustą. Ja tym razem postawiłam na farsz z ryby, ryżu i pieczarek, oraz ciasto francuskie które tworzą efektowne, smaczne połączenie idealne na wigilijną kolację. Wypróbuj mój przepis. Po upieczeniu plastry kulebiaka kładziemy na sałatę, do kulebiaka przygotowałam jeszcze sos pieczarkowy. Kulebiaka dekorujemy pietruszką. Łososia można zastąpić(...)zamiast w mleku, możemy ugotować rybę w bulionie. Składniki: 1 szklanka mleka ½ kg świeżego łososia 100 g pieczarek 1 cebula 1 mała marchewka 100 g ugotowanego ryżu 1 op.- ciasto francuskie 1 jajko sól do smaku pieprz: do smaku miks sałat Jajko 2 łyżki oleju rzepakowego Jak przygotować kulebiak z rybą i ryżem? Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cynamonowiec 323

Ręka do góry kto jeszcze, jak ja, lubi cynamon?;) Miło mi uraczyć Was dziś pysznym przekładańcem. Jest to ciasto na specjalne okazje – słodkie, wysokie, podzielne, łatwo się kroi i pięknie prezentuje na stole. Na ciasto składają się dwa blaty mocno cynamonowego ciasta ucieranego, dwie warstwy powideł śliwkowych, a do tego pyszna budyniowa masa o smaku cappuccino i makowo-biszkoptowa(...)wkładka. Przekonałam kogoś do upieczenia?;) Ciasto cynamonowe: 200 g masła lub margaryny ( w temp. pokojowej) 200-250 g cukru pudru 4 jajka ( w temp. pokojowej) 1 szkl. mleka ( w temp. pokojowej) 1 opakowanie cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g mąki Ciasto kokosowe: 8 białek 3/4 szkl. cukru 1/3 szklanki pokruszonych biszkoptów 3/4 szklanki maku 1/2 łyżeczki proszku

Smaki Na Talerzu
Sernik z makiem 133

Smak serniczka super, mogę go polecić na 100 %. Te dwa smaki sera i masy makowej super ze sobą się zgrywają. Moje ciasto jest niższe, ponieważ zrobiłam z połowy porcji. Masa makowa – tym razem użyłam masy gotowej. Dużo ludzi tak lubi, ponieważ jest łatwiej. Nie miałam dużo czasu na wykonanie tego ciasta więc tak sobie właśnie ułatwiłam. Masło z cukrem(...)bakalie. Nawet jak masa jest z bakaliami ja dodaje jeszcze ekstra bakalie. Lubię bakalie w maku. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej. Wymieszać delikatnie. Formowanie ciasta – blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, boki i dno. Wymiary blaszki to 24 x 33 cm. Ciasto nakładać za pomocą bardzo dużej łyżki, kleks ciasta białego, następnie makowego. Druga warstwa

Kuchnia Pokoleń
Boże Narodzenie: Uszka z mięsem 136

gotowałam ich zbyt długo, ponieważ farsz wyszedł trochę suchy. Następnym razem spróbuję do jego przygotowania dodać trochę rosołu. Poza tym wyszły bardzo smaczne. Jak zawsze przepis na ciasto pochodzi z „Kuchnia polska” pod redakcją M.M. Kastelik (a dokładniej ze strony 50 z przepisu Pierogi z mięsem), a farsz to mój pomysł. Uszka z mięsem Przygotuj nóż i deskę do krojenia(...)garnek, łyżkę, sitka, miski (w tym jedną bardzo dużą), kieliszek, wałek do ciasta, stolnicę lub inną płaską powierzchnię (np. stół), łyżeczkę. Przygotuj składniki: Farsz: ½ kg mielonego mięsa wieprzowego (np. łopatki), 1 niedużą cebulę, 1 czerstwą bułkę, 1-2 jajka, bułkę tarą, sól, pieprz, mieloną słodką paprykę, ewentualnie mleko, Ciasto: ½ kg mąki, 1 szklankę ciepłej wody, 1 jajko, szczyptę soli, mąkę

blog.moje-pasje.info
Ciasto na pierogi 328

domów, tyle sposób przygotowania ciasta na pierogi. U mnie w domu ciasto na pierogi zawsze robiło się z dodatkiem jajka, dlatego dzielę się z Wami tym moim, sprawdzonym przepisem. Moimi ulubionymi pierogami są oczywiście pierogi ruskie , jestem ciekawa jak jest u Was :)? Przepis na ciasto na pierogi Drukuj przepis Porcji: 35 Czas gotowania: 30 minut Składniki 500 g mąki(...)mąką łączymy - ja robię to drugą stroną noża. Siekam mąkę razem z jajkiem do połączenia się składników. 3 Następnie dolewam po około 2-3 łyżki wody, systematycznie wyrabiając ciasto, czynność powtarzam do momentu, aż ciasto będzie odklejać się od rąk i będzie elastyczne. 4 Jeżeli Wasze ciasto jest za mało elastyczne, możecie dodać do niego odrobinę tłuszczu, tak jak napisałam

Kuchnia Bazylii