chleb - 26084 przepisów (strona:854/1739)

Pizza hawajska 178

czyni mistrza i przy drugim placku poszło mi już zdecydowanie lepiej. Pizza wyszła doskonała, lekko chrupiąca po bokach, ale niezbyt wysuszona. Teraz przyszła kolej na testowanie kamienia przy pieczeniu chleba. Pizza hawajska Składniki na  2 placki: 300 g maki pszennej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy(...)żółtego twardego sera 2 łyżeczki oregano 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek EV Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy

Kulinarne przygody Gatity
Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek 173

lodówki. Przed użyciem zakwasu nie wyjmuję z niego przypraw ani czosnku, wlewam do wywaru ze wszystkim. Pamiętajmy też o jednej rzeczy, często poleca się wkładanie do zakwasu piętki razowego chleba, żeby przyspieszyć fermentację. Jest istotne, żeby chleb ten był upieczony na prawdziwym zakwasie, jeśli jest oszukany lub upieczony na drożdżach, zakwas spleśnieje. Inspiracja  Gzik i pyry . Zakwas żytnio-owsiany

Kulinarne przygody Gatity
Klasyczna pasta jajeczna 192

Pastę lekko odchudziłam i majonez wymieszałam pół na pół  z jogurtem naturalnym. Mnie ta pasta zawsze kojarzy się z dzieciństwem, wakacjami i babciną kuchnią. Babcia smarowała mi pajdę chleba pastą jajeczną i można było lecieć z nią na podwórko :-). To były piękne czasy ! Klasyczna pasta jajeczna Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki majonezu 2 łyżki naturalnego

Kulinarne przygody Gatity
Chleb bezglutenowy - kolejna wersja 221

Chleb bez glutenu piekłam do tej pory w wersji z mąką migdałową . Niezbyt często, również z tego powodu, że nie jest to chleb tani. Na co dzień moja córka i mąż jedzą chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie, ja również, jeśli jem, to taki. Odkąd jednak u męża zdiagnozowano niedoczynność tarczycy o podłożu immunologicznym, czyli chorobę Hashimoto i bardziej jest skłonny(...)słuchać moich podpowiedzi dotyczących diety (tym bardziej, że się pokrywają z radami osób zaawansowanych w leczeniu tej choroby), odtąd szukam pomysłu na chleb bezglutenowy, ale oparty na mące/kach zbożowych. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
"Wypiekanie na śniadanie" ... chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi 164

Wczoraj po raz pierwszy wzięłam udział w akcji ”Wypiekanie na śniadanie” . Tym razem autorki zaproponowały chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi według Hamelmana. Chlebek okazał się pyszną mieszanką wytrawno- słodkiego pieczywa. Jeszcze chrupiącym zajadałam się z wędliną i aromatycznym serem, mój M zjadł jedną kromkę na próbę i od razu siegnął po następną, dzieci spałaszowały go z nutellą na śniadanie(...)starsza córka poprosiła o solidną kromkę na podwieczorek, a przed chwilą M. zabrał ostatnie dwa kawałki do piwa. Wszyscy zajadali się „suchym” chlebem i wgryzali się w oryginalny i intrygujący smak.   Podejrzewam, że wizualnie chlebek powinien wyglądać trochę inaczej. Nie mam zbyt dużego doświadczenia w pieczeniu pieczywa, dlatego jestem bardzej niz zadowolona z efektu. Powiem wam, że najbezpieczej czuję

Mia Cucina Sofieta
Sylwestrowe ośmiorniczki dla dzieci 126

szybkie danie na sylwestrową noc dla najmłodszych. Gwarantuje, że dzieci będą zachwycone formą potrawy i będą zajadać ją ze smakiem.  Ilość porcji: 4 Składniki: 4 parówki 2 kromki chleba tostowego 2 duże plastry żółtego sera ( lub mniejsze tak by pokryły chleb) Łyżka masła Dodatkowo: Ketchup Z parówek obcinamy końcówki. Następnie przy pomocy ostrego noża wycinamy w nich oczy, usta(...)oraz nacinamy końcówki. Parówki gotujemy na ciepło. Chleb tostowy smarujemy masłem z jednej strony i podsmażamy na patelni. Kiedy staną się chrupkie obracamy je na drugą stronę, kładziemy ser i przykrywamy pokrywką. Trzymamy na średnim ogniu, aż ser się stopni. Chleb tostowy kroimy na cztery kawałki, a na każdym układamy małą ośmiorniczkę. Jeśli zrobimy to póki ser jest stopiony

Kolizje Smaków
Marokańskie chlebki do tażinu (tagine) - khobz 176

jajkami , który przygotowałam dla mojej Siostry w podziękowaniu za przywiezienie mi z Maroka naczynia do tagine? Podałam go razem z okrągłymi, płaskimi chlebkami nazywanymi w Maroku khobz . Taki chleb jest wszechobecny w marokańskiej kuchni - Marokańczycy nie wyobrażają sobie posiłku bez chleba i również tażin zawsze jedzą w jego towarzystwie. Kiedyś sądziłam, że tażin należy podać z kaszą kuskus lub bulgurem(...)zalecałam Wam na blogu. Jednak okazuje się, że dla Marokańczyków kuskus stanowi zawsze odrębne danie, zaś tażin jedzą z chlebem, który zastępuje im sztućce, w równym stopniu widelec jak i łyżkę. Moja Siostra po powrocie z Maroka potwierdziła, że tak właśnie się tam jada  - należy oderwać kawałek chleba i nabrać przy jego pomocy składniki dania. Sztućce podaje się jedynie

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb z cukinią i porem 185

Kolejna wariacja na temat chleba cukiniowego Moje pierwsze podejście do tego rodzaju wypieku było za sprawą konhambos , której to  chleb z cukinią zainspirował mnie do podobnego wypieku - zielony chleb cukiniowy TU .  Od tego czasu zachwyciłam się tym rodzajem pieczywka. Warzywa - dość nietypowy dodatek w chlebie... Kto by pomyślał?... Wychodzi jednak pulchny, miękki i niesamowicie smaczny oraz długo zachowuje(...)pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki suchych drożdży (7g)   180 ml ciepłej wody   3 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania chleba przed pieczeniem 1 łyżeczka soli do ciasta + 1 łyżeczka soli do zasypania cukinii 75g cukinia - startej na grubych oczkach tarki i dobrze odciśniętej z soku 50g pora - pokrojonego w półkrążki

Grunt to przepis!
Chleb irlandzki (soda bread) 137

naszej tradycyjnej kuchni piecze się zazwyczaj chleby na drożdżach, tych piekarniczych lub na naturalnym zakwasie. Wymaga to zrobienia zaczynu i czasu na wyrośnięcie ciasta. Dziś przedstawię szybki sposób na chleb popularny na wyspach Brytyjskich, zwany często chlebem irlandzkim. Zamiast drożdży używa się sody. Poza tym chleb ten robi się na mleku. Polecam jednak zastosowanie kwaśnych produktów fermentacji mlekowej jak zsiadłe

w kuchni i w ogrodzie
Chleb watykański 155

Dzisiaj kilka słów wstępu. Chleb którym będzie mowa jak i przepis na niego jest dość nietypowy. Możliwe, że niektórzy z was słyszeli o tym wypieku lub zna ten przepis. Występuje on pod kilkoma nazwami – wspomniany wyżej chleb watykański, chlebek szczęścia lub chlebek przyjaźni Amniszów.  Przepis jest nietypowy z trzech powodów. Po pierwsze -  tak naprawdę nie możemy zacząć sami(...)startej czekolady. Wymieszać. Piec 45 minut w 180 o C Jak widzicie trochę zabawy jest. Pod całym przepisem był jeszcze dopisek który pewnie zdenerwuje nie jednego przeciwnika wszelkich łańcuszków: „Chleb przynosi szczęście rodzinie. Chleb piecze się raz w życiu. Przed zjedzeniem pomyśl życzenie”. Jak napisałem wcześniej, niezależnie jak na to spojrzycie, jeżeli ktoś kiedyś „obdaruje” was zaczynem to spróbujcie

Świat Smaku
Chleb z otrębami 180

ponownego wyrastania. Foremkę z wyrośniętym ciastem wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika i piec 10 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 25 minut. Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód słychać głuchy odgłos. Chleb wyłożyć z foremki na kratkę kuchenną do wystudzenia

Moje domowe kucharzenie
Zapiekanka z czerstwego chleba 303

Szybko,,smacznie i prosto..oraz dobry sposób na wykorzystanie czerstwego chleba.. kilka kromek chleba 2-3 jajka sól, pieprz ser żółty kawałek kiełbasy cebula pomidor smalczyk Smakowita Pajda lub olej Naczynie wysmarować smalczykiem , ułożyć chleb.Zalać roztrzepanymi i doprawionymi jajkami, posypać serem.Na to wyłożyć cebulę podsmażoną razem z kiełbasą i pomidorami.Posypać serem i piec aż jajka się zetną

Moje domowe kucharzenie
Chleb - dobrodziej orkiszowy 107

Kolejny pyszny chlebek z mieszanek dostępnych u P.Adama ..i jak zwykle wystarczy tylko woda, trochę czasu , piekarnik lub wypiekacz do chleba.. mieszanka do wypieku chleba  dobrodziej orkiszowy woda Skład mieszanki: mąka orkiszowa typ 2000, mąka graham typ 1850, mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 750, pestki słonecznika, siemię lniane, naturalny suszony zakwas żytni, słód, sól, drożdże instant

Moje domowe kucharzenie
Chleb orkiszowy słonecznikowy 126

Kolejny pyszny chlebek z gotowych mieszanek dostępnych u P.Adama ..tym razem chlebek  orkiszowy słonecznikowy ..jak wszystkie chleby z takich mieszanek są proste w wykonaniu...w tym przypadku dodatkowo trzeba było namoczyć dołączane do wypieku pestki słonecznika..a potem jak zwykle..woda, mieszanie, leżakowanie, garowanie, parowanie, pieczenie...i zajadanie się smakowitym chlebkiem..Pycha...polecam...zajrzyjcie do sklepów P.Adama [ tutaj(...)tutaj ]i zakupcie takie gotowe mieszanki..Warto także zajrzeć na blog P.Adama..tam są przepisy na pyszne chleby, bułeczki oraz dużo porad dotyczących wypieku pieczywa

Moje domowe kucharzenie
Chleb razowy słonecznikowy 154

pyszny chlebek ..z gotowych mieszanek..zajrzyjcie do sklepów P.Adama [ tutaj i tutaj ]i zakupcie takie gotowe mieszanki..Warto także zajrzeć na blog  P.Adama..tam są przepisy na pyszne chleby, bułeczki oraz dużo porad dotyczących wypieku pieczywa. mieszanka do wypieku chleba  razowego słonecznikowego

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania