czyni mistrza i przy drugim placku poszło mi już zdecydowanie lepiej. Pizza wyszła doskonała, lekko chrupiąca po bokach, ale niezbyt wysuszona. Teraz przyszła kolej na testowanie kamienia przy pieczeniu chleba. Pizza hawajska Składniki na 2 placki: 300 g maki pszennej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy(...)żółtego twardego sera 2 łyżeczki oregano 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek EV Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy
Kulinarne przygody Gatitylodówki. Przed użyciem zakwasu nie wyjmuję z niego przypraw ani czosnku, wlewam do wywaru ze wszystkim. Pamiętajmy też o jednej rzeczy, często poleca się wkładanie do zakwasu piętki razowego chleba, żeby przyspieszyć fermentację. Jest istotne, żeby chleb ten był upieczony na prawdziwym zakwasie, jeśli jest oszukany lub upieczony na drożdżach, zakwas spleśnieje. Inspiracja Gzik i pyry . Zakwas żytnio-owsiany
Kulinarne przygody GatityPastę lekko odchudziłam i majonez wymieszałam pół na pół z jogurtem naturalnym. Mnie ta pasta zawsze kojarzy się z dzieciństwem, wakacjami i babciną kuchnią. Babcia smarowała mi pajdę chleba pastą jajeczną i można było lecieć z nią na podwórko :-). To były piękne czasy ! Klasyczna pasta jajeczna Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki majonezu 2 łyżki naturalnego
Kulinarne przygody GatityChleb bez glutenu piekłam do tej pory w wersji z mąką migdałową . Niezbyt często, również z tego powodu, że nie jest to chleb tani. Na co dzień moja córka i mąż jedzą chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie, ja również, jeśli jem, to taki. Odkąd jednak u męża zdiagnozowano niedoczynność tarczycy o podłożu immunologicznym, czyli chorobę Hashimoto i bardziej jest skłonny(...)słuchać moich podpowiedzi dotyczących diety (tym bardziej, że się pokrywają z radami osób zaawansowanych w leczeniu tej choroby), odtąd szukam pomysłu na chleb bezglutenowy, ale oparty na mące/kach zbożowych. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyWczoraj po raz pierwszy wzięłam udział w akcji ”Wypiekanie na śniadanie” . Tym razem autorki zaproponowały chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi według Hamelmana. Chlebek okazał się pyszną mieszanką wytrawno- słodkiego pieczywa. Jeszcze chrupiącym zajadałam się z wędliną i aromatycznym serem, mój M zjadł jedną kromkę na próbę i od razu siegnął po następną, dzieci spałaszowały go z nutellą na śniadanie(...)starsza córka poprosiła o solidną kromkę na podwieczorek, a przed chwilą M. zabrał ostatnie dwa kawałki do piwa. Wszyscy zajadali się „suchym” chlebem i wgryzali się w oryginalny i intrygujący smak. Podejrzewam, że wizualnie chlebek powinien wyglądać trochę inaczej. Nie mam zbyt dużego doświadczenia w pieczeniu pieczywa, dlatego jestem bardzej niz zadowolona z efektu. Powiem wam, że najbezpieczej czuję
Mia Cucina Sofietaszybkie danie na sylwestrową noc dla najmłodszych. Gwarantuje, że dzieci będą zachwycone formą potrawy i będą zajadać ją ze smakiem. Ilość porcji: 4 Składniki: 4 parówki 2 kromki chleba tostowego 2 duże plastry żółtego sera ( lub mniejsze tak by pokryły chleb) Łyżka masła Dodatkowo: Ketchup Z parówek obcinamy końcówki. Następnie przy pomocy ostrego noża wycinamy w nich oczy, usta(...)oraz nacinamy końcówki. Parówki gotujemy na ciepło. Chleb tostowy smarujemy masłem z jednej strony i podsmażamy na patelni. Kiedy staną się chrupkie obracamy je na drugą stronę, kładziemy ser i przykrywamy pokrywką. Trzymamy na średnim ogniu, aż ser się stopni. Chleb tostowy kroimy na cztery kawałki, a na każdym układamy małą ośmiorniczkę. Jeśli zrobimy to póki ser jest stopiony
Kolizje Smakówjajkami , który przygotowałam dla mojej Siostry w podziękowaniu za przywiezienie mi z Maroka naczynia do tagine? Podałam go razem z okrągłymi, płaskimi chlebkami nazywanymi w Maroku khobz . Taki chleb jest wszechobecny w marokańskiej kuchni - Marokańczycy nie wyobrażają sobie posiłku bez chleba i również tażin zawsze jedzą w jego towarzystwie. Kiedyś sądziłam, że tażin należy podać z kaszą kuskus lub bulgurem(...)zalecałam Wam na blogu. Jednak okazuje się, że dla Marokańczyków kuskus stanowi zawsze odrębne danie, zaś tażin jedzą z chlebem, który zastępuje im sztućce, w równym stopniu widelec jak i łyżkę. Moja Siostra po powrocie z Maroka potwierdziła, że tak właśnie się tam jada - należy oderwać kawałek chleba i nabrać przy jego pomocy składniki dania. Sztućce podaje się jedynie
Chilli Czosnek i OliwaKolejna wariacja na temat chleba cukiniowego Moje pierwsze podejście do tego rodzaju wypieku było za sprawą konhambos , której to chleb z cukinią zainspirował mnie do podobnego wypieku - zielony chleb cukiniowy TU . Od tego czasu zachwyciłam się tym rodzajem pieczywka. Warzywa - dość nietypowy dodatek w chlebie... Kto by pomyślał?... Wychodzi jednak pulchny, miękki i niesamowicie smaczny oraz długo zachowuje(...)pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki suchych drożdży (7g) 180 ml ciepłej wody 3 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania chleba przed pieczeniem 1 łyżeczka soli do ciasta + 1 łyżeczka soli do zasypania cukinii 75g cukinia - startej na grubych oczkach tarki i dobrze odciśniętej z soku 50g pora - pokrojonego w półkrążki
Grunt to przepis!naszej tradycyjnej kuchni piecze się zazwyczaj chleby na drożdżach, tych piekarniczych lub na naturalnym zakwasie. Wymaga to zrobienia zaczynu i czasu na wyrośnięcie ciasta. Dziś przedstawię szybki sposób na chleb popularny na wyspach Brytyjskich, zwany często chlebem irlandzkim. Zamiast drożdży używa się sody. Poza tym chleb ten robi się na mleku. Polecam jednak zastosowanie kwaśnych produktów fermentacji mlekowej jak zsiadłe
w kuchni i w ogrodzieDzisiaj kilka słów wstępu. Chleb którym będzie mowa jak i przepis na niego jest dość nietypowy. Możliwe, że niektórzy z was słyszeli o tym wypieku lub zna ten przepis. Występuje on pod kilkoma nazwami – wspomniany wyżej chleb watykański, chlebek szczęścia lub chlebek przyjaźni Amniszów. Przepis jest nietypowy z trzech powodów. Po pierwsze - tak naprawdę nie możemy zacząć sami(...)startej czekolady. Wymieszać. Piec 45 minut w 180 o C Jak widzicie trochę zabawy jest. Pod całym przepisem był jeszcze dopisek który pewnie zdenerwuje nie jednego przeciwnika wszelkich łańcuszków: „Chleb przynosi szczęście rodzinie. Chleb piecze się raz w życiu. Przed zjedzeniem pomyśl życzenie”. Jak napisałem wcześniej, niezależnie jak na to spojrzycie, jeżeli ktoś kiedyś „obdaruje” was zaczynem to spróbujcie
Świat Smakuponownego wyrastania. Foremkę z wyrośniętym ciastem wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika i piec 10 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 25 minut. Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód słychać głuchy odgłos. Chleb wyłożyć z foremki na kratkę kuchenną do wystudzenia
Moje domowe kucharzenieSzybko,,smacznie i prosto..oraz dobry sposób na wykorzystanie czerstwego chleba.. kilka kromek chleba 2-3 jajka sól, pieprz ser żółty kawałek kiełbasy cebula pomidor smalczyk Smakowita Pajda lub olej Naczynie wysmarować smalczykiem , ułożyć chleb.Zalać roztrzepanymi i doprawionymi jajkami, posypać serem.Na to wyłożyć cebulę podsmażoną razem z kiełbasą i pomidorami.Posypać serem i piec aż jajka się zetną
Moje domowe kucharzenieKolejny pyszny chlebek z mieszanek dostępnych u P.Adama ..i jak zwykle wystarczy tylko woda, trochę czasu , piekarnik lub wypiekacz do chleba.. mieszanka do wypieku chleba dobrodziej orkiszowy woda Skład mieszanki: mąka orkiszowa typ 2000, mąka graham typ 1850, mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 750, pestki słonecznika, siemię lniane, naturalny suszony zakwas żytni, słód, sól, drożdże instant
Moje domowe kucharzenieKolejny pyszny chlebek z gotowych mieszanek dostępnych u P.Adama ..tym razem chlebek orkiszowy słonecznikowy ..jak wszystkie chleby z takich mieszanek są proste w wykonaniu...w tym przypadku dodatkowo trzeba było namoczyć dołączane do wypieku pestki słonecznika..a potem jak zwykle..woda, mieszanie, leżakowanie, garowanie, parowanie, pieczenie...i zajadanie się smakowitym chlebkiem..Pycha...polecam...zajrzyjcie do sklepów P.Adama [ tutaj(...)tutaj ]i zakupcie takie gotowe mieszanki..Warto także zajrzeć na blog P.Adama..tam są przepisy na pyszne chleby, bułeczki oraz dużo porad dotyczących wypieku pieczywa
Moje domowe kucharzeniepyszny chlebek ..z gotowych mieszanek..zajrzyjcie do sklepów P.Adama [ tutaj i tutaj ]i zakupcie takie gotowe mieszanki..Warto także zajrzeć na blog P.Adama..tam są przepisy na pyszne chleby, bułeczki oraz dużo porad dotyczących wypieku pieczywa. mieszanka do wypieku chleba razowego słonecznikowego
Moje domowe kucharzenie