ciasto - 160894 przepisów (strona:854/10727)

Czekoladowe ciasto słodzone daktylami, z dodatkiem herbaty earl grey 199

dawna w głowie mam ciasto słodzone daktylami. Nawet kilka takich przepisów, na ciasta gdzie zamiast cukru była zmiksowana masa z daktyli, wypróbowałam ale niestety zawsze wychodził z nich zakalec. To czekoladowe ciasto z daktylami… nie jest niestety wyjątkiem – też wyszedł zakalec. Nie widać go na zdjęciu (byłam nawet podekscytowana jak odkroiłam te kilka kawałków, że się w końcu(...)przepis znajdzie swoich odbiorców. Sama w dzieciństwie uwielbiałam zakalce i dziwiłam się czemu mama się tym martwi – teraz ją jednak rozumiem. Więc to moja propozycja na rodzinne, niezobowiązujące ciasto – bo raczej go nie polecam na proszone obiady czy imprezy z gośćmi. Bardzo hygge Czekoladowe ciasto z daktylami i herbatą earl grey   Drukuj Prep time 30 min Cook

Cooking for Emily
RAZOWY CHLEB OWSIANY 130

płatki zmiękły. Dodajcie pozostałe składniki, mieszajcie przez pierwsze 3 minuty na wolnych obrotach (aby składniki się połączyły),  kolejne 3-4 na nieco wyższych.  Odstawcie przykryte ściereczką ciasto do wyrośnięcia na mniej więcej 2 godziny. Najlepsza temperatura na wyrastanie to około 24 st. Po godzinie od rozpoczęcia wyrastania "złóżcie" ciasto (to efektywniejsza metoda od "przebicia", lepiej je odgazuje): Obsypcie(...)blat obficie mąką, połóżcie na nim ciasto, tak, aby jego wierzch znalazł się na spodzie. Teraz wybierzcie jedną stronę (np lewą), podnieście do góry mniej więcej 1/3 ciasta, a potem energicznie nałóżcie ją na pozostałą część. Dłonią uderzcie w ciasto i je odgazujcie. Zróbcie to samo z drugą stroną (np prawą), potem sięgnijcie do najbardziej oddalonego od nas kawałka ciasta

OliveandThyme
Kruche ciasteczka z czekoladą lub bezą lub jednym i drugim 161

Kruche ciasteczka z bezą lub czekoladą Pamiętacie mój poprzedni wpis na łatwy jabłecznik przekładany ciastem kruchym? Bardzo spodobała mi się konsystencja tego ciasta, a w związku z tym, że odrobinę mi go zostało dorobiłam jeszcze trochę i postanowiłam wykorzystać na ciasteczka. Jakoś nigdy nie miałam ręki do ciastek, nie mam też żadnego urządzenia z którego mogłabym powycinać jakieś fajne kształty(...)wyglądały to skorzystałam z dobrodziejstw szafki i kieliszek posłużył mi za wycinarkę. Stąd całkiem znośne kółka mi wyszły . Jak już wiecie nie mam tutaj wałka. Wkładałam więc po kawałku ciasta pomiędzy folię spożywczą i wałkowałam litrowym słoikiem po miodzie Mąż chciał mi nawet zdjęcie zrobić, ale udało mi się jakoś tego uniknąć. Dobrze, że za 3 miesiące wracamy do domu

Relaxtime
Czekoladowy murzynek z buraków 171

Duuuużo buraczkowej dobroci w cieście :) Dzisiejszą słodkość dedykuję z okazji minionego Dnia Babci mojej Rodzicielce i publikuję w ramach cotygodniowej akcji Ciasta na Niedziel ę . Może babcia ona i nie moja, ale wnuki w rodzinie ju ż są, więc tradycji sta ło si ę zadość. Rodzicielka ciastem tym zachwyciła się przeogromnie, gdy piekłam je tu ż po Bożym Narodzeniu(...)octem nawet. A że nie lubię wyrzucać jedzenia i dzielnie staram się zawsze zagospodarowywać jedzenie i ekonomicznie wykorzystywać resztki z lodówki, postanowiłam część tej buraczkowej dobroci spożytkować w postaci ciasta . Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Ciasto wyszło wilgotne, miękkie, przyjemnie czekoladowe. Buraków w ogóle tu nie czuć , konsument niezorientowany w składnikach kompletnie się ich w cieście nie będzie spodziewał. Bardzo

Grunt to przepis!
chaczapuri z patelni 649

składniki na ciasto: 1000 g mąki orkiszowej lub pszennej ok. 500 ml letniego mleka 20 g drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 1 i 1/2 łyżki oleju wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz z 2 łyżami letniego mleka. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozpuszczone drożdże oraz stopniowo letnie mleko i zagniatamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy(...)następnie odstawiamy, aż podwoi swoją objętość. składniki na farsz: ok. 250 g sera feta ok. 250 g mozzarelli 1 jajko wykonanie: Fetę kruszymy, mozzarellę ścieramy i mieszamy z jajkiem. Ciasto dzielimy na cztery części, formujemy placki, na każdy nakładamy porcję farszu, i zawijamy ciasto w formie sakiewki, zlepiając farsz w środku. Podsypujemy ciasto mąką i wyrabiając wtłaczamy farsz w ciasto

Domowy Smak Jedzenia
Bułeczki zawijane z kiełbasą 95

ładne jak te zrobione przez Panią Izę. Bułeczki zawijane z kiełbasą Przygotuj miskę, nóż i deskę do krojenia, sitko, wagę kuchenną, łyżeczkę, blachę do muffinek, wałek do ciasta, stolnicę lub inną płaską powierzchnię, kubek. Przygotuj składniki (10 sztuk):  Ciasto:  • 250 g mąki pszennej luksusowej,  • 2 szczypty soli,  • 1 żółtko,  • 50 g oleju z pomidorami, czosnkiem(...)kubku połącz drożdże i cukier – mieszaj je tak długo, aż drożdże staną się płynne. Przesianą mąkę wymieszaj dłońmi z solą, przyprawami, koncentratem i olejem. W efekcie ma powstać ciasto przypominające mokry piasek. Następnie dodaj pozostałe składniki ciasta (rozmieszane drożdże i żółtko) oraz ¾ śmietany. Całość zagniataj do powstania dość miękkiego, elastycznego ciasta. Tak przygotowane ciasto podziel na 3 części. Każdą

blog.moje-pasje.info
Chleb żytni na własnym zakwasie 154

najlepiej razowej typu 1700 do 2000) i dolewamy 40  ml wody. Mieszamy drewnianą łyżką (zakwas nie może mieć kontaktu z metalem!!). Konsystencja mieszaniny powinna być trochę luźniejsza niż ciasta naleśnikowego. Przykrywamy gazą lub ręcznikiem papierowym, żeby mógł oddychać. Odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce. Codziennie dodajemy (dokarmiamy) ok 20-30 g mąki i wody tyle żeby utrzymać pierwotną luźną(...)Konsystencja powinna być spójna ale nie sztywna. Zaczyn odstawiamy na 12 godzin w ciepłe i ciemne miejsce  w misce przykrytej ściereczką. Po tym czasie jak przejedziemy po powierzchni ciasta palcem powinny pokazywać się jakby rozrywane, przypominające gąbkę, struktury.  [Są też inne procesy wielokrotnego dodawania i wyrabiania ciasta już w tym momencie dla uzyskania innych rodzajów chleba, lecz

AZgotuj!
ciasto z orzechową wkładką 153

upieczeniu odstawiamy do wystudzenia i pieczemy drugi taki sam biszkopt. Ewentualnie możemy upiec jeden biszkopt z podwojonej porcji a następnie przekroić na dwa blaty. składniki na ciasto orzechowe: 250 g orzechów włoskich 1 łyżka mąki 1 łyżka bułki tartej 7 białek 250 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Orzechy siekamy i mieszamy z mąką, bułką tartą oraz proszkiem(...)masa będzie ubita odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W między czasie ucieramy masło z kawą. Następnie stopniowo dodajemy wystudzoną masę jajeczną i miksujemy do połączenia się, na jednolity krem. wykonanie ciasta: Na jeden blat biszkoptu rozsmarowujemy ok. 3 łyżki powidła śliwkowego. Ciasto orzechowe smarujemy 1/2 cz. masy i kładziemy masą do powidła. Wierzch ciasta również smarujemy masą. Spód drugiego blatu smarujemy

Domowy Smak Jedzenia
Grzebyki drożdżowe z makiem 173

mroźny niedzielny wieczór prezentuję przepis na pyszne drożdżowe grzebyki z makiem. Grzebyki doskonale smakują. Ciasto jest miękkie i puszyste. To doskonała propozycja na śniadanie dla całej rodziny. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto drożdżowe: 200 ml mleka, 25g świeżych drożdży, 1 jajko, 1 łyżka cukru kryształu, 1 łyżka cukru waniliowego, 50g masła, 2,5 szklanki mąki, szczypta soli, Dodatkowo: 1/2 puszki masy makowej(...)bakaliami HELIO , 50g orzechów włoskich, jajko do posmarowania. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto drożdżowe: Mleko podgrzewam. Dodaję drożdże oraz ½ łyżki cukru i ½ łyżki mąki. Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję wyrośnięty rozczyn, cukry, jajko, sól oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto wykładam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Drożdżowa gwiazda 118

Nigdy nie ukrywam, że ciasta drożdżowe to nie moja bajka. Ani za nimi nie przepadam, ani nie potrafię ich przygotować. Od kiedy więc za wypieki w domu odpowiedzialna jestem ja, moja Mama, która ciasta drożdżowe bardzo lubi nie może się nimi odpowiednio nacieszyć;) Dlatego też postanowiłam przygotować tą gwiazdę z myślą o Niej:) i wiecie co? Nawet mi posmakowała:) Początkowo(...)miałam pewne obawy czy wyjdzie, gdyż wybrałam przepis bez dodatku jajek, z drożdżami instant, z którymi pracowałam po raz pierwszy. Ciasto długo nie chciało mi rosnąć, ruszyło po jakichś 2 godzinach i dopiero po upieczeniu, a raczej po spróbowaniu odetchnęłam z ulgą;) Wyszło bardzo smacznie, choć konsystencję miało inną niż ciasta drożdżowe jakie pamiętam – jak mówiłam, nie jestem żadnym

Smaki Na Talerzu
Makowiec (świąteczny) 101

dostałam w pracy z gwarancją, że to łatwizna i nawet mnie się uda. Bardzo w to wątpiłam, jednak jak zwykle czynię, postanowiłam spróbować i okazało się, że było warto. Ciasto nie dość, że się udało to jeszcze wszystkim bardzo smakowało. Jedyne, co mogłabym zmienić to proporcje. Wszystkie składniki pomniejszyłabym o połowę, aby wyszło jedno ciasto, bo z tych zrobiłam(...)pozoru małe ciasto bardzo wyrasta. Wszystko już dawno zjedzone! Składniki na makowiec (choinka i wieniec): około 80 g drożdży szklanka cukru 3/4 szklanki mleka 4 jajka + jajko do posmarowania przed pieczeniem szklanka oleju 4 szklanki mąki + do szczypta do podsypania duża puszka masy makowej Pokruszyć drożdże i dodać cukier oraz mleko. Wymieszać. Rozbełtać jajka i dodać. Wlać olej

Karola gotuje
Świąteczny Trójsmak 17091

Świąteczny Trójsmak - to puszyste, przepyszne ciasto łączące w sobie to co najlepsze na święta - domowej roboty masę makową, lekką warstwę serową i delikatną bezową piankę, posypaną płatkami migdałowymi. Pełne aromatu, niezbyt słodkie ciasto - na pewno przypadnie do gustu naszym domownikom lub gościom :) Składniki wystarczą na formę 26 x 26 cm. Łącznie potrzebne będzie 200 g masła, 6 żółtek(...)białek. Poniżej znajdziecie składniki rozdzielone na poszczególne warstwy. Składniki na kruche ciasto: 75 g zimnego masła 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko 1/4 szklanki cukru pudru szczypta soli Masa makowa: 250 g mielonego maku 1 szklanka mleka szczypta soli 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki konfitury z pomarańczy (można zastąpić miodem

Świat Ciasta
Drożdżowe bułeczki dyniowe 191

schłodzenia. W miseczce rozbełtać duże jajko. W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól.  Do suchych składników dolać 200 ml ciepłego mleka. Wymieszać drewnianą łyżką. Do ciasta dodać rozbełtane jajko. Wymieszać drewnianą łyżką. Wyrabiać ciasto ręką, stopniowo dolewać resztę mleka. Może się okazać, że nie potrzeba go aż tyle w dniu, w którym wyrabiacie to ciasto. Na koniec(...)dolać masło wymieszane z cynamonem i powtórnie wyrobić ciasto. Nie należy się przejmować, jeśli wyda Wam się, że tłuszczu jest za dużo. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Przygotować dwie duże blachy do pieczenia bułek. Proponuję wyłożyć papierem do pieczenia, żeby nie mieć potem zbyt dużo mycia. Wyłożyć ciasto na blat posypany mąką

Weekendy w domu i ogrodzie
JOKER’S FRUITCAKE – BATMAN: ARKHAM ORIGINS – keks świąteczny Jokera 238

jednocześnie nóż w pobliski stół z iście jokerowską finezją). Scena ta została nawet uwieczniona w postaci figurki do edycji kolekcjonerskiej przeznaczonej na rynek amerykański. Wspomniany „keks” czyli fruitcake, jest ciastem pełnym suszonych i /lub kandyzowanych owoców, orzechów, a także przypraw korzennych. Często nasączane jest też różnymi rodzajami alkoholu, najczęściej brandy i likierami. Na zachodzie kojarzone głównie ze Świętami Bożego Narodzenia(...)innymi uroczystymi celebracjami. W zamyśle przypomina trochę piernik staropolski – ciasto należy przygotować znacznie wcześniej, kilka tygodni przed planowaną okazją. Ze względu na dużą zawartość alkoholu, którym jest podlewane, ma bardzo długą przydatność do spożycia. Dzięki bogatej zawartości owoców, ciasto jest ciężkie i lepkie, a połączenie aromatu przypraw i trunku powoduje, że jest ono wyjątkowo smaczne. My jednak chcemy przyspieszyć proces

Nerds Kitchen
Marcinek 154

Ciasto dość pracochłonne,ale wg informacji innych osób , które już robiły to ciasto jest warte tej pracy...Jak dla mnie i moich córek szału nie było..ale mam w planach upiec jeszcze marcinka z ciasta kruchego i wtedy zobaczymy które lepsze...To ciasto robi się troszkę szybciej, bo jest to ciasto ucierane i ciasto wykłada się łyżką(...)tych placków jest troszkę do upieczenia..Ja upieczone placki przełożyłam papierem, żeby placki się nie posklejały [ piekłam jednego dnia, a przekładałam drugiego] - u mnie wyszło takie jakby biszkoptowe ciasto ..w sumie nie wiem, czy takie powinno być, czy nie, bo różne komentarze czytałam na ten temat.Przepis znalazłam tutaj . Ciasto  (na ok. 11-12 placków o średnicy

Moje domowe kucharzenie