chleb - 26176 przepisów (strona:850/1746)

Tosty z kiwi 172

składniki: 12 kromek chleba tostowego 3 owoce kiwi 6 plastrów szynki dojrzewającej masło do posmarowania kromek 4-5 pomidorów suszonych 6-8 czarnych oliwek 1 łyżka kaparów do posypania ser żółty straty Kromki chleba tostowego posmarować masłem. Na każdej kromce ułożyć pół plastra szynki i dwa plasterki kiwi. Posypać odrobiną startego żółtego sera.Na wierzchu ułożyć dowolnie dodatki: kapary, pokrojone

Monia miesza i gotuje
Zakwas na żurek 166

mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 1 litr przegotowanej letniej wody 2-3 ząbki czosnku 3-4 listki laurowe Kamis po kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego Kamis piętka chleba na zakwasie Do dużego słoja (lub kamiennego garnka) wsypać mąkę. Dodać przyprawy i rozgniecione ząbki czosnku. Wlać letnią przegotowaną wodę i wymieszać. Dodać piętkę chleba na zakwasie, przykryć ściereczką

Monia miesza i gotuje
Tosty hawajskie 191

wykorzystanie czerstwego pieczywa, ale także poznanie nowych połączeń smakowych. Doskonałe na niedzielne śniadanie, ponieważ wymagają trochę czasu, za to są bardzo pożywne. Składniki (na 8 tostów): 8 kromek chleba najlepiej tostowego  8 plasterków sera tostowego 8 plasterków szynki/ 4 duże plasterki szynki (np. szynka Babuni) 8 plasterków ananasa z puszki 2 jajka 3-5 łyżek mleka  olej(...)smażenia Na początek przygotowujemy tosty francuskie tj. roztrzepujemy jajka z mlekiem następnie moczymy w nich kromki chleba i smażymy na złoto- brązowo na rozgrzanym oleju. Na blaszce do pieczenia układamy papier do pieczenia, aby tosty nie przywarły. Układamy na nim usmażone tosty i kolejno układamy szynkę, ananasa i ser. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni i góra-dół. Do już rozgrzanego

Pudełko rozmaitości
Zrazy wołowe zawijane - klasyczne polskie 166

boczku wędzonego (raczej chudego), 2 kiszone ogórki , 4 szalotki (małe), 1 kawałek razowego chleba , 4 ząbki czosnku, musztarda (daliśmy bawarskiej, bo sarepska wyszła) chrzan, 2 cebule, sól, pieprz, 3 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, może być do smaku też majeranek. Mięso rozbijamy, smarujemy z jednej strony musztardą i kładziemy na tą stronę po małym kawałku boczku, kiszonego ogórka, razowego(...)chleba, szalotkę, pół ząbka czosnku i łyżeczkę chrzanu. Zwijamy w roladę i związujemy sznurkiem lnianym. Obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojona na ćwiartki cebulę i jeszcze przez chwilę smażymy, po czym zalewamy 1,5 l wody. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie. Wstawiamy do nagrzanego na 180 C piekarnika

Delicious Titbits
Szybki chlebek czosnkowy z ciasta na pizzę 32

był odpowiednio cienki. Dzięki temu w wysokiej temperaturze ładnie się zrumieni. Pyszny chlebek czosnkowy to tak naprawdę upieczona na płasko pizza bez dodatków, którą kroimy na chrupiące kawałki. Chleb czosnkowy pieczemy w wysokiej temperaturze, ale za to bardzo krótko. Domowy chlebek czosnkowy piekę w piekarniku nagrzanym do 200 C stopni przez około 10 minut. Skupiam się na tym, by dobrze

Wiszniówka
Pinsa zapiekany z pomidorami i pieczarkami 66

oliwie cebulę i czosnek a potem dodałam pomidory i smażyłam aż puściły sok a potem odparowały i sos zrobił się gęsty. Dodałam sól, pieprz i cukier oraz posiekane zioła. Chleby posmarowałam sosem pomidorowym i nałożyłam plastry szynki, pieczarki i posypałam serem.  Zapiekałam 200 minut w 190 C. Posypałam listkami kolendry. Smacznego Przepis własny

Moje Małe Czarowanie
Smalec domowy 40

nich dość tłuszczu) dodać zmielone mięso i smażyć krótko Do czystych i suchych słoików przelać ostrożnie gorący smalec, przykryć i szczelnie zamknąć dekielkami. Takie smarowidło zawsze można wykorzystać do chleba, wystarczy do tego ogórek, cebula czy rzodkiewka. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i potrzeby

Proste Potrawy
Warzywa na słodko – słodkie muffiny z cukinią, cynamonem i czekoladą 50

dzięki czemu deser nie jest zbyt ciężki. Doskonale sprawdza się również w wypiekach bezglutenowych, gdzie często brakuje puszystości. Jeśli chodzi o wypieki na słono, cukinia nadaje się idealnie do chlebów , placków czy nawet na tartę . W połączeniu z serem, ziołami lub czosnkiem, wypieki nabierają aromatu i bogactwa smaku. Dodaję ją również do pizzy , focaccii czy bułeczek z ziołami – dzięki temu

codojedzenia
Jajecznica Historia i Pochodzenie 54

popularna jest jajecznica z chorizo (pikantną kiełbasą) oraz dodatkiem papryki i cebuli. 4. Włochy — Włoska jajecznica może zawierać dodatki takie jak pomidory, cukinia, bazylia i często jest podawana z chlebem ciabatta. 5. Japonia — Tamagoyaki to japońska wersja jajecznicy, która jest zwijana w formie omletu i często podawana na zimno. Jest przygotowywana z dodatkiem sosu sojowego i cukru, co nadaje

RafalCook
Bułki jogurtowe 48

u017cki miodu,\r","200ml jogurtu naturalnego,\r","450g m\u0105ki pszennej,\r","3 \u0142y\u017cki oleju,\r","1 jajko,\r","1 \u0142y\u017ceczka soli"],"name":"Bu\u0142ki jogurtowe","recipeCategory":"chleby, \u015bniadania","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Do ciep\u0142ej wody wsypa\u0107 dro\u017cd\u017ce i doda\u0107 mi\u00f3d. Wymiesza\u0107 i odstawi\u0107 na ok 10 minut

Bardzo Gruby Smok
Chlebek bananowy. 50

potas, błonnik i witaminy, co może pomóc w regulacji ciśnienia krwi, trawieniu i ogólnemu zdrowiu jelit. Chlebek bananowy jest dodatkowo bardzo smaczny i może być świetną alternatywą dla tradycyjnych chlebów.  Podaję przepis na chlebek bananowy, który zrobiłąm na Święta, ale nie zdążyłam opublikować. Lubię do niego wracać, bo jest zdrowo nadziany orzechami. Składniki : - 4 jaja od szczęśliwych

Z Kuchni Do Kuchni
Bułki z nadzieniem meksykańskim 54

cytryny i sól do smaku. Mieszaj smażąc do czasu, aż całość porządnie zgęstnieje. Wymieszaj z tartym serem. Odstaw do wystudzenia. Składniki z listy ciasto umieść w maszynie do wyrabiania chleba lub wyrób ręcznie. W razie potrzeby możesz dolać więcej maślanki jeśli ciasto jest zbyt gęste lub więcej mąki jak jest zbyt rzadkie i klejące. Po wyrobieniu na gładką masę, odstaw

Ogrodnik w podróży
Lawaszowe pakiety 52

Lawasze to gruzińskie chleby które można kupić już coraz częściej nie tylko w marketach ale i sklepach piekarniczych. Można je wykorzystać na wszelaki sposób a dziś zobaczcie co wymyśliłam. Trzeba usmażyć dość zwartą jajecznicę. Będzie smacznie i szybko, zaczynamy. Lawaszowe pakiety - przepis CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bezglutenowe pieczywo wieloziarniste z pomidorami i oliwkami 49

Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.  Wyjąć na kratkę i wystudzić. ----- Podobne: bezglutenowy chleb na zakwasie struan małdrzyki lub mądrzyki krakowskie

Weekendy w domu i ogrodzie
Scaccia z serami i salami 52

Tłumaczenie z języka angielskiego: Scaccia, scacciata lub schiacciata to nadziewany płaski chleb w kuchni sycylijskiej. Scaccia składa się z bardzo cienkiej, prostokątnej warstwy ciasta, złożonej trzy lub cztery razy. I jeśli już sami nie wiecie czy lepiej zjeść calzone czy może lepiej lasagne to w scaccii oba te dania połączyłam w jedno. Pomysł zaczerpnęłam od Kingi Paruzel i Michała Wojaszka

Moje Małe Czarowanie