Piernik bernardyński 267W opasłym tomie „Kuchnia polska.Potrawy regionalne" znalazłem zwracający uwagę przepis na piernik. Po pierwsze śmietana (potrzebna sodzie), po drugie skromnie przyprawiony - tylko cynamon i zmielone goździki
Grahamka, weka i kajzerka
Piernik litewski 240Kolejny piernik, i jak każdy inny - smaczny. W odróżnieniu od pozostałych, które do tej pory przewinęły się przez mój piekarnik, jest znacznie bardziej wilgotny, i zawiera
Grahamka, weka i kajzerka
Polvorones de avellena - polworony z orzechami laskowymi 213Tym razem słodki smak Hiszpanii. Polworony - ciasteczka zazwyczaj małe, zrobione z mąki, smalcu i cukru, pieczone w gorącym piekarniku. Delikatne, w ustach rozpadają się prawie na
Grahamka, weka i kajzerka
Bułki słodowe 244Propozycja dla posiadających nadmiar słodu czekoladowego, a już nie chcą kolejny raz robić podpiwka. Bułki słodowe na zakwasie pszennym, a właściciwie na mieszance zakwasu z rozczynem
Grahamka, weka i kajzerka
Scottish morning rolls - szkockie bułki na śniadanie 244Z niedawno zakończonej podróży do Szkocji, pierwszej zresztą, przywiozłem wspomnienia, kilkaset zdjęć, szkocki beret Tam o'shanter (w kilcie nie odważyłbym się wyjść na ulicę, ale
Grahamka, weka i kajzerka
Shortbread - tradycyjne szkockie ciasteczka 201Być w Szkocji i nie zjeść tradycyjnych szkockich ciasteczek Shortbread? To jest niemożliwe. Kruche i o charakterystycznym maślanym smaku shortbread pochodzą ze Szkocji i są jej
Grahamka, weka i kajzerka
Treacle scones - śniadanie w szkockim stylu 220Melasowe skony, skony z melasą. Na śniadanie w szkockim stylu, ale z odrobiną naszego, polskiego aromatu. O tym jednak później. Najpierw o skonach. „Scone" to typowa
Grahamka, weka i kajzerka
Basic scones 231Przepis na te proste skony udowadnia, iż mając kilka podstawowych składników, które chyba zawsze są pod ręką, w krótkim czasie można przygotować prawdziwie eleganckie bułki w
Grahamka, weka i kajzerka
Parlies - Edinburgh Parliament Biscuits 195Parlies to małe biskwity, o smaku i aromacie imbiru. Często zwane Edinburgh Parliament Biscuits (biskwity edynburgskiego parlamentu), ze względu na ich olbrzymią popularność w kręgach rządowych
Grahamka, weka i kajzerka
Tantallon cakes - szkocki łakoć do herbaty 198Dzisiaj coś szybkiego i słodkiego - Tantallon cakes. Szkockie biskwity, choć bliżej im jest do shortbreadów , niż do herbatników. Bardzo proste do wykonania. Nie dłużej niż w
Grahamka, weka i kajzerka
Szkockie Petticoat Tails pachnące kminkiem 170Prezentując kiedyś przepis na proste szkockie shortbready wspomniałem, że zazwyczaj wypieka się je w trzech kształtach: dużego okrągłego placka dzielonego na trójkąty, małych okrągłych ciastek i
Grahamka, weka i kajzerka
Polskie bułki maślane A.D.1959 448Kolejny przepis ze zbiorów tradycyjnego polskiego piekarnictwa A.D.1959 . Na uwagę zasługuje fakt, że receptura nie zawiera masła, tylko margarynę. Sądzę, że w tamtych czasach robiono to
Grahamka, weka i kajzerka
Krem z dyni i gruszki z gorgonzolą i grzankami 282oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki kuminu szczypta imbiru szczypta chili sól pieprz 1 i 1/2 szklanki bulionu 4 łyżki mleka kokosowego 30 gram sera gorgonzola 2 kromki czerstwego, razowego chleba Na oliwie z oliwek smażymy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz obraną i pokrojoną gruszkę. Dodajemy pokrojoną dynią i całość dusimy kilka chwil. Doprawiamy solą, pieprzem, imbirem, kuminem oraz chili(...)blenderujemy całość na gładki krem. Jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia, ewentualnie doprawiamy jeszcze szczyptą soli. Patelnię rozgrzewamy i wrzucamy na nią pokrojone w kostkę kromki chleba razowego, doprawiamy szczyptą soli i rumienimy na gorącej patelni kilka minut. Zupę podajemy z grzankami i gorgonzolą. Gotowe
Mango Papaja
chleb razowo - orkiszowy na zakwasie 226pieczenia i przykryłam wilgotną szmatką, zostawiając je w lekko nagrzanym piekarniku do wyrośnięcia. Po około 2 godzinach zabrałam szmatkę i włączyłam piekarnik na 220 ° góra-dół nie wyjmując chlebów z piekarnika. Piekłam 50 minut, przy czym w połowie czasu zmniejszyłam do 220°, a po 40 minutach wyjęłam z foremek i podpiekłam sam spód przez 10 minut na termoobiegu 180°. Zostawiłam
Pasje Jolki
Zupa cebulowa 227liście laurowe 1,5 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła niewielka ilość oleju około 100 g startego żółtego sera (wyrazistego w smaku) 2 l bulionu mięsnego 4 kromki białego chleba sól pieprz Przygotowanie: W dużym i szerokim garnku rozgrzewamy masło i niewielką ilość oleju. Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojone cebule i smażymy na średnim ogniu często mieszając, tak długo(...)przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę można zmiksować, jeżeli ktoś preferuje zupy kremy. Kromki chleba kroimy w większą kostkę, opiekamy na złoty kolor i nacieramy ząbkiem czosnku. Gotową zupę przelewamy do talerza, posypujemy grzankami i żółtym serem. Zupę można zapiec w piekarniku, aby ser się
Oryginalny smak