chleb - 25827 przepisów (strona:838/1722)

Bułki z serem 173

serem.  Piec w 190 st. C. przez 15 minut, aż ser się zrumieni. Ostudzić na kratce. Smacznego! W aktualne upały, muszę się przyznać, nie mam chęci na pieczenie chleba ani bułek. Wyrabianie ciasta, długie wyrastanie, a później pieczenie mnie przerasta... Chleb więc, o zgrozo , kupujemy. Muszę przyznać, że w piekarni po drugiej stronie ulicy jest całkiem niezły. Choć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa z bobu z grzankami 159

śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 litr bulionu (u mnie 1 litr gorącej wody + 1 płaska łyżka przyprawy do zup - vegety); 1/2 łyżki majeranku;  Sól; Pieprz; 4 kromki chleba (około 150 g).  Sposób przygotowania: Bób ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Wystudzić. Obrać ze skórki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Koperek drobno(...)pieprz, majeranek, sól i drobno posiekany koperek. Wymieszać. Śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę zupy i dokładnie wymieszać.  Zupę zestawić z ognia. Dodać zahartowaną śmietanę i wymieszać. Kromki chleba pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej patelni (tj. bez dodatku tłuszczu), aż staną się złociste i chrupiące. Zupę podawać gorącą, z grzankami, ewentulanie oprószoną koperkiem. SMACZNEGO! Uwagi

Gospodyni Miejska
Jajko zapiekane w boczku ze szpinakiem 135

boczek w plastrach (lub szynka parmeńska) 6 plastrów - sól, świeżo zmielony pieprz do smaku - gałka muszkatołowa 2 szczypty - 1 ząbek czosnku - masło 2 łyżki i odrobina do wysmarowania kamionek - chleb kawałek pocięty w paseczki SPOSÓB WYKONANIA: - nastawiamy piekarnik na 200 stopni - myjemy i osuszamy szpinak i wrzucamy go na rozgrzaną patelnie z masłem i utartym czosnkiem, dusimy chwilę po czym(...)pieczarką kruszymy mozzarellę i wbijamy w to jajko - wkładamy do nagrzanego piekarnika na 13-15 minut (w zależności jaki lubimy stopień wysmażenia jajka) - ja podaję to z ciepłym tostowym chlebem poczętym w paseczki, aby można było sobie zanurzać w jajku . - świetnie smakuję posypany garścią świeżego szczypiorku lub ulubionych naszych kiełek. - jajko solimy i pieprzymy - pyszne, szybkie i sycące danie Smacznego

Basia w kuchni
Stek na aromatycznych grilowanych warzywach w towarzystwie ciabaty 174

ząbki tymianek świeży 3 gałazki rozmaryn świeży 2 gałązki oliwa rozmarynowa  masło 3 łyżki sól różowa (równie dobrze może być też morska) świeżo zmielony pieprz  kawałek chleba do podłożenia  SPOSÓB WYKONANIA : - mięso myjemy, jeżeli posiada błony oczyszczamy je, mięso suszymy - kroimy dwa plastry mięsa o grubości ok 3 cm( upodobanie dowolne i grubość też zależy od jakości(...)zasadę, że na 1 cm wysokości  mięsa 1 minuta pieczenia (lubię wysmażenie medium) - po tym czasie układam na patelni paprykę, pomidorki, czosnek, szalotkę - oraz pod wołowinę kładę kawałek chleba, aby mięso się dalej nie smażyło, ale  doszło do odpowiedniej struktury w piekarniku - dzięki grilowaniu czosnku i szalotki pozbędziemy się intensywności i nadamy im cudownego aromatu i konsystencji - piekę

Basia w kuchni
Zakwas na żurek- domowy 178

długa ......... SKŁADNIKI : 1 litr przegotowanej wody  1 szklanka mąki żytniej razowej  2-3 ząbki czosnku  3 liście laurowe  5 ziaren ziela angielskiego  kromka chleba razowego (na zakwasie) użyłam 3 łyżek zakwasu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : - do wysokiego naczynia wsypujemy szklankę mąki razowej (jeżeli nie posiadamy w ostateczności możemy użyć płatki owsiane) - rozgniatamy czosnek, wrzucamy lisie laurowe oraz(...)ziele angielskie - zalewamy do letnią przegotowaną wodą , mieszamy, aby nie było grudek - jeżeli nie mamy zakwasu dodajemy kromkę  razowego chleba ja dodałam 3 łyżki zakwasu razowego - przykrywamy ściereczką(tak aby dochodziło powietrze) odstawiamy do 7 dni, codziennie przemieszamy nasz zakwas drewnianą łyżką - gotowy przetrzymujemy w lodówce - warto korzystając z zakwasu do żurku pozostawić sobie trochę i na tym stworzyć

Basia w kuchni
Smalec ze ze śliwką i rozmarynem, oraz z jabłkiem i tymiankiem 191

Smalec czy wakacje mogą się bez niego obejść. Czy wyjedziemy nad morze czy w góry zawsze się znajdzie stoisko ze smalcem do tego nierówno ucięta pajda chleba i oczywiście ogórek kiszony. Taki wakacyjny zestaw a jak smakuję ! Robi się go szybko a co damy do naszego smalcu pozostaję już naszą wyobraźnią smakową. Bardzo lubi towarzystwo papryki, cebulki, jabłka, śliwki, ziół(...)kwasowość i ten bajeczny kolor. Jak zobaczyłam śliwki na straganie nie mogłam się oprzeć, aby tego w taki sposób nie połączyć :) Idealnie smakuję z ogórkiem kiszonym i na upieczonym chlebie na zakwasie <3 Smalec robiony od lat wielu a tak nadal nam smakuję

Basia w kuchni
Kiszony barszcz czerwony (zakwas buraczany) 247

kawałek selera 4 ząbki czosnku 4 liście laurowe 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1 łyżka majeranku kilka ziarenek jałowca kilka ziarenek pieprzu 2 litry przegotowanej letniej wody piętka chleba na zakwasie (lub 7 łyżek wody z kiszonych ogórków) Buraki, marchewkę, pietuszkę i selera obrać i pokroić na plasterki. Ząbki czosnku obrać, jeśli są duże pokroić. Wszystkie warzywa przełożyć(...)słoja (lub jeśli mamy do kamiennego garnka). Dodać majeranek, listki laurowe, ziarenka pieprzu i jałowca. W letniej wodzie rozpuścic cukier i sól. Następnie zalać warzywa. Na koniec dodać piętkę chleba na zakwasie. Jeśli takiego nie mamy można dodać wodę z kiszonych ogórków. Słoik przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 5-6 dni, u mnie stał na kuchennej

Monia miesza i gotuje
Kilka słów o mnie i moich przyzwyczajeniach 100

osoby, które śniadań nie jedzą. Dla mnie jest to niewyobrażalne. Moje dzieci i mój mąż także zjadają śniadanie zanim wyjdą z domu. Od ponad 5 lat piekę w domu chleb. Najpierw było to pieczywo na drożdżach, ale szybko wyhodowałam swój zakwas i teraz jemy głównie takie chleby. Poza tym staram się, żeby wszystkie nasze posiłki były zdrowe, nie zawierały dużej

Sto kolorów kuchni
Zupa z cukinii z płatkami migdałowymi 127

łyżka masła  śmietana 18 % 1 paczka płatków migdałowych  listek laurowy  ziele angielskie  pieprz ziarnisty  2 ząbki czosnku  natka pietruszki  chleb na grzanki  Sposób wykonania:  Cebulę zeszklić na maśle, cukinie pokroić w kostkę ( razem ze skórką) dodać do cebuli. Zalać 1 1/2 litra wody. Pozostawić na małym ogniu, dodając listka, ziele, ziemniaki(...)warzywa zmiękną. Wyłowić liścia i ziele, zmiksować. Dorzucić wyciśnięty czosnek, posolić, popieprzyć do smaku, dodać łyżkę śmietany i pół łyżki masła. Uprażyć na patelni płatki migdałowe oraz grzanki z chleba. Krem wlać do talerzy i posypać dodatkami . Smacznego

pieprzny smaczek
Krem z cukinii z gorgonzolą 132

rozrzedzić zupę wodą. Jogurt grecki zmiksować z gorgonzolą lub serkiem topionym. Zupę podawać z łyżką jogurtu z gorgonzolą lub topionym. Posypać uprażonymi pestkami ewentualnie grzankami.  Dodatki: 2 kromki chleba białego i 2 kromki chleba ciemnego pokroić w kostkę. Posypać obficie ziołami prowansalskimi i solą czosnkową. Przysmażyć na patelni wysmarowaną łyżką oliwy

pieprzny smaczek
Pieczeń z dzika 155

przepis z mięsem wieprzowym, biodrówka była pyszna :)               Przepisy na przygotowanie mięsa w przyprawach ziołowych znajdziecie w zakładce menu mięsa do chleba

Proste Potrawy
Bułki pszenne na zakwasie z dodatkiem mąki razowej 198

Zaczyn: 30 g zakwasu pszennego lub żytniego 160 g mąki pszennej o dużej zawartości białka 110 g letniej wody Zakwas rozpuść w wodzie, zagnieć z mąką

Grahamka, weka i kajzerka
Zakwas pszenno-żytni z rodzynkami 147

Inspiracją był przepis znaleziony na hiszpańskim blogu Las Recetas De Mama , zaintrygowało mnie połączenie naturalnej fermentacji mąki żytniej, pszennej, suszonych owoców i jogurtu naturalnego. Po dłuższym

Grahamka, weka i kajzerka