ciasto - 162020 przepisów (strona:845/10802)

Bułeczki drożdżowe z czekoladą 321

Drożdżowych słodkości ciąg dalszy - dzisiaj zachęcam do upieczenia słodkich bułeczek nadzianych mleczną i gorzką czekoladą. Ciasto drożdżowe (wbrew pozorom) nie jest trudne do przygotowania. Właściwe wyrobienie ciasta - gwarancją sukcesu! (gotowe ciasto musi być gładkie, elastyczne i nie może kleić się do rąk. Pamiętajcie o tym, aby nie dosypywać zbyt dużej ilości mąki, ponieważ jej nadmiar spowoduje, że bułki będą twarde(...)podrośnięty rozczyn oraz roztrzepane jajka (odrobinę mieszanki jajecznej pozostawić do późniejszego posmarowania wierzchu bułeczek!) . Całość ze sobą wymieszać. Gdy składniki połączą się ze sobą to stopniowo dolewać roztopiony tłuszcz. Ciasto cały czas wyrabiać, ponieważ musi wchłonąć rozpuszczone masło/margarynę. Czekoladę drobno posiekać. Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę. Całość jeszcze raz ze sobą wyrobić. Musi powstać gładkie, elastyczne ciasto

Ugotować
Hawanka ananasowo-bananowa 165

Smaczne warstwowe ciasto składające się z biszkoptu nasączonego ponczem cytrynowym, warstwą ananasowej masy, ciasta miodowego, bitej śmietanki i galaretki z bananami. Choć składników dużo, wcale nie jest aż tak pracochłonne na jakie wygląda. Delikatne w smaku warstwy doskonale się razem uzupełniają. Ciasto zarówno na weekend jak i czas świąteczny. Zachęcam do wypróbowania! Składniki na formę 25/30 cm lub podobną; Biszkopt(...)cytryny 1 łyżka wódki lub rumu Masa ananasowa: 1 puszka ananasa 10 dag masła 1 szklanka wody 4 łyżki cukru 1 kisiel cytrynowy lub ananasowy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Ciasto miodowe: 2 szklanki mąki pszennej tortowej ½ szklanki cukru 2 jajka 2 pełne łyżki płynnego miodu 1/4 kostki masła ½ łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Masa śmietanowa: ½ litra śmietany kremówki

Wanilia i Kardamon
Jabłka w cieście biszkoptowym wg siostry Anastazji 102

tego przepisu podchodziłam kilkukrotnie. Niby prosty, przysporzył mi początkowo nie lada problemów;) Za pierwszym razem krążki jabłek – zgodnie z przepisem – zanurzałam w cieście biszkoptowym, po czym dawałam je na rozgrzany olej. Przy przewracaniu placuszków z większości „ściągałam” niechcący biszkoptową skórkę. Dopiero za którymś podejściem zmniejszyłam temperaturę grzania, i zaczęłam najpierw wykładać ciasto biszkoptowe, lekko je podpiekać(...)czym wykładać jabłka, przykrywając je niewielką ilością ciasta. Tym sposobem wszystko udało się wyśmienicie, choć niestety trwało nieco dłużej;) Przy ostatnim podejściu smażyłam placuszki całkowicie beztłuszczowo – na patelni do tego przeznaczonej (Woll Szafir do smażenia bez tłuszczu). Placuszki, choć ciut za słodkie (słodkie ciasto i słodkie jabłka), wyszły przepyszne. Ciasto biszkoptowe było lekko chrupiące, a skrywające się w środku

Smaki Na Talerzu
Ciasto KINDER BUENO 216

Ciasto Kinder Bueno to połączenie biszkoptu przełożonego kremem na bazie wafelków oraz masła orzechowego udekorowanego bitą śmietaną wraz z dodatkiem masła orzechowego i startą, gorzką czekoladą. Jeżeli do ciasta wykorzystacie masło orzechowego bez cukru to radzę do kremu dodać trochę więcej cukru (do smaku). Biszkopt z poniższego przepisu bardzo ładnie wyrośnie, a krem orzechowy jest niesamowicie smaczny 😋 Składniki na tortownicę(...)średnicy 24 cm: ( uwaga: składniki na ciasto (oprócz śmietany!) powinny mieć temperaturę pokojową) biszkopt 5 średniej wielkości jajek 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków (100 g) 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (75 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli + do nasączeniu biszkoptu 1/2 szklanki mocnej herbaty 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru krem do przełożenia biszkoptu

Ugotować
CHAŁKA NA KEFIRZE 142

Chałka z ciasta drożdżowego przygotowana na kefirze. Miękka, puszysta i lekko słodka bułeczka, której smak zna prawie każdy z nas. Szczególnie kojarzy się z dzieciństwem. Tradycyjne chałki są zazwyczaj podłużne, zaplatane w warkocz, a moją odróżnia jedynie to, że jest okrągła i ma inny splot. Dokładna instrukcja splotu jest pokazana krok po kroku na zdjęciach pod przepisem i wcale(...)zalewamy kefirem. Mieszamy.  Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy jajko, szczyptę soli oraz drożdże z kefirem. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło, i wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło. Po tym czasie, dzielimy ciasta

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto bounty 138

zakończenie weekendu zapraszam Was na nieziemskie ciasto bounty. To propozycja nie tylko dla miłośników kokosowych smaków, ale także dla wszystkich miłośników słodyczy. Ciasto bounty jest wzorowane na kultowych ( i jednych z moich ulubionych) batoników. Choć nie jest to jedno z najprostszych i najszybszych ciasto to uwierzcie mi, warto poświęcić na nie każdą ilość czasu Ciasto bounty przepis na blachę(...)wymiarach 25 x 35 cm CIASTO 5 jajek 120 g mąki pszennej 100 g cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia 40 g kakao 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego NASĄCZENIE 110 -120 ml wody 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukru pudru KREM 3 szklanki mleka budyń waniliowy 100 g cukru 16 g cukru waniliowego 300 g wiórków kokosowych

365 dni dookoła kuchni
Odchudzone pieczone pączki z budyniem 152

głębokim tłuszczu a pieczone w piekarniku. W środku pyszny, kremowy budyń waniliowy. Zaczyn: 20 g świeżych drożdży ¼ szklanki ciepłego mleka 2 łyżki płaskie mąki pszennej tortowej 1 łyżka cukru Ciasto: 2 ¾ szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki cukru 1 jajko (M) 2 łyżki roztopionego masła Szczypta soli Wypełnienie: 1 1/3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego(...)minut w ciepłe miejsce. Do miski przesiewamy mąkę tortową, wsypujemy cukier i szczyptę soli. Gdy zaczyn wyrośnie przelewamy go do mąki, wlewamy resztę mleka i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy za pomocą haka na średnich obrotach. Pod koniec wlewamy roztopione masło i wyrabiamy jeszcze kilka minut. Jeżeli jest taka potrzeba i ciasto jest klejące podsypujemy je delikatnie mąką. Ciasto musi być

VioletoweKucharzenie
Jogurtowe ciasto z orzechami włoskimi – armeńska gata 105

Gata to tradycyjny armeńskie ciasto nadziewane mąką, masłem, cukrem i orzechami włoskimi. W mojej własnej wersji robię kilka zmian, co chyba Was nie dziwi? Mianowicie nadzienie słodzę nie cukrem, a daktylami i do ciasta dodaję jogurtu naturalnego. Zatem nie wiem czy mogę to ciasto nazywać armeńską gatą… W każdym razie jest przepysznie kruche i pomimo niewielkiej ilości cukru całkiem słodkie(...)stopni C. Do większej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dosypujemy sól i cukier i mieszamy. Dodajemy olej, jogurt i dokładnie mieszamy, po czym wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie porcje – około 60% na spód i 40% na wierzch (ja dzielę „na oko” ). Na macie silikonowej lub papierze do pieczenia formujemy mniejszą porcję ciasta

Lamarida.pl
Ciasteczka Walentynkowe – Ciastka serduszka 135

miksuję na puszystą masę. Następnie dodaję jajko i miksuję, tak aby jajko połączyło się z masą. Następnie dodaję mąklę i miksuję do momentu połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto wykładam na blat, formuję kulkę i odrywam kawałeczek ciasta do którego dodaję barwnik i przez chwilę wyrabiam, tak aby barwnik równomiernie rozprowadził się w cieście. Blat podsypuję mąką i jasne ciasto(...)rozwałkowuję na grubość około 5 milimetrów, ciasto należy delikatnie wałkować ponieważ jest dość delikatne i miękkie i gdy mocniej naciśniemy wałkiem to będzie się rozrywać. Teraz z czerwonego ciasta robię małe kuleczki i wciskam delikatnie w rozwałkowane ciasto. Po ułożeniu czerwonych kuleczek, wałkuję ciasto na grubość około 3 milimetrów. Jeżeli podczas wałkowania czerwone kuleczki się przykleją do wałka

Uwaga Babcia Gotuje
Tortowe ciasto z wkładką serową. 193

Witam Was cieplutko :) Nie pamiętam kiedy już piekłam takie składane ciasto. Ostatnio to tylko coś tak na szybko. Postanowiłam się więc zmobilizować i powstało takie o to wspaniałe i niezwykle pyszne ciasto. Orzechowe biszkopty przełożone kremem budyniowym, a po środku wkładka serowa, bo przecież sernik kochamy. Napiszę, że dwa dni i było po cieście. Takie ciasto można upiec na świąteczny(...)litra mleka każdy ) 2 pełne szklanki mleka pół szklanki cukru pudru Na polewę: 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki masła lub margaryny odrobina gorącej wody Wykonanie tortowego ciasta z wkładką serową: 1. Sernik: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy

Izabelawkuchni
Eklery z bitą śmietaną, pyszne lekkie eklerki 202

Witam Kochani dziś przychodzę do Was z przepisem na małe słodkie cudeńka. Mowa o eklerkach. Są to podłużne, lekkie  ciastka z ciasta parzonego napełnione kremem lub bitą śmietaną i polane czekoladą lub posypane cukrem pudrem.  Z tego przepisu wychodzi ich bardzo dużo, ciasto jest super, pięknie rośnie w pieczeniu. Zapraszam SKŁADNIKI *z proporcji wychodzi bardzo dużo eklerków CIASTO(...)DODATKOWO -cukier puder do posypania eklerków Do garnka dajemy masło i wodę-stawiamy na ogniu i mieszamy do rozpuszczenia masła. Następnie wsypujemy mąkę, i wszystko mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta, które odchodzi od ścian garnka. Wyłączamy ogień i przekładamy ciasto do miski, chwilę studzimy. Następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy na gładkie ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ptysie z wiśniowym kremem 115

krem zrobiłam na bazie wiśniowej frużeliny ze śmietanką. Wyszedł tak dobry, że nie raz wrócę do niego, np. przygotowując tort. Ptysie z wiśniowym kremem Składniki (na 20-25 sztuk): ciasto: 125ml wody 125ml mleka 1/4 łyżeczki soli 100g masła 150g mąki 4 jajka krem: 200ml śmietanki 36% 100g śmietankowego sera wiśniowa frużelina cukier puder do posypania frużelina: 150g wiśni (mogą(...)zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z pozostałą wodą, wlać do wiśni, gotować mieszając, aż powstanie gęsty kisiel. Kisiel zdjąć z ognie, wymieszać z żelatyną, pozostawić do całkowitego ostudzenia. Przygotować ciasto: do rondla wlać wodę, mleko, dodać sól i pokrojone w kostkę masło, zagotować, żeby masło się rozpuściło. Rondel zdjąć z ognia, jednym ruchem wsypać mąkę, wymieszać, aż ciasto stanie się gładkie

Obiad gotowy
Tarta Mocno Czekoladowa z Ciasteczkami 176

Czekoladowa z Ciasteczkami – Zapraszam na pyszną, bardzo czekoladową tarte z powidłami śliwkowymi i ciasteczkami. Krem czekoladowy jest piankowy, aromatyczny, wilgotny, z kawałkami ciasteczek. Deser dla osób, które uwielbiają czekoladę. Ciasto możemy posypać kolorową posypką cukrową w kształcie serduszek i będzie idealne na zbliżające się Walentynki. Polecam… Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał(...)Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta Mocno Czekoladowa z Ciasteczkami Składniki: Ciasto: 130g miękkiego masła 230g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% 1 łyżka kakao bez cukru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Krem: 3-4 łyżki powideł śliwkowych 100g ciastek w czekoladzie (użyłam herbatników) 50g masła 250ml śmietanki kremówki 30% 200g gorzkiej czekolady

Mała Cukierenka

Proponowane wyszukiwania