Wtedy trzeba bardzo szczelnie nakryć formę folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka). Foremka musi być bardzo szczelna, żeby gotująca się woda nie dostała się do środka i nie zalała ciasta. Na rynku można kupić foremki aluminiowe i takie jak moja- z nieprzywierającą powłoką (mam z firmy Birkmann). Ceny takich foremek zaczynają się od około 30 złotych i mają(...)różne kształty i pojemności. Jak radzi Irena Gumowska w "Elementarzu gotowania" z 1987 r., przed nałożeniem ciasta formę powinno się "trochę podgrzać, smarować pędzlem, maczanym w rozpuszczonym maśle i odstawić, by nieco ostygła, a masło - skrzepło. Wtedy smarujemy ją po raz drugi i dopiero wkładamy ciasto". Ja robię też inaczej - po prostu smarują masłem i posypuj ę mąką
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSzarlotka to moje ulubione ciasto i dobrze o tym wiecie. Lubię ją za prostotę, za kwaskowatość jabłek, za kruche ciacho, za dodatek cynamonu. Zawsze kojarzy mi się z ciepłem schroniska wysoko w górach, z taką bezpieczna przystanią i z jabłkami - malinówkami z sadu od babci. Zbieraliśmy je późną jesienią, do dużych starych wiklinowych koszy i drewnianych skrzynek. Dłonie zazwyczaj(...)jeszcze niedojrzałe! Brzuch Cię będzie bolał!" I wiecie co? Nigdy nie bolał! Szarlotka, jak się domyślacie była bardzo często w domu, tym bardziej, że moja mama uwielbiała zawsze piec ciasta. Pewnie dlatego ten sentyment do szarlotki już we mnie zostanie i dobrze bo to proste i pyszne ciasto! A dzisiaj pokaże Wam krok po kroku, jak zrobić szarlotkę z kratką
SMYKWKUCHNIJakie ciasto najlepiej smakuje w mroźne, zimowe dni? JABŁECZNIK ♥ ! Dzisiaj zachęcam Was do upieczenia kruchego ciasta nadzianego plasterkami jabłek i ozdobionego kokosową bezą. Proste i bardzo smaczne połączenie składników. Ciasto świetnie smakuje na drugi dzień po przygotowaniu (kruche ciasto lekko zmięknie). Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm: kruchy spód 3/4 kostki masła(...)małej cytryny 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej beza kokosowa 3 białka odrobina soli 2/3 szklanki zwykłego cukru (150 g) 70 g wiórków kokosowych Na samym początku przygotować kruche ciasto : zimne masło połączyć wraz z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem i żółtkami. Przygotowane kruche ciasto przełożyć do woreczka i schłodzić co najmniej 30 minut w lodówce. Następnie ciasto rozwałkować i przełożyć
Ugotowaćkonkretnie jego skórce, ładny brązowy kolor. Skórka jest bardziej chrupiąca, a miękisz delikatniejszy niż w chlebach bez dodatku soli. Sól wpływa na wiązanie wody, strukturę glutenową, aktywność enzymów w cieście, no i oczywiście na rozwój mikroorganizmów. Wpływa też na trwałość pieczywa. Gdy przechowujemy chleb w otoczeniu o małej wilgotności powietrza, sól opóźnia procesy czerstwienia pieczywa, zaś gdy przechowujemy chleb(...)jakość pieczywa ulega pogorszeniu. Sól wpływa korzystnie na powstawanie wiązań jonowych w białkach, czyli wzmocnienia jego struktury. Mocniejsza struktura jest w stanie zatrzymać więcej wydzielanych gazów podczas fermentacji ciasta. Ponadto zwiększa tolerancję na obróbkę mechaniczną ciasta. Sól hamuje aktywność enzymów, co jest bardzo istotne, jeśli masz mąkę otrzymaną z porośniętego ziarna. Sól też doskonale maskuje niepożądane smaki. Może z punktu
Grahamka, weka i kajzerkapączki na słodkiej śmietance różnią się czymś od tych bez niej? Moim zdaniem tak. Na pewno są bardzo delikatne, wprost rozpływają się w ustach. No i z ciastem pracuje się tak dobrze, że teraz już chyba tylko takie pączki będę robić. Dodatek kremówki sprawia, że ciasto wychodzi bardziej tłuste, ale to właśnie dzięki temu jest takie wdzięczne w obróbce(...)rąk, przez co pączki formuje się szybko i sprawnie. A tak w ogóle, to przekonałam się, że najlepsze pączki to takie, które, oprócz żółtek, zawierają również całe jajka; ciasto jest wówczas bardziej stabilne, a pączki po usmażeniu zachowują swój ładny kształt i są niesamowicie sprężyste. Cóż, Tłusty Czwartek już za nami, ale karnawał wciąż trwa, więc jeśli ktoś
Opowieści z piekarnikanóż do pizzy. Blaszki pokryte są nieprzywierającą powłoką non-stick Cortan. Bardzo spodobał mi się nóż ponieważ nie rysuje i nie niszczy blaszek w trakcie krojenia pizzy. Składniki: Ciasto: 3,5 szkl mąki pszennej 1 szkl letniej wody 1 łyżka suszonych drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli Sos do pizzy(...)puszka pomidorów(całe) 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki oregano Dodatki: szynka mozzarella ananas papryka pieczarki Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera i zmiksować za pomocą końcówki do ciast drożdżowych. Miksować około 15 minut aż ciasto będzie jednolite. Lekko oprószyć mąką przykryć ściereczką i odłożyć
Ala piecze i gotujeChleb pszenno-żytni wieloziarnisty na zakwasie To jest naprawdę wielo ziarnisty chleb ;) Do ciasta dodałem całe mnóstwo rozmaitych nasion (siemię lniane, chia, sezam, kminek, mak, dynię, kaszkę kukurydzianą) - w zasadzie wszystko, co miałem w domu i jeszcze sporo mieszanki ziaren na posypkę. Poza tym są w nim jeszcze zarodki pszenne (6%) i mąka żytnia pełnoziarnista(...)tego połączenia upiekł mi się mocno aromatyczny chleb o bardzo bogatym smaku. Polecam! Inspirowałem się przepisem na "Seeded Bread" z książki Chada Robertsona "Tartine Book No. 3". Składniki na ciasto: 330 g mąka pszenna silna Manitoba 100 g mąka pszenna typ 480 70 g mąka żytnia typ 2000 30 g zarodki pszenne 350 + 35 g woda 100 g zakwas pszenny
Przepisy na domowy ser i chlebDziś u mnie, w Tłusty Czwartek szybkie ciasto czekoladowe z suszonymi figami z serii Helio Natur . Lekkie ciasto, bez miksera, bardzo proste i łatwe w przygotowaniu. Na jedną keksówkę. W kilka chwil, gdy nie mamy czasu. Proste składniki. A gotowe ciasto jak smakuje! Delikatne ciasto czekoladowe z suszonymi figami polane polewą czekoladową i udekorowane płatkami migdałów z lekką nutą aromatu(...)waniliowego. Idealne na dobry początek dnia! Ciasto można przełożyć powidłami, ulubionym dżemem, dodać przyprawy korzennej – postanie piernik lub zrezygnować z kakao i dodać skórkę z pomarańczy lub cytryny – będzie pysznie! Ciasto jedno a wiele inspiracji! Ciasto czekoladowe z suszonymi figami firmy Helio z serii Helio Natur znika u nas szybko! Smacznego U nas znika dość szybko, przygotowuję
Zasmakuj KuchniKarpatka należy do grupy ciast parzonych. Określenie „ciasto parzone” pochodzi od sposobu wykonania ciasta. Mąkę wsypujemy do gotującej się wody z tłuszczem i „zaparzamy” ją w wysokiej temperaturze. Ciasto parzone przygotowywane jest bez cukru, ma więc bardzo różnorodne zastosowanie, ponieważ samo w sobie nie ma wyraźnie określonego smaku. Dlatego przepis podstawowy ma zastosowanie w niezmienionej formie we wszystkich rodzajach wypieków(...)ciasta parzonego. Karpatka Składniki na ciasto parzone: 250 ml wody (1 szklanka) 125 g margaryny 5 jaj 150 g mąki pszennej (1 szklanka) Karpatka Wykonanie: Zagotować wodę z tłuszczem, dodać mąkę. Podgrzewać na małym ogniu (ok 1 minuty), energicznie mieszając masę aby się nie przypaliła. Odłożyć do wystudzenia (najlepiej przełożyć do miski szybciej się wystudzi). Do chłodnej masy wbijamy
Pomysłowa kuchniateż oczywiście taką polewą pokryć całą powierzchnię górnej części ciastek. Polecam w trwającym jeszcze karnawale ( ale poza nim też ;) ). Budyń do kremu warto wykonać zaraz po pierwszym etapie przygotowania ciasta parzonego ( czyli po zagotowaniu wody z masłem i dodaniu mąki ), i jedno i drugie będzie bowiem potrzebowało czasu, aby całkowicie wystygnąć. Składniki na 15 sztuk: Ciasto parzone: 1 szklanka mąki(...)łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 100 g masła, w temperaturze pokojowej Polewa z białej czekolady: 60 g białej czekolady 20 g masła Dodatkowo: wiórki kokosowe do oprószenia Wykonanie: Ciasto parzone: W niedużym garnku ( najlepiej z grubym dnem ) umieścić wodę i masło. Podgrzewać do rozpuszczenia masła. Zagotować. Na gotującą się wodę z masłem wsypywać mąkę, cały czas mieszając/ucieraj
Opowieści z piekarnikaCiasto delikatne w smaku, czekoladowe z dodatkiem ananasa, niezbyt słodkie, takie jak lubimy. Szybko znika ze stołu, a ja wiem że dobrze smakuje. Jest wspaniałe, szybkie w wykonaniu i już – jest smacznie dziś u nas – wyjątkowo! Bez miksera, bez jajek, ciasto na jedną keksówkę. Do tego proste i smaczne – pycha ciasto nie tylko do kawy! Zapraszam dziś(...)ciasto bez jajek z dodatkiem kakao i ananasów. Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżeczki mąki 3 łyżeczki kakao 250 g powideł śliwkowych, zamiennie dżem z ananasów lub brzoskwiń 4 plastry ananasa z puszki pół płaskiej łyżeczki cynamonu lub mniej jeśli wolicie 3 łyżki drobnego cukru białego lub cukru trzcinowego 1,5 szklanki mleka ½ szklanki oleju rzepakowego 3 łyżeczki
Zasmakuj Kuchnisię zachwycał, więc nie pozostawało nic innego, jak odtworzyć je w domu. Kulki fajnie chrupią a zarazem są miękkie. No i jedyna trudność to dobranie odpowiedniej ilości mąki do ciasta. Ciasto powinno być zwarte, nieco luźniejsze niż ciasto na kopytka, ale ilość mąki jaką trzeba dodać, w dużej mierze zależy od ziemniaków jakich użyjecie. Część ziemniaków jest mączysta, w takim(...)wypadku mąki dodajemy mniej. Najlepiej zacząć od połowy szklanki i w razie potrzeby dosypywać. Jeśli nie jesteście pewni, czy ciasto ma dobrą konsystencję, to warto usmażyć jedną kulkę testowo. Trzeba uważać też na ilość oleju w jakim smażymy kuleczki. Nie może być go za dużo, bo zrobi się na zewnątrz skorupka, ale środek wypłynie. To będzie coś jak gotowanie bardziej
Mieszam w Garnkuprzeraża, bo kiedy ktoś spędza trochę czasu w kuchni to przepisy czyta na logikę i tu wg mnie wsypanie 1/4 szklanki sody oczyszczonej byłoby oczywistym spieprzeniem całego ciasta, dlatego ograniczyłam się do 1/4 łyżeczki, a w innym pieczeniem ciasta w 350 stopniach Celsjusza byłoby kulinarnym samobójstwem, tak więc wg mnie to zwykłe "literówki". Ciastka wyszły przepyszne, krem dobrym składnikiem(...)zamianie proporcji czekolady gorzkiej na rzecz mlecznej, a do tego tak mało wymagający i prosty w przygotowaniu. Fajnie tężeje, co daje wiele możliwości. Oczywiście tu zgadzam się z autorką, ciasto jest bardzo niewdzięczne do wałkowania i przetestowałam obie zaproponowane opcje, czyli forma wałka krojona na plastry i opcja wycinania kształtów. Jak dla mnie zdecydowanie wycinanie, ale tu sprytnie podeszłam
Blondynka Gotuje