stopniach. Po wyciągnięciu smarujemy gorące rogaliki roztopionym masłem. W książce "Smakowite pieczywo" znajdziemy wiele pomysłów na różne wypieki od słodkich bułeczek, po jasne i ciemne chleby, a nawet specjalności ze świata. W książce oprócz przepisów znajdziemy wiele rad typu co zrobić by chleb nam się udał, jak przechowywać pieczywo oraz o dodatkach jakie można dodać do pieczywa. Ponadto
Aga w kuchnirodziny zrobić bardzo smaczne kanapeczki, przygotowanie których nie zajmuje prawie czasu, więc zapraszam do wypróbowania przepisu. Składniki: 50 g miękkiego masła 3 ząbki czosnku Ulubiona zielenina 6 kromek chleba 170 g solonego łososia Sól Odrobina oliwy Przygotowanie: Do miękkiego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz zieleninę, dokładnie mieszamy. Kromki chleba cienko smarujemy masełkiem czosnkowym. Na patelni
Kuchnia ŁukaszaJana Pawła II do Rzymu. Wyjechały w czwartek a wróciły w poniedzałek wieczorem. Do największego pojemnika spakowałam kanapki z serem żółtym, masłem, szynką. Czyli podróżny standard. Dodam ,że chleb był razowy, ciemny. Kanapki zostały zamknięte próżniowo, i od czasu do czasu pojemnik był przeze mnie otwierany i zamykany, i tak w kółko. Pragnę zaznaczyć, że pojemniki znajdowały się cały(...)kanapki NADAWAŁY się do spożycia.Nie zmieniły struktury, smaku , konsystencji, zapachu. Wyciągnęłam je z pojemnika i położyłam na talerz, włożyłam do lodówki i poczekałam. Po dwóch dniach na chlebie pojawił się zielony meszek, a szynka zaczęła zmieniać kolor, o serku nie wspomnę. Kanapkami pożywiły się tutejsze kaczki i łabędzie. Do czego zmierzam. Otóż, udowodniłam sobie, sporo ryzykując, że pojemnik
Z Kuchni Do KuchniJest gorąco , wszystko się topi błyskawicznie jak masło. Ale śniadanie trzeba zjeść, najlepiej chłodne i zdrowe ale i pozywne, żebyśmy nie musieli doajdać „pomiędzy”. Składniki -2 kromki razowego chleba -pomidor -ogórek -bazylia -sałata lodowa -prazone ziarna od Ziarenkowo Słoneczne Pola,a w nich słonecznik,sezam i siemię lniane Na listkach salaty połóż pokrojone w plastry ogórek i pomidor, posyp ziarenkami(...)Kromeczki razowego chleba przykryj listkiem sałaty, dodaj pomidora i posyp ziarenkami. Jeszcze po listku bazylii i smacznego. Szybko, zdrowo,kolorowo! Jeśli potrzebujesz ziarenek prażonych, najwyższej jakości i w każdej ilości to zadzwoń pod nr.tel. +48 733 926 555 lub napisz przez FB ZIARENKOWO KLIK
Z Kuchni Do KuchniPrzekąska, czy kolacja też! Proponuję... jajo! Dwa jaja! Obficie posypane ziarnami doda energii na cały dzień..a dodatek pomidora rozweseli całość. Składniki -2 jaja -pomidor -prażone ziarna od Ziarenkowo -chleb z masłem Usmaż jaja na maśle, wyłóż na talerz. Pokrój pomidora w plastry , całoć posyp ziarnami.Posmaruj kromkę chleba masłem i ...przyłóż lekko dociskając, do talerza na którym wysypane są ziarenka
Z Kuchni Do Kuchnidekoracja...to co lubisz. Byle szybko, bo kurczak lubi stygnąć. Jeszcze listek bazylii i..zasiadz z nami do gwarnego stołu, pełengo aromatycznego lokalnego wina Nero d'Avola, z chlebem o wdzięcznej nazwie panuzzeddo. Przełam chleb rękami i... zjedz ze smakiem kurczaka teściowej ,hodowanego na wolności... A na drugi dzień? Jeśli zostanie mięsa i ziemniaków w brytfannie- odgrzej na kuchence
Z Kuchni Do Kuchniprzyprawami lekko przesmażamy i przekładamy do garnka w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy marchewkę i wszystko zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości marchewki, około 30 minut na średnim ogniu. Chleb tostowy kroimy na 1- centymetrowe kawałki. na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy chleb tostowy i robimy grzanki na małym ogniu, mieszając je raz na jakiś czas. Do blendera wrzucamy liście
Kulinarne przygody GatityByły już jajka zapiekane w awokado , chlebie tostowym oraz kokilkach Tym razem zapiekłam je w pomidorkach. Wyszło pyszne i kolorowe śniadanko. składniki: 2 średnie pomidory 2 jajka sól,pieprz do smaku kawałeczek cebuli Pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Od każdego pomidora odciąć plasterk od strony ogonka i wydrążyć miąższ. Pomidory ułożyć w naczynku żaroodpornym. Następnie do każdego(...)solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 20 minut, w zależności jak lubimy ścięte jajka. Zapieczone w pomidorkach jajka podałam z grzankami z chleba tostowego oraz kwiatami nasturcji
Monia miesza i gotujeśniadanko), rozglądam się a tam prawie pustka, znalazłam awokado, dojrzałe mango i jogurt naturalny, i tak oto powstał idealny kremowy, słodki i delikatnym tropikalnym smaku krem na grzankę z chleba pełnoziarnistego. Grzanki podałam ze świeżą figą. Ekspresja kolorów, smaków i aromatów! Mąż był zachwycony ;-) ! Polecam! PRZEPIS NA SŁODKĄ PASTĘ Z AWOKADO I MANGO: - 1 szt dojrzałe awokado - 1/2 dużego mango(...)koniecznie dojrzałe - 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego - 1 łyżeczka miodu spadziowego - 4-5 kropel soku z cytryny - łyżka płatków migdałowych w/w składniki zmiksuj blenderem na gładką masę Kromki chleba pełnoziarnistego zrumień na złoty kolor w tosterze, nałóż obficie krem z awokado i plastry świeżej figi. Pysznnnneeee!!! Pięknego Dnia! Cmoook
SMYKWKUCHNIjuż kiedyś wspominałam nie kupuję gotowego pieczywa. Piekę samodzielnie chleby, zarówno te na zakwasie jak i na drożdżach, a także bułki, które to moja rodzinka wprost uwielbia. By pieczywo się nie nudziło, co jakiś czas wymyślamy nowe smaki. Dziś padło na bułki z makiem ale nie takie obsypane makiem (które bywają dość często) tylko na ciasto makowe w kształcie bułek(...)Dosłownie, bo maku w nich sporo, do tego ziarno słonecznika, trochę mąki pełnoziarnistej i smaczne, pełnowartościowe bułeczki gotowe. Polecam, ja uwielbiam piec bułki i to chyba nawet bardziej niż chleby, choć jadać wolę te drugie. Zadowoleni, mlaskający domownicy- bezcenne... :-)) Składniki: - 450g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 100g mąki żytniej chlebowej (żurkowej, typ 720) - 20g świeżych
Smaczne Zdrowewięc po prostu może wychodzić ze słoika bo się nie mieści. Nawet jeśli tak się zdarzy to nic nie szkodzi. Po pięciu dniach zakwas jest gotowy. Możemy upiec pierwszy chleb, najlepiej taki w którym potrzeba sporej ilości zakwasu bo w słoiku jest go sporo. Zakwas jest jeszcze młody więc do wypieku najlepiej dodać jeszcze nieco drożdży. Ze słoika pobieramy zakwas(...)przechowuję zakwas na wysokości ok 2 cm w tym litrowym słoiku, w którym go przygotowałam. Przykrywam go papierowm ręcznikiem i zaciskam gumką recepturką aby miał dostęp powietrza. Przed pieczeniem chleba wystawić zakwas na 2-3 godziny z lodówki aby się ogrzał. Następnie dokarmić go mąką żytnią razową typ 2000 i letnią wodą, taką ilością jaką potrzebujemy do wypieku. Ponownie odstawić
Monia miesza i gotujePrzykrywamy. W małym pojemniku miksujemy czosnek, żółtko, oliwę i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Robimy taką ilość sosu, aby nam starczyła również do delikatnego polania nim chleba tostowego przed podsmażeniem. Tosty zyskają wtedy na smaku :-). Chleb tostowy kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą patelnię, polewamy delikatmie naszym sosem. Gdy będą lekko brązowe wyłączamy ogień, a tosty
Kulinarne przygody Gatitydanie, które zastąpi nam typowy obiad. Dzisiaj kolejna sałatkowa odsłona, tym razem w wersji mięsnej. Letnia sałatka z kurczakiem Składniki: 1 duża pierś kurczaka 1 sałata lodowa 6 kromek chleba tostowego 10 żółtych pomidorków koktajlowych 10 dag twardego żółtego sera typu parmezan 2 ząbki czosnku ok. 4 łyżek oliwy z oliwek EV sok z 1/2 cytryny sól świeżo zmielony pieprz(...)olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka kroimy w paseczki, oprószamy solą i pieprzem i smażymy na patelni. Chleb tostowy kroimy w kostkę i podsuszamy na patelni na małym ogniu, uważając, aby się nie przypalił. Gdy będzie już lekko podsuszony skrapiany go delikatnie oliwą, solmy i rumienimy na lekko brązowy kolor. W szklance mieszamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy
Kulinarne przygody GatityKlasyk chłodników, hiszpańskie gazpacho. Cudownie danie na panujące u nas upały, w Hiszpanii podawany z kostkami lodu. Moja wersja nie zawiera chleba, ale tradycyjne gazpacho andaluz ma w swoim składzie miąższ chleba. Kto lubi, dodaje :-) Gazpacho, hiszpański chłodnik Składniki: 1 kg obranych ze skórki dojrzałych pomidorów 350 g czerwonej papryki 400 g zielonego ogórka 10 g czosnku
Kulinarne przygody Gatitypiekarnika obłędny ! Spróbujcie koniecznie ! Mój wpis umieszczam również na liście "Na zakwasie i na drożdżach" , która jest prowadzona przez Wiesię z bloga o bardzo zachęcającej nazwie Zapach chleba ! Pizza: mozzarella, pomidor, rukola Składniki na 2 placki: 300 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml cieplej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy(...)spore łyżki pesto z rukoli z bazylią 2 garści rukoli 2 łyżeczki oregano oliwa z oliwek EV Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba i ona już resztę robi za mnie :-). Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 2 części i rozwałkowuję na 2 cienkie placki, które przekładam później na blachę wyłożoną papierem
Kulinarne przygody Gatity