chleb - 25827 przepisów (strona:834/1722)

Klopsiki alla Norma czyli Niedzielne Mielenie odc.27 173

Zaburzyło się mi wszystko w kuchni. Były zupy we wtorek, rybki w środę i takie tam... Zaburzyło się... Najbardziej trzymam się niedzielnego mielenia. Dwie niedziele temu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Burgery z Lososia czyli Srodowe Rybki odc.52 188

Pyszne i łatwe w przygotowaniu. Kolejny koncept na łososia. Z książki "1500 sprawdzonych przepisów. Kuchnia domowa. Gotowanie krok po kroku". Burgery z Lososia na 4 małe

Dzieje kuchennej Wiewióry
Swieta 2014 i o kilku ksiazkach 110

Ostatnio blogowo zaniemówiłam. Moja potrzeba internetowego wyrzucania z siebie myśli zminimalizowała się. Pochłonęło mnie zajmowanie się dziećmi, przygotowania do świąt, prezenty i porządki. Tych, którzy czekają

Dzieje kuchennej Wiewióry
Salatka ostatniej szansy czyli Salatka ryzowa z ananasem, szynką i porem 344

U nas gościła na stole w te Świeta, świetnie sprawdzi się też na Sylwestrową imprezę, dla tych co zapomnieli o zrobieniu sałatki a sklep osiedlowy jeszcze

Dzieje kuchennej Wiewióry
Crosstini z pastą wątróbkową - buon appetito! 114

Toskańskie Crosstini to nic innego jak chrupiące kromki chlebka na jeden kęs. Różnica między  Barchettą są takie, że Barchettę przygotowuje się z chleba pieczonego na zakwasie, natomiast do crostini bierze się pieczywo białe albo drożdżową ciabattę. Kromki chleba powinny być malutkie. Crostini podajemy z rożnymi pastami albo natarte czosnkiem i oliwą. Ja przedstawiam propozycję polskiej pasty z wątróbek :) - taki

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa cebulowo-serowa w swoim wykwintnym smaku 103

masła (opcjonalnie oliwa) oliwa z oliwek szczypta białego pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 1 serek topiony  - smak śmietankowy 5 plastrów żółtego sera typu gouda (najlepiej ser tarty) 2 kromki chleba (albo pół bagietki ) świeży tymianek albo suszony 2 ziela angielskie 1 liść laurowy Cebulę obrać, każdą przekroić na pół i pokroić w cieńkie plasterki. W rondlu rozgrzać wcześniej klarowane masło(...)gouda, zagotować aż ser się rozpuści dodać gałkę muszkatołową, pieprz. Zupę zdjąć z ognia i doprawić swieżym tymiankiem (ewentualnie suszonym). Na osobnej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, chleb pokroić w kostkę i usmażyć z obu stron na oliwie aż osiągnie rumiany kolor. Zupę podawać z grzankami i z wyjętą wcześniej z zupy cebulą. Mniammmmm! zupa cebulowo - serowa

Bon Appetit Małgorzaty
Tosty ze świeżymi grzybami aromatyzowane ziołami 204

mglejarki (które są jadalne) a także 1 kurka :)   Składniki: 2 garści świeżych grzybów (suszone też się sprawdzą) 1 cebula 10 dag żółtego sera (pleśniowe też pasują) kilka kromek chleba (u mnie 2 graham) sól, pieprz, granulowany czosnek natka pietruszki kilka gałązek tymianku łyżka masła Grzyby czyścimy, kroimy w drobniejsze cząstki i gotujemy minimum pół godziny. Ja dla większej pewności(...)gotowałam 1 h. Ugotowane grzyby podsmażamy z drobno posiekaną cebulą na maśle. Doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Podsmażone grzyby układamy na chlebie, toście upieczonym wcześniej w tosterze. Na wierzch grzybów układamy żółty ser, całość posypujemy natką pietruszki i tymiankiem. Tosty zapiekamy chwilę w piekarniku. Aż do roztopionego sera. tosty z grzybami

Bon Appetit Małgorzaty
Tost z łososiem, szpinakiem i lazurem 159

najważniejszym posiłkiem. Dlatego powinno być urozmaicone i bogate w wartości odżywcze. Przy tym miło się je takie, które jest kolorowe :) Składniki na 2 tosty: 2 kromki pełnoziarnistego chleba 2 plastry łososia wędzonego 1 jajko  2 garści szpinaku 2 plastry sera lazurowego z niebieską pleśnią 2 pomidorki koktajlowe odrobina oliwy do smażenia garść płatków migdałowych sól, pieprz(...)dodatkiem soli, pieprzu oraz czosnku granulowanego. Na innej patelce smażymy sadzone jajko. Doprawiamy pieprzem. Kroimy 2 plastry sera oraz 2 plastry łososia. Na kromkę chleba dajemy szpinak, następnie połowę sadzonego jajka, plaster sera, plaster łososia oraz pomidorek koktajlowy. dekorujemy prażonymi płatkami migdałowymi oraz koperkiem. do tostów idealna jest szklanka soku pomidorowego :) Rada: uważajcie

Bon Appetit Małgorzaty
Rzeżuszanka - włoska zupa z polskim akcentem 179

własnie są święta Wielkiej Nocy postanowiłam do zupy dodać kilka polskich akcentów takich jak: śmietana, bulion na boczku, chrzan oraz sposób podania w chlebie z jajkiem :) Zupę tę możecie przygotować zaraz po świętach jak nie będziecie wiedzieli co zrobić z rzeżuchą? :)  Zapraszam Was także na inną włoską zupę(...)twardo jajkiem oraz z posypaną na wierzchu rzeżuchą.  Można także zupę podać na zakwasie do żurku - będzie bardziej świątecznie :) przepis na zakwas znajdziecie:  tutaj w chlebie z myślą o świętach Wielkiej Nocy Myślę, że włoska zupa nie obraziłaby się gdybyśmy ją zaserwowali w chlebku ciabatta

Bon Appetit Małgorzaty
Kwas buraczany ( zakwas do barszczu ) 221

kilka dni. Już trochę późno, ale - lepiej późno niż wcale. Dlatego, kto jeszcze nie nastawił zakwasu na barszczyk czerwony, ma ostatni dzwonek. Składniki: * 1 kg buraków * 1 kromka razowego chleba * czosnek * liście laurowe * ziele angielskie * ziarna pieprzu czarnego * przegotowana, zimna woda Wykonanie: Buraczki wyszorować, obrać ze skóry i pokroić w plastry. W słoiku układać plasterki buraków, wsypać kilka ziaren pieprzu(...)Przykryć następną partią pokrojonych buraczków. Ponownie wsypać przyprawy i czosnek. Ułożyć ostatnią warstwę buraczków. Całość zalać zimną, przegotowaną wodą, tak, żeby woda przykryła buraczki. Na wierzchu położyć kromkę razowego chleba. Słoik przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce. Po 4-5 dniach zakwas powinien być gotowy. Należy wówczas usunąć zgromadzoną na powierzchni pianę, a zakwas zlać do butelki/słoika, zakręcić

kolorowotorcikowo
Zakwas na barszcz czerwony 129

buraków czerwonych ok. 2 litry wody 2 płaskie łyżki soli kilka ząbków czosnku 2-3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu kilka ziaren jałowca kromka razowego chleba na zakwasie żytnim Buraki obrać, pokroić w średniej wielkości plastry i ułożyć w szklanym lub kamionkowym naczyniu. Dodać kilka ząbków czosnku, przyprawy i zalać letnią, przegotowaną wodą, w której rozpuściła(...)się sól. Na wierzchu położyć kromkę chleba na zakwasie. Przykryć naczynie gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 5 dni. Jeśli w trakcie powstanie na wierzchu biała piana, należy starannie ją zdjąć. Po 5 dniach przelać zakwas przez sito wyłożone gazą do wyparzonych butelek, na wierzchu wlać łyżkę oleju, zakręcić butelki i odstawić do lodówki lub chłodnej spiżarni

Czerwień i błękit
Mleczne bułki portugalskie czyli Pães de leite 147

elastyczne. Jeśli jest zbyt luźne pod koniec wyrabiania dodajemy dodatkowe 15-30 g mąki. Ciasto możemy wyrobić ręcznie, w mikserze z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do chleba na programie do zagniatania ciasta (umieszczając w niej składniki zgodnie z instrukcją producenta). Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia w przykrytej misce lub w pojemniku maszyny do chleba, aż podwoi swoją objętość

Stare Gary
Tarta pieczona w ogniu czyli Flammkuchen 174

blachę lub kamień w gorącym  piekarniku. Piec  pojedynczy placek  na blaszce 12 minut,  na kamieniu 7 minut. Smacznego! Uwagi : Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Proporcje składników świetne, ciasto doskonale się wyrabia. Piekłam na blasze, żeby łatwiej było zsuwać placki, blachę włożyłam do piekarnika dnem do góry. Grzanie góra dół + dodatkowo włączyłam  opcję podpiekania(...)góry. Wpis dołączam do lutowej listy  Na zakwasie i na drożdżach ,  prowadzonej na blogu   Zapach Chleba

Stare Gary
Pasta z jajek i tuńczyka 176

Prosta i szybka do zrobienia pasta do chleba. Można dodać więcej chili by bardziej pastę zaostrzyć. Z domowym chlebem pycha! składniki 4 jajka puszka tuńczyka może być rozdrobniony łyżka kaparów 1/2 łyżeczki płatków chili duża łyżka majonezu 1 szalotka lub 1/2 średniej cebuli 1 niewielki kiszony ogórek sól, pieprz przygotowanie Jajka ugotować na twardo, oddzielić białko

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania