chleb - 26084 przepisów (strona:853/1739)

Zaziarenkowane jajo 156

Przekąska, czy kolacja też! Proponuję... jajo! Dwa jaja! Obficie posypane ziarnami doda energii na cały dzień..a dodatek pomidora rozweseli całość. Składniki -2 jaja -pomidor -prażone ziarna od Ziarenkowo -chleb z masłem Usmaż jaja na maśle, wyłóż na talerz. Pokrój pomidora w plastry , całoć posyp ziarnami.Posmaruj kromkę chleba masłem i ...przyłóż lekko dociskając, do talerza na którym wysypane są ziarenka

Z Kuchni Do Kuchni
Kurczak teściowej... (który żył na wolności) 185

dekoracja...to co lubisz. Byle szybko, bo kurczak lubi stygnąć.  Jeszcze listek bazylii i..zasiadz z nami do gwarnego stołu, pełengo aromatycznego lokalnego wina Nero d'Avola, z chlebem o wdzięcznej nazwie panuzzeddo. Przełam chleb rękami i... zjedz ze smakiem kurczaka teściowej ,hodowanego na wolności... A na drugi dzień? Jeśli zostanie mięsa i ziemniaków w brytfannie- odgrzej na kuchence

Z Kuchni Do Kuchni
Krem z marchewki z bazyliowymi grzankami 174

przyprawami lekko przesmażamy i przekładamy do garnka w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy marchewkę i wszystko zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości marchewki, około 30 minut na średnim ogniu. Chleb tostowy kroimy na 1- centymetrowe kawałki. na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy chleb tostowy i robimy grzanki na małym ogniu, mieszając je raz na jakiś czas. Do blendera wrzucamy liście

Kulinarne przygody Gatity
Kanapka z gruszką i kozim serem 139

szynką?  Może spróbujecie połączenia gruszki i koziego sera?  Na nie mogłam się najeść, tak mi smakowało.  Do powtórzenia koniecznie.     Składniki: 4 kromki tostowego chleba 4 plastry gruszki 2 plastry koziego sera masło   Wykonanie: Kromki chleba posmarować z zewnętrznej strony masłem.  Do środka włożyć po plastrze sera i 2 plastry gruszki.  Gotowe kanapki

Sto kolorów kuchni
Jajka zapiekane w pomidorach 121

Były już jajka zapiekane w awokado , chlebie tostowym  oraz  kokilkach  Tym razem zapiekłam je w pomidorkach. Wyszło pyszne i kolorowe śniadanko. składniki: 2 średnie pomidory 2 jajka sól,pieprz do smaku kawałeczek cebuli Pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Od każdego pomidora odciąć plasterk od strony ogonka i wydrążyć miąższ. Pomidory ułożyć w naczynku żaroodpornym. Następnie do każdego(...)solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 20 minut, w zależności jak lubimy ścięte jajka. Zapieczone w pomidorkach jajka podałam z grzankami z chleba tostowego oraz kwiatami nasturcji

Monia miesza i gotuje
Słodka pasta z awokado na grzance z figą! 161

śniadanko), rozglądam się a tam prawie pustka, znalazłam awokado, dojrzałe mango i jogurt naturalny, i tak oto powstał idealny kremowy, słodki i delikatnym tropikalnym smaku krem na grzankę z chleba pełnoziarnistego. Grzanki podałam ze świeżą figą. Ekspresja kolorów, smaków i aromatów! Mąż był zachwycony ;-) ! Polecam! PRZEPIS NA SŁODKĄ PASTĘ Z AWOKADO I MANGO: - 1 szt dojrzałe awokado - 1/2 dużego mango(...)koniecznie dojrzałe - 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego - 1 łyżeczka miodu spadziowego - 4-5 kropel soku z cytryny - łyżka płatków migdałowych w/w składniki zmiksuj blenderem na gładką masę Kromki chleba pełnoziarnistego zrumień na złoty kolor w tosterze, nałóż obficie krem z awokado i plastry świeżej figi. Pysznnnneeee!!! Pięknego Dnia! Cmoook

SMYKWKUCHNI
BUŁKI MAKOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ 201

już kiedyś wspominałam nie kupuję gotowego pieczywa. Piekę samodzielnie chleby, zarówno te na zakwasie jak i na drożdżach, a także bułki, które to moja rodzinka wprost uwielbia. By pieczywo się nie nudziło, co jakiś czas wymyślamy nowe smaki. Dziś padło na bułki z makiem ale nie takie obsypane makiem (które bywają dość często) tylko na ciasto makowe w kształcie bułek(...)Dosłownie, bo maku w nich sporo, do tego ziarno słonecznika, trochę mąki pełnoziarnistej i smaczne, pełnowartościowe bułeczki gotowe. Polecam, ja uwielbiam piec bułki i to chyba nawet bardziej niż chleby, choć jadać wolę te drugie. Zadowoleni, mlaskający domownicy- bezcenne... :-)) Składniki: - 450g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 100g mąki żytniej chlebowej (żurkowej, typ 720) - 20g świeżych

Smaczne Zdrowe
Zakwas żytni 166

więc po prostu może wychodzić ze słoika bo się nie mieści. Nawet jeśli tak się zdarzy to nic nie szkodzi. Po pięciu dniach zakwas jest gotowy. Możemy upiec pierwszy chleb, najlepiej taki w którym potrzeba sporej ilości zakwasu bo w słoiku jest go sporo. Zakwas jest jeszcze młody więc do wypieku najlepiej dodać jeszcze nieco drożdży. Ze słoika pobieramy zakwas(...)przechowuję zakwas na wysokości ok 2 cm w tym litrowym słoiku, w którym go przygotowałam. Przykrywam go papierowm ręcznikiem i zaciskam gumką recepturką aby miał dostęp powietrza. Przed pieczeniem chleba wystawić zakwas na 2-3 godziny z lodówki aby się ogrzał. Następnie dokarmić go mąką żytnią razową typ 2000 i letnią wodą, taką ilością jaką potrzebujemy do wypieku. Ponownie odstawić

Monia miesza i gotuje
Sałatka Cezar 381

Przykrywamy. W małym pojemniku miksujemy czosnek, żółtko, oliwę i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.  Robimy taką ilość sosu, aby nam starczyła również do delikatnego polania nim chleba tostowego przed podsmażeniem. Tosty zyskają wtedy na smaku :-). Chleb tostowy kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą patelnię, polewamy delikatmie naszym sosem. Gdy będą lekko brązowe wyłączamy ogień, a tosty

Kulinarne przygody Gatity
Letnia sałatka z kurczakiem 278

danie, które zastąpi nam typowy obiad. Dzisiaj kolejna sałatkowa odsłona, tym razem w wersji mięsnej. Letnia sałatka z kurczakiem Składniki: 1 duża pierś kurczaka 1 sałata lodowa 6 kromek chleba tostowego 10 żółtych pomidorków koktajlowych 10 dag twardego żółtego sera typu parmezan 2 ząbki czosnku ok. 4 łyżek oliwy z oliwek EV sok z 1/2 cytryny sól świeżo zmielony pieprz(...)olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka kroimy w paseczki, oprószamy solą i pieprzem i smażymy na patelni. Chleb tostowy kroimy w kostkę i podsuszamy na patelni na małym ogniu, uważając, aby się nie przypalił. Gdy będzie już lekko podsuszony skrapiany go delikatnie oliwą, solmy i rumienimy na lekko brązowy kolor.  W szklance mieszamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Gazpacho, hiszpański chłodnik 145

Klasyk chłodników, hiszpańskie gazpacho. Cudownie danie na panujące u nas upały, w Hiszpanii podawany z kostkami lodu.  Moja wersja nie zawiera chleba, ale tradycyjne gazpacho andaluz ma w swoim składzie miąższ chleba. Kto lubi, dodaje :-) Gazpacho, hiszpański chłodnik Składniki: 1 kg obranych ze skórki dojrzałych pomidorów 350 g czerwonej papryki 400 g zielonego ogórka 10 g czosnku

Kulinarne przygody Gatity
Pizza: mozzarella, pomidor, rukola 176

piekarnika obłędny ! Spróbujcie koniecznie ! Mój wpis umieszczam również na liście  "Na zakwasie i na drożdżach" , która jest prowadzona przez Wiesię z bloga o bardzo zachęcającej nazwie Zapach chleba ! Pizza: mozzarella, pomidor, rukola Składniki na 2 placki: 300 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml cieplej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy(...)spore łyżki  pesto z rukoli z bazylią 2 garści rukoli 2 łyżeczki oregano oliwa  z oliwek EV Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba i ona już resztę robi za mnie :-). Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 2 części i rozwałkowuję na 2 cienkie placki, które przekładam później na blachę wyłożoną papierem

Kulinarne przygody Gatity
Bagietki na płynnym zakwasie 172

ogromną przyjemnością dołączyłam do grona piekarek i do akcji wspólnego pieczenia chleba. Tym razem wspólnie piekłyśmy bagietki na płynnym zakwasie. Przepis wybrała dla nas Renata S., a organizatorką była Amber. Moim bagietkom dałam niestety za mało czasu na wyrośnięcie, bo w niedzielę kiedy piekłam w domu było dosyć chłodno. Następnym razem będą wyrastać w piekarniku. Natomiast(...)łyżeczki cukru * Ilość mąki jest zależna od jej wilgotności, temperatury otoczenia, etc. Najlepiej zacząć od mniejszej ilości, a potem dosypywać w miarę potrzeby.   Wykonanie: W maszynie do chleba umieszczamy po kolei: wodę, sól, cukier, zakwas i mąkę. Nastawiamy na program do wyrabiania ciasta. Po 125 minutach ciasto powinno być już wyrośnięte (czas zależy, od tego jaki model

Kulinarne przygody Gatity
Zakwas na czerwony barszcz 218

inny smak, niż ten zwykły barszcz upichcony na szybko ze świeżych buraków. Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Ja do przygotowania nie daję razowego chleba, często powoduje on pleśnienie zakwasu (chyba, że mamy własny chleb na zakwasie, to wtedy nie ma strachu). Oczywiście jego brak wydłuży nam nieco czas kiszenia się zakwasu, ale przecież

Kulinarne przygody Gatity
Rybna pasta twarożkowa 180

natomiast jeśli nie lubicie gładkiej pasty zamiast ją miksować, wszystkie składniki możecie rozgnieść przy pomocy widelca. Mnie taka pasta najbardziej smakuje z ciemnym domowym pieczywem, dziś był to  chleb na żytnim zakwasie z ziarnem orkiszu . Rybna pasta twarożkowa  Składniki: 1 wędzona makrela o wadze 250 g 250 g białego sera półtłustego 3 łyżki śmietany

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania