Jogurtowe ciasto z orzechami włoskimi – armeńska gata

Jogurtowe ciasto z orzechami włoskimi – armeńska gata

Jogurtowe ciasto z orzechami włoskimi – armeńska gata

Gata to tradycyjny armeńskie ciasto nadziewane mąką, masłem, cukrem i orzechami włoskimi. W mojej własnej wersji robię kilka zmian, co chyba Was nie dziwi? Mianowicie nadzienie słodzę nie cukrem, a daktylami i do ciasta dodaję jogurtu naturalnego. Zatem nie wiem czy mogę to ciasto nazywać armeńską gatą… W każdym razie jest przepysznie kruche i pomimo niewielkiej ilości cukru całkiem słodkie. Polecam Składniki (na małą foremkę do tarty o średnicy ~20 cm): 1 1/2 szklanki (360 ml) mąki pszennej 1 łyżeczka (5 ml)... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Lamarida.pl

Warto przeczytać

Dieta dla rzucających palenie

Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.